Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой е Айзък и замесен ли е в атентата в Сарафово?

Над 20 души бяха разпитвани часове наред от състав на Специализирания съд, който заседава днес в Бургас  по делото за атентата в Сарафово. Сред тях Пламен Жеков и Мартин Тодоров. Първият разказа пред съда, че братовчед му дава квартира в Несебър, която е била наета през май 2012 година от израелец. В продължение на два месеца, той посещавал всяка вечер близка пицария и интернет клуб, където говорел по скайп с брат си. На всички обяснил, че си търсил жена. Това, което се сторило необичайно  на Пламен било, че мъжът имал неевропейски вид, бил сам и  извън сезона се установил  в морския град. Най-странно било, че ден преди деня на атентата, човекът, който се представял за израелец, изчезнал.

Думите на Жеков потвърди Мартин Тодоров, той е собственик на интернет клуб,където непознатият всеки ден по едно и също време чатил и често черпел. На Мартин той се представя като Айзък и обяснил, че  е пътешественик и се интересува от жени. Често ходел в Слънчев бряг и се срещал с украинки, за доказателство показвал на хората, които всяка вечер се събирали в пицарията, смс- и от дами. Според Мартин,  Айзък бил гологлав, на възраст над 50 години и не разказвал нищо за себе си. Пред журналисти Тодоров обясни, че не го разпознава  сред снимките на лицата, които бяха разпространени в медиите.

Засега няма доказателства,че мъжът тръгнал си преди атентата е замесен в него. Възможно е отпътуването му да е случайност. Историята на Айзък попада в делото за Сарафово, след като  разследващите събират информация за хора, които са се сторили странни с поведението си на местните  жители. 

Една от тях, Николинка Андреева от Несебър, разпознава на снимка във вестник  Ралф Уилям Рико и се обажда в полицията.Така в семейния й хотел на ул. "Кирил и Методий" се вписва  един от подсъдимите по делото Хасан Хасан. Жената  и сина й Божидар  разказаха днес пред съда  как той се е регистрирал   6 дни преди атентата с шофьорската си книжка. С мъжа ми се шегувахме и му казвахме Рико от Порто Рико, обясни Николинка. Тя и семейството й са си помислили, че е студент, тъй като по това време в града е имало  фестивал. Хасан обяснил, че личната му карта била в колата му , паркирана на общински паркинг. Така и не я е показал. Всяка сутрин около 9 часа плащал нощувката си. Последната на 18 юли не ползвал, защото още към 14 часа си тръгнал, дори не пожелал да му върнат парите. Андреева обясни, че стаята му била много чиста, след него останала само една хавлиена кърпа. Постоянно ходил с шапка и раница на гърба. През дните, които бил в Несебър, не общувал с никого, винаги бил сам и дори не поискал паролата за безжичния интернет. Разговарял с персонала в ресторанта на хотела, където се хранил предимно със сьомга.  

Мъж с шапка качва от Несебър на 18 юли  таксиметровият шофьор Иван Несторов. Той го кара до Варна за 130 лева, които мъжът плаща без да се пазари. В Обзор обменя евро и продължава. Името на този, който вози Несторов, така и не разбира и не упомена днес в заседателната зала. 

Неуспешен опит да наеме коли в две рента кар фирми прави другият обвиняем  по делото Мелиад Фарах. Той използвал шофьорска книжка на името на Браян  Джеймисън. Дни преди атентата той посещава център за туристически услуги в Несебър, където иска  да наеме кола. Първо с него се среща Десислава Биволарова, представител на рента  кар фирма. Тя  обаче се усъмнява в документите му. Шофьорска книжка, без лична карта и лице,което никак не й се струва ,че е американец. Биволарова отказва да му даде кола, същото прави и представител на друга фирма Радостин Драгов, който също се усъмнява в документите му. 

Кола подсъдимият Фарах  успява да наеме в Равда. Там предплаща най -евтиния автомобил и го връща по -рано от договорения срок. Мелиад не пожелал да му върнат парите, обясни свидетелят Севдалина Козарова. На нея той обяснява, че  в хотела му нямало климатик и затова искал да се премести  в Несебър. Жената го закарва дотам.

Успява да наеме кола и  Жак  Мартен, който в действителност е взривеният Мохамад Хасан Ел Хюсеини. Три пъти  той взема автомобил  от един и същи офис в Несебър, дни преди атентата. Със Стоянка Тодорова  се среща само веднъж, на нея й представя канадски документи, които тя копира.Той също предпочита по -евтина кола и предплаща в брой, разказа тя пред съда.

 Делото продължава и утре с разпит на още свидетели и вещи лица.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Задържаха криминално проявен за палеж на савосвал и вишка

Задържаха извършителя на палежа на два товарни автомобила (самосвал и вишка) на местна бургаска фирма. Деянието е извършено  на 25 март в района на 5-ти километър.  Задържаният 47-годишен криминално проявен и осъждан бургазлия, имал неуредени финансови взаимоотношение. Разпитани са очевидци, включително и пред съдия, видеотехническа експертиза..

публикувано на 24.04.24 в 14:45

Институциите в Царево обединяват усилие срещу престъпността

Междуведомствена среща се проведе в Царево по отношение на превенцията, противодействието на престъпността, пътната безопасност и сигурността. В нея участие взеха  комисар Генчо Атанасов зам. - директор на ОД МВР - БУРГАС, главен инспектор Владимир Колев - ВПД Началник РУ-Царево и кмета на община Царево Марин Киров, както и  кметове и кметски наместници...

публикувано на 24.04.24 в 12:39

Звено ще се бори с престъпленията срещу политическите права на гражданите

Междуведомствено звено за противодействие на престъпления срещу политическите права на гражданите създадоха Окръжна прокуратура-Бургас, ОД на МВР-Бургас и ТД „НС“-Бургас. То ще има обхват на действие до 11.06.2024 година - денят след провеждането на изборите за членове на Европейския парламент и тези за български народни представители. В..

публикувано на 24.04.24 в 12:09

Динко Вълев вече е с ново обвинение

Ямболската окръжна прокуратура повдигна обвинение срещу Динко Вълев, известен като ловецът на бежанци и още двама мъже от за участие в организирана престъпна група. В момента Вълев е в бургаска болница и се очаква неговото изписване, за да бъде привлечен под наказателна отговорност. Организираната престъпна група е действала за времето от октомври..

публикувано на 23.04.24 в 12:45

В Ямбол трима души са обвинени за участие в организирана престъпна група

Окръжната прокуратура в Ямбол привлече към наказателна отговорност трима души за участие в организирана престъпна група, като един от тях е ръководителят. Групата е създадена с користна цел, за да върши съгласувано престъпления на територията на страната. Действала е от октомври 2021 година до 16 април 2024 година. По време на разследването..

обновено на 22.04.24 в 17:13

Иззеха джип на беларуски гражданин в Бургас

41-годишен беларуски гражданин остана без кола. Тя му е иззета след като е установено, че я е управлявал след употребата на амфетамин и метамфетамин, съобщиха от бургаската полиция.  Мъжът е бил спрян днес към 10 часа   на бургаската ул. "Струга" за проверка.Той е шофирал е “БМВ Х3”.  Чужденецът е бил тестван за употребата..

публикувано на 20.04.24 в 12:09

Полицаи глобиха таксиметров шофьор за неправилно паркиране

След сигнал за блокиран тротоар на бургаската улица “Гладстон” от неправилно паркиран пред магазин за хранителни стоки таксиметров автомобил, служители от сектор “Пътна полиция” се самосезираха. Те издириха водача, който се оказа, че е на  55 години, от Бургас.  Шофьорът е получил от полицаите фиш на стойност 50 лв. за направеното нарушение и му е..

публикувано на 19.04.24 в 16:47