С шествия в Бургас, Сливен и Ямбол празнуват 24 -ти май

Бургаското шествие ще започне в 10.30 часа от площад "Тройката" и ще премине по улиците "Александровска" и "Богориди".То  ще  завърши  на откритата сцена "Охлюва", където в 11.00 ч. започва празничен концерт с участието на детски състави от Бургас. В Дружеството на художниците  на ул. "Александровска" 22 ще бъде открита от 12.00 ч. Изложбата "24 май".
Спортният акцент в програмата е градското състезание по плуване "А, Б, В" в новия покрит плувен басейн в к-с "Славейков". То започва в 15.30 часа  Състезанието ще е в три възрастови групи. 
В Поморие честването ще започне по традиция с празнично шествие по главната пешеходна улица от 10.00 часа. В него ще се включат възпитаници от различни учебни заведения в общината.  На откритата сцена пред читалище „Просвета 1888“, в 10.30 ч. ще се проведе  празничен концерт.
В Община Камено празничната прогрма ще премине под мотото „Книгата, без която не можем!“. Фолклорен флашмоб ще представят най-малките жители на града. В програмата с рецитал ще се включат и ученици от училище "Христо Ботев" и детска градина„Слънце“, финалът ще бъде поставен от танцовия ансамбъл "Здравец".
Денят на българската просвета и култура ще бъде отбелязан в Несебър с празничен коннцерт. Той ще се състои от 10.30 ч. на площад „Жулиета Шишманова“.

В Сливен  празнично шествие ще тръгне от Градската градина в 11 часа. То ще премине край сградата на НТС и по бул. „Цар Освободител“ ще стигне до пл. „Хаджи Димитър“. В него ще се включат ученици и учители от сливенските училища, студенти и преподаватели от филиалите в Сливен на две висши учебни заведения- Медицински университет- Варна и Технически университет- София и представители на културните институти.

В 11.30 часа на пл.“Хаджи Димитър“ ще бъде тържествената церемония по повод празника.

В 12 часа в залата на Община Сливен ще бъде срещата на общинското ръководство с ученици, носители на награди от национални и международни състезания и конкурси.

Също в 12 часа на открита сцена на пл. „Хаджи Димитър“ ще започне концертът с участието на талантливи деца от Сливен.

В Ямбол празничното шествие  този път ще има за отправна точка Езикова гимназия „Васил Карагьозов“ и НУ „ Проф. П. Нойков“. Двете училища са тазгодишните домакини на церемонията по честване Деня на славянската писменост и на българската просвета и култура. Началото на тържеството е в 9.30 часа в двора на ЕГ „В. Карагьозов“, който ще се изпълни с представителните групи от училища, детски градини, културни институти.

Празничната процесия ще мине по маршрут: ул. „Проф. П. Нойков“, ул. „Дружба“, ул. „Георги Дражев“, ул. „Ал. Стамболийски“, ул. „Преслав“, ул. „Г. С. Раковски“ – площад пред община Ямбол. По утвърдена вече традиция кулминацията на шествието е преминаването през специалната цветна арка на площада, след което от 11.00 часа през НЧ „Съгласие - 1862“ ще започне празничен концерт, подготвен от ОДК-Ямбол.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

Програма за Деня на българската просвета и култура в Сливен

Денят на българската просвета и култура и славянската писменост в Сливен ще бъде отбелязан с празнично шествие на училищата по главната улица. То ще започне от градската градина в 11.00 часа. От 11.30 часа на площад „Хаджи Димитър“ ще се проведе церемония по поднасяне на гирлянд от цветя пред паметника на войводата Хаджи Димитър и..

публикувано на 24.05.19 в 08:56
Снимката е илюстративна.

Ето как ще празнуват Деня на славянската писменост и култура общините в област Бургас

Шествия и концерти ще се проведат по повод Деня на славянската писменост в общините в Бургаска област. В Поморие, празнично шествие ще премине по главната пешеходна улица. То ще тръгне под звуците на Общинския духов оркестър по посока площад „Св. Св. Кирил и Методий“. Там на открита сцена ще се проведе Празничният концерт от 10.30 ч. В..

публикувано на 24.05.19 в 08:47

Приморско отбелязва своя празник днес

Празничната програма по повод празника на Приморско започва в 9.00 ч., с тържество в двора на СУ „Никола Йонков Вапцаров“. От 10.30 ч. в двора на училището ще бъдат дадено началото на футболния турнир. В 11.00 ч. ще започне същинският празник с тържествено вдигане на знамената на Амфитеатъра. Под звуците на химна на Република България ще бъдат..

публикувано на 24.05.19 в 08:39

8 000 души ще се включат в шествието за Деня на славянската писменост и култура в Бургас

Рекорден брой от близо 8 000 ученици, учители и културни дейци ще се включат в празничното шествие по случай Деня на славянската писменост и култура в Бургас. То ще тръгне в 10.30 ч. от площад „Тройката“, ще премине по главните улици „Александровска“ и „Богориди" и ще завърши в Приморския парк. Там на откритата сцена „Охлюва“ от 11.00 часа ще..

публикувано на 24.05.19 в 08:28

ОЧАКВАЙТЕ В "АКЦЕНТИ" НА 24 МАЙ:

Здравейте в утрото на един от най-светлите ни празници – 24 май. В този ден славим делото на Светите братя Кирил и Методий, създатели на славянската писменост. Освен празник на буквите, днес е и ден на българската просвета и култура. Днес е празникът на Словото, празникът за най-чистата радост! Ето акцентите в сутрешната ни програма от 8 до 10..

публикувано на 24.05.19 в 07:40

Безплатен превоз ще бъде осигурен за членовете на СИК в изборната нощ

Община Бургас и "Бургасбус" ще осигурят безплатен превоз в предстоящата изборна нощ за членовете на секционни избирателни комисии. Те ще предават до късно протоколи и бюлетини в спортна зала "Бойчо Брънзов", а много от тях живеят далеч оттам. Безплатният превоз ще се осъществява от спирка "Зорница". Който желае да го използва, ще трябва да..

публикувано на 23.05.19 в 17:40
Иван Алексиев

Поморие ще има автогара

Автогара ще се изгражда край Поморие. Идейният проект е готов, задвижени са и процедурите, анонсира в студиото на БНР – Бургас кметът Иван Алексиев. Той участва в рубриката ни „Глас Народен“. Има нужда от автогара,  липсата ѝ създава редица проблеми, признава Иван Алексиев. „Предвидили сме терен, който, след три години процедури,..

публикувано на 23.05.19 в 17:36