Кога „Бранша ще се управлява от – бранша“ ,ще се свика национален туристически конгрес и сформира национално-избран представителен орган и стратегия

Това са едни от най-важните  и неотложни за туризма ни въпроси,но и решения, които да създадат реална и професионална почва, върху която да се базира ясна визия , стратегия и път по който да се надгражда и развива българският национален туризъм, а не за поредна година да се тъпче на място, да се обикалят плажни ивици и мери нивото на шум, до като България в същото време губи пазари и има отлив на туристи.

Повод за поредна дискусия бе предстоящата 5-та годишна среща на Националния борд по туризъм, който представя големите инвеститори в бранша, и в общ план е сдружение на собственици на големи вериги,хотелски и голф комплекси, и някои браншови организации. Но какво всъщност е НБТ ? Кой участва в него и какви права са му делегирани? За това бяха първите въпроси в предаването за туризъм, което се излъчи тази събота , а специален гост отново бе проф.Румен Драганов – председател на Института за анализи и оценки в туризма, но и председател на контролната комисия на Националният борд по туризъм. Ето какво каза:Малко странно е да се „подпомага“ и „спонсорира“ подобна организация, , но определено не е улеснен достъпа за малкия и среден туристически бизнес на подобни форуми. Все пак, имате и възможност да гледате на живо – в страницата на НБТ всички срещи и дискусии, които след това и ще бъдат качени.

А за тези,които ще отидат на 5-та годишна среща на НБТ, ето част от програмата и основните пет теми,които ще бъдат представени:

-  Брандинг,фрайчайзинг и категоризация на хотелите;

-  Международният маркетинг на българския туризъм;

-  Дигитални и облачни услуги в туризма.Регламент за защита на личните данни;

-  Банки и инвестиции в туризма;

-  Балнео,спа и медикъл туризъм – инвестиция в здраве.

Поредно разминаване в начините и нормативите за категоризациите на хотелите – едната според министерство на туризма, другата по показателите и вече реализирана в Европа система  на HOTREK, която вече коментирахме в предаването за туризъм с Румен Драганов. За продължението на „сагата“ и подробности по темите на срещата - чуйте повече във звуковия файл:


А,на 6 и 7 юни в София стартира и най-авторитетната конференция за инвестиции и управление на хотели у нас – „Хотелски инвестиционен форум“, Отново в него участва и проф.Румен Драганов, като лектор, а за основното,което могат да извлекат хотелиерите от тези срещи, и препоръките,които отправи към тях – чуйте в откъса от разговора:


В заключение отново стигнахме до огромната нужда да се осъществи национален туристически конгрес , с участието на представители от целия бранш – организации, и т.н. от всички структури ,избрани съответно  и с делегирани на тях предложения,решения  и въпроси по теми и за основните проблеми на туризма. Да се начертае национална стратегия, визия и път по който да се върви напред, с ясни правила и норми ,спазвани от всички и да се избере национален представителен орган ,който да е регулатор и модератор на тази стратегия, и в помощ на държавните власти,районите и бизнеса. Но ще стане ли скоро това, и кога най-на края ще има обединение и „бранша ще управлява – бранша“ както каза Румен Драганов:ВИЖТЕ ОЩЕ

ОЧАКВАЙТЕ В ЕВА В НЕДЕЛЯ НА 17-ТИ МАРТ

Казват, че красотата е в очите на този, който я вижда! А дали вие сте способни да видите вашата? Не забравяйте, че всяка жена е красива, просто някои демонстрират самочувствие, а други – не! За женската природа и как я виждат мъжките очи ще стане дума днес времето за сладки приказки и уикенд релакс - „Ева в неделя“.   До три следобед ефира..

публикувано на 17.03.19 в 11:25

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 14-ти март

Според учените жените спят по 9 часа и 7 минути, а мъжете - минутка повече. Рекордьор по продължителност на съня е лъвът, който спи по над 19 часа. Не падат по-долу и котките, те спят по около 14 часа, предимно през деня. За мечките да не говорим - цяла зима. Добро утро на 14-ти март, когато отбелязваме световен ден на съня! Но колкото и..

публикувано на 14.03.19 в 07:00

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 11-ти март

Е, човек и добре да живее, в един момент идва …понеделник! Добро утро и успешна нова седмица и бъдете сигурни, че всичко ще изглежда далеч по-хубаво след първото кафе… Свежо и приятно начало на 11-ти март поставяме и в ефира на БНР - Бургас.   Акцентите до 10.00 ч.: В темата ни днес - Кои са новите специалности, за които ще могат..

публикувано на 11.03.19 в 06:46

ОЧАКВАЙТЕ В ЕВА В НЕДЕЛЯ НА 10-ТИ МАРТ

В деня на прошката, да пречистим душите си и да ги изпълним с мир и любов! Радвайте се на пролетния неделен следобед, има с какво да го захаросаме още и в ефира на БНР – Бургас. Това е времето за сладки приказки и уикенд релакс - „Ева в неделя“.   До три следобед ефира на БНР – Бургас  очаквайте: Претендентките за короната "Мисис Бургас"..

публикувано на 10.03.19 в 11:50

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 8-ми март

Добро утро и честит 8-ми март! Вълшебен ден, който превръща най-обикновения карамфил в прекрасна роза, а розата в чудна орхидея, поне що се отнася до цените им…Но, всъщност, не нужен ден за купуване на рози, парфюми и други подаръци. Не е енобходим специален ден, в който да показваме любовта и уважението към майките, приятелките, съпругите и..

публикувано на 08.03.19 в 06:58

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 7-ми март

Четвъртък е и слънцето бърза да изгрее на нашата улица! Добро утро на 7-ми март, свежо и приятно събуждане предлагаме в ефира на БНР - Бургас.   Акцентите до 10.00 ч.: В темата ни днес - първият в региона крематориум да бъде изграден в Община Камено. Това планира инвеститор, който планира да вложи 8 милиона лева и да разкрие 35 работни..

публикувано на 07.03.19 в 06:51

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 28-ми февруари

Ако работата днес ви се вижда в повече, отложете малко и за 29-ти февруари… Още в древността Александрийските астрономи забелязали, че Земята обикаля около Слънцето не точно 365, а 365,242 дни. По този начин за четири години се навърта още едно денонощие. Подобно натрупване с годините обаче би довело до изместване на сезоните. Ако всяка..

публикувано на 28.02.19 в 07:00