Кога „Бранша ще се управлява от – бранша“ ,ще се свика национален туристически конгрес и сформира национално-избран представителен орган и стратегия

Това са едни от най-важните  и неотложни за туризма ни въпроси,но и решения, които да създадат реална и професионална почва, върху която да се базира ясна визия , стратегия и път по който да се надгражда и развива българският национален туризъм, а не за поредна година да се тъпче на място, да се обикалят плажни ивици и мери нивото на шум, до като България в същото време губи пазари и има отлив на туристи.

Повод за поредна дискусия бе предстоящата 5-та годишна среща на Националния борд по туризъм, който представя големите инвеститори в бранша, и в общ план е сдружение на собственици на големи вериги,хотелски и голф комплекси, и някои браншови организации. Но какво всъщност е НБТ ? Кой участва в него и какви права са му делегирани? За това бяха първите въпроси в предаването за туризъм, което се излъчи тази събота , а специален гост отново бе проф.Румен Драганов – председател на Института за анализи и оценки в туризма, но и председател на контролната комисия на Националният борд по туризъм. Ето какво каза:Малко странно е да се „подпомага“ и „спонсорира“ подобна организация, , но определено не е улеснен достъпа за малкия и среден туристически бизнес на подобни форуми. Все пак, имате и възможност да гледате на живо – в страницата на НБТ всички срещи и дискусии, които след това и ще бъдат качени.

А за тези,които ще отидат на 5-та годишна среща на НБТ, ето част от програмата и основните пет теми,които ще бъдат представени:

-  Брандинг,фрайчайзинг и категоризация на хотелите;

-  Международният маркетинг на българския туризъм;

-  Дигитални и облачни услуги в туризма.Регламент за защита на личните данни;

-  Банки и инвестиции в туризма;

-  Балнео,спа и медикъл туризъм – инвестиция в здраве.

Поредно разминаване в начините и нормативите за категоризациите на хотелите – едната според министерство на туризма, другата по показателите и вече реализирана в Европа система  на HOTREK, която вече коментирахме в предаването за туризъм с Румен Драганов. За продължението на „сагата“ и подробности по темите на срещата - чуйте повече във звуковия файл:


А,на 6 и 7 юни в София стартира и най-авторитетната конференция за инвестиции и управление на хотели у нас – „Хотелски инвестиционен форум“, Отново в него участва и проф.Румен Драганов, като лектор, а за основното,което могат да извлекат хотелиерите от тези срещи, и препоръките,които отправи към тях – чуйте в откъса от разговора:


В заключение отново стигнахме до огромната нужда да се осъществи национален туристически конгрес , с участието на представители от целия бранш – организации, и т.н. от всички структури ,избрани съответно  и с делегирани на тях предложения,решения  и въпроси по теми и за основните проблеми на туризма. Да се начертае национална стратегия, визия и път по който да се върви напред, с ясни правила и норми ,спазвани от всички и да се избере национален представителен орган ,който да е регулатор и модератор на тази стратегия, и в помощ на държавните власти,районите и бизнеса. Но ще стане ли скоро това, и кога най-на края ще има обединение и „бранша ще управлява – бранша“ както каза Румен Драганов:ВИЖТЕ ОЩЕ

До няколко години налагаме нов бранд – „Черноморска кухня“,заедно със страните от Черноморския басейн

Макар и малко закъсняла , тази идея за създаването и популяризирането на марка – „Черноморска кухня“ превъзмогна много от международните   и геополитически отношения, и чрез „народната дипломация“ обедини страните от Черноморския басейн за каузата – да се създаде разпознаваема и представителна марка на богатството от традиционни ,кулинарни и..

публикувано на 11.06.18 в 17:12

Започна общественото обсъждане на „Балнео и Спа дестинациите в България“, а три нови компании ще предлагат страната ни за здравни почивки

Тези добри новини ,представи миналата събота председателя на Българския съюз по балнеология и спа, и вицепрезидент на европейския съюз по балнеология и спа – Сийка Кацарова в предаването за туризъм. В Сандански бе дадено началото на общественото обсъждане на „Балнео и Спа дестинациите в България“, предложени и разработени от Министерството на..

публикувано на 21.05.18 в 14:14

България с 25% спад на източен пазар през това лято!

С този голям спад започва летния сезон за пазарите в Русия,Украйна,Молдова според представителя на местните туроператори и член на Бургаската регионална туристическа камара – Иван Кирязов. След неговите посещения там, и срещите му с партньори и туристи , миналата събота сподели в предаването за туризъм на БНР-Бургас ,това което е видял, дори и в лични..

публикувано на 21.05.18 в 11:56

На Гергьовден с Георги Тръпков,на поклонение в манастира „св.Георги Победоносец“ и празника на Поморие – във „Виа Понтика“

Тази събота в предаването за туризъм „Виа Понтика“ ще ни гостува именника Георги Тръпков – едно от лицата на туризма в Поморие – председател на местната хотелиерска организация и зам.председател на БУБСПА. Ще ви представим до колко се чувстват вече ползите от полаганите усилия в развитието на целогодишния туризъм в балнео и спа – морската ни столица..

публикувано на 03.05.18 в 14:25

Мая и Станислав Иванови:„Нужни са местни патриоти,които със жар да работят за това , да поставят регионалния туризъм на международната карта“

Това е един от изводите,и част от насоките ,които споделиха в студиото на БНР-Бургас , специалните гости в предаването за туризъм“Виа Понтика“, тази събота – доц.Мая Иванова и проф.Станислав Иванов – преподаватели във „Висше училище по мениджмънт“-гр.Варна, и консултанти в туризма,чрез тяхната консултантска фирма „Зангадор“, но и учени в..

публикувано на 25.04.18 в 13:23

За културния туризъм – от единственото наше международно изложение,и за новия проект „Странджа-планината на фестивалите“-в Малко Търново

Това бе темата на предаването за туризъм ,което отбеляза две събития за миналата седмица в областта на културния туризъм – 15-то издание на международното изложение „Културен туризъм“ във Велико Търново, което събра повече от 60 участници, включително и представители от чужбина - Унгария,Словакия,Чехия,Полша,Палестина, Азербайджан   и др.За първи път..

публикувано на 23.04.18 в 15:31

„Вашата ваканция“ – 2018г.с повече участници, но и с поредно отсъствие от страна на туристическия бизнес

В същото време само седмици след първите чартъри , се констатира повишаване броя на пристигнали туристи от новите дестинации!? Така стартира 16-то издание на туристическата борса „Вашата ваканция“ организирана от Бургаската регионална туристическа асоциация, с подкрепата на община Бургас, а председателя на асоциацията Соня Енилова поздрави с -..

публикувано на 13.04.18 в 14:41