Кога „Бранша ще се управлява от – бранша“ ,ще се свика национален туристически конгрес и сформира национално-избран представителен орган и стратегия

Това са едни от най-важните  и неотложни за туризма ни въпроси,но и решения, които да създадат реална и професионална почва, върху която да се базира ясна визия , стратегия и път по който да се надгражда и развива българският национален туризъм, а не за поредна година да се тъпче на място, да се обикалят плажни ивици и мери нивото на шум, до като България в същото време губи пазари и има отлив на туристи.

Повод за поредна дискусия бе предстоящата 5-та годишна среща на Националния борд по туризъм, който представя големите инвеститори в бранша, и в общ план е сдружение на собственици на големи вериги,хотелски и голф комплекси, и някои браншови организации. Но какво всъщност е НБТ ? Кой участва в него и какви права са му делегирани? За това бяха първите въпроси в предаването за туризъм, което се излъчи тази събота , а специален гост отново бе проф.Румен Драганов – председател на Института за анализи и оценки в туризма, но и председател на контролната комисия на Националният борд по туризъм. Ето какво каза:Малко странно е да се „подпомага“ и „спонсорира“ подобна организация, , но определено не е улеснен достъпа за малкия и среден туристически бизнес на подобни форуми. Все пак, имате и възможност да гледате на живо – в страницата на НБТ всички срещи и дискусии, които след това и ще бъдат качени.

А за тези,които ще отидат на 5-та годишна среща на НБТ, ето част от програмата и основните пет теми,които ще бъдат представени:

-  Брандинг,фрайчайзинг и категоризация на хотелите;

-  Международният маркетинг на българския туризъм;

-  Дигитални и облачни услуги в туризма.Регламент за защита на личните данни;

-  Банки и инвестиции в туризма;

-  Балнео,спа и медикъл туризъм – инвестиция в здраве.

Поредно разминаване в начините и нормативите за категоризациите на хотелите – едната според министерство на туризма, другата по показателите и вече реализирана в Европа система  на HOTREK, която вече коментирахме в предаването за туризъм с Румен Драганов. За продължението на „сагата“ и подробности по темите на срещата - чуйте повече във звуковия файл:


А,на 6 и 7 юни в София стартира и най-авторитетната конференция за инвестиции и управление на хотели у нас – „Хотелски инвестиционен форум“, Отново в него участва и проф.Румен Драганов, като лектор, а за основното,което могат да извлекат хотелиерите от тези срещи, и препоръките,които отправи към тях – чуйте в откъса от разговора:


В заключение отново стигнахме до огромната нужда да се осъществи национален туристически конгрес , с участието на представители от целия бранш – организации, и т.н. от всички структури ,избрани съответно  и с делегирани на тях предложения,решения  и въпроси по теми и за основните проблеми на туризма. Да се начертае национална стратегия, визия и път по който да се върви напред, с ясни правила и норми ,спазвани от всички и да се избере национален представителен орган ,който да е регулатор и модератор на тази стратегия, и в помощ на държавните власти,районите и бизнеса. Но ще стане ли скоро това, и кога най-на края ще има обединение и „бранша ще управлява – бранша“ както каза Румен Драганов:ВИЖТЕ ОЩЕ

Очаквайте в "Акценти" на 25 септември!

Здравейте във вторник, 25 септември! Утрото ухае на надежда, живот и....ароматно кафе! Слагаме край на почивката и сме готови за изненадите на делника – той е тук динамичен и забързан, посрещнете го с усмивка! Ето и акцентите в сутрешната ни програма: -  В рубриката ни „Чуй, Европа!“ ще говорим за борбата в двойния стандарт в храните..

публикувано на 25.09.18 в 06:47

ОЧАКВАЙТЕ В ЕВА В НЕДЕЛЯ НА 23-ТИ СЕПТЕМВРИ

„Дизайнерите искат от мен да се обличам като Пролетта, във вълнисти, бухнали тоалети. А аз не се чувствам като Пролет. Чувствам се като топла, червена Есен.", казва великата Мерилин Монро. Честита ни първа есен и както казва една друга вдъхновяваща мисъл: „Дойде ли септември, не ходете в бижутерията, за да видите злато. Отидете в парка."..

публикувано на 23.09.18 в 11:37

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 19-ти септември

Научно е доказано, че жените прекарват едни 30% от деня в размисли какво да облекат и как да го съчетаят. Истината е, че понякога, просто се нуждаем от малко вдъхновение и…прогнозата за времето! Е, за нея поне вече сме спокойни, няма да останем без прогноза. Това ни донесе новината, че Националния институт по метеорология и хидрология и..

публикувано на 19.09.18 в 07:01

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 18-ти септември

Добро утро във вторник 18-ти септември, нов ден, нов късмет, ново начало…Но нали знаете, че всичко ново е добре забравеното старо, така че, да живеем за мига! Ако този миг за вас е закуска с кафе, насладете му се! Противно на общоприетото според най-новите изследвания обилната закуска допринася за отслабването. Полезното с приятното..

публикувано на 18.09.18 в 06:53

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 17-ти септември

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа: От празничен по-празничен е понеделникът! Започваме седмицата най-напред с трите неща, които никога не бива да забравяме – Вяра, Надежда и Любов! Днес честваме трите сестри мъченици и тяхната майка София, а   едновременно с това  и деня на столицата ни. Понеделнишкото утро идва и с трепетно..

публикувано на 17.09.18 в 07:01

ОЧАКВАЙТЕ В "ЕВА В НЕДЕЛЯ" ОТ 13 ДО 15 ч:

Здравейте в поредната септемврийска неделя. Време е за релакс и сладки приказки! Това е ден, в който трябва да успеете качествено да си починете -  вижте се с приятели, направете нещо различно, помързелувайте. А ако случайно ви се струва, че всичко около вас напоследък се обърква, това значи, че нещо хубаво търси място да влезе в живота ви!..

публикувано на 16.09.18 в 10:41

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 14-ти септември

„Отива си лятото, идва есента…“, го усещаме вече и по дългите ръкави рано сутрин…В същото време, ако не използвзате уикенда за варене на компоти или печене начушки, имате последни шансове да посъберете още малко тен по плажовете... Добро утро в петък, 14-ит септември и успешно завършване на седмицата!   По-важното и интересно от деня забъркваме..

публикувано на 14.09.18 в 06:51