Кога „Бранша ще се управлява от – бранша“ ,ще се свика национален туристически конгрес и сформира национално-избран представителен орган и стратегия

Това са едни от най-важните  и неотложни за туризма ни въпроси,но и решения, които да създадат реална и професионална почва, върху която да се базира ясна визия , стратегия и път по който да се надгражда и развива българският национален туризъм, а не за поредна година да се тъпче на място, да се обикалят плажни ивици и мери нивото на шум, до като България в същото време губи пазари и има отлив на туристи.

Повод за поредна дискусия бе предстоящата 5-та годишна среща на Националния борд по туризъм, който представя големите инвеститори в бранша, и в общ план е сдружение на собственици на големи вериги,хотелски и голф комплекси, и някои браншови организации. Но какво всъщност е НБТ ? Кой участва в него и какви права са му делегирани? За това бяха първите въпроси в предаването за туризъм, което се излъчи тази събота , а специален гост отново бе проф.Румен Драганов – председател на Института за анализи и оценки в туризма, но и председател на контролната комисия на Националният борд по туризъм. Ето какво каза:Малко странно е да се „подпомага“ и „спонсорира“ подобна организация, , но определено не е улеснен достъпа за малкия и среден туристически бизнес на подобни форуми. Все пак, имате и възможност да гледате на живо – в страницата на НБТ всички срещи и дискусии, които след това и ще бъдат качени.

А за тези,които ще отидат на 5-та годишна среща на НБТ, ето част от програмата и основните пет теми,които ще бъдат представени:

-  Брандинг,фрайчайзинг и категоризация на хотелите;

-  Международният маркетинг на българския туризъм;

-  Дигитални и облачни услуги в туризма.Регламент за защита на личните данни;

-  Банки и инвестиции в туризма;

-  Балнео,спа и медикъл туризъм – инвестиция в здраве.

Поредно разминаване в начините и нормативите за категоризациите на хотелите – едната според министерство на туризма, другата по показателите и вече реализирана в Европа система  на HOTREK, която вече коментирахме в предаването за туризъм с Румен Драганов. За продължението на „сагата“ и подробности по темите на срещата - чуйте повече във звуковия файл:


А,на 6 и 7 юни в София стартира и най-авторитетната конференция за инвестиции и управление на хотели у нас – „Хотелски инвестиционен форум“, Отново в него участва и проф.Румен Драганов, като лектор, а за основното,което могат да извлекат хотелиерите от тези срещи, и препоръките,които отправи към тях – чуйте в откъса от разговора:


В заключение отново стигнахме до огромната нужда да се осъществи национален туристически конгрес , с участието на представители от целия бранш – организации, и т.н. от всички структури ,избрани съответно  и с делегирани на тях предложения,решения  и въпроси по теми и за основните проблеми на туризма. Да се начертае национална стратегия, визия и път по който да се върви напред, с ясни правила и норми ,спазвани от всички и да се избере национален представителен орган ,който да е регулатор и модератор на тази стратегия, и в помощ на държавните власти,районите и бизнеса. Но ще стане ли скоро това, и кога най-на края ще има обединение и „бранша ще управлява – бранша“ както каза Румен Драганов:ВИЖТЕ ОЩЕ

ОЧАКВАЙТЕ В "ЕВА В НЕДЕЛЯ" НА 16-ТИ ДЕКЕМВРИ

Жив корал - това е цветът на 2019 г. Той е определен на базата на актуални социални, икономически и природни явления. Жизнерадостният коралов нюанс със златист оттенък ще ни кара да бъдем оптимисти, смятат специалистите. Но, докато дойде ред за този топъл прасковен цвят – коледно червеното ще е на мода, поне през най-празничния период от..

публикувано на 16.12.18 в 09:41

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 13-ти декември

"Кафето и любовта са най-хубави, когато са горещи", казва една етиопска поговорка. В хладното декемврийско утро на четвъртък, ако имате нужда от горещо събуждане - мястото е сутрешният ефир на БНР Бургас! Да усмихнем 13-ти декември - свежа музика, приятна компания и най-важното от деня събираме във времето до 10.00 ч. В темата ни..

публикувано на 13.12.18 в 06:52

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа:

Във вторник облечете червено или лилаво, ако искате да ви върви както в любовта, така и в работата, съветват експерти. Каквото и да изберете обаче по-важното е да ви стопли, в декемврийския делник съветваме ние… Добро утро от ефира на БНР Бургас!   Акцентите ни до 10: В рубриката ни „Чуй Европа – предизвикай промяната“, днес се..

публикувано на 11.12.18 в 07:01

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 10-ти декември

Понеделник е и седмицата отваря очи с   делничен ритъм…Това обаче е само привидно. След като всички елхи по малки и големи населени места грейнаха, някои започнаха да пекат сладки през уикенда, докато други попрекалиха с глювайна…е, замириса на празници! И ако магията е в очакването, нека започнем 10-ти декември с идеята, какво ли хубаво..

публикувано на 10.12.18 в 07:04

ОЧАКВАЙТЕ В „ЕВА В НЕДЕЛЯ“ ОТ 13 – 15 Ч.

Какво по – хубаво от това да си направиш чаша ароматен чай с резенче лимон, да добавиш курабийки с канела и джинджифил и да намериш време за почивка в неделния ден! Важно е да не забравяме, че радостта е в малките неща, които пък са в основата на голямото щастие! За това предлагаме приятна компания и сладки приказки в ранния следобед! -..

публикувано на 09.12.18 в 12:44

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 6-ти декември

Много, много отдавна в град Патара живял един боголюбив мъж на име Николай. След смъртта на родителите си той употребил всичкото си богато наследство за добри дела, стараейки се да не го знаят тези, на които правел благодеяния. Бог за неговите добри дела го удостоил да стане пастир (епископ) на Мир-Ликийската църква. Всички хора го обичали и..

публикувано на 06.12.18 в 07:01

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 4-ти декември

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа: Bapвapa вapи, Caвa пeчe, Hиĸoлa ядe c гoлямaтa лъжицa и гocти гoщaвa. Taзи пoгoвopĸa e мнoгo paзпpocтpaнeнa в Бългapия, ĸoгaтo зaпoчнe пocлeдния мeceц нa гoдинaтa – дeĸeмвpи. Добро утро във вторник на 4-ти декември, когато отбелязваме Света мъченица Варвара! B нapoднитe пpeдcтaви Bapвapa и..

публикувано на 04.12.18 в 07:06