Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НПО и експерти: В новите закони за пътищата няма нищо ново

Новите проекти на закони, които да регулират движението по пътищата, но и поведението на пешеходците и състоянието на автомобилите, не предлагат нещо иновативно. Мнението изказа по време на общественото им обсъждане в Бургас Михаил Попов от Фондация „Безопасни улици от Валя“. Според него, има текстове с пожелателен характер:

“Законът разрешава и да не се правят места за инвалиди. Собственикът да реши да не прави места за инвалиди, което смятам, според мен, е в противовес на международните конвенции.

…Чл. 95: Преди да навлязат на платното за движение, пешеходците могат да сигнализират за намерението си чрез подаване на сигнал с ръка – изпъната нагоре или напречно на пътя. Според мен, това трябва да се премахне изцяло, защото, по същата логика, можем да напишем текст, че автомобилите трябва да пресвяткат на всяко кръстовище като преминават…“

На пешеходците се забранява пресичането при ограничена видимост, добави Михаил Попов и посочи, че това може и да е спрял автомобил. Така ограничаваме самите пешеходци, поясни той.

Има конкретни текстове в настоящият закон, които трябва да останат, поясни Иван Гюлев от Община Бургас:

„В новата норма на чл. 55 е залегнало, че престоят и паркирането са забранени на велосипедни и пешеходни пътеки. В старата норма, на чл. 98 – ми, имаше, че е забранено на 5 метра преди тях да се спира. И това е съвсем нормално за мен, разумно. Тъй като спрял пред пешеходна пътека и пред велоалея, това превозно средство създава предпоставка за пътно – транспортни произшествия. Така че, предложението е нормата от петте метра да остане“

Трябва да се уточни и когато се пресича път с велоалея кой има предимство – автомобилът или колоездачът, каза още Иван Гюлев.

Правилото за 70 метра дистанция между автомобилите на магистрала пък е лишено от смисъл. Това коментира Стоян Кирязов от Института по пътна безопасност. Няма и как контролният орган да засече подобно отстояние, смята той:

„Абсолютно ненужно правило. Международната практика показва, че всъщност правилото на двете секунди е много по-ефективно. При скорост от 140 км/ч., наистина, 70 метра са около 2 секунди. Само че, при скорост от 72 км/ч., това са 20 метра в секунда и това правило вече отива към 4 секунди. Необходимо ли е? После – съответният контролен орган как ще прецени и как ще санкционира водача, ако той не е спазил тази дистанция?“

Ако трябва да се изпревари по-бавно движещо се превозно средство, за да бъде спазено правилото, първо трябва да се намали скоростта, след което да се изпреварва, добави Стоян Кирязов.

Подробности можете да чуете в прикачените файлове.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Динко Вълев вече е с ново обвинение

Ямболската окръжна прокуратура повдигна обвинение срещу Динко Вълев, известен като ловецът на бежанци и още двама мъже от за участие в организирана престъпна група. В момента Вълев е в бургаска болница и се очаква неговото изписване, за да бъде привлечен под наказателна отговорност. Организираната престъпна група е действала за времето от октомври..

публикувано на 23.04.24 в 12:45

В Ямбол трима души са обвинени за участие в организирана престъпна група

Окръжната прокуратура в Ямбол привлече към наказателна отговорност трима души за участие в организирана престъпна група, като един от тях е ръководителят. Групата е създадена с користна цел, за да върши съгласувано престъпления на територията на страната. Действала е от октомври 2021 година до 16 април 2024 година. По време на разследването..

обновено на 22.04.24 в 17:13

Иззеха джип на беларуски гражданин в Бургас

41-годишен беларуски гражданин остана без кола. Тя му е иззета след като е установено, че я е управлявал след употребата на амфетамин и метамфетамин, съобщиха от бургаската полиция.  Мъжът е бил спрян днес към 10 часа   на бургаската ул. "Струга" за проверка.Той е шофирал е “БМВ Х3”.  Чужденецът е бил тестван за употребата..

публикувано на 20.04.24 в 12:09

Полицаи глобиха таксиметров шофьор за неправилно паркиране

След сигнал за блокиран тротоар на бургаската улица “Гладстон” от неправилно паркиран пред магазин за хранителни стоки таксиметров автомобил, служители от сектор “Пътна полиция” се самосезираха. Те издириха водача, който се оказа, че е на  55 години, от Бургас.  Шофьорът е получил от полицаите фиш на стойност 50 лв. за направеното нарушение и му е..

публикувано на 19.04.24 в 16:47

Засякоха над 80 нарушения на скоростта за няколко часа в Сливенско

В Сливенска област е в ход 24-часова специализирана полицейска операция за контрол на скоростта. От полунощ до 10:00 часа в Сливенско са заснети 81 нарушения.  Акцията е част от операция по пътна безопасност на ROADPOL и се провежда във всички страни членки на ЕС. До момента са заснети 548 клипа с превишаване на скоростта в областта. Най-високата..

публикувано на 19.04.24 в 12:40

Полицията задържа пиян поморийски шофьор и иззе колата му

Полицията в Поморие задържа снощи пиян шофьор, който отказал да даде кръв за химичен анализ, съобщи Областната дирекция на МВР в Бургас. Дрегерът е показал концентрация на алкохол в кръвта 1.96 промила.  57-годишният помориец е задържан за 24 часа, а автомобилът му - "Шкода Октавия", с бургаска регистрация - е иззет. Образувано е бързо производство...

публикувано на 19.04.24 в 08:28

Полицейският участък в Камено отново е районно управление

Полицейският участък в Камено отново стана районно управление, съгласно заповед на служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов и по предложение на директора на ОДМВР - Бургас старши комисар Емил Павлов. През юни 2022 година управлението беше преобразувано в полицейски участък. Днес бе направено откриването му, а на него присъстваха..

публикувано на 18.04.24 в 14:59