Жътвата започна в Бургаско, очакват се добри добиви

Реколта близка до миналогодишната, с добри добиви и качествено зърно очакват земеделските стопани в Бургаско. Днес беше даден официален старт на жътвената кампания в землището на град Айтос. Със сърп и паламарка, както е по обичай беше зажъната нива с ечемик, недалеч от село Мъглен.

„Годината беше трудна за земеделските стопани. Въпреки меката зима и многото дъждове, които предизвикаха заболявания по посевите, благодарение на навременното третиране с препаратите, земеделците ще имат добри добиви“, това коментира Николай Киров, председател на Съюза  на зърнопроизводителите в Бургаско. Очакваните добиви от ечемик ще е 350 – 400 кг/дка, при пшеницата малко по – високи 400 – 420 кг/дка. .  Относно цените за сега средната цена е 280 – 290 лева за тон, с 10 % по – високи от старта на миналата година.

„Надяваме се на добри резултати, въпреки че и тук градушката не ни подмина. Има около хиляда декара пропаднали на 100 % площи, с обезщетението от застраховката им се надяваме да покрием част от загубите си. Предстои да приберем около 11 хиляди декара, заедно с рапицата“, коментира Панайот Которов, зърнопроизводител, в чийто масиви се състоя церемонията по началото на жътвата. 

Кметът на Община Айтос Васил Едрев също присъства на церемонията той пожела на стопаните високи добиви. Природата да е благосклонна, жътвената кампания да протече без проблеми.

В Бургаско ечемикът вече се жъне в Айтоско, Каменско и Карнобатско. До 20 юни навсякъде ще започне и жътвата при пшеницата.


повече може да чуете в звуковия файл:

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Бюрата по труда в Бургаско обучават безработни по 7 проекта на социални партньори

1049 безработни лица ще бъдат включени в обучения за придобиване на професионална квалификация по проекти на социални партньори, които ще се реализират от Регионалната служба по заетостта - бургас. Предстои стартирането на курсовете, като очакванията са участниците да придобият професионални квалификации в различни направления. Минимум 40 % от..

обновено на 24.03.19 в 12:33

М. Хаджиянев: Въвеждането на "изброителен център" ще намали ефекта от контролирания вот

Ако бъде въведен т. нар. „изброителен център“, това ще намали ефекта от контролирания вот по време на избори. Това коментира пред БНР - Бургас юристът и член на изборни комисии Михаил Хаджиянев. Именно в такъв център, след приключване на изборния ден, се транспортират запечатаните урни, където започва преброяването, поясни Хаджиянев: „На..

обновено на 24.03.19 в 11:52

Правят джобове за контейнери по улиците в Айтос

 Джобове за контейнери ще бъдат изградени по време на ремонтите на улиците в Айтос. Това поясни кметът Васил Едрев. Там, където дейностите приключиха, това е вече е извършено: „ Искаме да направим това в цялата община, тъй като контейнерите създават затруднение на движението на МПС – тата, а когато са направени джобовете няма такава..

публикувано на 24.03.19 в 09:42

Провеждат велопоход и почистване на плажа до резерват "Пода"

Велопоход и почистване на плаж в района на Бургаски корабостроителници, организират от инициативата „ Бургас рециклира“  днес. Маршрутът преминава изцяло по велоалеи. Ще се тръгне  от Терасата до Морското казино – през Морската градина  - ЖП гара - бул. Иван Вазов - надлез ул. Индустриална - ул. Спортна - бул. Тодор Александров - колелото..

обновено на 24.03.19 в 08:53

Намериха 9 - годишното дете, изгубило се в Сливенския Балкан

Деветгодишно момче, изгубило се в Сливенския Балкан издирваха полиция, военни, планински спасители, горски служители и доброволци. Сигналът за изчезването е подаден от родителите му на телефон 112 около 14.00 часа. В късните следобедни часове детето е намерено, съобщиха от полицията. Момчето е било на излет с родителите си в планината,..

публикувано на 24.03.19 в 07:34

Две улици ще ремонтират в с. Воден

Две улици ще бъдат ремонтирани в с. Воден, каза пред местните жители кметът на Община Болярово Христо Христов. Те са част от спечелен проект за над 1 млн. лв. Подготвя се проект за ремонт на църквата, както и за закупуване на носии на фолклорната група към читалището. По Норвежкия механизъм ще се финансират разкопките край..

публикувано на 23.03.19 в 16:21

Ремонтират улици и в Айтоските села

Ремонтът на улици в с. Малка поляна ще бъде със средства от Местната инициативна група. Това коментира пред БНР – Бургас кметът на Община Айтос Васил Едрев. Чакаме да отвори програмата, проектът ни е готов, добави той: „Където ще кандидатстваме не само за с. Малка поляна, това е и за Поляново, където улиците ще бъдат направени,..

публикувано на 23.03.19 в 16:14