Жътвата започна в Бургаско, очакват се добри добиви

Реколта близка до миналогодишната, с добри добиви и качествено зърно очакват земеделските стопани в Бургаско. Днес беше даден официален старт на жътвената кампания в землището на град Айтос. Със сърп и паламарка, както е по обичай беше зажъната нива с ечемик, недалеч от село Мъглен.

„Годината беше трудна за земеделските стопани. Въпреки меката зима и многото дъждове, които предизвикаха заболявания по посевите, благодарение на навременното третиране с препаратите, земеделците ще имат добри добиви“, това коментира Николай Киров, председател на Съюза  на зърнопроизводителите в Бургаско. Очакваните добиви от ечемик ще е 350 – 400 кг/дка, при пшеницата малко по – високи 400 – 420 кг/дка. .  Относно цените за сега средната цена е 280 – 290 лева за тон, с 10 % по – високи от старта на миналата година.

„Надяваме се на добри резултати, въпреки че и тук градушката не ни подмина. Има около хиляда декара пропаднали на 100 % площи, с обезщетението от застраховката им се надяваме да покрием част от загубите си. Предстои да приберем около 11 хиляди декара, заедно с рапицата“, коментира Панайот Которов, зърнопроизводител, в чийто масиви се състоя церемонията по началото на жътвата. 

Кметът на Община Айтос Васил Едрев също присъства на церемонията той пожела на стопаните високи добиви. Природата да е благосклонна, жътвената кампания да протече без проблеми.

В Бургаско ечемикът вече се жъне в Айтоско, Каменско и Карнобатско. До 20 юни навсякъде ще започне и жътвата при пшеницата.


повече може да чуете в звуковия файл:

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Репортер 5" на 25 юни

Обзорното предаване "Репортер 5" започва след новините в 16 и в него ще чуете: - В темата на деня – защо има недостиг от преподаватели по английски език и защо се налага, в малките населени места, те да учат децата и на други предмети? -  Териториално статистическо бюро Югоизток отбеляза 138 години от създаването на българската държавна..

публикувано на 25.06.18 в 16:03

В "Кабиле" бе открит запазен надпис от римско време

Официален латински надпис от времето на импeратор Марк Аврелий (161-180 г.) откри екипът на Регионален исторически музей – Ямбол при археологическите проучвания на „Тракийски и античен град Кабиле”. Новината съобщи директорът на музея Стефан Бакърджиев, по думите на когото последният намерен на Кабиле изцяло заразен римски надпис е от преди 35 години в..

публикувано на 25.06.18 в 15:51

Несебър се побратими с руско Звездно градче

Несебър се побратими с руската космическа столица, известна под името Звездното градче. Събитието се състоя по време на фестивала „Отечество“, организиран съвместно от българския и руския град за трета поредна година на живописния български полуостров.  Кметовете Николай Димитров и  Валерий Токарев  подписаха официалните документи в представителната..

публикувано на 25.06.18 в 15:41

С "ден на отворените врати" Статистиката в Бургас отбеляза своя празник

С „ден на отворените врати“ Териториално статистическо бюро - Югоизток отбеляза днес 138 години от създаването на българската държавна статистика. Ученици, студенти, научни сътрудници и граждани имаха възможност да се запознаят с дейността на институцията, разказа директорът на регионалното поделение Калина Казанджиева. "Статистиката е..

публикувано на 25.06.18 в 15:16

Републикански консултант по ортопедия оперира в УМБАЛ Бургас

Републиканският консултант по ортопедия и травматология - проф. д-р Асен Балтов оперира в УМБАЛ Бургас през уикенда. Той  е един от най-известните специалисти по раменна хирургия в страната и е поканен от началника на бургаската ортопедия д-р Стоян Христов в екипа , който оперира възрастна бургазлийка с точно такава травма. Проф. Балтов е и председател..

публикувано на 25.06.18 в 15:10

Започна археологическото лято на крепостта Русокастро

Регионален исторически музей Бургас стартира тазгодишните редовни археологически проучвания на крепостта Русокастро. Средствата за разкопките  през 2018 г. отново са осигурени от бюджета на Община Камено и са  съфинансирани от Министерство на културата. Това лято археолозите ще продължат изследванията си на цитаделата, водохранилището и представителна..

публикувано на 25.06.18 в 14:48

Бургаски математици с интерес към съдебните заседания

Ученици от Математическата гимназия в Бургас посетиха открити съдебни заседания на Районния съд. Своеобразен интерактивен завършек на учебната година направиха ученици от Природоматематическа гимназия „Акад. Никола Обрешков“, с посещение на открити съдебни заседания на Районен съд - Бургас. Младите хора наблюдаваха наказателен процес, в който..

публикувано на 25.06.18 в 13:50