РИОСВ: Няма замърсяване на въздуха в Каменар и Лъка

Във връзка с получени сигнали за неприятни миризми в района на закритото депо за отпадъци в с. Каменар, експерти от РИОСВ-Бургас извършиха проверки в селата Каменар и Лъка.

Замерванията, които са направили са показали, че няма завишения на измерените показатели. Днес, РИОСВ ще извърши  проверка в бургаския квартал Сарафово и ще продължи да следи състоянието и качеството на атмосферния въздух в района.

Състоянието на депото се следи непрекъснато. Огнищата се обработват – обливат се с вода, след което изгасените територии се запръстяват. Очаква се до ден-два ситуацията да бъде напълно овладяна.”, каза кметът Иван Алексиев. Той е на терен, заедно с екипите от РСПБЗН.

Община Поморие напомня, че депото в с. Каменар е закрито през 2015 г. и от тогава се очаква становище по внесеното проектно предложение за неговата рекултивация от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС), финансиращо подобни проекти.


ВИЖТЕ ОЩЕ

"Репортер 5" на 25 юни

Обзорното предаване "Репортер 5" започва след новините в 16 и в него ще чуете: - В темата на деня – защо има недостиг от преподаватели по английски език и защо се налага, в малките населени места, те да учат децата и на други предмети? -  Териториално статистическо бюро Югоизток отбеляза 138 години от създаването на българската държавна..

публикувано на 25.06.18 в 16:03

В "Кабиле" бе открит запазен надпис от римско време

Официален латински надпис от времето на импeратор Марк Аврелий (161-180 г.) откри екипът на Регионален исторически музей – Ямбол при археологическите проучвания на „Тракийски и античен град Кабиле”. Новината съобщи директорът на музея Стефан Бакърджиев, по думите на когото последният намерен на Кабиле изцяло заразен римски надпис е от преди 35 години в..

публикувано на 25.06.18 в 15:51

Несебър се побратими с руско Звездно градче

Несебър се побратими с руската космическа столица, известна под името Звездното градче. Събитието се състоя по време на фестивала „Отечество“, организиран съвместно от българския и руския град за трета поредна година на живописния български полуостров.  Кметовете Николай Димитров и  Валерий Токарев  подписаха официалните документи в представителната..

публикувано на 25.06.18 в 15:41

С "ден на отворените врати" Статистиката в Бургас отбеляза своя празник

С „ден на отворените врати“ Териториално статистическо бюро - Югоизток отбеляза днес 138 години от създаването на българската държавна статистика. Ученици, студенти, научни сътрудници и граждани имаха възможност да се запознаят с дейността на институцията, разказа директорът на регионалното поделение Калина Казанджиева. "Статистиката е..

публикувано на 25.06.18 в 15:16

Републикански консултант по ортопедия оперира в УМБАЛ Бургас

Републиканският консултант по ортопедия и травматология - проф. д-р Асен Балтов оперира в УМБАЛ Бургас през уикенда. Той  е един от най-известните специалисти по раменна хирургия в страната и е поканен от началника на бургаската ортопедия д-р Стоян Христов в екипа , който оперира възрастна бургазлийка с точно такава травма. Проф. Балтов е и председател..

публикувано на 25.06.18 в 15:10

Започна археологическото лято на крепостта Русокастро

Регионален исторически музей Бургас стартира тазгодишните редовни археологически проучвания на крепостта Русокастро. Средствата за разкопките  през 2018 г. отново са осигурени от бюджета на Община Камено и са  съфинансирани от Министерство на културата. Това лято археолозите ще продължат изследванията си на цитаделата, водохранилището и представителна..

публикувано на 25.06.18 в 14:48

Бургаски математици с интерес към съдебните заседания

Ученици от Математическата гимназия в Бургас посетиха открити съдебни заседания на Районния съд. Своеобразен интерактивен завършек на учебната година направиха ученици от Природоматематическа гимназия „Акад. Никола Обрешков“, с посещение на открити съдебни заседания на Районен съд - Бургас. Младите хора наблюдаваха наказателен процес, в който..

публикувано на 25.06.18 в 13:50