Ниските доходи са основна причина за спада на раждаемостта

Снимката е илюстративна

Ниските доходи са основната причина семействата  у нас все по често да предпочитат да имат само едно дете. За да бъде променен демографският ръст, трябва държавата да увеличи детските надбавки и майчинството, твърдят бургазлии. Преди дни стана ясно, че правителството има план за повишаване на раждаемостта. Заделени са над 568 млн. лв. за подпомагане на родилки, като помощи за раждане, при осиновяване на 700 деца и за студенти майки. Големият проблем е, че се планират налични средства, а не се взема решение реално как да се увеличат доходите на родителите. Именно ниският семеен бюджет е причината да не се раждат деца, смятат бургазлии.

„Надбавки съм взима точно една година. Сега имам две деца и държавата не ми дава нищо… Трябва да има работа, повече социални придобивки. Детските стигат за един чифт обувки…Необходимо е да има повече помощи на майките… Трябва да се увеличат майчинството и доходите на родителите. Имаме две деца, защо да нямаме и трето? .. Живея в Германия и там е малко по-спокойно. С доходите, които получавам там мога спокойно да се грижа за детето си…“

Закони, които защитават майките има, но не се спазват.

„Малките деца се разболяват и се налага по-често да се взимат болнични. Работодателят казва „като ти е толкова болно детето – вкъщи“… Добре е така да се направи, че работодателите да предложат на майките да могат да разполагат по-свободно с времето си и едновременно с това да работят.“

Повече по темата чуйте в звуковия файл:ВИЖТЕ ОЩЕ

Нови проекти в Ахтопол преобразят облика на старата част на града

Предстои цялостна реконструкция на централната градска част в Ахтопол, средствата са осигурени, предстои да се финализира и самият проект, сподели кметът Станислав Димитров:  "Коренно ще се промени визията. А проектът, който също престои да осъществим засяга и старинната част на Ахтопол и по този начин с обновяването ще обърнем поглед към културното..

публикувано на 18.07.18 в 18:39

Чист плаж на достъпни цени в Ахтопол

Плажът е Ахтопол е в перфектно състояние. Чиста е както плажната ивица, така и морето. Постарали сме се да направим мястото привлекателно за туристите, които го посещават, каза управителят на плажа Галин Вълчев: „5 лв. е шезлонга, 5 лв. е чадъра, като при кандидатстването за концесията на плажа за следващите 10 години сме посочили същата..

публикувано на 18.07.18 в 17:30

"Репортер 5" - на 18 юли - от Ахтопол

„За да пишеш за Ахтопол трябва, на първо място да си видял фара – как се потапя под любовта на вълните, как дъга го целува по бузата и как всяка вечер нощта го моли да заспи, а той се усмихва и като своеволен тийнейджър ѝ казва „няма“. Трябва да си седял под дебелата сянка на смокиновите дървета с чаша смокинова ракия в ръка, по възможност..

публикувано на 18.07.18 в 15:53

Станете солничар за ден на Атанасовското езеро през август

С обещание за вълнуващ старт на морския уикенд, на 10 август  фондация Биоразнообразие кани бургазлии и гости  да посетят крайбрежната лагуна Атанасовско езеро, за да си подарят едно солено приключение по време на шестия Фестивал на солта. Началото е от 16:00 до 22:30 часа. Темата е "Солта на живота" и е с разнообразна програма, която винаги..

публикувано на 18.07.18 в 14:37

Заветите на Апостола: Българи, турци, евреи да бъдат равноправни

Паметник на Апостола на свободата Васил Левски   бе открит днес в центъра на  село Руен, като на церемонията присъстваше и президентът Румен Радев. Бюстът на Левски е  първият паметник в община Руен. "Българи, турци, евреи ще бъдат равноправни във всяко отношение: било във вяра, било в народност, било в гражданско отношение, било в..

публикувано на 18.07.18 в 14:25

Ахтопол ще е с обновен център за следващото лято

 В момента се извършва проектирането на новия център в Ахтопол. За него са предвидени близо 800 хиляди лева като идеята е да се покаже древността на града, съобщи кметът на община Царево Георги Лапчев: „Новият център на Ахтопол малко ще наподобява идеята Морската градина на Бургас. Мостика на града ще бъде една точка, която ще се вижда дълбоко от..

публикувано на 18.07.18 в 14:09

Президентът присъства на откриването на бюст-паметник на Васил Левски в Руен

Над 150 паметника на Васил Левски има издигнати, като много от тях са извън пределите на родината, разпръснати от Аржентина до Япония. Това каза президентът Румен Радев при откриването на бюст-паметник на Апостола в бургаското село Руен, където живеят предимно етнически турци. Паметникът е построен с подкрепата и даренията на хора, независимо от техния..

публикувано на 18.07.18 в 13:43