България изостава от Европейските стандарти за кръводаряване

Страната ни много изостава от Европейските стандарти за кръводаряване като у нас 21 на 1000 жители са кръводарителите, а за Бургаско месечно са нужни 900-1000. Според д-р Тодор Бояджиев, началник на кръвния център, липсата на кръв се усеща най вече през лятото.

 „От няколко години наблюдаваме ръст на туристите, съответно дефицитът на кръв се увеличава. Хората,които даряват кръв са приблизително същият брой, но нуждите се увеличават. Има определен процент на случаите с пътен травматизъм, кръвоизливи, онкологични заболявания с усложнения и др.“

С въведените промени от здравния министър се улеснява значително кръводаряването и вече не е задължително да се пътува до мястото къде е настанен пострадалия, кръв може да се дари във всеки един специализиран център.

Повече по темата чуйте в звуковия файл:ВИЖТЕ ОЩЕ

"Булевард Демокрация" на 20 септември

Бездуховността или имането са мотивът за грабежа в Роженския манастир? Ако е второто, до някаква степен историята може и да може след време да реабилитира и оправдае извършителите. Естествено, че това не е начина, но безисходицата е голямо нещо. Ако обаче е първото, то спасение няма и за тях, а може би и за нас. Защото бездуховния човек няма нищо, той е..

публикувано на 20.09.18 в 14:40

Четири велосикотки радват бургазлии

В европейската седмица на мобилността община Бургас монтира арт инсталации съчетаващи велосипедите и котките. Пластичните решения са реализирани по идея на Областния информационен център и Общината. Те са дело на графити артиста Иван Янков /с псевдоним Esteo/. Преди две години отново по заръка на Общината той изрисува и стария бункер до калните бани...

публикувано на 20.09.18 в 14:24

Бургаски стоматолози участват в кампанията за силанизация на детските зъби

И тази година бургаски стоматолози се включват в профилактичната програма за силанизиране на първите постоянни, дъвкателни зъби на децата. Кампанията вече стартира и ще продължи до 20-и ноември, информират от проекта. Силантът представлява специален материал, който образува тънък слой върху дълбоките вдлъбнатини..

публикувано на 20.09.18 в 10:24

Собствена бензиностанция и спасително ремонтно корабче за поморийските рибари

Община Поморие е внесла проектното предложение „Реконструкция и модернизация на рибарско пристанище Поморие – II етап” по мярка 1.8 „Рибарски пристанища, кейове за разтоварване, рибни борси и покрити лодкостоянки” от Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020. „Успяхме да подготвим и внесем проектното си предложение първи. Това е..

публикувано на 20.09.18 в 09:49

Бургазлии са на различни мнения относно въвеждането на допълнителна здравна осигуровка

Въвеждането на допълнителна здравна осигуровка, която да надгради сегашния модел у нас обсъждат медици, пациенти и политици . В края на септември трябва да бъдат представени идеите на здравния министър Кирил Ананиев за новите, поредни реформи в сектора. Една от най-популярните, която бе анонсирана, е задължителна здравна застраховка. Нейният..

публикувано на 20.09.18 в 09:26

Славея Мургова е „Най-добър специалист по здравни грижи“ за 2018 г. в Бургас

Славея Мургова, медицинска сестра от университетска болница „Дева Мария“ в Бургас, е носителката на наградата „Света София“ и приза „Най-добър специалист по здравни грижи“ за 2018 г.  Освен традиционната статуетка и грамота, тази година за първи път бе предвидена и парична награда за победителя. Премията в размер на 1000 лв. ще стане част от..

публикувано на 20.09.18 в 08:20

Обществено обсъждане на проекта за парк в Лозенец ще се проведе днес

Изграждането на парк в село Лозенец предвижда Община Царево. Днес ще се проведе обществено обсъждане, на което ще бъде представен проекта. Планирано е да се обособи крайбрежна алея и Морска градина с интересни акценти, съобщи кметът на община Царево Георги Лапчев: "Имаме идея там да има един голям слънчев часовник, който да изписва Лозенец...

публикувано на 20.09.18 в 08:10