Айтос ще има пречиствателна станция до края на следващата година

До декември 2019 г. трябва да приключат строителните дейности по изграждането на пречиствателна станция за отпадъчни води. Днес беше направена първата копка на обекта.

Това е най – големият инвестиционен проект за общината до момента. Средствата който ще бъдат вложени в осъществяването му са близо 19 млн. лв., и са осигурени по оперативна програма„Околна среда“. Пречиствателната станция е от изключително значение за града, каза кметът на общината Васил Едрев:

„Близо 9 години айтозлии чакаха проектът да се случи. Аз го наследих от предишното управление и след преработката му, която се наложи ето че вече има осигурено финансиране и започваме. Правили сме много копки през тези 7 години, но тази е най – важната, защото ще осигури по -чиста околна среда и по – добри условия за живот на гражданите на Айтос.“, повече може да чуете в звуковия файл:

На първата копка присъстваха депутати, представители на държавни институции, общински съветници , кметове на местните населени места, зам. областният управител Севдалина Турманова и др. Тук беше и бившият министър на околната среда и водите и настоящ народен представител от ГЕРБ Ивелина Василева, която направи много за реализацията на този проект. Тя посочи важното значение на изграждането на пречиствателната станция не само за Айтос, но и за чистотата на Бургаския залив и Черно море. Повече може да чуете в звуковия файл:

Пречиствателната станция ще бъде разположена на 30 декара и ще се намира на края на промишлената зона на Айтос. Срокът за изпълнение по проекта е 566 дни, и той ще бъде спазен, каза при първата копка Божидар Роев, представител на фирмата изпълнител ДЗЗД "КА АЙТОС"

„Жителите на община Айтос ще получат качествен и работещ продукт. Правили сме и по – големи пречиствателни станции и имаме опит в строителството им, и тази ще бъде направена както изискват всички нормативни документи“.

Крайната дата за реализирането на проекта е 21 декември 2019 г.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Монтират пасарелки на "Акве Калиде"

Приключва пореден етап от реставрацията и консервацията на старините в археологическия комплекс "Акве калиде" край Бургас. В момента там се монтират пешеходни пасарелки, които ще предоставят на посетителите най-добрите гледни точки към разкритата архитектура на най-посещаваните бани в Източна Европа в продължение на две хилядолетия. Освен това е..

публикувано на 16.08.18 в 12:52

Бургазлии: Има още какво да се желае от здравеопазването в града

Здравеопазването в Бургас има своите и добри  и лоши примери. Това показа анкета на БНР Бургас. По-голямата част от анкетираните споделиха, че има още какво да се желае като условия и отношение.  "... Не смятам, че е на ниво. Съвсем дори не е..." "... Гонят те за евро, за долар. Като касичка за пари, това съм чувала. Особено онкологичните..

публикувано на 16.08.18 в 11:24
Туида

Започнаха археологическите разкопки на крепостта „Туида“

Започнаха археологическите разкопки в късноантичната и средновековна крепост „Туида“ край Сливен. Научната експедиция се ръководи от директорът на Регионалния исторически музей Николай Сираков. Той обясни, чв в момента се разкриват участъци до северния вход на крепостта. Николай Сираков допълни, че голяма част от вътрешността на крепостта не е..

публикувано на 16.08.18 в 09:12

Предлагат бившия ГУМ да стане градски площад

Едно висящо дело има за съдебна делба за собствеността на терена на бившия градски универсален магазин. Няма спор за собствеността, обясни Златина Георгиева, директор "Правно-нормативно обслужване“. Общината притежава над 11 дка. Тя предлага те да станат градски площад.  Съдебните спорове започват с продажбата на правото на строеж във..

публикувано на 16.08.18 в 08:25

На няколко места в центъра без вода в четвъртък

Подмяна на спирателен кран налага спирането на водоподаването утре - 16.08.2018г.  от 9:00ч. до 11:00ч. на  ул."Г.Кирков" , участъкът между ул."Александровска" и ул."Лермонтов". Също без вода ще бъде и ул."Възраждане" между ул"Георги Кирков" и ул."Славянска", съобщават от ВиК Бургас .

публикувано на 15.08.18 в 16:51

Хоро, миди на тенекия и много музика за празника на остров „Св. Анастасия“

Островно хоро е вече традиция за празника на Острова. Фолклорен ансамбъл „Странджа“ зарадва туристите с изпълнения на странджански песни. Много от гостите се хванаха на хорото редом с танцьорите, а най – атрактивният участник беше 62 – годишният моряк Тодор Христов, който сподели че много обича морето и се радва, че празникът на острова се..

публикувано на 15.08.18 в 16:30

Молдова поиска откриването на почетно консулство в Бургас

Да бъде открито почетно консулство на Република Молдова в Бургас. Това обсъдиха на среща днес Негово Превъзходителство Штефан Горда и кметът Димитър Николов. 175 000 са молдовските граждани, които са посетили България за една година. В бургаските университети  учат десетки студенти от Молдова, стана ясно още от разговора. На срещата бяха обсъдени..

публикувано на 15.08.18 в 15:41