Хотелиери от Поморие: 10 % спад на туристите от началото на сезона, най - сериозен е проблемът с недостига на кадри

Лек спад, с около 10% отчитат хотелиери в Поморие от началото на туристическия сезон до сега. Според председателя на местната хотелиерска организация Георги Тръпков тази година потокът от Германия и Полша е по-голям, но дори и той не може да навакса спада на руските туристи:

"Българските туристи са главно туристи през уикенда. Руските са по - малко като бройка, а и като приходи, защото тяхната валута в момента е в такова положение, че всичко им се вижда много скъпо. Прирастът на немците не е толкова голям, че да компенсира, има увеличение на туристите от Полша, Унгария, но и то не може да компенсира по - малкото руснаци. "    

Сред основните проблеми на бранша това лято остава липсата на кадри, посочи още Георги Тръпков.

Намирането на кадри в сферата на туризма не е просто национален, а е международен проблем, това коментира в изнесеното студио на БНР- Бургас в Поморие и хотелиерът Антон Тръпков:

"На първо място е важно да си запазим собствените кадри и много внимателно да подбираме нови такива. При всички положения трябва много да се работи по оста работодател - работник и да се мисли за целогодишна ангажираност на работната ръка. В поморие можем да осигурим такава, защото имаме лечебен център, имаме балнеология и може да се преквалифицират служители, да им се осигури обучение"
 
Адекватното заплащане също е сред начините да се привличат по-добри кадри в туризма, коментира Антон Тръпков.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Монтират пасарелки на "Акве Калиде"

Приключва пореден етап от реставрацията и консервацията на старините в археологическия комплекс "Акве калиде" край Бургас. В момента там се монтират пешеходни пасарелки, които ще предоставят на посетителите най-добрите гледни точки към разкритата архитектура на най-посещаваните бани в Източна Европа в продължение на две хилядолетия. Освен това е..

публикувано на 16.08.18 в 12:52

Бургазлии: Има още какво да се желае от здравеопазването в града

Здравеопазването в Бургас има своите и добри  и лоши примери. Това показа анкета на БНР Бургас. По-голямата част от анкетираните споделиха, че има още какво да се желае като условия и отношение.  "... Не смятам, че е на ниво. Съвсем дори не е..." "... Гонят те за евро, за долар. Като касичка за пари, това съм чувала. Особено онкологичните..

публикувано на 16.08.18 в 11:24
Туида

Започнаха археологическите разкопки на крепостта „Туида“

Започнаха археологическите разкопки в късноантичната и средновековна крепост „Туида“ край Сливен. Научната експедиция се ръководи от директорът на Регионалния исторически музей Николай Сираков. Той обясни, чв в момента се разкриват участъци до северния вход на крепостта. Николай Сираков допълни, че голяма част от вътрешността на крепостта не е..

публикувано на 16.08.18 в 09:12

Предлагат бившия ГУМ да стане градски площад

Едно висящо дело има за съдебна делба за собствеността на терена на бившия градски универсален магазин. Няма спор за собствеността, обясни Златина Георгиева, директор "Правно-нормативно обслужване“. Общината притежава над 11 дка. Тя предлага те да станат градски площад.  Съдебните спорове започват с продажбата на правото на строеж във..

публикувано на 16.08.18 в 08:25

На няколко места в центъра без вода в четвъртък

Подмяна на спирателен кран налага спирането на водоподаването утре - 16.08.2018г.  от 9:00ч. до 11:00ч. на  ул."Г.Кирков" , участъкът между ул."Александровска" и ул."Лермонтов". Също без вода ще бъде и ул."Възраждане" между ул"Георги Кирков" и ул."Славянска", съобщават от ВиК Бургас .

публикувано на 15.08.18 в 16:51

Хоро, миди на тенекия и много музика за празника на остров „Св. Анастасия“

Островно хоро е вече традиция за празника на Острова. Фолклорен ансамбъл „Странджа“ зарадва туристите с изпълнения на странджански песни. Много от гостите се хванаха на хорото редом с танцьорите, а най – атрактивният участник беше 62 – годишният моряк Тодор Христов, който сподели че много обича морето и се радва, че празникът на острова се..

публикувано на 15.08.18 в 16:30

Молдова поиска откриването на почетно консулство в Бургас

Да бъде открито почетно консулство на Република Молдова в Бургас. Това обсъдиха на среща днес Негово Превъзходителство Штефан Горда и кметът Димитър Николов. 175 000 са молдовските граждани, които са посетили България за една година. В бургаските университети  учат десетки студенти от Молдова, стана ясно още от разговора. На срещата бяха обсъдени..

публикувано на 15.08.18 в 15:41