Хотелиери от Поморие: 10 % спад на туристите от началото на сезона, най - сериозен е проблемът с недостига на кадри

Лек спад, с около 10% отчитат хотелиери в Поморие от началото на туристическия сезон до сега. Според председателя на местната хотелиерска организация Георги Тръпков тази година потокът от Германия и Полша е по-голям, но дори и той не може да навакса спада на руските туристи:

"Българските туристи са главно туристи през уикенда. Руските са по - малко като бройка, а и като приходи, защото тяхната валута в момента е в такова положение, че всичко им се вижда много скъпо. Прирастът на немците не е толкова голям, че да компенсира, има увеличение на туристите от Полша, Унгария, но и то не може да компенсира по - малкото руснаци. "    

Сред основните проблеми на бранша това лято остава липсата на кадри, посочи още Георги Тръпков.

Намирането на кадри в сферата на туризма не е просто национален, а е международен проблем, това коментира в изнесеното студио на БНР- Бургас в Поморие и хотелиерът Антон Тръпков:

"На първо място е важно да си запазим собствените кадри и много внимателно да подбираме нови такива. При всички положения трябва много да се работи по оста работодател - работник и да се мисли за целогодишна ангажираност на работната ръка. В поморие можем да осигурим такава, защото имаме лечебен център, имаме балнеология и може да се преквалифицират служители, да им се осигури обучение"
 
Адекватното заплащане също е сред начините да се привличат по-добри кадри в туризма, коментира Антон Тръпков.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Майки на деца с увреждания излязоха на протест тази вечер пред общината

Майки на деца с увреждания се събраха в Бургас пред сградата на общината, с искане за оставка на вицепремиера Валери Симеонов. Те издигнаха плакати с надпис „Системата ги убива“ и казаха, че протестът им ще продължи докато не настъпят промени.   Към майките се присъединиха и много други хора за да ги подкрепят. Освен, че издигнаха плакати,..

публикувано на 23.10.18 в 18:30
Последната среща в с. Труд на бъдещото движение

Бургазлии – в движението, което ще се бори за чист въздух в страната

Двама бургазлии ще са част от бъдещото национално движение, което ще се бори за чистота на въздуха. Инициативата за него започва от с. Труд , където местните жители протестират срещу централа, която гори биомаса. Когато движението е национално, нашата дума ще тежи повече, казаха в студиото на БНР – Бургас Даниела Божинова и Стоян..

публикувано на 23.10.18 в 17:48

Ученик зае поста на кмета на Болярово

Ученици от СОУ „Петър Берон“ поеха контрола над община Болярово днес. Децата видяха нагледно как се ръководи местната администрация. Инициативата е по повод деня на отворените врати там. Дванадесетокласникът Пламен Димов зае достойно мястото на кмета на община Болярово. За да усети тежестта на задълженията, кметът Христо Христов му бе подготвил..

публикувано на 23.10.18 в 16:25

Нов инвеститор ще разкрие близо 200 работни места в Бургас

Близо 200 нови работни места ще разкрие украинска компания в Бургас. Днес беше направена официална церемония по първа копка в „Индустриалния и логистичен парк“ в Северната промишлена зона. Компанията ще изгради научно-изследователски и производствен комплекс, обясни кметът на Община Бургас Димитър Николов. „Хубавото за Бургас е, че тези..

публикувано на 23.10.18 в 15:38

Сливенска област е готова за зимата

Областният управител на Сливен  Чавдар Божурски свика разширено заседание за готовността на териториалните държавни структури и общините да посрещнат зимния сезон. Целта бе да се предостави информация за създадената до момента организация, да се обсъдят затрудненията и да се определят сроковете за отстраняването им. За периода от 1 ноември до..

публикувано на 23.10.18 в 15:34

"Булевард Демокрация" - на 23 октомври

Един човек спрял на една бензиностанция вчера и казал, че иска да зареди дизел за 50 лева. Оттам подскочили учудено, защото им бил едва вторият клиент за деня. Имало призив във Фейсбук да се бойкотира зареждането при тях, защото дизелът скочил неистово. Което, отчасти, е някаква проява на гражданско общество. Само че, какво правиш, ако..

публикувано на 23.10.18 в 15:01

Бургаски майки излизат на протест тази вечер

Бургас  ще подкрепи протеста на майките с деца с увреждания в София. Той за втори път ще се проведе на жълтите павета с искане оставката на вицепремиера Валери Симеонов. Бургаските родители ще се съберат пред Общината от 17.30 часа. Организатор във Фейсбук е Недялка Гъркова. Тя  е майка на Таня, която е с церебрална парализа. От години Недялка упорито се..

публикувано на 23.10.18 в 11:35