Не пропускайте! Солено приключение на Атанасовското езеро

Дегустация на шоколад със сол, конкурси за „Мис и мистър Солена кал“ и интересни солници от миналото, като и концерт „на тъмно“ са част от любопитните акценти в тазгодишното издание на Фестивала на солта. Той ще се проведе днес от 16 до 23 часа. Това ще е шестото му издание и се очакват хиляди посетители край Атанасовското езеро. Ще има разнообразна програма за малки и големи, който решат да се включат дв соленото приключение, съобщи Радостина Ценова от Българска фондация Биоразнообразие, организитор на събитието:

повече може да чуете в звуковия файл:


Предвидена е и беседа за здравните ползи от използването на лугата и калта, която ще проведат учени от БАН., ще има изложби, които ще бъдат представени в производственото хале. Ще има базар на солта с вкусна и здравословна храна, както и ръчно изработени сувенири на автори от цялата страна.

Фестивалът но солта ще се проведе в южната част на Атанасовско езеро до морето и ще разкаже Приказката за езерото, птиците, солта и хората. Посетителите ще имат възможност да станат солничари за един ден, да се мажат с лечебна кал и да се топят в лугата, да се включат в ателиета и забавления, и да празнуват рождения ден на резерват Атанасовско езеро. Кулминацията на събитието е концертът "на тъмно" вечерта!

повече може да чуете в звуковия файл:


Три са основните локации на фестивала – басейните с луга и кал, пространството „симБиотично“ и халето със сол. Събитието се организира в рамките на проект „Солта на живота“, изпълняван от Българска фондация Биоразнообразие, БДЗП и Черноморски солници и с финансовата подкрепа на ЕК чрез програма LIFE+.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Представят спецификата на ямболския коледарски буенек

В петък, в Етнографски комплекс Ямбол, предстои премиера на книгата „Ямболската Коледа“, посветена на уникалната за страната ямболска традиция на танцуващите коледари. Изданието обединява изследователския труд на двама от най-изтъкнатите български фолклористи – проф. Георг Краев и проф. Николай Ников. Книгата представя спецификата на коледуването в..

публикувано на 23.10.18 в 16:31

НЕГ "Гьоте" е единствената бургаска гимназия в програмата за училище посланик на ЕП

Немската езикова гимназия „Гьоте“ е единственото одобрено училище тази година от Бургаска област да участва в програмата за училища  посланици на Европейския парламент. До 20-ет ученици и преподаватели трябва да обособят ядрото, което ще представя бургаската гимназия.  Програмата за училища посланици на ЕП е най-мащабната платформа по рода си,..

публикувано на 23.10.18 в 15:26

Вписват в църковния календар 24 октомври и като Ден за молитва за децата с увреждания

Утре, 24 октомври, от 10.30 часа в бургаския катедрален храм "Св.Св.Кирил и Методий" ще бъде отслужен молебен за здравето на децата с увреждания и техните семейства. Същото ще се случи и в останалите български градове. С решение на Светия Синод тази дата, на която се отбелязва празникът на иконата на Божията майка "Всех скорбящих радост" - "Радост за..

публикувано на 23.10.18 в 13:15

85 години Сливенски симфоничен оркестър

 Сливенският симфоничен оркестър с концерт от 19 часа, в който ще участват  DUO VIACCORD (Гърция) Ангелина Налбантова - цигулка / Манолис Стагакис - акордеон. Мариан Божидаров - кларинет. Симона Кодева - сопран. Георги Динев - тенор. За празника, за предстоящите събития в  творческия сезон и до юни 2019, за гостуващите музиканти-диригентът Димитър..

публикувано на 23.10.18 в 13:00

"Гласове от залива" представя Росен Сеновски в четвъртък

На 25 октомври от 18.00 часа в Зала 2 на Експо център "Флора" Росен Сеновски ще представи емблематичните и магнетчни "Гласове от залива". Пред бургаската публика китаристът и писател ще разкрие любопитни и неизвестни факти от живота на едни от най-големите бургаски музиканти и изпълнители - Стефан Диомов, Пламен Ставрев и Тони Димитрова. Целта е да..

публикувано на 23.10.18 в 12:30

" Наследници " пеят и танцуват в памет на Нина Матева

Концерт - спектакъла "Наследници: С песен и любов за Нина Матева" в навечерието на Деня на народните будители организира Народно читалище "Любен Каравелов 1940". Той  ще се проведе на  30 октомври 2018 г., от 18.30 ч., в Културен дом на нефтохимика.  На него  ще бъде почетен един бургаски творец, посветил се на откриването, развиването и..

публикувано на 23.10.18 в 11:12

Започна ученическият конкурс "Посланици на здравето"

От днес стартира XI-тото издание на  Националния ученически конкурс „Посланици на здравето”. Той се провежда в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести. Целта му е превенцията на поведенческите и рисковите за здравето фактори, които са свързани с нeздравословното хранене, ниската физическа активност, злоупотребата..

публикувано на 22.10.18 в 08:14