Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не пропускайте! Солено приключение на Атанасовското езеро

Дегустация на шоколад със сол, конкурси за „Мис и мистър Солена кал“ и интересни солници от миналото, като и концерт „на тъмно“ са част от любопитните акценти в тазгодишното издание на Фестивала на солта. Той ще се проведе днес от 16 до 23 часа. Това ще е шестото му издание и се очакват хиляди посетители край Атанасовското езеро. Ще има разнообразна програма за малки и големи, който решат да се включат дв соленото приключение, съобщи Радостина Ценова от Българска фондация Биоразнообразие, организитор на събитието:

повече може да чуете в звуковия файл:


Предвидена е и беседа за здравните ползи от използването на лугата и калта, която ще проведат учени от БАН., ще има изложби, които ще бъдат представени в производственото хале. Ще има базар на солта с вкусна и здравословна храна, както и ръчно изработени сувенири на автори от цялата страна.

Фестивалът но солта ще се проведе в южната част на Атанасовско езеро до морето и ще разкаже Приказката за езерото, птиците, солта и хората. Посетителите ще имат възможност да станат солничари за един ден, да се мажат с лечебна кал и да се топят в лугата, да се включат в ателиета и забавления, и да празнуват рождения ден на резерват Атанасовско езеро. Кулминацията на събитието е концертът "на тъмно" вечерта!

повече може да чуете в звуковия файл:


Три са основните локации на фестивала – басейните с луга и кал, пространството „симБиотично“ и халето със сол. Събитието се организира в рамките на проект „Солта на живота“, изпълняван от Българска фондация Биоразнообразие, БДЗП и Черноморски солници и с финансовата подкрепа на ЕК чрез програма LIFE+.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Пейзаж от спомени“ за 90-годишнината от рождението на Христо Фотев

85 снимки и 12 емблематични стихотворения на Христо Фотев представя изложбата „Пейзаж от спомени“, посветена на 90 години от рождението на поета. Тя ще бъде открита на 19 март от 17 часа пред Дома на НХК. Биографичната експозиция е част от кампанията на БНР-Бургас „Не е измислица морето и щастието съществува!“ и се реализира със съдействието..

обновено на 18.03.24 в 16:51

Обявиха петима автори, включени в тясната номинация на Националния конкурс "Христо Фотев"

5 автори, включени в тясната номинация на Националния конкурс за поезия на името на Христо Фотев, вече са ясни. Авторитетното жури с председател Аксиния Михайлова обяви претендентите за наградата тази година и творбите, с които участват в конкурса.  Това са Виолета Кунева с „Кучето на Персефона“, Георги Николов с „Както се отваря небе“, Едвин Сугарев -..

публикувано на 18.03.24 в 15:51

Танцова школа "ДЮН" представя благотворитен концерт преди състезание

Танцова школа "ДЮН" организира Благотворителен Концерт преди състезание. В него ще се включат представителните формации на школата. Те ще участват в няколко престижни танцови състезания в България и чужбина. Нужна им е обаче финансова подкрепа и този концерт е формата, чрез която да се помогне в осигуряването на средствата, съобщи Петя..

публикувано на 18.03.24 в 10:50

"С песните на Златка Ставрева" за втори път в Бургас

Предстои Вторият национален фолклорен конкурс "С песните на Златка Ставрева". Той ще се проведе на 13 и 14 април в Културния дом на НХК. Трудна е характерната странджанска песен, с богата орнаментика и специфичен фолклорен диалект, обясни за БНР Бургас организаторът на конкурса Златка Ставрева: „Безкрайно съм удовлетворена от това, че..

обновено на 17.03.24 в 14:31
Кукерландия

"Кукерландия" продължава днес

В Ямбол продължава  25-тото издание на Международния маскараден фестивал „Кукерландия“. Групи от цялата страна ще представят характерни за регионите ритуални игри, пресъздадени ще бъдат и обичаи, свързани със Сирни заговезни.  Близо 50 кукерски групи ще представят ритуалите "засяване" и "заораване" на две сцени в градския парк на Ямбол, като..

публикувано на 17.03.24 в 08:50

Бял кукер ще прогони злото и зимата от Малко Търново

Автентичните обреди „Бял кукер“ и „Пали кош“ ще бъдат пресъздадени тази неделя в Малко Търново. Те са характерни само за Странджа.  Кукерът тук е без маска и е облечен в кожух от агнешки кожи. Той гони злото и зимата със своята свита и носи благоденствие, здраве и плодородие, разказа Милена Дренчева, секретар на читалището „Георги..

публикувано на 17.03.24 в 09:15

Петя Стойкова провежда "Работилница за осъзнато движение"

Петя Стойкова, хореографът и основател на танцова формация ДЮН, провежда „Работилница за осъзнато движение“ . Събитието ще е в Младежкия международен център в к-с „Меден рудник“, в три поредни петъка – 15 –ти, 22-ри и 29-ти март. Участниците ще открият един нов начин за свързване с тялото, щ е изследват движението като..

публикувано на 15.03.24 в 09:20