Не пропускайте! Солено приключение на Атанасовското езеро

Дегустация на шоколад със сол, конкурси за „Мис и мистър Солена кал“ и интересни солници от миналото, като и концерт „на тъмно“ са част от любопитните акценти в тазгодишното издание на Фестивала на солта. Той ще се проведе днес от 16 до 23 часа. Това ще е шестото му издание и се очакват хиляди посетители край Атанасовското езеро. Ще има разнообразна програма за малки и големи, който решат да се включат дв соленото приключение, съобщи Радостина Ценова от Българска фондация Биоразнообразие, организитор на събитието:

повече може да чуете в звуковия файл:


Предвидена е и беседа за здравните ползи от използването на лугата и калта, която ще проведат учени от БАН., ще има изложби, които ще бъдат представени в производственото хале. Ще има базар на солта с вкусна и здравословна храна, както и ръчно изработени сувенири на автори от цялата страна.

Фестивалът но солта ще се проведе в южната част на Атанасовско езеро до морето и ще разкаже Приказката за езерото, птиците, солта и хората. Посетителите ще имат възможност да станат солничари за един ден, да се мажат с лечебна кал и да се топят в лугата, да се включат в ателиета и забавления, и да празнуват рождения ден на резерват Атанасовско езеро. Кулминацията на събитието е концертът "на тъмно" вечерта!

повече може да чуете в звуковия файл:


Три са основните локации на фестивала – басейните с луга и кал, пространството „симБиотично“ и халето със сол. Събитието се организира в рамките на проект „Солта на живота“, изпълняван от Българска фондация Биоразнообразие, БДЗП и Черноморски солници и с финансовата подкрепа на ЕК чрез програма LIFE+.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Да си направиш лампа, едно уникално преживяване

Работилница за правене на лампи предстои в края на седмицата в Бургас. Тя ще е под ръководството на Николай Табаков, майстор на лампи, който от десет години се занимава с това изкуство. „10 -12 души най – много мога да поема в една група. Давам им възможност сами да си направят лампи, дори ги провокирам за това. Аз най – лесно мога да..

публикувано на 16.01.19 в 15:46

Съкровището на Тутанкамон очакваме това лято в Бургас

Изложба с предмети, открити в пирамидата на Тутанкамон в Египет може да гостува това лято в Бургас. В момента се водят преговори с фирмата организатор, обяви Петър Парушев, ръководител на дирекция култура в Община Бургас. Има отправено запитване и до посолството на Египет у нас относно статута на фирмата, отправила предложението, уточни той...

публикувано на 16.01.19 в 15:05

Прожектират в Бургас филм за Ирена Сендлер - жената, спасила хиляди еврейски деца

Център за еврейско-българско сътрудничество "Алеф" за поредна година се включва в инициативите по повод Международния ден за възпоменание жертвите на  Холокоста - 27 януари. Денят ще бъде отбелязан в Бургас с беседа и прожекция на документален филм  за живота на Ирена Сендлер - жената, спасила хиляди деца от унищожение в нацисткия лагер "Треблинка"...

публикувано на 16.01.19 в 13:31

Европроект финансира модернизирането на Музея на солта и куполната гробница в Поморие

Община Поморие ще кандидатства за еврофинансиране на два проекта свързани с културно-историческото наследство на града. Това каза кметът Иван Алексиев. Той допълва, че ще се реновират античната куполна гробница и Музея на солта. "Обектите в този проект, трябва да бъдат от Национално значение. Но включваме и музея на солта, който също е включен в..

публикувано на 16.01.19 в 09:07

ХаХаХа Импро Театър ще разсмеe бургазлии с представяне на живо на дублирано индийско кино

Първата трупа за импровизационен театър, създадена в България - HaHaHa Impro Theatre ще гостува в края на седмицата в Бургас. Артистите й ще представят 3 Д дублаж на индийско кино. Трупата вече 10 години е по сцените на страната и чужбина и забавлява публиката. Момчетата и момичетата участващи в нея гледат на себе си земно, с..

публикувано на 15.01.19 в 15:49

В Бургас отбелязаха 141 години от рождението на Пейо Яворов

Регионална библиотека, ОУ "Пейо Яворов", община Бургас и ВМРО отбелязаха заедно 141 години от рождението на поета Пейо Яворов. Честванията започнаха с  рецитация на едни от най-хубавите му стихотворения.  Учениците получиха като подарък стихосбирки на поета.  "Любимото ми е "Две хубави очи". Пейо Яворов е един страхотен поет. Нашето училище се..

публикувано на 14.01.19 в 13:53

Община Бургас набира ръкописи, които да бъдат финансирани за издаване

Община Бургас продължава да финансира издаването на книги на бургаски автори. Това се случва като се спазва Правилника за условията, реда и критериите за предоставяне на финансови средства от бюджета на Община Бургас за финансиране издаването на книги на бургаски автори". От Общината обръщат внимание, че: 1. Предоставянето на ръкописи ще се осъществи в..

публикувано на 14.01.19 в 11:20