В Българово наблюдават в неделя Персеидите и отбелязват Световния ден на младежта

Снимка: Свежа Наука

За поредна година кметството в град  Българово, местното читалище и бургаското тракийско дружество организират нощен поход и наблюдение на звездното небе. Поводът е Световният ден на младежта  - 12 август. При ясно небе ще може да се наблюдава и метеорният поток Персеиди, който предизвиква интерес и за любители и за професионални астрономи.

Станалото вече традиционно наблюдение на звездите тази година над Българово,  ще бъде съпътствано с изложба на астрономически снимки и фотоси от нощните походи, които вече са подредени в местното читалище, каза кметът Йордан Йорданов.

"Ще отидем и ще гледаме звездите и това е толкова приятно занимание, че някои го квалифицират като приключение, защото човек в днешно време има много малко поводи да седи и да гледа звездите. ние всяка година на 12 август правим точно това. Излизаме от населеното място и се качваме на баира, с професионални телескопи, двама или трима професионални астрономи, които се занимават с това, защото това им е работата, идват, монтират телескопите,  и това което виждаме на небето и това, което виждаме през телескопа ни го обясняват. Като се качиш на едно високо място, като се "изключиш" от светлините на цивилизацията ти остава само едно красиво небе. Приятни срещи с други хора, разговори, а най-интересни са децата 
Повярвайте ми луната, ако не сте я виждали през телескоп е изключително красива гледка..."

Организаторите канят всички, които искат да отбележат по различен начин Световния ден на младежта в неделя, в 20.30 часа, уточни Йордан Йорданов:

"Задължително е да се носят удобни обувки, все пак става дума за едно голямо разстояние от километър, което е трябва да извървим вечерта, задължително фенерче и задължително топла дреха, защото колкото и да са горещите нощите през август, когато се качиш на проветриво място късно вечерта става хладно. Има много деца, стара приятна глъчка, децата се подреждат, изчакват си реда и коментират какво виждат. Запланували сме и изложба на снимки направени от астрономите през годините, както и изложба на Галин Комитов, за да се види каква е била емоцията тогава. Тя е подредена вече в нашето читалище..."

А най-голям брой метеори ще пресичат тъмното небе рано сутринта,  преди изгрев слънце на 12 и 13 август, допълни Йорданов.  След това и пред отделни дни  по всяко време  до 24 август включително. 

Чуйте повече в звуковия файл:


ВИЖТЕ ОЩЕ

Коледари гостуваха в бургаската полиция

Искрено възхищение и множество усмивки предизвикаха автентичните коледарски песни в ръководството на ОД на полицията в Бургас и Началниците на Районните управления и останалите структури в крайморската дирекция, чието последно за 2018 година седмично заседание започна нетрадиционно с коледуването на възпитаници от Центъра за специална..

публикувано на 18.12.18 в 15:40

Константин Башиков от Несебър, с четири престижни награди в Япония

Константин Башиков спечели четири награди на престижния конкурс в Япония  „The 12th Kyusyu Internаtional J.S. Bach Music Competition".  На 8 и 9 декември в гр.Куруме  Япония, се състоя 12- тия Международен конкурс „Йохан Себастиян Бах“. За двата конкурсни дни десетгодишният Константин Башиков от Несебър се яви в четири различни секции с отделни..

публикувано на 18.12.18 в 15:28

Тридневен коледен фест започва в четвъртък в Дома на нефтохимика

На коледния фест "Творци и фермери"   ще има  Арт зона с разнообразни ръчни изработки и творчески работилници, а при фермерите - чиста и биосертифицирана продукция от производители от цялата страна.  В изложението участие ще вземат майстори плъстари от камарата на занаятчиите, които ще предложат плъстени шалове и шапки. Български производители на..

публикувано на 18.12.18 в 15:23

В Ахелой започва базар „Да пуснем Коледа в душите си“ в помощ на дете с ДЦП

ДГ „Теменуга“  в Ахелой организира благотворителен базар „Да пуснем Коледа в душите си – да бъде добрина“. В рамките на няколко дни десетки детски ръчички изработваха красиви „артикули“, които да бъдат продавани в хода на кампанията. Своеобразните витрини вече са готови и очакват първите си клиенти. Базарът отваря на 19.12.2018 г. /сряда/ от 15.30 ч., в..

публикувано на 18.12.18 в 14:34

Инициаторът на идеята Пламен Карашев (вдясно) и художникът Иван Бахчеванов

„Зелена светлина“ за паметника в Българово, махат „българи и гърци“ от надписа

„Зелена светлина“ за изграждане на паметник на загиналите по време на Османското владичество хора в Българово. Общинският съвет подкрепи внесената от Веселин Пренеров докладна, с редакция в надписа. От оригиналния текст „в памет на убитите през февруари 1878 православни християни, българи и гърци“, ще отпаднат думите „българи и гърци“ ...

публикувано на 18.12.18 в 14:31

Община Ямбол и тази година организира празник за детските коледарски групи

С различни състави от детски градини и училища в сряда, в Голямата зала на община Ямбол от 9.30 часа  ще бъде даден старт на Коледен благотворителен базар, част от благотворителната кампания на общината „Подай ръка - спаси живот“.  От 10.00 часа, във фоайето на залата, ще бъде открита изложба с награждаване авторите на отличените творби в конкурса..

публикувано на 18.12.18 в 13:30

"Да започнем отначало" представя днес Орлин Горанов в Бургас

"Да започнем отначало" – това е не само заглавие на една от най-популярните песни на Орлин Горанов, но и на книгата, която разказва за неговия живот. Луксозното цветно издание на един от най-обичаните български певци е в съавторство с Веселина Паскова, а дизайнер на книгата и корицата е Тодор Манолов. Биографията е с твърда корица, състои се..

публикувано на 18.12.18 в 13:04