В Българово наблюдават в неделя Персеидите и отбелязват Световния ден на младежта

Снимка: Свежа Наука

За поредна година кметството в град  Българово, местното читалище и бургаското тракийско дружество организират нощен поход и наблюдение на звездното небе. Поводът е Световният ден на младежта  - 12 август. При ясно небе ще може да се наблюдава и метеорният поток Персеиди, който предизвиква интерес и за любители и за професионални астрономи.

Станалото вече традиционно наблюдение на звездите тази година над Българово,  ще бъде съпътствано с изложба на астрономически снимки и фотоси от нощните походи, които вече са подредени в местното читалище, каза кметът Йордан Йорданов.

"Ще отидем и ще гледаме звездите и това е толкова приятно занимание, че някои го квалифицират като приключение, защото човек в днешно време има много малко поводи да седи и да гледа звездите. ние всяка година на 12 август правим точно това. Излизаме от населеното място и се качваме на баира, с професионални телескопи, двама или трима професионални астрономи, които се занимават с това, защото това им е работата, идват, монтират телескопите,  и това което виждаме на небето и това, което виждаме през телескопа ни го обясняват. Като се качиш на едно високо място, като се "изключиш" от светлините на цивилизацията ти остава само едно красиво небе. Приятни срещи с други хора, разговори, а най-интересни са децата 
Повярвайте ми луната, ако не сте я виждали през телескоп е изключително красива гледка..."

Организаторите канят всички, които искат да отбележат по различен начин Световния ден на младежта в неделя, в 20.30 часа, уточни Йордан Йорданов:

"Задължително е да се носят удобни обувки, все пак става дума за едно голямо разстояние от километър, което е трябва да извървим вечерта, задължително фенерче и задължително топла дреха, защото колкото и да са горещите нощите през август, когато се качиш на проветриво място късно вечерта става хладно. Има много деца, стара приятна глъчка, децата се подреждат, изчакват си реда и коментират какво виждат. Запланували сме и изложба на снимки направени от астрономите през годините, както и изложба на Галин Комитов, за да се види каква е била емоцията тогава. Тя е подредена вече в нашето читалище..."

А най-голям брой метеори ще пресичат тъмното небе рано сутринта,  преди изгрев слънце на 12 и 13 август, допълни Йорданов.  След това и пред отделни дни  по всяко време  до 24 август включително. 

Чуйте повече в звуковия файл:


ВИЖТЕ ОЩЕ

Започна ученическият конкурс "Посланици на здравето"

От днес стартира XI-тото издание на  Националния ученически конкурс „Посланици на здравето”. Той се провежда в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести. Целта му е превенцията на поведенческите и рисковите за здравето фактори, които са свързани с нeздравословното хранене, ниската физическа активност, злоупотребата..

публикувано на 22.10.18 в 08:14

Френски шансони, унгарска поезия и английски хумор в концерт - спектакъл в Малко Търново

С интересно събитие под наслов „Културното многообразие на Европейския съюз“ в Малко Търново отбелязоха Европейската година на културното наследство – 2018. Музиката, изкуството, литературата на страните членки в Съюза събраха представители на различни поколения в общ концерт-спектакъл. Под звуците на френски шансони, млади и стари рецитираха..

публикувано на 21.10.18 в 17:17

Турският консул в Бургас: Изложбата „Бихме искали да ви впечатлим“ ще покаже творби на художници от народа

Шестима турски художници ще покажат творбите си в Бургас. Изложбата е с наименование „Бихме искали да ви впечатлим“ и се организира от турското консулство в Бургас. С тази изложба ще бъде отбелязана 95 – та годишнина от обявяването на Турция за република. Майсторите на четката са от Ескишехир (Турция), Генералният консул на Република..

публикувано на 21.10.18 в 15:42

Д. Пантов, археолог: Златните накити на девойката от могилата в Силихляр показват знатния й произход

Това е четвъртата могила, която археолозите проучват в местността Силихляр. В нея е погребана млада девойка около 15 – 18 години, тя е положена по тогавашните обичаи тип „хокер“ / поставена е на една страна със свити крака/, когато е била погребана е била изгорена, разказа ръководителят на разкопките и директор на историческия музей в Приморско..

публикувано на 21.10.18 в 11:48

Създават исторически сборник за загиналите във войните жители на община Тунджа

Исторически сборник за загиналите във войните жители на община Тунджа ще бъде издаден през следващата година. Във всички читалища започва събиране на информация. Първата стъпка към осъществяването на идеята е събиране на данни за загиналите, чиито имена са изписани на 40 – те войнишките паметника. Ще се търси съдействието и на Държавния архив..

публикувано на 21.10.18 в 08:25

Творческа работилница за анимационни герои в "Акве Калиде" днес

Тазседмичното издание на инициативата "Арт-И-Факти" ще запознае децата с една различна рисувателна техника и жанр.  Днес от 11:00 до 13:00 часа ще покажем на най-малките посетители на ТК "Акве Калиде" как се изработват движещи се анимационни герои. Децата ще сътворят любим анимационен герой чрез техника стъклопис. "Арт-И-Факти" се организира на..

публикувано на 21.10.18 в 07:50

Средновековен събор в крепостта "Туида" край Сливен

В крепостта „Туида“ край Сливен започна Четвъртият средновековен събор „Помни славата“ с демонстрации на военна конна езда „джигитовка”. В двудневната програма са включени над 20 формации, индивидуални участници и средновековен пазар. Информира Стоян Радев. „Съборът съвпада с есенното преброяване на войските в средновековна България,“ каза..

публикувано на 21.10.18 в 07:40