В Българово наблюдават в неделя Персеидите и отбелязват Световния ден на младежта

Снимка: Свежа Наука

За поредна година кметството в град  Българово, местното читалище и бургаското тракийско дружество организират нощен поход и наблюдение на звездното небе. Поводът е Световният ден на младежта  - 12 август. При ясно небе ще може да се наблюдава и метеорният поток Персеиди, който предизвиква интерес и за любители и за професионални астрономи.

Станалото вече традиционно наблюдение на звездите тази година над Българово,  ще бъде съпътствано с изложба на астрономически снимки и фотоси от нощните походи, които вече са подредени в местното читалище, каза кметът Йордан Йорданов.

"Ще отидем и ще гледаме звездите и това е толкова приятно занимание, че някои го квалифицират като приключение, защото човек в днешно време има много малко поводи да седи и да гледа звездите. ние всяка година на 12 август правим точно това. Излизаме от населеното място и се качваме на баира, с професионални телескопи, двама или трима професионални астрономи, които се занимават с това, защото това им е работата, идват, монтират телескопите,  и това което виждаме на небето и това, което виждаме през телескопа ни го обясняват. Като се качиш на едно високо място, като се "изключиш" от светлините на цивилизацията ти остава само едно красиво небе. Приятни срещи с други хора, разговори, а най-интересни са децата 
Повярвайте ми луната, ако не сте я виждали през телескоп е изключително красива гледка..."

Организаторите канят всички, които искат да отбележат по различен начин Световния ден на младежта в неделя, в 20.30 часа, уточни Йордан Йорданов:

"Задължително е да се носят удобни обувки, все пак става дума за едно голямо разстояние от километър, което е трябва да извървим вечерта, задължително фенерче и задължително топла дреха, защото колкото и да са горещите нощите през август, когато се качиш на проветриво място късно вечерта става хладно. Има много деца, стара приятна глъчка, децата се подреждат, изчакват си реда и коментират какво виждат. Запланували сме и изложба на снимки направени от астрономите през годините, както и изложба на Галин Комитов, за да се види каква е била емоцията тогава. Тя е подредена вече в нашето читалище..."

А най-голям брой метеори ще пресичат тъмното небе рано сутринта,  преди изгрев слънце на 12 и 13 август, допълни Йорданов.  След това и пред отделни дни  по всяко време  до 24 август включително. 

Чуйте повече в звуковия файл:


ВИЖТЕ ОЩЕ

Буги Барабата почина

На 58-годишна възраст почина музикантът Марио Събев, известен като Буги Барабата.. Буги Барабата, основателят на „Бараби Блус Бенд“, е напуснал този свят през нощта. Известният български блус музикант е роден на 24 декември 1960. Активната му музикална кариера започва през 1993 година. От тогава Буги Барабата е част от рок живота на столицата, участва..

публикувано на 21.07.19 в 14:16

"Списание на 8 на живо" гостува на Флората в неделя

Инициативата "Списание 8 на живо" ще гостува утре в Експо център "Флора" в Морската градина. Това е 9-то издание на формата, което се провежда два пъти годишно. В него изявени автори на списанието разказват увлекателно пред публика за свои проучвания, убеждения, практики, свързани с наука, приключения, езотерика, здравословен начин на живот,..

обновено на 20.07.19 в 17:51

Португалският Ед Шийран и Виктория Георгиева откриват Дните на Португалия в Бургас

Дните на португалската култура започват днес в Бургас с концерт от 19.30 часа на откритата сцена „Охлюва“.  Джоел Тавареш, известен като португалския Ед Шийран  и звездата от българския Х-фактор - Виктория Георгиева излизат на сцената довечера. Певицата сподели: "С Джоел миналата година имахме участие заедно в София, където дойдоха..

публикувано на 20.07.19 в 11:32

Литературният конкурс „МОРЕТО!” за четвърти пореден път

Сдружение „ЛУМЕН” обявява четвъртото поредно издание на литературен конкурс „МОРЕТО!”. Конкурсът е за кратки (непубликувани) произведения на морска тема и е отворен за автори от цялата страна и от всички възрасти. Участниците могат да изпращат текстовете си (проза – 1 разказ с обем до 5 стр.; поезия – до 3 стихотворения) по електронен път в Word..

обновено на 20.07.19 в 11:20
Теодор Ушев

Аниматорът Теодор Ушев с майсторски клас в Бургас

Двудневен майсторски клас ще проведе в Казиното номинираният за „Оскар“ аниматор Теодор Ушев. Събитието е част от програмата на филмовия фестивал Burgas International Film Festival '2019.  "Изкуството не зависи само от парите. Да, те са важни в един момент, но преди да дойдат парите трябва да имаме много истинско желание да се прави изкуство. И точно..

публикувано на 20.07.19 в 11:16

Чинтулово, Фазаново и Стоилово почитат днес Свети Илия

Село Чинтулово чества своя празник.  По традиция всяка година той се отбелязва на 20 юли - Илинден, когато е и празникът на манастира „Свети Илия“, намиращ се над селото. Честванията ще продължат с празнична програма, в която ще се включат жители и гости на селото. В манастира сутринта ще бъде отслужена празнична света литургия.  Празник на Свети..

публикувано на 20.07.19 в 10:05

Започна литературният конкурс "Морето!"

Четвъртото поредно издание на литературния конкурс „Морето!“ вече започна. Той ще продължи до 10 септември и е за кратки произведения в проза и поезия. Организатор е сдружение „Лумен“ и е част от есенните ахтополски празници. Конкурсът е за автори от цялата страна и за всички възрасти, каза за БНР Бургас Катя Съева - председател на..

публикувано на 20.07.19 в 09:00