В Българово наблюдават в неделя Персеидите и отбелязват Световния ден на младежта

Снимка: Свежа Наука

За поредна година кметството в град  Българово, местното читалище и бургаското тракийско дружество организират нощен поход и наблюдение на звездното небе. Поводът е Световният ден на младежта  - 12 август. При ясно небе ще може да се наблюдава и метеорният поток Персеиди, който предизвиква интерес и за любители и за професионални астрономи.

Станалото вече традиционно наблюдение на звездите тази година над Българово,  ще бъде съпътствано с изложба на астрономически снимки и фотоси от нощните походи, които вече са подредени в местното читалище, каза кметът Йордан Йорданов.

"Ще отидем и ще гледаме звездите и това е толкова приятно занимание, че някои го квалифицират като приключение, защото човек в днешно време има много малко поводи да седи и да гледа звездите. ние всяка година на 12 август правим точно това. Излизаме от населеното място и се качваме на баира, с професионални телескопи, двама или трима професионални астрономи, които се занимават с това, защото това им е работата, идват, монтират телескопите,  и това което виждаме на небето и това, което виждаме през телескопа ни го обясняват. Като се качиш на едно високо място, като се "изключиш" от светлините на цивилизацията ти остава само едно красиво небе. Приятни срещи с други хора, разговори, а най-интересни са децата 
Повярвайте ми луната, ако не сте я виждали през телескоп е изключително красива гледка..."

Организаторите канят всички, които искат да отбележат по различен начин Световния ден на младежта в неделя, в 20.30 часа, уточни Йордан Йорданов:

"Задължително е да се носят удобни обувки, все пак става дума за едно голямо разстояние от километър, което е трябва да извървим вечерта, задължително фенерче и задължително топла дреха, защото колкото и да са горещите нощите през август, когато се качиш на проветриво място късно вечерта става хладно. Има много деца, стара приятна глъчка, децата се подреждат, изчакват си реда и коментират какво виждат. Запланували сме и изложба на снимки направени от астрономите през годините, както и изложба на Галин Комитов, за да се види каква е била емоцията тогава. Тя е подредена вече в нашето читалище..."

А най-голям брой метеори ще пресичат тъмното небе рано сутринта,  преди изгрев слънце на 12 и 13 август, допълни Йорданов.  След това и пред отделни дни  по всяко време  до 24 август включително. 

Чуйте повече в звуковия файл:


ВИЖТЕ ОЩЕ

Несебър е включен в кампанията „Открийте културата и историята на Европа“

Старинният град Несебър е част от обектите със световна значимост, които ЮНЕСКО и „Нешънъл Джиографик“ са включили в специалното си издание „Пътувания до обекти на световното наследство: Открийте историята и културата на Европа“.  В периода 11.02. – 07.03.2019 г., ЮНЕСКО и „Нешънъл Джиографик“ стартират нова социално - медийна кампания под надслов..

публикувано на 15.02.19 в 16:16

Общински фонд "Култура" в Сливен набира проекти

Общински фонд „Култура” продължава с набиране на проектни предложения в областта на културата, тематично свързани със Сливен и сливенския край. Проектите могат да се подават до 16 ч. на 1 март 2019 година в деловодството на Общинска администрация. Пълният комплект документи, необходими за кандидатстване, са достъпни на официалната страница на Общински..

публикувано на 15.02.19 в 14:24
Кукерска група

50 кукери от група "Каваклии" ще играят за здраве и плодородие в Долно Езерово

Близо 50 души от групата „Каваклии“ ще гонят злите сили и ще играят за здраве и берекет утре в кв. Долно Езерово.  Всяка година преди Заговезни те изпълняват традицията характерна за Кукеровден. Това е бургаската група, която спечели голямата награда "Златна маска" от тазгодишния фестивал „Сурва“ в Перник. Ръководител на групата е Йовка Русева, тя е..

публикувано на 15.02.19 в 13:27

Неразказаната история на Европа в документална поредица

Петсерийна документална поредица разказва историята на Третото Българско царство. Тя е заснета в монархическите средища на Европа- Бъкингам, Версай, Шьонбрун , в някогашния Дворец “Кобург –Виена.Степан Поляков отбелязва: Това, което заснехме, наричаме неразказаната история на Европа, скъсаната страничка от общата ни история. Става..

публикувано на 15.02.19 в 12:44

Немското дуо Иван Петров и Джихе Лий с концерт във Флората

Немското дуо Иван Петров (кларинет) - Джихе Лий (пиано) ще представят на бургаската публика една разноцветната и вълнуваща програма с включени композиции от знаменити руски, френски и испански композитори от началото на ХХ век. Това ще се случи в събота от 18 часа в Експозиционен център "Флора".   Иван Петров е от Поморие, завършил е..

публикувано на 15.02.19 в 10:41

Класическо италианско настроение в неделя на Флората

Традиционните бутикови матинета на Държавна опера – Бургас продължават през месеца на любовта с проекта „Италианско настроение“. В неделя, 17 февруари, от 11 ч. в Експоцентър „Флора“ – Бургас солистите на бургаската опера ще изпълнят някои от най-романтичните италиански оперни арии и дуети. Диана Василева, Мария Цветкова, Йоана Железчева, Людмила..

публикувано на 14.02.19 в 15:23

Ямболски празник на виното в неделя

Зрелищен празник „Пазим духа на виното“ очаква жителите и гостите на Ямбол на 17 февруари, неделя, от 11.00 часа в Градския парк. За четвърта поредна година събитието, посветено на „Трифон Зарезан“, се организира по инициатива на „Вила Ямбол“, със съдействието на община Ямбол. Организаторите са подготвили отново атрактивна програма, специално..

публикувано на 14.02.19 в 13:46