В Българово наблюдават в неделя Персеидите и отбелязват Световния ден на младежта

Снимка: Свежа Наука

За поредна година кметството в град  Българово, местното читалище и бургаското тракийско дружество организират нощен поход и наблюдение на звездното небе. Поводът е Световният ден на младежта  - 12 август. При ясно небе ще може да се наблюдава и метеорният поток Персеиди, който предизвиква интерес и за любители и за професионални астрономи.

Станалото вече традиционно наблюдение на звездите тази година над Българово,  ще бъде съпътствано с изложба на астрономически снимки и фотоси от нощните походи, които вече са подредени в местното читалище, каза кметът Йордан Йорданов.

"Ще отидем и ще гледаме звездите и това е толкова приятно занимание, че някои го квалифицират като приключение, защото човек в днешно време има много малко поводи да седи и да гледа звездите. ние всяка година на 12 август правим точно това. Излизаме от населеното място и се качваме на баира, с професионални телескопи, двама или трима професионални астрономи, които се занимават с това, защото това им е работата, идват, монтират телескопите,  и това което виждаме на небето и това, което виждаме през телескопа ни го обясняват. Като се качиш на едно високо място, като се "изключиш" от светлините на цивилизацията ти остава само едно красиво небе. Приятни срещи с други хора, разговори, а най-интересни са децата 
Повярвайте ми луната, ако не сте я виждали през телескоп е изключително красива гледка..."

Организаторите канят всички, които искат да отбележат по различен начин Световния ден на младежта в неделя, в 20.30 часа, уточни Йордан Йорданов:

"Задължително е да се носят удобни обувки, все пак става дума за едно голямо разстояние от километър, което е трябва да извървим вечерта, задължително фенерче и задължително топла дреха, защото колкото и да са горещите нощите през август, когато се качиш на проветриво място късно вечерта става хладно. Има много деца, стара приятна глъчка, децата се подреждат, изчакват си реда и коментират какво виждат. Запланували сме и изложба на снимки направени от астрономите през годините, както и изложба на Галин Комитов, за да се види каква е била емоцията тогава. Тя е подредена вече в нашето читалище..."

А най-голям брой метеори ще пресичат тъмното небе рано сутринта,  преди изгрев слънце на 12 и 13 август, допълни Йорданов.  След това и пред отделни дни  по всяко време  до 24 август включително. 

Чуйте повече в звуковия файл:


ВИЖТЕ ОЩЕ

400 танцьори ще участват в Международния фолклорен фестивал в Бургас

Бургас отново става сцена на народни танци и музика от цял свят. В понеделник, 20 август, състави от 11 държави ще дадат началото на 46-то издание на Международния фолклорен фестивал. Близо 400 изпълнители в народни носии от Италия, Грузия, Македония, Полша, Словения, Сърбия, Турция, Унгария, Китай, Русия и България ще представят най-доброто от..

публикувано на 17.08.18 в 13:51

Фестивалът на носията в Жеравна започва днес

В продължение на три дни Жеравна ще се върне в миналото. Днес там се открива 11 – ят фестивал на фолклорната носия. Хиляди посетители се очаква да се включат в проявите му през следващите дни. Те ще са част от тридневен скок назад във времето (17, 18 и 19 август), който е доброволно откъсване от придобивките на съвременния живот и връщане към..

публикувано на 17.08.18 в 09:38

Концерт на „Съркъл“ в Несебър днес

Концерт на бургаската джаз формация „Съркъл“ ще се проведе в Несебър. Той ще се състои на площад „Жулиета Шишманова“ в морския град от 20.00 ч. Събитието е част от летния културен календар на града. Формацията „Съркъл“ изпълнява класически и модерен джаз. 

публикувано на 17.08.18 в 08:11

С курбан за здраве и благотворителен базар отбелязват Успение Богородично в Сливен

3337 жени от Сливен, носещи името Мария днес имат имен ден. Мъжете с името Мариян са 333.Днес пред централния храм „Св.Димитър“ в града бе раздаден курбан за здраве, по случай големия християнски празник Успение Богородично. Благотворителен базар на ръчно изработени изделия от деца, бе част от инициативите свързани с празника пред централния храм „Св...

публикувано на 15.08.18 в 15:30

Втори сингъл за Божана Иванова - Jane

Романтичен поп и джаз…Нежният глас на младата Божана Иванова-Jane се носи по мелодията, като по вълна.. Чаровната дама изгря на музикалната сцена и с втори авторски сингъл. Парчето носи заглавието "Boy" или казано  – "Момче".  Талантливата изпълнителка е израснала сред музиканти. Баща й е популярният текстописец Иван Ненков, автор на много от..

публикувано на 15.08.18 в 14:21

Детската опера "Пинокио" с премиера на сцената на Летния театър

Операта за деца „Пинокио“ на композитора Александър Йосифов ще бъде поставена на 17 август, за първи път на сцената на Летен театър – Бургас в рамките на Бургаски музикални празници „Емил Чакъров“. Началото на спектакъла е в 19:30 ч. Постановката на „Пинокио“ е дело на режисьора Денис Иванов „Пинокио“ в Бургас се изпълнява под диригентската палка на..

публикувано на 15.08.18 в 14:08

Остров "Св. Анастасия" празнува рожден ден с Милица Гладнишка

Празникът на Острова ще започне с миди на тенекия за първите посетители, които ще пристигнат в 10,30 минути. Подготвили сме незабравимо преживяване на всички, които решат да станат островитяни в този ден, съобщи управителят Павлин Димитров: "Имаме група, която ще свири морски песни на плажа. Около обяд ще завъртим едно островно хоро с ансамбъл..

публикувано на 15.08.18 в 10:17