Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предприети са мерки срещу изтичането на мазут от кораба "Мопанг" край Созопол

| обновено на 13.08.18 в 12:26
Снимка: Радио Бургас

Във връзка с информацията за изтичане на мазут от кораба "Мопанг", потънал през 1921 г. край Созопол, институциите са предприели всички необходими мерки, съобщават от Областната администрация на Бургас. В района, където се е появило петното, са поставени заграждения, за да се спре разпространението му. Взети са проби за анализ. Няма установена опасност за живота и здравето на гражданите.

Институциите са на терен от първия подаден сигнал и следят стриктно ситуацията. Предприети са всички необходими първоначални действия.

Имаше сигнали от колеги леководолази, че мазутните петна, които се появяваха периодично са именно от "Мопанг", каза Стефан Цинцарски от сдружение "Приятели на морето".

"Корозията започва да казва своето и корабът загуби своята конструктивна цялост на база на това, което съм виждал, включително и със собствените си очи. Процесът не е от ден-два, а от началото на лятото съм виждал и видео в мрежите. За мен лично трябва да се предприеме операция по изпомпване на въпросното количество гориво по някакъв начин, но това е доста сложна техническа задача с повишена трудност".

"Нефтосъбирачи в акваторията на залива има, но за изпомпване на подобно количество гориво от потънал кораб - едва ли има при нас", посочи Цинцарски.

Днес в Областната администрация в Бургас ще се проведе щаб с всички компетентни по казуса институции.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44