Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две обвинения срещу Бенчо Бенчев

Бенчо Бенчев: Омерзен съм от обвиненията

| обновено на 14.08.18 в 14:52
Снимка: Даниела Костадинова

Районната прокуратура в Бургас повдигна обвинение на заместник-председателя на Общинския съвет в Бургас в града Бенчо Бенчев за това, че е помогнал на Димитър Желязков - Очите да избегне наказателно преследване и е държал боеприпаси без разрешение. На Бенчев е наложена парична гаранция от 50 хиляди лева и забрана за напускане на страната. 

Окръжният прокурор Георги Чинев обясни в какво е обвинен Бенчев:

"На 2 август 2018 г. е транспортирал с лек автомобил обвиняемия Димитър Желязков от град Солун, Гърция, през границата между Република Гърция и Република Турция до град Истанбул и за периода от 2 август до 4 август му е предоставил за ползване стая в хотел, която е била резервирана на името на Бенчо Бенчев".

"Невинен съм и ще се докаже в следствието и прокуратурата. Не съм виновен и съм изключително омерзен", заяви Бенчев пред Окръжната следствена служба в Бургас и многократно подчерта, че срещата му с Димитър Желязков извън страната е “нелепа случайност“. Бенчев каза, че не е знаел, че Желязков се издирва от Интерпол. 

Неговият адвокат Ивайло Найденов каза: "Смятам, че емоциите ще отминат, прокуратурата обективно ще изясни какво се е случило, съпричастен ли е Бенчо Бенчев. Аз смятам, че не, по никакъв начин той не е извършил деянието лично укривателство и смятам, че ще излязат с един достоен акт, едно постановление за прекратяване на това производство".

Ивайло Найденов посочи, че Бенчев има две законно притежавани оръжия и намерените боеприпаси са за тях. Той не уточни дали Бенчев ще обжалва наложената му забрана да напуска страната. 

В стил изясняване на наказателните процедури окръжният прокурор Георги Чинев заяви, че Бенчо Бенчев има 15-дневен срок да внесе паричната гаранция от 50 хил. лева и 3-дневен срок да обжалва наложената му мярка за неотклонение. 

"За повдигнатото срещу него обвинение в лично укривателство на несебърския бос Димитър Желязков и за незаконно притежаване на 57 бойни патрона наказанието е от 2 до 8 години", уточни прокурор Георги Чинев и подчерта, че по случая са събрани достатъчно доказателства в подкрепа на обвиненията. 

"Искаме истината да излезе наяве", подчерта по-рано адвокатът. Според Найденов повдигането на обвинения на Бенчо Бенчев за укриването на Димитър Желязков - Очите "не означава, че той е престъпник".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Доц. Стефанова: Бизнес интереси и власт отново ще се обвържат на следващите местни избори

„Без промяна в законодателството на този етап не бихме могли да очакваме промяна. На предстоящите през 2019 г. местни избори отново в ограничен кръг български общини, които са по-апетитни и където има повече възможности за обвързване на бизнес..

публикувано на 14.08.18 в 08:47
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44