Фестивалът на носията в Жеравна започва днес

В продължение на три дни Жеравна ще се върне в миналото. Днес там се открива 11 – ят фестивал на фолклорната носия. Хиляди посетители се очаква да се включат в проявите му през следващите дни. Те ще са част от тридневен скок назад във времето (17, 18 и 19 август), който е доброволно откъсване от придобивките на съвременния живот и връщане към света на нашите предци.

„Над 25 хиляди души почитатели на българския фолклор и традиции облечени в народни носии се очакват в местността Добромерица. Фестивалът се посещава и от известни политици и общественици. Но най – хубавото е, че тук идват хора на различна възраст и образование, които с годините непрекъснато се увеличават“, коментира Христо Димитров, ръководител на ансамбъл "Българе" и инициатор и организатор на фестивала.

Най-голямата му атракция ще бъде сватбата на холивудската звезда Бен Крос. Актьорът ще сключи брак с българката Деяна Бонева, а церемонията ще бъде изцяло направена според нашите обичаи.

Емблематичният фестивал в Жеравна ще предложи много богата и колоритна програма. Ще има представяне на клубове, школи и танцови състави от цялата страна и от чужбина, като участниците са селектирани, изисква се те да показват автентични танци и да са готови да научат желаещите да ги изпълняват.

„Ще има надигравания, конкурси за носии, народни борби, изява на изпълнители. В събота посетителите ще могат да чуят Славка Калчева, Николай Славеев и оркестър Канарите. Заслужава си да посетиш фестивала в Жеравна, защото тук можеш да ядеш истинска храна, да опиташ истински напитки, да се забавляваш та както са се забавлявали предците ни“, каза още Христо Димитров.

Официалното откриване на фестивала е тази вечер от 20 часа.

повече може да чуете в звуковия файл:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Jeremy? и Филип Аврамов сред изпълнителите на Джулай морнинг в Бургас

Рекорден брой групи ще участват тази година в осмото издание на фестивала Джулай морнинг в края на седмицата. По традиция първото юлско утрото ще бъде посрещнато на Централния плаж, посочва един от организаторите на събитието Марияна Добрева: „Много сме щастливи, че "Jeremy?" ще ни гостуват, набрала много популярност банда, която ще ни..

публикувано на 24.06.19 в 13:02

Тутанкамон пристигна в Бургас

Експозицията "Тутанкамон - една недовършена любовна история" вече е в Бургас. Няколко часа продължи пренасянето на артефактите от пристанището до сградата на Държавната опера, където тя ще отвори врати за посетители в началото на месец юли. Тази седмица в Бургас пристига и екип специалисти по древна история на Египет, който ще се заеме с подреждането..

публикувано на 24.06.19 в 12:47

„Всичко – най-доброто от Мария Илиева” и в Бургас

„Подготвяме шоу, което ще бъде запомнено”, обеща най-добрата БГ изпълнителка за 2019 г. Тя сподели, че подготовката за концертите от турнето ѝ, което ще бъде в Бургас на 14-ти юли, върви с пълна пара.  Очаква ни впечатляваща музикална и мултимедийна продукция, изпипана както винаги до последния детайл от Мария Илиева и екипа, който стои зад..

публикувано на 24.06.19 в 12:33

Хилда Казасян с един специален концерт в Бургас

След големия успех на „Да послушаме кино“ в Зала 1 на НДК, Хилда Казасян ще представи тази толкова нежна и красива музика и в Бургас. Програмата включва най-популярната българска филмова музика с нови, направени за този концерт аранжименти от невероятните музиканти Христо Йоцов и Живко Петров. „Изключително съм щастлива да ви поканя на първите два..

публикувано на 24.06.19 в 12:29

Представят арт инсталацията „Даная“ в Бургас

Древногръцката легенда за Даная вдъхновила художничката Дора Славова за най-новия й проект. Арт инсталацията ще може да се види в галерията на Дружеството на бургаските художници. Тя носи заглавието „Даная“ Версия 2019 и е дълга около 4 метра. „Проектът представлява текстилна инсталация по своята същност на изработка. Като идея е..

публикувано на 24.06.19 в 11:53

„Деултум – Дебелт“ представя изложба посветена на Еньовден

Общински исторически музей - Средец представя най-новата гостуваща изложба „Болести и лечения през вековете“ . Тя е инициирана от Националния институт по експреиментална морфология, патология и антропология с музей при БАН, със съдействието на РИМ Шумен и ОИМ – Средец. По този начин музеят ще отбележи Еньовден . Според християнската традиция,..

публикувано на 24.06.19 в 11:50

В двора на БНР - Бургас решават кои ще са 12-те финалисти на конкурса "Бургас и морето"

Селекционната комисия на Националния конкурс за песен „Бургас и морето” прави подбор на песните в двора на БНР – Бургас, за да определи 12-те финалисти. Конкурсът е една от най-чаканите музикалните емоции през лятото. Предварителната селекция на песните за конкурса са поверени на Йорданка Христова, Тони Димитрова, Ева Найденова, композиторите..

публикувано на 24.06.19 в 10:57