Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Източването на мазут от потъналия кораб край Созопол се очаква да започне във вторник

Потъналият през 1921 година американски кораб „Мопанг”
Снимка: БГНЕС

Във вторник се очаква да започне източването на мазут от резервоарите на потъналия преди близо век американски параход "Мопанг“ край Созопол. Това каза капитан Живко Петров от Изпълнителна агенция "Морска администрация“.

"Морското вълнение и днес не позволи да започне операцията по източване на горивото от потъналия кораб", съобщи капитан Живко Петров:

"Планирано е за утре евентуално да премине водолазният кораб, да бъде позициониран вече, да си намери място и да постави стационарни котви долу, където в процеса на работа да се връзва. Освен това да бъдат поставени още няколко маркиращи знака за други котви, където да бъдат връзвани лодки, евентуално "Русалка" - корабът за изпомпване, и така нататък. Тоест евентуални гмуркания - евентуално утре".

"Сама по себе си операцията е сложна. Зависи морето дали ще бъде спокойно, за да позволи водолазният екип да започне своята работа", допълни още капитан Живко Петров.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44