Ще изпокара ли „Нефтохимик“ общинските съветници?

Калчо Белов
Снимка: БНР - Бургас

Предложението “Нефтохимик“ да освободи борда на директорите си предизвиква конфликти в общинския съвет в Бургас. Докладната записка е на Реформаторския блок и е след лошата организация, според тях, на градското дерби между „нафтата“ и „Черноморец“. Предложението бе отхвърлено от спортната комисия, а председателят ѝ Калчо Белов поясни:

„Това е една докладна, която е писана преразказ от трето лице и е писана с огромна част необективност и неистини. Моят апел е „Оттеглете си докладната“

Колегата му Румен Ангелов добави:

„Аз на тая докладна ще се въздържа единствено, защото тук няма представители на другата страна. Но е факт, че всичките скандали някакси, във футбола, са около „Нефтохимик“ всеки път. Не знам защо. Дали е случайност или има истина в цялата тая работа“

Предложението на Реформаторския блок се очаква да разпали сериозни дискусии на сесията в края на месеца.

Ето и текстът на докладната:

"Уважаеми общински съветници,

През настоящия мандат на Общински съвет Бургас Община Бургас стана мажоритарен собственик на ПФК „Нефтохимик  Бургас 1962“ АД. На 11.08.2018 г. се откри новия сезон в Югоизточната В-РФГ с мач на стадион „Лазур“ между „Нефтохимик 1962“ и „Черноморец 1919“. Това дерби, макар и на аматьорско ниво, се чакаше от години от любителите на футболната игра в град Бургас. И двата отбора преживяха своя катарзис, като „Нефтохимик 1962“ дори придоби статут на Общински клуб и затова очакванията на нашите съграждани бяха за празник на футбола в град Бургас. Тези очаквания не само не се оправдаха, но с действията си по организацията на мача отбора домакин направи всичко възможно да опорочи нормалното протичане на футболната среща, като противопостави едни бургазлии на други. За привържениците на Черноморец 1919 бе определена една каса за продажба на билети, която умишлено бави издаването на билети и в началото на мача на касата има опашка от над 200 човека. Последният човек от тази опашка е влязъл 10 минути преди края на първото полувреме. В сектора определен за публиката на Черноморец 1919 са разхвърляни торби с вмирисана риба. В разрез с изискванията за провеждане на спортни мероприятия с висок емоционален заряд буферна зона между привържениците на двата отбора на практика не е създадена. След края на мача фенове със сини фланелки, включително деца са били подканяни от охраната да си свалят фланелките, за да не ги бият отвън фенове на Нефтохимик Община Бургас инвестира значителни финансови средства както за масов и елитен спорт, така и за изграждане на модерна спортна инфраструктура с данъците на всички свои граждани. Община Бургас се е наложила като еталон в страната при организацията на своите културни и спортни мероприятия, фестивали, финали на големи първенства и турнири. Ето защо считаме, че организацията на това спортно събитие не отговаря на високите стандарти наложени от Община Бургас и хвърля грозно петно върху града ни. Не е допустимо ръководството на предприятие с мажоритарна собственост на Община Бургас да унижава по такъв примитивен начин гражданите на град Бургас. Това ли е примера за поведение, който се дава на посетителите на спортни събития?

Изложеното действие и поведение на ръководството на клуб „Нефтохимик 1962“ е грубо погазване на нормите на чл. чл. 41, ал. 1, т. 4, предложения от едно до три и чл. чл. 42 от Закона за физическото възпитание и спорта, както и общоприетия морал и етика. Ръководството на клуба не се справя с изискването на закона за насърчаване на честна игра, възпитаване на взаимното уважение между зрители и между играчи. Поведението на ръководството на клуба може да е всичко друго, но не и защита на обществения интерес. Не съществуват никакви гаранции, че случилото се няма да се повтори.

Предвид изложеното и на основание чл. 223, ал. 1, предложение трето и следващи, във връзка с чл. 221, т. 4 от Търговския закон, предлагаме Общинския съвет Бургас да вземе следното

РЕШЕНИЕ

1. Свиква общо събрание на акционерите на ПФК „Нефтохимик Бургас 1962“АД нe по-късно от 45 /четирдесет и пет/ дни от влизане в сила на решението при следния дневен ред:

  1.1. Освобождавне на съвета на директорите на ПФК „Нефтохимик Бургас 1962“АД;

  1.2. Избор на Съвет на директорите на ПФК „Нефтохимик Бургас 1962“АД;

2. Определя представител на Община Бургас в Общото събрание на акционерите на ПФК „Нефтохимик Бургас 1962“АД .....................................

3. Възлага на Отдел "Експертно-техническо осигуряване на общинския съвет" да извърши всички необходими правни действия по провеждане на общото събрание на акционерите на ПФК „Нефтохимик Бургас 1962“АД."


ВИЖТЕ ОЩЕ

Откриха ремонтирания стадион в с. Младово

Ремонтираният стадион в с. Младово бе открит днес от кмета на Сливен Стефан Радев. Съоръжението е общинско, а на него играе местният ФК „Левски 2018“. Ремонтът на стадиона стартира през септември миналата година. Изградена е ограда от всички страни, като са поставени и нови входни врати. Съблекалните вътре са изцяло ремонтирани,..

публикувано на 23.03.19 в 16:26
„Нефтохимик“ спечели за 4-и път в историята си трофея в турнира за Купата на България по волейбол

“Нефтохимик“ гостува на „Левски“ във втори ¼ финал

„Нефтохимик“ гостува днес на „Левски“ в мач - реванш от ¼ финалните плейофи при мъжете в Суперлигата по волейбол. Мачът е от 18:30 ч. в зала „Христо Ботев“ в София. В първия двубой бургазлии победиха с категорчното 3:0 гейма. Победа на „Нефтохимик“ днес ги праща на полуфиналите.

публикувано на 23.03.19 в 10:53
снимката е архивна

„Нефтохимик“ гостува в Димитровград

Нефтохимик се изправя като гост срещу тима на Димитровград в мач от 22-ия кръг на Югоизточната трета лига. Отборът ще е без двама футболисти. От групата за срещата отпада защитникът Цветан Чахов. Той ще почива заради разтежение на колянната връзка. Поради лични причини, другият бранител - Венцислав Славов, също няма да може да помогне..

публикувано на 23.03.19 в 10:45

Волейболистите на Нефтохимик победиха като домакини Левски София

Волейболистите на Нефтохимик 2010 (Бургас) победиха като домакини Левски София с 3:0 (26:24, 25:20, 25:21) в първия мач между двата тима от 1/4-финалните плейофи в Суперлигата при мъжете, който се игра в бургаската зала „Младост“ Така шампионите стартираха с чист успех в серията, в която се играе до две победи от три мача. Реваншът е в София, на 23..

публикувано на 21.03.19 в 07:23

Бургаски фехтовачи завоюваха челни позиции на държавното първенство

На провелото се в  Пловдив "Държавно Първенство" по фехтовка за деца до 11 и 13 години, младите бургаски мускетари  завоюваха редица призови класирания. При най-малките Никола Миланов - "Корсар", спечели златния медал, а при момичетата в същата възрастова група Габриела Георгиева - "Маркели", влезе в челната осмица. При момичетата до 13 години три от..

публикувано на 20.03.19 в 11:10

"Нефтохимик 2010" ще играе днес срещу столичния "Левски"

"Нефтохимик 2010"  ще играе  днес срещу столичния "Левски"в  дерби от четвъртфиналните плейофи от националната Суперлига при волейболистите.Един срещу друг застават третият и шестият от редовния сезон. Играе се до 2 победи от 3 мача.Първият е на 20 март /сряда/ от 18.30 часа в спортна зала "Младост.Втората среща между двата отбора е на 23 март/събота/..

публикувано на 20.03.19 в 09:24

В сряда волейболният "Нефтохимик 2010" излиза срещу столичния "Левски"

"Нефтохимик 2010" срещу столичния "Левски" е дербито от четвъртфиналните плейофи от националната Суперлига при волейболистите. Един срещу друг застават третият и шестият от редовния сезон. Играе се до 2 победи от 3 мача. Първият е на 20 март /сряда/ от 18.30 часа в спортна зала "Младост". Билетът за вход е един лев. Втората..

публикувано на 18.03.19 в 15:44