Ще изпокара ли „Нефтохимик“ общинските съветници?

Калчо Белов
Снимка: БНР - Бургас

Предложението “Нефтохимик“ да освободи борда на директорите си предизвиква конфликти в общинския съвет в Бургас. Докладната записка е на Реформаторския блок и е след лошата организация, според тях, на градското дерби между „нафтата“ и „Черноморец“. Предложението бе отхвърлено от спортната комисия, а председателят ѝ Калчо Белов поясни:

„Това е една докладна, която е писана преразказ от трето лице и е писана с огромна част необективност и неистини. Моят апел е „Оттеглете си докладната“

Колегата му Румен Ангелов добави:

„Аз на тая докладна ще се въздържа единствено, защото тук няма представители на другата страна. Но е факт, че всичките скандали някакси, във футбола, са около „Нефтохимик“ всеки път. Не знам защо. Дали е случайност или има истина в цялата тая работа“

Предложението на Реформаторския блок се очаква да разпали сериозни дискусии на сесията в края на месеца.

Ето и текстът на докладната:

"Уважаеми общински съветници,

През настоящия мандат на Общински съвет Бургас Община Бургас стана мажоритарен собственик на ПФК „Нефтохимик  Бургас 1962“ АД. На 11.08.2018 г. се откри новия сезон в Югоизточната В-РФГ с мач на стадион „Лазур“ между „Нефтохимик 1962“ и „Черноморец 1919“. Това дерби, макар и на аматьорско ниво, се чакаше от години от любителите на футболната игра в град Бургас. И двата отбора преживяха своя катарзис, като „Нефтохимик 1962“ дори придоби статут на Общински клуб и затова очакванията на нашите съграждани бяха за празник на футбола в град Бургас. Тези очаквания не само не се оправдаха, но с действията си по организацията на мача отбора домакин направи всичко възможно да опорочи нормалното протичане на футболната среща, като противопостави едни бургазлии на други. За привържениците на Черноморец 1919 бе определена една каса за продажба на билети, която умишлено бави издаването на билети и в началото на мача на касата има опашка от над 200 човека. Последният човек от тази опашка е влязъл 10 минути преди края на първото полувреме. В сектора определен за публиката на Черноморец 1919 са разхвърляни торби с вмирисана риба. В разрез с изискванията за провеждане на спортни мероприятия с висок емоционален заряд буферна зона между привържениците на двата отбора на практика не е създадена. След края на мача фенове със сини фланелки, включително деца са били подканяни от охраната да си свалят фланелките, за да не ги бият отвън фенове на Нефтохимик Община Бургас инвестира значителни финансови средства както за масов и елитен спорт, така и за изграждане на модерна спортна инфраструктура с данъците на всички свои граждани. Община Бургас се е наложила като еталон в страната при организацията на своите културни и спортни мероприятия, фестивали, финали на големи първенства и турнири. Ето защо считаме, че организацията на това спортно събитие не отговаря на високите стандарти наложени от Община Бургас и хвърля грозно петно върху града ни. Не е допустимо ръководството на предприятие с мажоритарна собственост на Община Бургас да унижава по такъв примитивен начин гражданите на град Бургас. Това ли е примера за поведение, който се дава на посетителите на спортни събития?

Изложеното действие и поведение на ръководството на клуб „Нефтохимик 1962“ е грубо погазване на нормите на чл. чл. 41, ал. 1, т. 4, предложения от едно до три и чл. чл. 42 от Закона за физическото възпитание и спорта, както и общоприетия морал и етика. Ръководството на клуба не се справя с изискването на закона за насърчаване на честна игра, възпитаване на взаимното уважение между зрители и между играчи. Поведението на ръководството на клуба може да е всичко друго, но не и защита на обществения интерес. Не съществуват никакви гаранции, че случилото се няма да се повтори.

Предвид изложеното и на основание чл. 223, ал. 1, предложение трето и следващи, във връзка с чл. 221, т. 4 от Търговския закон, предлагаме Общинския съвет Бургас да вземе следното

РЕШЕНИЕ

1. Свиква общо събрание на акционерите на ПФК „Нефтохимик Бургас 1962“АД нe по-късно от 45 /четирдесет и пет/ дни от влизане в сила на решението при следния дневен ред:

  1.1. Освобождавне на съвета на директорите на ПФК „Нефтохимик Бургас 1962“АД;

  1.2. Избор на Съвет на директорите на ПФК „Нефтохимик Бургас 1962“АД;

2. Определя представител на Община Бургас в Общото събрание на акционерите на ПФК „Нефтохимик Бургас 1962“АД .....................................

3. Възлага на Отдел "Експертно-техническо осигуряване на общинския съвет" да извърши всички необходими правни действия по провеждане на общото събрание на акционерите на ПФК „Нефтохимик Бургас 1962“АД."


ВИЖТЕ ОЩЕ

Планинско бягане с многократния шампион Шабан Мустафа ще се проведе днес

Десет километров кръгов пешеходен маршрут от село Костен до връх Илийца организира сдружение „Зелена Странджа“ тази неделя. Участниците в него могат да изберат планинско бягане с маратонеца Шабан Мустафа или вървене с Владимир Димитров. „Близо 50 души са се записали да участват в маршрута, въпреки че метеорологичната прогноза е за..

обновено на 18.11.18 в 07:44

"Нефтохимик" би "Миньор" Раднево с 2:1

„Нефтохимик“ продължава победната си серия в Югоизточната Трета лига. В днешния XV кръг от първенството тимът се наложи като домакин над Миньор /Раднево/ с 2:1. Така бургаският отбор остава начело във временното класиране. Две минути преди почивката, резултатът откри голмайсторът на „Нефтохимик“ Деян Христов. Гостите успяха да изравнят в..

публикувано на 17.11.18 в 17:43

„Нефтохимик“ посреща „Миньор“ Раднево, а „Долно езерово“ играе с „Банево“

Наставникът на Нефтохимик Диян Петков няма да може да разчита на Михаил Георгиев за предстоящото домакинство на Миньор /Раднево/. Вътрешният халф е със спрени състезателни права за един мач, заради натрупани пет жълти картона. По всяка вероятност в групата за срещата ще влязат юношите Мартин Ставрев и Денислав Минчев. Двубоят от XV кръг на..

публикувано на 17.11.18 в 13:45

Ледената пързалка няма да е в плувния комплекс, а пред съда

И през тази година ледената пързалка в Бургас ще е на площад "Тройката", срещу съдебната палата, информират от Община Бургас. През миналата година, от ОП "Спортни имоти" бяха обещали, че администрацията ще закупи такава и тя ще е позиционирана до новия плувен комплекс в "Славейков" .  В момента зад паметника Альоша се монтира ледена пързалка с..

публикувано на 16.11.18 в 10:55

Аспарух Никодимов-Паро представя автобиографичната си книга в Бургас

Аспарух Никодимов-Паро ще представи автобиографичната си книга „Паро Никодимов - с ЦСКА в сърцето” днес от 16.00 ч. в Бургас. Книгата е написана в съавторство със Станил Йотов и Цветан Дерменджиев. Представянето ще се състои в Заседателната зала на Община Бургас. Големият спортист и треньор на ЦСКА и един от най-добрите дефанзивни халфове..

публикувано на 16.11.18 в 08:32

Паро Никодимов представя автобиографичната си книга и в Бургас

Аспарух Никодимов ще представи автобиографичната си книга „Паро Никодимов - с ЦСКА в сърцето”, написана в съавторство със Станил Йотов и Цветан Дерменджиев.  Това ще стане в петък,  16 ноември, от 16.00 часа в заседателната зала на община Бургас.   Големият спортист и треньор на ЦСКА и един от най-добрите дефанзивни халфове за времето си..

публикувано на 15.11.18 в 15:30

Едни от най-добрите спортисти на Бургас с награди от община Бургас

Изявени спортисти на Бургас бяха наградени днес от зам.-кмета по „Здравеопазване и спорт“ д-р Лорис Мануелян. Те са се завърнали с медали и отличия от различни местни и международни състезания.  Бургаските каратисти в съревнование с повече от 2 200 спортисти от целия свят се завърнаха от Световната кохай купа с куп отличия. Златото грабнаха Иван..

публикувано на 15.11.18 в 13:54