Ще изпокара ли „Нефтохимик“ общинските съветници?

Калчо Белов
Снимка: БНР - Бургас

Предложението “Нефтохимик“ да освободи борда на директорите си предизвиква конфликти в общинския съвет в Бургас. Докладната записка е на Реформаторския блок и е след лошата организация, според тях, на градското дерби между „нафтата“ и „Черноморец“. Предложението бе отхвърлено от спортната комисия, а председателят ѝ Калчо Белов поясни:

„Това е една докладна, която е писана преразказ от трето лице и е писана с огромна част необективност и неистини. Моят апел е „Оттеглете си докладната“

Колегата му Румен Ангелов добави:

„Аз на тая докладна ще се въздържа единствено, защото тук няма представители на другата страна. Но е факт, че всичките скандали някакси, във футбола, са около „Нефтохимик“ всеки път. Не знам защо. Дали е случайност или има истина в цялата тая работа“

Предложението на Реформаторския блок се очаква да разпали сериозни дискусии на сесията в края на месеца.

Ето и текстът на докладната:

"Уважаеми общински съветници,

През настоящия мандат на Общински съвет Бургас Община Бургас стана мажоритарен собственик на ПФК „Нефтохимик  Бургас 1962“ АД. На 11.08.2018 г. се откри новия сезон в Югоизточната В-РФГ с мач на стадион „Лазур“ между „Нефтохимик 1962“ и „Черноморец 1919“. Това дерби, макар и на аматьорско ниво, се чакаше от години от любителите на футболната игра в град Бургас. И двата отбора преживяха своя катарзис, като „Нефтохимик 1962“ дори придоби статут на Общински клуб и затова очакванията на нашите съграждани бяха за празник на футбола в град Бургас. Тези очаквания не само не се оправдаха, но с действията си по организацията на мача отбора домакин направи всичко възможно да опорочи нормалното протичане на футболната среща, като противопостави едни бургазлии на други. За привържениците на Черноморец 1919 бе определена една каса за продажба на билети, която умишлено бави издаването на билети и в началото на мача на касата има опашка от над 200 човека. Последният човек от тази опашка е влязъл 10 минути преди края на първото полувреме. В сектора определен за публиката на Черноморец 1919 са разхвърляни торби с вмирисана риба. В разрез с изискванията за провеждане на спортни мероприятия с висок емоционален заряд буферна зона между привържениците на двата отбора на практика не е създадена. След края на мача фенове със сини фланелки, включително деца са били подканяни от охраната да си свалят фланелките, за да не ги бият отвън фенове на Нефтохимик Община Бургас инвестира значителни финансови средства както за масов и елитен спорт, така и за изграждане на модерна спортна инфраструктура с данъците на всички свои граждани. Община Бургас се е наложила като еталон в страната при организацията на своите културни и спортни мероприятия, фестивали, финали на големи първенства и турнири. Ето защо считаме, че организацията на това спортно събитие не отговаря на високите стандарти наложени от Община Бургас и хвърля грозно петно върху града ни. Не е допустимо ръководството на предприятие с мажоритарна собственост на Община Бургас да унижава по такъв примитивен начин гражданите на град Бургас. Това ли е примера за поведение, който се дава на посетителите на спортни събития?

Изложеното действие и поведение на ръководството на клуб „Нефтохимик 1962“ е грубо погазване на нормите на чл. чл. 41, ал. 1, т. 4, предложения от едно до три и чл. чл. 42 от Закона за физическото възпитание и спорта, както и общоприетия морал и етика. Ръководството на клуба не се справя с изискването на закона за насърчаване на честна игра, възпитаване на взаимното уважение между зрители и между играчи. Поведението на ръководството на клуба може да е всичко друго, но не и защита на обществения интерес. Не съществуват никакви гаранции, че случилото се няма да се повтори.

Предвид изложеното и на основание чл. 223, ал. 1, предложение трето и следващи, във връзка с чл. 221, т. 4 от Търговския закон, предлагаме Общинския съвет Бургас да вземе следното

РЕШЕНИЕ

1. Свиква общо събрание на акционерите на ПФК „Нефтохимик Бургас 1962“АД нe по-късно от 45 /четирдесет и пет/ дни от влизане в сила на решението при следния дневен ред:

  1.1. Освобождавне на съвета на директорите на ПФК „Нефтохимик Бургас 1962“АД;

  1.2. Избор на Съвет на директорите на ПФК „Нефтохимик Бургас 1962“АД;

2. Определя представител на Община Бургас в Общото събрание на акционерите на ПФК „Нефтохимик Бургас 1962“АД .....................................

3. Възлага на Отдел "Експертно-техническо осигуряване на общинския съвет" да извърши всички необходими правни действия по провеждане на общото събрание на акционерите на ПФК „Нефтохимик Бургас 1962“АД."


ВИЖТЕ ОЩЕ

"Нефтохимик" разби "Добруджа", отива на финал

Отборът на Нефтохимик (Бургас) ще защитава трофея си в турнира за Купата на България, след като се наложи категорично над Добруджа 07 с 3:0, информира sportal.bg . Бургазлии надделяха в отделните части на 21, отново на 21 и на 17 точки   в първия полуфинал, изигран в зала "Васил Левски" в Пазарджик. Така утре на финала шампионите ще..

публикувано на 12.01.19 в 17:50
Лорис Мануелян

Нови спортни събития в календара на Бургас

Нови спортни събития ще бъдат включени в спортния календар за тази година на Община Бургас. Това съобщи замeстник - кметът Лорис Мануелян. „Общински международен турнир по плуване за голямата награда на гр. Бургас. Това е Гран при. Това е ново състезание, което цели да направи Бургас един от центровете за плувни спортове. Квалификация..

публикувано на 12.01.19 в 16:05

Шампионите от Нефтохимик победиха ЦСКА след 5-сетово зрелище

Отборът на Нефтохимик се класира за полуфиналите на турнира за Купата на България по волейбол при мъжете след зрелищна победа с 3:2 гейма /17:25, 25:22, 25:21, 25:27, 15:11/ над ЦСКА във втория четвъртфинал на състезанието в Пазарджик. Съперник на бургазлии на полуфиналите ще е отборът на Добруджа 07. Силен мач за Нефтохимик изиграха 16-годишният..

публикувано на 11.01.19 в 18:18

В петък започва волейболната надпревара за Купата на България

Ден остава до началото на финалната фаза от турнира за Купата на България в мъжкото волейболно първенство. Осем отбора започват борбата за трофея, който ще бъде вдигнат на 13-и януари в Пазарджик. Заключителната фаза ще бъде под формата на тридневен турнир, съответно четвъртфинали, полуфинали и финал, а мачовете ще се играят в пазарджишката зала „Васил..

обновено на 10.01.19 в 13:36

"Нефтохимик" проведe първата тренировка за годината (СНИМКИ и ВИДЕО)

Футболният „Нефотихимик“ проведе първата си тренировка за годината. Тя бе открита с малко тържество с шампанско и водосвет за здраве и късмет.  На футболистите бе представено новото ръководство на клуба . Не е ясна съдбата на Николай Тодоров, който заемаше длъжността изпълнителен директор на „Нефтохимик“. Неговото място сега се заема..

публикувано на 09.01.19 в 15:39

„Нефтохимик“ с ново ръководство

Управленската структура на Нефтохимик претърпя промени след вчерашното заседание на Съвета на директорите, съобщиха от клуба. Изпълнителен директор на клуба става един от основните му акционери – Павел Бошнаков. Той заменя на поста Николай Тодоров. Бошнаков бе избран с мандат от шест месеца, през които той и екипът му имат главната задача отборът..

публикувано на 09.01.19 в 08:20

Нефтохимик се събира за първа тренировка на 9-ти януари

Нефтохимик стартира зимната си подготовка на 9 януари (сряда). Старши-треньорът Диян Петков събира отбора за първа тренировка в спортен център „Изгрев“, от 11:00 ч. С тима от тази година ще работи спортен директор – Недялко Москов. Той ще отговаря за цялостната спортно-техническа дейност на клуба. Вече са известни и някои от съперниците в зимните..

публикувано на 08.01.19 в 08:45