Ще изпокара ли „Нефтохимик“ общинските съветници?

Калчо Белов
Снимка: БНР - Бургас

Предложението “Нефтохимик“ да освободи борда на директорите си предизвиква конфликти в общинския съвет в Бургас. Докладната записка е на Реформаторския блок и е след лошата организация, според тях, на градското дерби между „нафтата“ и „Черноморец“. Предложението бе отхвърлено от спортната комисия, а председателят ѝ Калчо Белов поясни:

„Това е една докладна, която е писана преразказ от трето лице и е писана с огромна част необективност и неистини. Моят апел е „Оттеглете си докладната“

Колегата му Румен Ангелов добави:

„Аз на тая докладна ще се въздържа единствено, защото тук няма представители на другата страна. Но е факт, че всичките скандали някакси, във футбола, са около „Нефтохимик“ всеки път. Не знам защо. Дали е случайност или има истина в цялата тая работа“

Предложението на Реформаторския блок се очаква да разпали сериозни дискусии на сесията в края на месеца.

Ето и текстът на докладната:

"Уважаеми общински съветници,

През настоящия мандат на Общински съвет Бургас Община Бургас стана мажоритарен собственик на ПФК „Нефтохимик  Бургас 1962“ АД. На 11.08.2018 г. се откри новия сезон в Югоизточната В-РФГ с мач на стадион „Лазур“ между „Нефтохимик 1962“ и „Черноморец 1919“. Това дерби, макар и на аматьорско ниво, се чакаше от години от любителите на футболната игра в град Бургас. И двата отбора преживяха своя катарзис, като „Нефтохимик 1962“ дори придоби статут на Общински клуб и затова очакванията на нашите съграждани бяха за празник на футбола в град Бургас. Тези очаквания не само не се оправдаха, но с действията си по организацията на мача отбора домакин направи всичко възможно да опорочи нормалното протичане на футболната среща, като противопостави едни бургазлии на други. За привържениците на Черноморец 1919 бе определена една каса за продажба на билети, която умишлено бави издаването на билети и в началото на мача на касата има опашка от над 200 човека. Последният човек от тази опашка е влязъл 10 минути преди края на първото полувреме. В сектора определен за публиката на Черноморец 1919 са разхвърляни торби с вмирисана риба. В разрез с изискванията за провеждане на спортни мероприятия с висок емоционален заряд буферна зона между привържениците на двата отбора на практика не е създадена. След края на мача фенове със сини фланелки, включително деца са били подканяни от охраната да си свалят фланелките, за да не ги бият отвън фенове на Нефтохимик Община Бургас инвестира значителни финансови средства както за масов и елитен спорт, така и за изграждане на модерна спортна инфраструктура с данъците на всички свои граждани. Община Бургас се е наложила като еталон в страната при организацията на своите културни и спортни мероприятия, фестивали, финали на големи първенства и турнири. Ето защо считаме, че организацията на това спортно събитие не отговаря на високите стандарти наложени от Община Бургас и хвърля грозно петно върху града ни. Не е допустимо ръководството на предприятие с мажоритарна собственост на Община Бургас да унижава по такъв примитивен начин гражданите на град Бургас. Това ли е примера за поведение, който се дава на посетителите на спортни събития?

Изложеното действие и поведение на ръководството на клуб „Нефтохимик 1962“ е грубо погазване на нормите на чл. чл. 41, ал. 1, т. 4, предложения от едно до три и чл. чл. 42 от Закона за физическото възпитание и спорта, както и общоприетия морал и етика. Ръководството на клуба не се справя с изискването на закона за насърчаване на честна игра, възпитаване на взаимното уважение между зрители и между играчи. Поведението на ръководството на клуба може да е всичко друго, но не и защита на обществения интерес. Не съществуват никакви гаранции, че случилото се няма да се повтори.

Предвид изложеното и на основание чл. 223, ал. 1, предложение трето и следващи, във връзка с чл. 221, т. 4 от Търговския закон, предлагаме Общинския съвет Бургас да вземе следното

РЕШЕНИЕ

1. Свиква общо събрание на акционерите на ПФК „Нефтохимик Бургас 1962“АД нe по-късно от 45 /четирдесет и пет/ дни от влизане в сила на решението при следния дневен ред:

  1.1. Освобождавне на съвета на директорите на ПФК „Нефтохимик Бургас 1962“АД;

  1.2. Избор на Съвет на директорите на ПФК „Нефтохимик Бургас 1962“АД;

2. Определя представител на Община Бургас в Общото събрание на акционерите на ПФК „Нефтохимик Бургас 1962“АД .....................................

3. Възлага на Отдел "Експертно-техническо осигуряване на общинския съвет" да извърши всички необходими правни действия по провеждане на общото събрание на акционерите на ПФК „Нефтохимик Бургас 1962“АД."


ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

500 състезатели ще участват в Световното първенство по Тай Чи Чуан в Бургас

500 състезатели от 35 страни от цял свят са вече в Бургас за Световното първенство по Тай Чи Чуан. От днес започват опреснителни съдийски курсове, които се провеждат от Световната федерация по Ушу и отборите имат официални тренировки в зала „Младост“ , съобщи президентът на Българската федерация по Ушу Стефан Колев. „Всички велики сили в..

публикувано на 25.09.18 в 09:34

„Нефтохимик“ би „Дунав“ при юношите

Победа в седмия кръг на Елитната юношеска група до 19 години записа „Нефтохимик“. Момчетата на Милен Христов надделяха над тима на „Дунав“ Русе с 1:0. Срещата се игра в неделя на стадион „Българово“. Единственият гол падна през първата част и бе дело на Мартин Ставрев, който засече центриране от корнер на Асан Ахмед. Следващата..

публикувано на 24.09.18 в 10:38

"Нефтохимик" приема тима на "Гигант" /Съединение/ на стадион Лазур

От 17ч на стадион Лазур в  VII кръг на Югоизточната Трета лига "Нефтохимик" приема тима на  Гигант /Съединение/. „Шейховете“ са амбицирани да запазят лидерската си позиция във временното класиране. До момента те имат пет победи и една загуба в последния кръг, от Созопол.Подсигурените достъпи до стадион Лазур за тази среща отново ще са три...

публикувано на 22.09.18 в 16:25

Диян Петков: Екипът на "Нефтохимик" трябва да бъде запазен

Имаме морално задължение, когато ръководството, което ни е наело подаде оставка, да го направим и ние. Това смята старши треньорът на „Нефтохимик“ Диян Петков, след като преди дни, заедно със своите помощници, входираха своите молби за напускане на клуба. Това стана ден след като оставка подаде изпълнителният директор Николай Тодоров.  Според Диян..

публикувано на 21.09.18 в 14:45

Феновете на "Нефтохимик": На отбора му трябва ново ръководство с нови идеи

Наставникът на футболния отбор "Нефтохимик" Диян Петков и тримата му помощници внесоха оставките си . Ден по-рано това направи и изпълнителният директор на клуба. Според феновете на отбора, Николай Тодоров е трябвало да напусне много по-рано. Стоян Николов, член на УС на Фенклуба на Нефтохимик, е на мнение, че трябва да се направи конкурс за нов..

публикувано на 21.09.18 в 09:02

Феновете на "Нефтохимик" настояват ръководството да подаде оставка

Обединените фенове на "Нефтохимик" - Бургас изпратиха отворено писмо до кмета Димитър Николов и общинските съветници в община Бургас. В него те настояват за отговор на наболели проблеми пред клуба. Сред тях са, дали има стратегия за финансирането на "Нефтохимик", защо няма промени в управителния съвет.  Те отправят и своите желания цялото ръководство..

публикувано на 19.09.18 в 17:23

Треньорите на Нефтохимик подадоха оставка

Наставникът на Нефтохимик – Диян Петков и тримата му помощници – Николай Кръстев, Станимир Димитров и Евгени Русев, днес входираха оставките си. Те ще бъдат разгледани на 21.09 /петък/, на предстоящото заседание на Съвета на директорите, заедно с оставката на изпълнителния директор –  Николай Тодоров, която беше депозирана вчера. Станимир..

публикувано на 19.09.18 в 15:47