Откриха новата детска екоградина, родители се включват в обучението (галерия)

| обновено на 14.09.18 в 16:01

Родителите ще участват в обучението на децата си в новата детска екоградина, „Пиникио“, която бе открита в „Меден рудник“ днес. Тя е на мястото на бившето гето в комплекса и в нея са приети 93 деца.

На мястото на някогашното гето, където бяха изчистени незаконните постройки, днес вече има футуристична сграда, с изцяло екоматериали, с почти нулев разход на енергия. Подробности – от кмета Димитър Николов:

„И се радвам, че тази неугледна поляна се превърна в един истински замък на децата. Поздравявам колегите, които подготвиха проекта за тази детска градина, защото вкараха наистина малко по-различен модел на отглеждане на децата. С изключително силен контакт с природата, природосъобразен начин на живот, на хранене, на отношение, на култура – ако щете. Ще изучават нашата любима планина Странджа“

Директорът Таня Чолакова поясни, че и родителите ще могат да се включват в образователния процес, в игрите на децата, дори в храненето и обличането. Взаимстван е скандинавският модел, уточни тя:

„Първо – сензорната пътека подсказва, че ще ходим боси дори на двора. А вътре – пък с едни терличета, ако мама не е успяла да набави, баба – пък да изплете, плюс това, ние тук можем спокойно да включим и бабите даже в такава дейност“

Финансирането за детската градина е от програмата „Региони в растеж“, струва около 4 милиона лева.

Репортаж по темата можете да чуете в прикачения файл:


ВИЖТЕ ОЩЕ

Близо 8 часа продължи протестът в Бургас (ОБОБЩЕНИЕ)

Близо 8 часа продължи протестното автошествие в Бургас срещу високите цени на горивата и ниския жизнен стандарт в страната.  "...Тук сме заради високите цени на горивата. Заради самата държава, която няма оправия.Трябва да махнат това правителство и да сложат нови хора, които могат да намалят цените на горивото, на хляба. Цените се вдигат, а..

публикувано на 18.11.18 в 19:43

Заради протестите полицията обяви алтернативни маршрути за пътуващите

Бургаската полиция обяви алтернативни маршрути заради протестите на шофьорите, които затвориха входа и изхода на града. За пътуващите в посока София това е надлеза за Лукойл, а качването на магистралата става от пътен възел Камено. Автомобилите, които пътуват по магистрала „Тракия“ в посока Бургас се отклоняват от пътен възел Камено. В момента..

публикувано на 18.11.18 в 14:10

Стотици протестиращи затвориха пътя от Бургас към АМ „Тракия”

Стотици бургазлии участват в протеста срещу високите цени на горивата. В автомобилното шествие  те тръгнаха от паркинга на хиипермаркет в края на града и се отправиха към магистрала „Тракия“. Под звуците на „Шуми Марица“ и автомобилни клаксони шофьорите призоваха не само за по ниски цени на горивата, но и промяна на доходите на българите...

публикувано на 18.11.18 в 12:57

д-р Стилияна Томова: Събрана е 1/6 от сумата за закупуването на линейка за недоносени деца

Събрана е 1/6 от сумата необходима за закупуването на линейка за Отделението по неонатология в УМБАЛ - Бургас. Средствата се набират чрез кампанията „Дари капачка - спаси живот“, това съобщи началникът на отделението д-р Стилияна Томова, която участва в предаването на БНР - Бургас "Гларуси и шамандури": " За съжаление средствата за закупуването на..

публикувано на 18.11.18 в 11:49

Поредни протести против цените на горивата ще се проведат в Бургас, Сливен и Ямбол

Пореден протест срещу цените на горивата се очаква в Бургас. В 12 часа недоволните ще се съберат на паркинга на хипермаркет на един от входовете на града. Към този момент не е обявено официално на къде ще продължи шествието и дали ще бъдат блокирани централни булеварди или магистрали. „Ние не сме организатори на протеста и за това не сме..

обновено на 18.11.18 в 08:56

В Поморие са готови за зимния сезон

Вниманието на пътнопочистващата фирма, която ще се грижи за поддръжката на общинската мрежа в Поморие, ще бъде насочено основно към планинската част. Именно там имаме сериозни проблеми през зимата, посочи заместник - кметът Кунчо Гайдов: "Сред проблемите места са с.Козичено, пътя Каменар - Каблешково, който е основен за района и се използва, когато са..

публикувано на 18.11.18 в 08:56

През декември става ясно дали ще се финансира допочистването на канала „Вая“

Държавна комисия трябва да приеме през следващата седмица първият етап на почистения канал „Вая“ край Бургас. Това каза за БНР – Бургас областният управител Вълчо Чолаков, който спечели проект за тези дейности, по Програмата за трансгранично сътрудничество. Участъкът е около 400 метра, а каналът не бе почистван от 1986 г. „Към средата..

публикувано на 17.11.18 в 17:14