Пчелари: Ниските добиви на мед са заради пръскането с пестициди

През последните 2-3 години значително са намелели добивите на мед в региона, обясни Ботьо Ботев от областното ръководство на пчеларите. Тази година тенденцията се запазва, допълни той.

 „Тази година беше много дъждовна. Много пчели измряха. Ние ги възстановяваме, но реколтата и резултатите са много слаби. Не мога да кажа, че е много добра годината. Преди съм предавал на държавата 240 тенекии мед, три години подред имам по 20 тенекии мед. Понеже рапицата е силно медоносна култура -  много е сладка и отделя много прашец, тя се напада от много вредители. Затова се пръска с какви ли не препарати. Прашецът абсорбира тези химикали и затова умират пчелите.“

Според Ботев въпреки ниските добиви, не може да се очаква голяма промяна на цените на меда.

Повече по темата чуйте в звуковия файл:ВИЖТЕ ОЩЕ

Осем нови работни места осигури община Болярово

Осем нови работни места осигури община Болярово, кандидатствайки като работодател по проект "Обучения и заетост" . Той  е за  интегриране на неактивни и безработни лица с трайни увреждания на възраст над 29 г., регистрирани в дирекции „Бюро по труда“ към Агенция по заетостта, в заетост при работодател в реалния бизнес или институции на местното..

публикувано на 19.11.18 в 11:50

Нов паркинг в " Славейков"

Въведен е  в експлоатация новият паркинг до блокове 17-18 в к-с "Славейков", съобщиха от Община Бургас.  Използвано е оптимално наличното пространство и вместо обявените 50, той има 70 места. Изградени са тротоари и всички необходими входове/изходи за автомобилно движение. В следващия общински бюджет ще бъдат предвидени и предложени за одобрение от..

публикувано на 19.11.18 в 11:21

Няма затворени проходи и пътища в Сливенска област

Няма затворени планински проходи в Сливенска област, съобщиха от областното пътно управление. През нощта е почистван пътят в района на Котленския проход. Там снежната покривка е достигнала около 2-3 см, но към момента пътищата са прохдими. Видимостта е затруднена, заради мъгла, съобщават от общината.  В региона пътните настилки са мокри, възможно по..

публикувано на 19.11.18 в 09:49

Цената на училищния купон няма да се увеличава

Цената на купона за стола в училище в Бургас няма да се вдига, въпреки увеличението на основните храни и продукти, каза за БНР Бургас Димитър Мермеклиев, собственик на една от обслужващите учебните заведения фирми: Ние също купуваме млека, сирена, кайми, всичко се е вдигнало.Но ние засега успяваме да запазим цената, доколко ще продължи това, не..

публикувано на 19.11.18 в 09:16

Спорове около Закона за туризма

Промените в закона за туризма не са прецизирани добре. За това сигнализираха неправителствени организации в сектора. Според тях, има понятия, които трябва да отпаднат или да бъдат променени.  Те посочват като пример дефинирането на това какво е  турист. Текстовете посочват, че това е човек, който посещава и нощува при близки и приятели.  Проблемът е..

публикувано на 19.11.18 в 08:43

Педагози от балкански страни ще посетят градина "Радост"

Открити уроци, презентации за българската образователна система и  уъркшоп, който  да информира за интегрирането на децата с увреждания в Румъния. Това са част от дейностите  през тази седмица по  европейски проект, реализиран в бургаската градина "Радост".   Директорът  Светла Гугучкова обясни, че днес ще бъдат посрещнати  партньори от няколко..

публикувано на 19.11.18 в 08:37

Близо 8 часа продължи протестът в Бургас (ОБОБЩЕНИЕ)

Близо 8 часа продължи протестното автошествие в Бургас срещу високите цени на горивата и ниския жизнен стандарт в страната.  "...Тук сме заради високите цени на горивата. Заради самата държава, която няма оправия.Трябва да махнат това правителство и да сложат нови хора, които могат да намалят цените на горивото, на хляба. Цените се вдигат, а..

публикувано на 18.11.18 в 19:43