Откриват филиала на Националната художествена академия в Бургас

| обновено на 03.10.18 в 08:38
Автор:

Филиалът на Националната художествена академия в Бургас ще открие учебната година днес в 17 ч. Това е първото висше учебно заведение, което отваря врати в Бургас след откриването на Бургаския свободен университет през 1991 година.

"Повече от 40 студенти ще се обучават по специалностите "Живопис", "Стенопис", "Графика", "Книга, илюстрация, печатна графика", "Плакат и визуална комуникация", "Рекламен дизайн", "Мода" и магистърска програма "Арттерапия". В учебните програми на специалностите са включени общообразователните дисциплини, обслужвани от катедрите "Рисуване" и "Изкуствознание", посочи директорът на филиала проф. Георги Янков.

Церемонията по откриването ще започне с музикално изпълнение на възпитаници от НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров". Водосвет за здраве и благополучие на новия филиал, неговите преподаватели и възпитаници ще отслужат представители на бургаското православно духовенство.

Приветствие към първокурсниците ще отправят ректорът на Академията проф. Николай Драчев, кметът на Бургас Димитър Николов и директорът на филиала на НХА в Бургас проф. Георги Янков. По време на откриването на учебната година първокурсниците ще получат своите студентски книжки.

Преподавателите в бургаския филиал на Националната художествена академия ще представят обща изложба със свои творби. Тя ще бъде открита в залите на Магазия 1 непосредствено след официалната церемония по откриването на учебната година.

Лекционните зали и ателиетата, в които ще се обучават студентите от филиала на НХА в Бургас, се намират в обновената сграда на Магазия 1 в зоната за свободен достъп на бургаското пристанище. Община Бургас със собствени средства направи реконструкция и преустройство на учебните стаи, за да отговарят на необходимите изисквания.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Известен хирург стана част от екипа на УМБАЛ Бургас

Един от най-известните специалисти по лицево-челюстна хирургия в страната стана част от екипа на УМБАЛ Бургас. Това е д-р Константин Димов, завеждащ Отделението по лицево-челюстна хирургия в УМБАЛСМ „Пирогов“, член на EACMFS- Европейска асоциация на лицево-челюстните хирурзи. До момента в болницата нямаше такъв специалист и пристигането му тук ще е от..

публикувано на 10.12.18 в 16:35

БНР Бургас подкрепя кампанията "Купи и дари"

10-та поредна година, младите ентусиасти от Ротаракт Бургас Приморие, ще съберат и ще дарят пакети с хранителни продукти на социално слаби семейства в Бургас. „Купи и Дари" стартира през 2008 г. Идеята на проекта е докато пазаруват за себе си, хората да купуват хранителни продукти и за социално слаби семейства. Препоръчителни са по-трайните..

публикувано на 10.12.18 в 16:14
Илиян Павлов, управител на Центъра за временно настаняване на бездомни в Бургас

Само едно легло е свободно в Центъра за временно настаняване на бездомни в Бургас

В студените месеци Центърът за временно настаняване на бездомни в Бургас работи при пълен капацитет. При 30 легла, в момента има свободно само едно място за човек изпаднал в нужда, обясни неговият управител Илиян Павлов.  "Има голям интерес, но повечето настанени са постоянни потребители на дома и като застудее, идват при нас. Осигурено им е..

публикувано на 10.12.18 в 15:43

Водата в Бургас поскъпва от януари с 10 на сто

Поскъпване на водата в Бургас се очаква с 10% от 1 януари догодина. Това става ясно от подадените разчети и доклади на ВиК дружеството в града до Комисията по енергийно и водно регулиране.  Увеличението  на ВиК услугите ще засегне 27 населени места в страната и е заложено в бизнес плановете на дружествата, които бяха одобрени от регулатора. Конкретното..

публикувано на 10.12.18 в 15:22
Специализираният съд заседава на 7 декември по делото срещу Евгения и Николай Баневи.

"Булевард Демокрация" - на 10 декември

Голяма радост ни налегна сега. Вече сме доволни, че държавата арестува Баневи и сега държавата ще им вземе милиарда от швейцарските банки. Представяте ли си колко пътища могат да се направят с него? Всъщност, може и да не е толкова много, като знам у нас как се строи… Но, извън тази радост, „Трансмедия“ припомнят колко е било успешно това до..

публикувано на 10.12.18 в 14:59

БСП: Стара Загора изпреварва Бургас по икономическо развитие

И тази година в Бургас не дойдоха големите инвеститори,които бяха обещани ,че ще раздвижат местната икономика, заявиха днес бургаските депутати от БСП. Те отчетоха дейността си за 2018 години и подчертаха, че Варна, Пловдив, дори и Стара Загора изпреварват  морския град.  От пет години идвам в Бургас и постоянно чувам, че ще бъдат привлечени..

публикувано на 10.12.18 в 14:18

Ученици от гимназията по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" впечатлиха с проект учени от БАН

Клуб „Величието на България“ е създаден през 2017 година в професионалната гимназия по туризъм „Проф. Асен Златаров“ по проект „Твоя час“. Негов ръководител е старши учителят по история Петя Кудева. В него участват 20 ученици от 9, 11 и 12 клас. Обединява ги любовта към историята и желанието да научат нещо повече за родния си град и миналото на..

обновено на 10.12.18 в 11:41