Георги Тошев: Катя Паскалева е най - неистовата българска актриса

Книга и филм за актрисата ще бъдат представени във фестивала на изкуствата Порт Прим Арт Фест

Книга и филм за незабравимата актриса Катя Паскалева ще представи днес журналистът Георги Тошев. Събитието е част от фестивала на изкуствата Порт Прим  Арт Фест, който се провежда в Бургас.

В тях е представена сложната съдба и артистичния път на звездата от филмите „Козият рог“, „Матриархат“, „Вилна зона“ и др. Георги Тошев е включил  личен архив на актрисата - нейните дневници и бележки, последното й интервю преди да замлъкне, повалена от коварна болест.

За мен е много важно едно общество да помни българските творци, оставили следи с творчеството си. Особено във времето на безпаметност, в което живеем и помнейки ги ние се включваме в колективната памет на и за България, коментира в интервю за БНР – Бургас Георги Тошев:

„Катя Паскалева я помня с нейната тишина, която носеше и с умението да бъде някак си цялостна на сцената и много крехка и уязвима в личния си живот. Имах щастието да бъда част от личното обкръжение на Катя в последните години от живота й, да си партнираме заедно в спектакъла „Чайка“ по Чехов, постановка направена специално за нейната 50 годишнина в Сливенския театър. За мен Катя Паскалева е най – неистовата българска актриса! Имаме първата дама – Невена Коканова, имаме Цветана Манева, която  е друг тип женска чувствителност на екрана и в театъра, имаме и Катя, която стой някак си в страни от всичко това – безмълвна, може да бъде еснафка, майка, фатална жена, може да бъде и уязвима. Толкова много лица носеше Катя!“, още може да чуете в звуковия файл:


Според Георги Тошев една от големите човешки роли на Катя Паскалева е умението й да не товари другия със своите мисли, чувства, страдания, а и радости.

„Тя беше много прибран, вглъбен човек. Някой е определят като тъжната актриса на българското кино, но всъщност тя имаше страхотно чувство за хумор. Разказваше вицове с такъв сериозен тон, че ние се заливахме от смях! Може би е била тъжна, не знам, не ни остана време да говорим за тъгата. Но съм сигурен, че през всеки чувствителен човек и през Катя е преминавала тъгата, понякога се е задържала, но тя е успявала, като една голяма актриса, добре да я маскира и прикрие за да не товари другите!“, още може да чуете в звуковия файл:

Книгата „Катя Паскалева.Жените в мен“ и документалният филм "Последната роля" ще бъдат представени в зала "Георги Баев" на културен център "Морско казино" от 19 ч. , при вход свободен.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Николай Табаков ще проведе работилница за правене на лампи в Дома на писателя

Работилница за правене на лампи предстои днес в Бургас. Тя ще е под ръководството на Николай Табаков, майстор на лампи, който от десет години се занимава с това изкуство. „10 -12 души най – много мога да поема в една група. Давам им възможност сами да си направят лампи, дори ги провокирам за това. Аз най – лесно мога да направя една..

обновено на 20.01.19 в 09:27

Камерен оркестър "Данополис" с първи концерт за годината в Ямбол

Почитателите на класическата музика в Ямбол ще могат да се насладят днес на първия за годината концерт на Камерен оркестър „Данополис“. Наречен провокативно „Новогодишен“, концертът е поздрав към ямболската публика с пожелание за здрава и вдъхновяваща 2019-та година. Програмата стартира с „Ямболска празнична увертюра“ на композитора и главен диригент на..

публикувано на 20.01.19 в 08:25

Играят "Котаракът в чизми" в Куклен театър - Бургас

Спектакълът "Котаракът в чизми" ще се играе днес в кукления театър в Бургас. Режисурата е на Валентин Владимиров, сценографията на Юлия Лачева, музиката на  Станимир Иванов. Увлекателната приказка на Шарл Перо разказват актьорите Александра Енева, Георги Минков, Делян Кьосев. Представлението е от 11 часа.

публикувано на 20.01.19 в 08:15

Актриса събира средства за жени, жертви на насилие

Моноспектакълът на актрисата Тезджан Ферад-Джани "Прегръдката на ангела" ще бъде представен в Бургас . Той е  под режисурата на Магдалена Ралчева, известна с филма си "ХІІ А". Премиерата му в морския град  ще е на 23 януари от 19 часа в Кукления театър. Постановката разказва историята на Ана, една жена, жертва на насилие. Спектакълът провокира..

публикувано на 19.01.19 в 11:29

В Бургас показват историята на Военноморското училище във Варна

Изложбата, посветена на историята на Военноморско училище "Н. Й. Вапцаров", ще бъде представена във Военен клуб Бургас. Официалното откриване на експозицията е предвидено за 5 февруари. Фотосите разказват за дългата история на училището, което освен престижен образователен и изследователски център е символ на несломимия български дух и слава на..

публикувано на 18.01.19 в 12:46

На 14 март стартира 17-то издание на София филм фест на брега

"София филм фест на брега" и тази година ще предложи на почитателите на седмото изкуство подбрани заглавия в своята конкурсна програма. Фестивалът ще се проведе от 14 до 22 март, а мястото на прожекциите ще е по традиция в Общинско кино АБ в Държавен театър "Адриана Будевска". Освен нови филми, "София филм фест на брега" предлага на публиката..

публикувано на 18.01.19 в 12:40

Снимат първия игрален филм за Петя Дубарова

Културната програма на Бургас, през тази година, да премине под знака на поетесата Петя Дубарова, предлагат от общинския отдел "Култура". Серия от литературни четения и музикални  вечери са част от идеите. През лятото започват снимките и на игрален филм, посветен на живота на популярната поетеса. Началникът на отдел „Култура и връзки с обществеността“..

публикувано на 18.01.19 в 11:31