Георги Тошев: Катя Паскалева е най - неистовата българска актриса

Книга и филм за актрисата ще бъдат представени във фестивала на изкуствата Порт Прим Арт Фест

Книга и филм за незабравимата актриса Катя Паскалева ще представи днес журналистът Георги Тошев. Събитието е част от фестивала на изкуствата Порт Прим  Арт Фест, който се провежда в Бургас.

В тях е представена сложната съдба и артистичния път на звездата от филмите „Козият рог“, „Матриархат“, „Вилна зона“ и др. Георги Тошев е включил  личен архив на актрисата - нейните дневници и бележки, последното й интервю преди да замлъкне, повалена от коварна болест.

За мен е много важно едно общество да помни българските творци, оставили следи с творчеството си. Особено във времето на безпаметност, в което живеем и помнейки ги ние се включваме в колективната памет на и за България, коментира в интервю за БНР – Бургас Георги Тошев:

„Катя Паскалева я помня с нейната тишина, която носеше и с умението да бъде някак си цялостна на сцената и много крехка и уязвима в личния си живот. Имах щастието да бъда част от личното обкръжение на Катя в последните години от живота й, да си партнираме заедно в спектакъла „Чайка“ по Чехов, постановка направена специално за нейната 50 годишнина в Сливенския театър. За мен Катя Паскалева е най – неистовата българска актриса! Имаме първата дама – Невена Коканова, имаме Цветана Манева, която  е друг тип женска чувствителност на екрана и в театъра, имаме и Катя, която стой някак си в страни от всичко това – безмълвна, може да бъде еснафка, майка, фатална жена, може да бъде и уязвима. Толкова много лица носеше Катя!“, още може да чуете в звуковия файл:


Според Георги Тошев една от големите човешки роли на Катя Паскалева е умението й да не товари другия със своите мисли, чувства, страдания, а и радости.

„Тя беше много прибран, вглъбен човек. Някой е определят като тъжната актриса на българското кино, но всъщност тя имаше страхотно чувство за хумор. Разказваше вицове с такъв сериозен тон, че ние се заливахме от смях! Може би е била тъжна, не знам, не ни остана време да говорим за тъгата. Но съм сигурен, че през всеки чувствителен човек и през Катя е преминавала тъгата, понякога се е задържала, но тя е успявала, като една голяма актриса, добре да я маскира и прикрие за да не товари другите!“, още може да чуете в звуковия файл:

Книгата „Катя Паскалева.Жените в мен“ и документалният филм "Последната роля" ще бъдат представени в зала "Георги Баев" на културен център "Морско казино" от 19 ч. , при вход свободен.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Ансамбъл "Странджа" на една сцена с Николай Моцов и Александър Баранов в операта "Луд гидия"

Българската опера „Луд гидия“ по музика на Парашкев Хаджиев ще събере на една сцена Професионален фолклорен ансамбъл „Странджа“ и тенорите Николай Моцов и Александър Баранов, заедно с хора и оркестъра на Държавна опера – Бургас. Постановката на българската оперна творба ще се изпълни едва за втори път в Бургас след премиерата й по време на..

публикувано на 16.11.18 в 12:25

Валери Еличов с "33 откровения" към бургазлии

Бургаският актьор Валери Еличов отбелязва 33 години на сцена със спектакъла "33 откровения". Той ще се играе днес от 21 часа в арт пространството на улица "Абоба". "Ще ви покажа 33 начина да се обясните в любов!", казва авторът.  " Аз дойдох в този театър преди 33 години, защото го обичам и ще го обичам. Но живеейки вече 33 години в Бургас, аз..

обновено на 16.11.18 в 08:43

„La Joie“ за един по-добър свят

Ако ние сме по-добри, светът ще бъде по- добър! Това е посланието в първия сингъл на Недко Пазвантов, който изгражда музикалната си кариера в Ница, Франция. Песента е „La Joie“ - Радостта. Текстът на френски език си има и официална версия с български субтитри във всички музикални приложения, както и YouTube. До края на годината, на 22..

публикувано на 15.11.18 в 21:21

"Алея на славата" 2018 събира най-популярните бургаски актьори в обща експозиция

"Алея на славата" 2018 ще събере на едно място най-популярните звезди от театралната и киносцена, родени в Бургас. Всеки актьор ще бъде представен чрез кратка информация, свои снимки и вещи. Експозицията ще може да бъде видяна всеки ден от 5 до 9 декември включително в Гранд Хотел и СПА Приморец. Това ще бъде 4-то поред издание на "Алея на..

публикувано на 15.11.18 в 17:11

Над 500 участници в конкурса „Созополска дъга”

В продължение на три дни Созопол се превръща в столица на фолклорната магия и народното песенно и музикално творчество. Националният Фолклорен  конкурс„ Созополска дъга“  за четвърти път и се посвещава на Деня на християнското семейство и християнската младеж. Целта на фестивала е да даде сцена на най- добрите изпълнители на фолклорна музика, песни..

публикувано на 15.11.18 в 15:41

"Да украсим Бургас" от днес

Традиционният общинският конкурс "Да украсим Бургас" стартира от днес. Важно условие е чрез снимка или кратко видео, участниците да докажат, че са допринесли за направата на украсата, поставена на  външни фасади на офиси, магазини, жилищни блокове и обществени сгради в Бургас.  Той се организира за 12-ти път в навечерието на коледните празници...

публикувано на 15.11.18 в 15:19

Деца и родители ще готвят здравословно на площад "Кирил и Методий" в събота

В събота повече от 300 деца и родители ще участват в кулинарно шоу заедно с мастършеф Севда Димитрова. Неговото мото е "Вкусна есен", а готвачите ще приготвят вкусни храни по здравословни рецепти. Състезанието ще се проведе от 11:00 часа на площад "Св. св. Кирил и Методий". В кулинарния празник ще участват 32 училища и детски градини от община Бургас...

публикувано на 15.11.18 в 13:45