Цветна палитра за дома и градината на "Флора Есен 2018"

Есенното издание на цветния базар „Флора“ започна и е до неделя. Производители и вносители на цветя от цялата страна и чужбина, предлагат  изобилие за дома и градината. 

Сезонни цветя, луковици, посадъчен материал, билки, бижута, флорални картини и пчелни продукти предлагат  участниците в станалото вече традиционно есенно издание на базара за цветя. Сред тях е и английският представител Греъм Бекет:

"Тук съм за да продавам е цветя, за втора поредна година. Всеки път предлагаме различни неща, собствено производство. Живеем т 13 години тук в България. Предлагаме многогодишни студоустойчиви растения, за красота, както и билки, а догодина ще имаме вмного повече и различна мента. Ще участваме и през пролетта на следващата година", каза още Бекет,  който има и градински център в село Хотница.

Ани Кузманова от Пловдив е агроном по професия и предлага по-редки видове за градината като хинап:
"Китайска фурма му казват още хората,  защото прилича много на фурмата. Имаме и шамфъстък,  вирее в страната без проблеми. Също лози, които са бяло и червено грозде, без да се налага пръскане, а гроздето е без семки, логанбери, също и индийски люляк, киви, касис"

В обособените зони с био и арт продукти, любителите на меда могат да избират различни видове  пчелни продукти, обясни Пепа Стоянова:

"Хората могат да си закупят и да разгледат от новите пчелни продукти, пчелно млечице, пчелен прашец, прополис и компинация от мед с лешников тахан, което е естествения заместител на шоколада, но в него няма нито какао, нито сухо мляко, само натурални продукти, както предлагаме и натурални козметични продукти."

С най-голямо присъствие е сезонната хризантема, която е в богата цветна палитра. Според търговец от разложкото село Бачево няма нищо по-добро от гръцката хризантема:

"Хризантемата е най-предпочитана сега, защото това е нейният сезон. Имаме също и рози, азалии, луковици за пролетни цнетя, голям избор предлагаме и на калуната, гледа се много лесно, подгходяща е за градините, подрязва се в зависимост от нужната височина. Гръцкото качество на хризантемата е много по-добро от нашето, защото при нас в парниците цъфти много късно, докато при гръцките, цветовете вече се виждат"

Бижутата са също тематично свързани с изложението, защото в тяхната изработка са вложени и цветя, разказва  Антония Хистозова от Пловдив:

"Моите бижута са от естествени цветя, залети са с бижутерска смола, уникати са, а целта е да запазим красотата на природата колкото се може повече. На това изложение правя дебют"

А най- важното е, че тези бижута са създадени да зареждат своите притежателки с настроение., казва още Христозова.

Цветна кошница с ароматни есенни цветя, луковици и пчелни продукти ще спечели един от посетителите на цветен базар "Флора Есен", обясни  управителят Мирослава Аргирова:
 
"Единственото условие за участие в томболата е посетителите да попълнят имена и телефон, да пуснат флаерите в кутиите тук при нас в Експозиционен център "Флора"" 

Флаери има има на централния вход на експоцентър "Флора", в касата на Културен дом на нефтохимика и Туристическия информационен център до Часовника, уточни Аргирова.

Чуйте повече в звуковия файл:


ВИЖТЕ ОЩЕ

Ансамбъл "Странджа" на една сцена с Николай Моцов и Александър Баранов в операта "Луд гидия"

Българската опера „Луд гидия“ по музика на Парашкев Хаджиев ще събере на една сцена Професионален фолклорен ансамбъл „Странджа“ и тенорите Николай Моцов и Александър Баранов, заедно с хора и оркестъра на Държавна опера – Бургас. Постановката на българската оперна творба ще се изпълни едва за втори път в Бургас след премиерата й по време на..

публикувано на 16.11.18 в 12:25

Валери Еличов с "33 откровения" към бургазлии

Бургаският актьор Валери Еличов отбелязва 33 години на сцена със спектакъла "33 откровения". Той ще се играе днес от 21 часа в арт пространството на улица "Абоба". "Ще ви покажа 33 начина да се обясните в любов!", казва авторът.  " Аз дойдох в този театър преди 33 години, защото го обичам и ще го обичам. Но живеейки вече 33 години в Бургас, аз..

обновено на 16.11.18 в 08:43

„La Joie“ за един по-добър свят

Ако ние сме по-добри, светът ще бъде по- добър! Това е посланието в първия сингъл на Недко Пазвантов, който изгражда музикалната си кариера в Ница, Франция. Песента е „La Joie“ - Радостта. Текстът на френски език си има и официална версия с български субтитри във всички музикални приложения, както и YouTube. До края на годината, на 22..

публикувано на 15.11.18 в 21:21

"Алея на славата" 2018 събира най-популярните бургаски актьори в обща експозиция

"Алея на славата" 2018 ще събере на едно място най-популярните звезди от театралната и киносцена, родени в Бургас. Всеки актьор ще бъде представен чрез кратка информация, свои снимки и вещи. Експозицията ще може да бъде видяна всеки ден от 5 до 9 декември включително в Гранд Хотел и СПА Приморец. Това ще бъде 4-то поред издание на "Алея на..

публикувано на 15.11.18 в 17:11

Над 500 участници в конкурса „Созополска дъга”

В продължение на три дни Созопол се превръща в столица на фолклорната магия и народното песенно и музикално творчество. Националният Фолклорен  конкурс„ Созополска дъга“  за четвърти път и се посвещава на Деня на християнското семейство и християнската младеж. Целта на фестивала е да даде сцена на най- добрите изпълнители на фолклорна музика, песни..

публикувано на 15.11.18 в 15:41

"Да украсим Бургас" от днес

Традиционният общинският конкурс "Да украсим Бургас" стартира от днес. Важно условие е чрез снимка или кратко видео, участниците да докажат, че са допринесли за направата на украсата, поставена на  външни фасади на офиси, магазини, жилищни блокове и обществени сгради в Бургас.  Той се организира за 12-ти път в навечерието на коледните празници...

публикувано на 15.11.18 в 15:19

Деца и родители ще готвят здравословно на площад "Кирил и Методий" в събота

В събота повече от 300 деца и родители ще участват в кулинарно шоу заедно с мастършеф Севда Димитрова. Неговото мото е "Вкусна есен", а готвачите ще приготвят вкусни храни по здравословни рецепти. Състезанието ще се проведе от 11:00 часа на площад "Св. св. Кирил и Методий". В кулинарния празник ще участват 32 училища и детски градини от община Бургас...

публикувано на 15.11.18 в 13:45