Цветна палитра за дома и градината на "Флора Есен 2018"

Есенното издание на цветния базар „Флора“ започна и е до неделя. Производители и вносители на цветя от цялата страна и чужбина, предлагат  изобилие за дома и градината. 

Сезонни цветя, луковици, посадъчен материал, билки, бижута, флорални картини и пчелни продукти предлагат  участниците в станалото вече традиционно есенно издание на базара за цветя. Сред тях е и английският представител Греъм Бекет:

"Тук съм за да продавам е цветя, за втора поредна година. Всеки път предлагаме различни неща, собствено производство. Живеем т 13 години тук в България. Предлагаме многогодишни студоустойчиви растения, за красота, както и билки, а догодина ще имаме вмного повече и различна мента. Ще участваме и през пролетта на следващата година", каза още Бекет,  който има и градински център в село Хотница.

Ани Кузманова от Пловдив е агроном по професия и предлага по-редки видове за градината като хинап:
"Китайска фурма му казват още хората,  защото прилича много на фурмата. Имаме и шамфъстък,  вирее в страната без проблеми. Също лози, които са бяло и червено грозде, без да се налага пръскане, а гроздето е без семки, логанбери, също и индийски люляк, киви, касис"

В обособените зони с био и арт продукти, любителите на меда могат да избират различни видове  пчелни продукти, обясни Пепа Стоянова:

"Хората могат да си закупят и да разгледат от новите пчелни продукти, пчелно млечице, пчелен прашец, прополис и компинация от мед с лешников тахан, което е естествения заместител на шоколада, но в него няма нито какао, нито сухо мляко, само натурални продукти, както предлагаме и натурални козметични продукти."

С най-голямо присъствие е сезонната хризантема, която е в богата цветна палитра. Според търговец от разложкото село Бачево няма нищо по-добро от гръцката хризантема:

"Хризантемата е най-предпочитана сега, защото това е нейният сезон. Имаме също и рози, азалии, луковици за пролетни цнетя, голям избор предлагаме и на калуната, гледа се много лесно, подгходяща е за градините, подрязва се в зависимост от нужната височина. Гръцкото качество на хризантемата е много по-добро от нашето, защото при нас в парниците цъфти много късно, докато при гръцките, цветовете вече се виждат"

Бижутата са също тематично свързани с изложението, защото в тяхната изработка са вложени и цветя, разказва  Антония Хистозова от Пловдив:

"Моите бижута са от естествени цветя, залети са с бижутерска смола, уникати са, а целта е да запазим красотата на природата колкото се може повече. На това изложение правя дебют"

А най- важното е, че тези бижута са създадени да зареждат своите притежателки с настроение., казва още Христозова.

Цветна кошница с ароматни есенни цветя, луковици и пчелни продукти ще спечели един от посетителите на цветен базар "Флора Есен", обясни  управителят Мирослава Аргирова:
 
"Единственото условие за участие в томболата е посетителите да попълнят имена и телефон, да пуснат флаерите в кутиите тук при нас в Експозиционен център "Флора"" 

Флаери има има на централния вход на експоцентър "Флора", в касата на Културен дом на нефтохимика и Туристическия информационен център до Часовника, уточни Аргирова.

Чуйте повече в звуковия файл:


ВИЖТЕ ОЩЕ

Дни на Корея в Бургас през май

17 и 18 май са дните, в които Бургас ще бъде домакин на двудневен фестивал, представящ културата на Южна Корея. Мястото на събитието е площада пред Пантеона в Морската градина. В рамките на фестивалните дни бургазлии и гости на града ще имат възможността да опитат вкуса на корейската кухня, да играят корейски традиционни игри, да танцуват К-поп и още..

публикувано на 22.04.19 в 12:32

С прожекция на филм продължава месецът на чешкия комикс

Месецът на чешкия комикс в Бургас продължава днес с прожекцията на филма  "Кой иска да убие Джеси?". Лентата ще бъде представена в морското казино от 18.00 часа.Михаела Кузмова от Чешкия център у нас допълва: "Това е един сравнително стар филм от 1966 година, който е актуален и до днес. Режисьор е популярният Вацлав Ворличек, който е работил и..

публикувано на 22.04.19 в 11:19

От Цветница до Гергьовден

Празника на хармонията и красотата „От Цветница до Гергьовден“ се провежда за 20-и път в ямболското село Генерал Инзово. В конкурсната програма участват фолклорни групи от цяла Югоизточна България. Над 800 участници на различна възраст дойдоха в Генерал Инзово за фолклорния празник. „Красив празник е, наситен с танците, с песните, с..

публикувано на 21.04.19 в 15:09

Прожекция на филма "Бягай" в Бургас

Българският игрален филм "Бягай" ще бъде излъчен от 18.00 часа в  театър "Адриана Будевска" .Главният герой бяга от дома си, защото брат ми е откраднал парите, които събира за фотоапарат, качва   в колата си първия закъсал на пътя,  открива в джоба си часовник, причина за убийство. Влюбва се  в момиче, което издирва убиеца на майка си. преследва го а..

публикувано на 21.04.19 в 09:25

Откриха конкурса "Цветен камертон" в Сливен

И тази година Сливен е домакин на Националния фестивал „Цветен камертон“. Днес в зала „Сливен“ беше даден старт на конкурса, в който се състезават млади таланти от цялата страна. Заместник-кметът Пепа Чиликова пожела успех на всички участници. „ Скъпи приятели, участници, родители и гости, изключително ми е приятно да ви приветствам..

публикувано на 20.04.19 в 15:51

Практически занимания по багрене в крепостта „Туида“

Творческа работилница по багрене на платове ще се проведе днес в крепостта „Туида“ - Сливен. Тя се организира от Националния музей на текстилната индустрия, финансиран от Националния фонд "Култура", съобщи директорът на туристическия обект Мая Иванова: „Това е по проект на музея и ще бъде отворен за широката публика. Ще бъде много..

публикувано на 20.04.19 в 08:33

Лазаровден е – моми обикалят къщите

Днес е Лазаровден, а според народната традиция моми обикалят къщите, за да пожелаят здраве и плодородие. Обичаят се изпълнява в денят преди Цветница и е един от   най-цветните и жизнерадостни празници в българския народен календар. Малките лазарки от 2А клас на бургаското училище „Епископ Константин Преславски“ с ентусиазъм пресъздават..

публикувано на 20.04.19 в 08:26