Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Булевард Демокрация" - на 22 октомври

Снимка: БГНЕС

Една приятелка наскоро ми разказа за майка си. Да, тя не е дете с увреждане, но е човек – почти прикован за леглото. За нея се грижи социален асистент. Трудолюбива и грижовна, от ромски произход (подчертавам го умишлено). Социалният асистент е на два часа. Два часа отделя за още един инвалид (умишлено използвам тази дума). Два часа за още един. Два часа за още един. Щото държавата по толкоз дава за тези болни, в това село и там има само един асистент. Единият от подопечните ѝ хора паднал тежко. Тя се опитва да го вдигне, но не може, защото е тежък. Викнала на кмета, който минавал, но той ѝ отвърнал, че времето ѝ свършило. Тоест – двата часа по нормативна уредба са изтекли. Жената извикала мъжа си, вдигнали го, извикали линейка – спасили го. Тази жена не е креслива, тя си работи и помага на другите – в нужда. Не е креслива и моята приятелка, която ѝ додава пари, за да може да работи извънредно. Тя чинно се труди, плаща си данъците, за да може държавата да ѝ осигурява два часа помощ за УЖ болната си майка. Това е историята накратко. Тя не е толкова цинична колкото политическото говорене, но пък може да е истинска. И може да е вашата, нашата, на комшията. Защото у нас мантрата за инвалидите е „Да не дава Господ“. Да, наричам ги инвалиди, защото и политиците доказаха, че това са невалидни хора.

Това е предаването „Булевард Демокрация“ – до 18 ч. с мен – Мариян Иванов.

Ето и акцентите:

-  В темата ни днес – какво се случи година след наводненията в Камено – има ли обвиняеми и правилно ли бяха разпределени средствата за пострадалите хора – говорителят на Окръжната прокуратура Елгина Чалъмова и областният управител Вълчо Чолаков

-  Защо БСП в Бургас недоволства от тротоари в Морския град? Какъв е проблемът, според социалистите?

-  Трябва ли вицепремиерът Валери Симеонов да подаде оставка, заради позицията си за протеста на родители на деца с увреждания?

-  И още – в боксова галавечер, на ринга в Бургас, излизат най-добрите състезатели. Ще говорим още за културните събития, за трафика и как испанците ще пробват да взимат данък от Гугъл.

-  Телефонът за връзка с нас е 056/82 59 95, можете да ни пишете във Фейсбук, да се свържете с нас чрез Инстаграм и Туитър. Аз съм Мариян Иванов и ще съм вашата ефирна компания до 18


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Арменската общност в Бургас отбеляза 109 години от геноцида

Бургас почете 109-ата годишнина от геноцида над арменците, извършен в пределите на Османската империя през 1915 година. Присъстваха десетки граждани и общественици.  Пред църквата „Сурп Хач“ в центъра на Бургас прозвучаха химнът на Република България и този на Република Армения. Слово произнесе общинският съветник Мадлен Мутафян: "На този ден е..

обновено на 24.04.24 в 18:37

Планова техническа профилактика на предавател на БНР Бургас

Прекъсвания на ефирния сигнал на БНР Бургас са възможни утре (25 април) за района на Малко Търново.  Причината е редовната годишна профилактика на предавателя на честота 98,9 MHz.  Програмата на общественото радио няма да може да се слуша ефирно в споменатия район днес от 9:00 до 17:00 часа.  Може да слушате програмите на БНР през интернет сайта..

публикувано на 24.04.24 в 17:27

Питат в анкета жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги

Община Бургас предлага на жителите на „Възраждане“ идеи за изграждането на етажни паркинги на 5  възможни свободни терена. Това са: Локация 1: между ул. „Дебелт“ и ул. „Цар Калоян“, ул. „Любен Каравелов“ и ул. „Васил Левски“; Локация 2: между ул. „Дебелт“ и ул. „Цар Калоян“, ул. „Ал. Стамболийски“ и ул. „Сливница“; Локация 3: между ул...

публикувано на 24.04.24 в 14:29

Искат църковен съд за двама свещеници

Свещеници от Сливенска епархия с писмо до Светия синод, в което искат църковен съд спрямо двама свещеници, единият от които е и епархийски избирател. В писмото са описани всички нарушения, които двамата са извършили, плюс участието им във фирми и дружества в нарушение на Устава на Българската православна църква. В писмото се..

публикувано на 24.04.24 в 14:17

Рибари протестираха срещу забраната за улов на бяла мида

Безпрецедентна забрана за улов на бяла мида променена от един на три месеца предизвика недоволството на рибари и рибопреработвателни предприятия по Южното Черноморие. Забраната влиза в сила от 1-ви май. Днес близо 100 представители на бранша от Южното Черноморие протестираха пред сградата на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в Бургас..

публикувано на 24.04.24 в 13:58

Община Созопол търси 60 младежи за участие в „Созопол на младите“

Община Созопол обявява старта на нова инициатива - изграждането на Младежка стратегия. Целта е да превърне нашите градове и села в още по-привлекателни места за живот за младите хора. Стратегията е насочена към създаването на устойчиви и динамични общности, където младите могат да намират възможности за развитие и реализация. В този процес, Общината..

публикувано на 24.04.24 в 11:44

Изплащането на великденските добавки започва от петък

От петък ще започне изплащането на великденските добавки от 100 лева за пенсионерите с пенсии до линията на бедност от 526 лева, съобщават от Националния осигурителен институт (НОИ). Парите ще са налични на 26 април както по банковите сметки на пенсионерите, така и по преводите към пощенските станции. Право на празничните суми имат около 534 000 души...

публикувано на 24.04.24 в 10:23