Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

" Наследници " пеят и танцуват в памет на Нина Матева

Концерт - спектакъла "Наследници: С песен и любов за Нина Матева" в навечерието на Деня на народните будители организира Народно читалище "Любен Каравелов 1940". Той  ще се проведе на 30 октомври 2018 г., от 18.30 ч., в Културен дом на нефтохимика.  На него  ще бъде почетен един бургаски творец, посветил се на откриването, развиването и популяризирането на детския музикален потенциал.

В спектакъла ще участват Фолклорна формация "Тракийче", създадена от Нина Матева през 1991 г. към Народно читалище "Любен Каравелов 1940", с днешен ръководител Пенка Петрова, Даниела Матева-Станкова - дъщеря на Нина Матева, мениджър на музикална компания "D Stars" - София и ръководител на Трио "ы", творческите формации към читалище "Л. Каравелов 1940", възпитаници, приятели и колеги на музикалния педагог от няколко поколения:

* Цветелина Стойчева, Ирена Станкова, Лазар Налбантов, Екатерина Радева, Петко Янгьозов, Катерина Парашкевова;

* Вокален ансамбъл "Морски бриз" с р-л Емануил Арнаудов;

* Литературно студио "Митични птици" с р-л Роза Боянова;

* Пиано - Ива Тошева

* Танцова формация към ОУ "Любен Каравелов" с р-л Ваня Маврова;

* Танцово студио "ДЮН"  с р-л Петя Стойкова;

* Фолклорен танцов ансамбъл "Никола Гинов" с р-л Димитър Гинов;

* Детски фолклорен ансамбъл "Трите пъти" с р-л Марио Егов;

* Оркестър "Жарава";

* Режисьор на концерт-спектакъла: Христо Симеонов;


Концерт-спектакълът  поставя началото на дарителска кампания за ремонтиране и именуване на музикалната зала, в която е преподавала Нина Матева (днес в нея продължават да репетират последователите й) и откриване на публичен архив с нейни лични вещи в читалище "Л. Каравелов 1940", ул. "Цар Калоян" 24.

Нина Матева  е родена през 1935 г. в гр. Карнобат. Завършва полувисш институт за учители със специалност "Музика", свири на пиано и цигулка. Преподавателската си дейност започва през 1956 г. като учител по музика. В дългогодишната си преподавателска практика Нина Матева става проводник на множество нововъведения в урочното съдържание, които описва в книгите си "Инструменталната музика и децата" и "Децата пеят". Първият й труд влиза в програмата на МОН в направление "Музикално образование".

Дейността си като художествен ръководител започва през 1958 г., като диригент на пионерски хор при Дом на културата "Христо Ботев". През 1982 г.  създава и ръководи  Група за политически песни към същия дом. Междувременно води любителски колективи към Пионерски дом и Профсъюзен дом на културата.

През 1989 г. Нина Матева поставя началото на Група за автентичен фолклор към Народно читалище "Любен Каравелов 1940". През 1991 г. основава детска Фолклорна формация "Тракийче" към същото читалище и работи с деца и младежи до късна възраст. Успоредно с това вокалният педагог Н. Матева се занимава с талантливи деца от Черноморец и Созопол, там е ръководител  и на група за стари градски песни.

 Натрупаният опит и неуморните й творчески търсения я издигат до една от водещите личности в музикалното изкуство в Бургас. Нейни колективи са носители на златни медали от всички национални надпявания. Само Фолклорна формация "Тракийче" е носител на призови отличия от най-големите фестивали и конкурси в България: "Копривщица" - 1995, 2000, 2005; "Странджа пее" - 1995, 2000, 2005; "С песните на Петкана Захариева" - Стара Загора; "Орфеево изворче" - Стара Загора; "С песните на капитан Петко войвода" - Варна и Бургас; "Божура" - Средец, "Върбова свирка" - Болярово и др. Талантливите "тракийчета" са участвали в международни фестивали в Турция, Гърция, Италия и Полша.

Формацията и нейните солисти имат десетки записи за Радио София, направени в студио и по време на конкурси, участия в преки предавания на БНР, СКАТ ТВ, Rent TV; клипове за СКАТ ТВ;  записи за радио Стара Загора, радио Пловдив и други. През 2000 г. ФФ "Тракийче" записа самостоятелен албум  с народни песни "Странджански славеи".

Нина Матева е учител по музика и народно пеене на десетки талантливи изпълнители на народни песни, отличили се през годините като професионалисти, сред тях са Стоян и Красимир Физиеви, Сашка Димитрова, Цветелина Стойкова, Петко Янгьозов, Лазар Налбантов, Ирена Станкова, сестри Балбазанови и др. Освен обичан учител, Нина Матева е и утвърден  общественик: 4 мандата е член на Настоятелството на читалище "Л. Каравелов", член е женско дружество "Самосъзнание", на сдружение "Кварц" и на Националния музикално-фолклорен съюз. Отличена е с медал "Капитан Петко войвода" от Националния съвет на тракийските дружества в България, носител на почетния знак на Община Бургас.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба отбелязва 90-годишнината от рождението на сценографа Тодор Станилов

90 години от рождението на големия български сценограф Тодор Станилов ще бъдат отбелязани с изложба в Градската художествена галерия "Петко Задгорски". Експозицията включени близо 40 картини, проекти за спектакли на бургаския театър, от фонда на галерията. Те са дарени от сина му журналиста Боян Станилов. Тодор Станилов е име от културния живот..

обновено на 18.04.24 в 10:48

Атанас Велков се завърна в Бургас с изложба живопис

Атанас Велков откри изложба „Живопис“ в бургаската галерия „Неси“. Той не е излагал свои картини в родния си град от 20 години. Обикалял е по света, живял и работил е на различни места. Сега се е установил в София.  Велков посвещава изложбата си на свой голям приятел, който е  починал преди години, това е К амен Пенков, поет и художник...

публикувано на 18.04.24 в 09:40

Стойчо Керев представя в Бургас филма си „Пробуждане“

Журналистът Стойчо Керев ще представи филма си „Пробуждане“ в Бургас утре. В лентата участват проф. Бойко Рангелов, Димитър Недков, Димитър Лучев, Йордан Камджалов, Мария Лалева, Виктория Бешлийска, Джорджия Николова, Иво Величков, Силва Дончева, Дамян Попхристов. „Ние сме прашинки в необятния космос и Вселена.Нашите души пътуват във времето..

публикувано на 17.04.24 в 12:05

Фондацията на Лили Иванова иска общински имот в Морската градина за културен център

Бивше заведение в Морската градина може да се превърне в културен център. Инициативата е на Фондация „Лили Иванова“. От фондацията са изпратили писмо до Общинския съвет с искане да стопанисват сградата за 10 години. Там ще бъде създаден Saloon LI. Имотът с площ от 62 кв м в близост до Летния театър е собственост на „Благоустройствени строежи“...

публикувано на 17.04.24 в 11:52

С две премиери театралната трупа „Валери и приятели“ ще отбележи 10 години

С две премиерни представления на най-новата постановка „Милион причини…(да играеш или да не играеш)!“, младежката театрална трупа „Валери и приятели“ ще отбележи 10 години от създаването си. Това е комедия по идея на Ива Трифонова. Включени са и текстове на Алън Хийнъл, Валери Петров, Недялко Йорданов, Ива Трифонова и Валери Еличов.  "Ива, както..

публикувано на 17.04.24 в 10:58

"Кралица на красотата" в бургаския театър под режисурата на Боил Банов

Бившият министър на културата Боил Банов режисира "Кралица на красотата" в бургаския театър. Спектакълът е по текст на Мартин Макдона. Премиерата е от 19 часа в камерната зала. Боил Банов е ученик на Борислав Чакринов. Така се е родила идеята за поставянето на пиесата на ирландския драматург „Бившата мис на малкия град“ в бургаския..

обновено на 16.04.24 в 11:19

Първото издание на конкурса "Фредерик Франсоа Шопен" ще се проведе в Бургас

Първото издание на музикалния конкурс  "Фредерик Франсоа Шопен" ще се проведе на 25 и 26 април от 17.00  до 20.00 часа в Културния център “Морско казино” в Бургас, съобщават от Общината.  Целта е да се даде възможност на всички участници да представят уменията си и да обменят практическа информация в областта на музиката.  Събитието се организира от..

публикувано на 16.04.24 в 11:16