Тодор Стамболиев: Незаконните строежи в "Горно Езерово" принуждават хората да напускат квартала

Автор:

Незаконните строежи в бургаския квартал "Горно Езерово" се превръщат в бедствие и последиците от това са тревожни, пише в открито писмо до медиите омбудсманът Тодор Стамболиев.

В него се казва:

"Не разполагам със статистически данни и се доверявам изцяло на гражданина, който ми сподели, че заради незаконното строителство, преминаващите бетоновози, горенето на автомобилни гуми, заради шума и демонстративното нарушаване на правилата от някои тамошни жители, не са малко  хората, които вече разпродават имотите си и напускат „Горно Езерово“

Беше ми представен и подробен снимков материал. От него и информацията, която ми беше дадена, става ясно, че нарушителите изливат основите на своите незаконни домове най-често в петък.

По този начин основите се втвърдяват през уикенда, когато контролиращите институции почиват, а в следващата седмица буквално за няколко дни в нарушение на наредби и закони изниква фамилно жилище

Сигурно си спомняте, че наскоро Община Бургас безкомпромисно разруши немалко такива сгради в Горно Езерово, но в момента техните стопани са започнали градежи на нови места.

Нарушителите се възползват от бавната реакция на институциите и тълкуват това като „зелен“ сигнал за незаконно строителство.

Поставена пред свършен факт общинската администрация е принудена да влиза в безкраен лабиринт от процедури.

При констатация на такъв строеж следва съставяне на констативен акт, изчакване на възражения по акта, после  издаване на заповед за премахване на строежа, която също подлежи на обжалване пред Административен съд. Докато евентуално влезе в сила,  могат да изминат години, а за самото физическо  отстраняване на незаконната постройка е нужно допълнително време за ангажиране на фирма изпълнител, осигуряване на представител на строежа и т.н.

До всичко това няма да се стигне, ако институциите се намесят предварително и не допуснат бетоновозите в квартала и по този начин спрат още в началото строителството на незаконни постройки.

Ето защо след срещата с жителя на квартал „Горно Езерово“ изпратих сигнал до Община Бургас и по-точно до зам.-кмета по строителството, инвестициите и регионалното развитие Чанка Коралска.

Вярвам, че администрацията има ресурс, капацитет и законови инструменти да не допусне тези нарушения да се превърнат в масова практика, защото ако бъдат взети мерки сега, няма изобщо да се налага да се преминава през тежки и дълги процедури, в които Общината ще губи време и пари.

А дали не е време да бъде разкрит  „горещ“ телефон за почивните дни в Община Бургас за такива строителни нарушения, за да може по подадените сигнали да се задействат всички оторизирани институции.

Разчитам на вас да дадете гласност на случая пред своите зрители, читатели и слушатели, за да ги призовем заедно да бъдат непримирими срещу такива нарушители.", пише още Стамболиев. 


ВИЖТЕ ОЩЕ
Либийският танкер „Бадр“

Все още не са повдигнати обвинения срещу Тотко Колев по случая с танкера "БАДР"

По случая с либийския танкер "БАДР" все още няма повдигнати обвинения срещу частния съдебен изпълнител Тотко Колев. Преди 2 седмици той стана обект на разследване от Окръжната прокуратура в Бургас за извършено престъпление по служба при публичната продажба на кораба. По случая вече са разпитани всички длъжностни лица от ИА „Морска..

публикувано на 23.01.19 в 16:34
Адвокатите на гимназията

Ученик от ГЧЕ" Васил Левски" обжалва наказанието си, наложено заради фалшиви медицински бележки

При закрити врата  днес бе гледана жалбата на Дейвид Билянов от Гимназията  за чужди езици „Васил Левски“  в Бургас. Той и негови съученици водят дело срещу учебното заведение, като  обжалват наложената от училището заповед, с която преминават в самостоятелна форма на обучение. Причината за наказанието са фалшиви медицински бележки. Днес бе второто..

обновено на 23.01.19 в 14:10

Общински терени изплуваха покрай последните случaи на застрояване по Черноморието

Последните строежи, със скандален привкус, които се реализират по южното ни Черноморие си приличат не само по това, че са на метри от вълните. И при казуса с „Алепу“, и при този с къмпинг „Градина“ изплуват декари общинска земя, собственост на Созопол, харизана преди много години на частни инвеститори. На източния бряг – нищо ново. Сгради..

публикувано на 23.01.19 в 13:42
снимката е илюстративна

Пиян непълнолетен убил свой приятел в катастрофа, влиза в затвора за 18 месеца

Пиян и неправоспособен водач от Бургас убил приятел в катастрофа, ще изтърпи 18-месечно ефективно наказание.  Това потвърди Върховният касационен съд оставил в сила решението на Апелативния съд – Бургас. Случаят е от новогодишната нощ на 2015 година. Тогава момчето е нямало навършени 16 години. То  е признато за виновен за причиняване на катастрофа..

публикувано на 23.01.19 в 11:56

Мъж опита да внесе 3 кг хероин от Турция, задържаха го

Окръжна прокуратура – Бургас е задържала за срок до 72 часа мъж обвинен за контрабандно пренасяне на близо 3 кг хероин през границата ни. На 21 януари тази година той се е опитал да премине без нужните документи ГКПП „Малко Търново“ от Турция към България. В лекия му автомобил са били открити 6 пакета с високорисково наркотично вещество – хероин. Дрогата..

публикувано на 23.01.19 в 10:49

Ученици съдят Руската гимназия, че са отстранени за фалшиви бележки

Ученици съдят училището си, за това че са отстранени неправомерно, след като представили фалшиви медицински бележки. Случаят е от Професионалната гимназия за чужди езици „Васил Левски“ в Бургас.  Случаят е от края на миналата година. Тогава 7 ученици от Руската гимназия бяха разкрити от своя класен ръководител, че представят фалшиви бележки. Част от..

публикувано на 23.01.19 в 09:26

Петима непълнолетни - пет обира в "Славейков" и "Лазур"

Трима младежи, от които само един на 16, а другите на 14 са били задържани от служители на ОД на МВР Бургас. Младежите са извършили серия от обири в бургаските комплекси "Славейков" и "Лазур".  Престъпната им дейност започнала още в края на миналата година, когато след като счупили стъклото на входна врата, влезли в сладкарница в "Славейков", като..

публикувано на 23.01.19 в 09:16