Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Втори проби ще доказват има ли чума по животните в Болярово

Снимка: БГНЕС

Да се вземат втори кръвни проби от стадото в Болярово, за да се докаже или отхвърли наличието на заболяването чума по дребните преживни животни, поискаха адвокатите на собствениците на фермата. В Административния съд в Ямбол днес беше разгледана жалбата срещу заличаването на обекта.

Пробите, взети от животните, да бъдат изпратени в акредитирана лаборатория извън страната, поиска адвокат Владимир Шейтанов:

"Трябва да има сигурност, гаранции, че пробити ще бъдат взети по съответния надлежен начин и ще бъдат, по съответния надлежен начин транспортирани до тези лаборатории.", каза още Шейтанов. 

Според защитата, издадената заповед от шефа на Българската агенцията по безопасност на храните Дамян Илиев, за евтаназиране на животните, както и всички следващи документи, включително и заповедта за заличаване на обекта са нищожни, заяви адвокат Чакърова.

"Когато има особено опасни заразни болести, преди това трябва да се свика щаба, трябва да излезе министъра съвместно с министъра на вътрешните работи със такава заповед.", допълни тя. 

Според адвоката на агенцията по Безопасност на храните, заповедта на шефа на Областната агенцията в Ямбол д-р Николай Георгиев за заличаване на фермата в Болярово е законосъобразна и приложима и към момента. делото ще продължи на 12 декември.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пламен Николов, Пътна полиция: Наблюдават се повече нарушения на пешеходци

Засилено полицейско присъствие ще има покрай училища и детски градини. Те ще бъдат разположени по ключови пътни артерии и пешеходни зони. Това е превантивна мярка, която стартира на територията на Бургас. Пламен Николов, началник пътен контрол към ОД на МВР в Бургас поясни: „Полицейското присъствие е за срок от един месец, като след..

публикувано на 19.03.24 в 08:00

Иззеха 23 200 кг фалшив прах за пране на Лесово

Митническите служители на граничен пункт Лесово задържаха 23 200 кг фалшив прах за пране.  Той е намерен при проверка на влизащ в страната товарен автомобил, управляван от румънски гражданин.  Опаковките от по 10 кг са били брадирани с лого на световно известна търговска марка. Н ейният притежател е уведомен, той е потвърдил, че перилният..

публикувано на 18.03.24 в 11:42
Специализирана полицейска акция по линия на пътния контрол в Сливен

Задържаха пиян шофьор в Сливен с 1,58 промила

Пиян шофьор е заловен тази сутрин при специализирана полицейска акция по линия на пътния контрол в Сливен, която тече от няколко дни в областта. Пробата на място е показала 1,58 промила алкохол. Той е задържан, а автомобилът е със свалени номера. "През почивните дни за установени още двама водачи да шофират след употреба на алкохол и един с наркотици и..

публикувано на 18.03.24 в 11:27

Засилено полицейско присъствие около пешеходни пътеки до бургаски училища и детски градини

От днес стартира засилено полицейско присъствие в районите на пешеходни пътеки по ключови пътни артерии край бургаски училища и детски градини. Мярката е превантивна, за повишаване на пътната безопасност и ще е в часовите зони със струпване на ученици и техните близки.  Служителите на реда ще са около училищата и детските градини сутрин от 7.30 до..

публикувано на 18.03.24 в 09:22
Снимката е илюстративна

Неизвестни счупиха стъкло на градски автобус в Бургас

Неизвестни са счупили стъкло на автобус от градския транспорт в Бургас в събота, съобщават от полицията. Инцидентът  е станал по време на движение, в близост то МОЛ-а в к-с „Славейков“. По данни на 49-годишния водач се чул гръм, след което от стъклото до шофьорското място паднали множество парчета. Стойността на нанесената щета е в..

публикувано на 18.03.24 в 08:54

"Домашен арест" за мъжа, причинил катастрофата край Черни връх

Окръжният съд в Бургас определи мярка "домашен арест" спрямо Атанас Андонов. Той е обвинен в причиняването на катастрофата на пътя Бургас - Средец. При инцидента на място загина 33-годишната Янита Пепелянкова, а майка ѝ и двете ѝ деца са в болница. Шофьорът е обвинен за това, че е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил..

публикувано на 16.03.24 в 15:40

Камера с изкуствен интелект, която ще следи за нарушители на пътя, вече е в Бургас

Първата камера с изкуствен интелект, която ще следи за нарушители на пътя вече е пристигнала в Областната дирекция на МВР в Бургас. Това съобщи Пламен Николов, началник пътен контрол. Той обясни, че новото техническо средство може да снима в двете посоки на движение в няколко пътни ленти едновременно и по няколко автомобила. "В момента камерата работи..

публикувано на 16.03.24 в 14:24