Почистиха опасни участъци от реки и дерета в БургаскоОпасни участъци от речни корита и дерета в Бургас са почистени в помощта на затворници и на местната пожарна. Инициативата идва от областният управител Вълчо Чолаков, който търси начини за превенция на наводнения, без това да коства средства.

Въпреки липсата на средства, близо 30 000 метра дерета и корита са почистени с помощта на затворници от Бургас, метод, който Вълчо Чолаков прилага откакто е на поста си. На места се налага и влизането на тежка техника, с каквато областната администрация не разполага:

„Пожарната разполага с такава тежка техника, но тя е спечелена по европроект. Имаше ограничение за ползване на тази техника за определен период от време. Това ограничение вече е отпаднало и в момента, за изминалите три седмици сме почистили около 1 200 линейни метра дерета, които са едни от най-проблемните в областта“

С помощта на бургаската пожарна са почистени участъци в наводнените преди години села, където загинаха и хора, Ливада, Полски извор, Черни връх. Проводимостта на водата в тези места вече добра, отчита Чолаков. Работи се и в Тръстиково, след това предстои техниката да бъде преместена и в Дебелт, община Средец. От държавата са отпуснати 60 000 лв. за почистване на река Русокастренска, за което се изготвя проект.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Община Бургас иска над 2 700 000 лева аванс за ремонта на „Стефан Стамболов“, „Демокрация“ и „Булаир“

Община Бургас иска да получи авансово плащане в размер на над 2 700 000 лева по проекта, свързан с осигуряването на транспортен коридор по участъци от булевардите „Стефан Стамболов“, „Демокрация“ и „Булаир“. За целта общинските съветници трябва да упълномощят кмета на Бургас за издаване на Запис на заповед в полза на регионалното..

публикувано на 20.08.19 в 16:38

"Булевард Демокрация" - на 20 август

Не една, не две, а седем (седем!!!) компании искат да строят АЕЦ „Белене“. Това – руснаци, корейци, германци… Не една, не две – а четири компании пък са заявили интерес да купуват ток от бъдещата централа. Почна се. Не можеше все да теглим късата клечка, нали? И все на нас да се падат слабите карти. Сега ще си построим централката и цял..

публикувано на 20.08.19 в 15:06

Заради аварии в общината на няколко места е спряно водоподаването

На няколко места в Бургас заради аварии е спряно водоподаването: - на ул. "Любен Каравелов" №30 - в к-с"Изгрев" м/у 34 и 35 блок  - село Твърдица  - кв."Лозово" нивата  След приключване на ремонтните дейности ще бъде възстановено водоподаването.  Без вода днес  до 17:00ч. поради възникнала авария ще бъдe и село Димчево .

публикувано на 20.08.19 в 09:45

Навършват се 1102 години от прочутата битка край река Ахелой

Честване на годишнина от една от най-големите битки през Средновековието предстои днес в Ахелой. На 20 август 917 г. край едноименната река българските войски ръководени от цар Симеон Първи побеждават византийците.  С празнично шествие, панихида и концерт ще бъдат отбелязани 1102 години от прочутото сражение, преди което за първи път се отслужва..

публикувано на 20.08.19 в 09:20

Според една част от бургазлии химическата кастрация трябва да се прилага и в България

Химическата кастрация би трябвало да се прилага  като метод и в България. Поводът за това  е предложението на ВМРО след случая с изнасиленото и убито преди дни 7-годишно момиченце в село Сотиря. Това мнение изразяват голяма част от запитаните от нас бургзлии: "Би трябвало да се прилага в случаите, когато се вижда че лицето не подлежи на..

публикувано на 20.08.19 в 08:53

Десетки се присъединиха към гражданското бдение в памет на убитата 7-годишна Кристин

Снощи в Сливен пред сградата на общината десетки се присъединиха към гражданско бдение в подкрепа на семейството на убитата Кристин.  На площада пред общината  в Сливен присъстваха  десетки граждани и роднини на убитата 7-годишна Кристин. Сред тях бе и бабата на детето Милка Георгиева, която поиска най-жестокото наказание за Мартин Трифонов, след като..

публикувано на 20.08.19 в 07:43

Жорж Ганчев - In memoriam (аудио)

На 79-годишна възраст почина известният общественик и политик Жорж Ганчев. Атрактивният политик, редовен кандидат за президент, музикант, рапирист и създател на спорния политически проект, наречен „Български бизнес блок“, бе свързан и с региона – имаше къща в Резово и обичаше да отмаря на нашето Черноморие. Той определено записа своето..

публикувано на 19.08.19 в 17:00