Нов параклис, литийно шествие и богата празнична програма в днешния Никулден (обновена)

| обновено на 06.12.18 в 17:17


Няма друг град в страната, който така масово да чества своя празник. В Бургас  с литийното шествие до моста в Приморския парк, където бяха хвърлени венци и цветя ,беше почетена паметта на загиналите моряци  и рибари. От 1992 г. денят на Свети Николай Чудотворец е празник на града. Нов параклис на името на светеца ще беше осветен в бургаския квартал „Сарафово“ днес. 
Камбанен звън и тържествена света литургия в Катедралния храм „Св.Кирил и Методий“ поставиха началото на днешния празник.
Какво си пожелават за празника бургазлии:
"Свети Никола да ни пази, той си е нашият светец на града"
"Пожелавам си най-много здраве, за цялото семейство, а градът да се развива все така добре"
Под мотото „Моят весел Никулден“  музика и забавления очакват бургазлии в Никулденското градче до Часовника на централния площад. Там бургаски актьори са подготвили изненада за всички именици 
Параклис с името на светеца беше открит на морската гара в бургаския квартал "Сарафово". Дариние от бургазлията Явор Петров:
С откриването на традиционната обща изложба на бургаските художници и Златната снимка на всички именици с кмета на града Димитър Николов продължи празничната програма.Тя ще завърши с голям никулденски концерт на площад „Тройката“, на който ще бъдат запалени и светлините на коледната елха.“

Кметът Димитър Николов пожела на бургазлии Свети Николай да бди над домовете на хората и да закриля Бургас.
17.30  на площад“Тройката“ започва големият никулденски концерт, на който водещи ще бъдат певицата Тони Димитрова и актьорът Калин Сърменов. 
Чуйте повече в звуковия файл:

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Кукерска група

50 кукери от група "Каваклии" ще играят за здраве и плодородие в Долно Езерово

Близо 50 души от групата „Каваклии“ ще гонят злите сили и ще играят за здраве и берекет днес в кв. Долно Езерово.  Всяка година преди Заговезни те изпълняват традицията характерна за Кукеровден. Това е бургаската група, която спечели голямата награда "Златна маска" от тазгодишния фестивал „Сурва“ в Перник. Ръководител на групата е Йовка Русева, тя е..

обновено на 16.02.19 в 11:08

Несебър е включен в кампанията „Открийте културата и историята на Европа“

Старинният град Несебър е част от обектите със световна значимост, които ЮНЕСКО и „Нешънъл Джиографик“ са включили в специалното си издание „Пътувания до обекти на световното наследство: Открийте историята и културата на Европа“.  В периода 11.02. – 07.03.2019 г., ЮНЕСКО и „Нешънъл Джиографик“ стартират нова социално - медийна кампания под надслов..

публикувано на 15.02.19 в 16:16

Общински фонд "Култура" в Сливен набира проекти

Общински фонд „Култура” продължава с набиране на проектни предложения в областта на културата, тематично свързани със Сливен и сливенския край. Проектите могат да се подават до 16 ч. на 1 март 2019 година в деловодството на Общинска администрация. Пълният комплект документи, необходими за кандидатстване, са достъпни на официалната страница на Общински..

публикувано на 15.02.19 в 14:24

Неразказаната история на Европа в документална поредица

Петсерийна документална поредица разказва историята на Третото Българско царство. Тя е заснета в монархическите средища на Европа- Бъкингам, Версай, Шьонбрун , в някогашния Дворец “Кобург –Виена.Степан Поляков отбелязва: Това, което заснехме, наричаме неразказаната история на Европа, скъсаната страничка от общата ни история. Става..

публикувано на 15.02.19 в 12:44

Немското дуо Иван Петров и Джихе Лий с концерт във Флората

Немското дуо Иван Петров (кларинет) - Джихе Лий (пиано) ще представят на бургаската публика една разноцветната и вълнуваща програма с включени композиции от знаменити руски, френски и испански композитори от началото на ХХ век. Това ще се случи в събота от 18 часа в Експозиционен център "Флора".   Иван Петров е от Поморие, завършил е..

публикувано на 15.02.19 в 10:41

Класическо италианско настроение в неделя на Флората

Традиционните бутикови матинета на Държавна опера – Бургас продължават през месеца на любовта с проекта „Италианско настроение“. В неделя, 17 февруари, от 11 ч. в Експоцентър „Флора“ – Бургас солистите на бургаската опера ще изпълнят някои от най-романтичните италиански оперни арии и дуети. Диана Василева, Мария Цветкова, Йоана Железчева, Людмила..

публикувано на 14.02.19 в 15:23

Ямболски празник на виното в неделя

Зрелищен празник „Пазим духа на виното“ очаква жителите и гостите на Ямбол на 17 февруари, неделя, от 11.00 часа в Градския парк. За четвърта поредна година събитието, посветено на „Трифон Зарезан“, се организира по инициатива на „Вила Ямбол“, със съдействието на община Ямбол. Организаторите са подготвили отново атрактивна програма, специално..

публикувано на 14.02.19 в 13:46