Повече момчета ще се раждат през 2019 в Бургас, според разчупването на никулденската пита

Повече момчета ще се раждат през следваща година в Бургас показа разчупването на обредната пита от никулденската трапеза. Кметът Димитър Николов като символичен стопанин на града по традиция разполови питката. 

Тълкуването на обичая е според това коя от двете половини е по-голяма – лявата или дясната. Те символизират женското и мъжкото начало, обясни главния уредник на Етнографския музей Пламена Кирова.

„Тази година по – голяма е дясната половина и ще се раждат повече момчета. Нека колкото трохи паднаха на земята, толкова пари да има в нашите домове”, нарече тя.

Честит празник на всички наши съграждани, на нашето голямо семейство – Бургас.  Нека бъдем по-добри не само към себе си и близките, а и към непознатите, нека всеки ден правим така че да вършим малки чудеса и да прощаваме”, пожела кметът Димитър Николов.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Кроношпан въвежда мерки за редуциране на дървесния прах

Кроношпан въвежда допълнителни техники и мерки за редуциране на дървесния прах от производството си. Това обявиха от компанията при среща с РИОСВ и Община Бургас.  Мерките трябва да бъдат изпълнени до януари 2020 год. Целта е през този период в производствените линии в Бургас да бъдат внедрени най-добрите налични техники в сектора..

публикувано на 11.12.18 в 11:28

“Подари Коледна вечеря на пенсионер в нужда”в Айтос

"Смисълът на съществуването ни не се състои в това колко имаме, а колко сме готови да дадем", с тези думи  инициаторите на кампанията "Бъди Човек-Айтос" призовават съгражданите си да се присъединят към благотворителната им инициатива. Тази вечер ще се състои концерт, чрез който ще бъдат събрани средства за закупуването на хранителни продукти за възрастни..

публикувано на 11.12.18 в 10:44

АПИ започна ремонт на път, а след това го обяви за неприоритетен

 В  края на ноември 2017 година Агенция пътна инфраструктура  предостави средства за дългоочаквания ремонт на третокласния път „Поляна-Стефан Караджово-Кошудере". Той  стартира в отсечката разклон Камен връх до село Стефан Караджово, като се очакваше ремонтните дейности да приключат до края на годината, а крайният  срок за окончателно приключване на..

публикувано на 11.12.18 в 08:44

Привличаме туристи чрез социални технологии

Страната ни може да печели много повече, ако умело представя своя туристически продукт, твърди проф. Георги Калагларски от Варненския свободен университет. Това е възможно чрез прилагането на  система за управление на информационните процеси. Много често се говори, че няма пари за международна реклама.Сега се говори за система от социални..

публикувано на 11.12.18 в 08:32

Община Несебър ще изгражда мрежа от безплатен безжичен интернет

Община Несебър кандидатства и бе сред одобрените български общини, които ще получат финансиране за изграждане на мрежa за безжичен интернет в населените места. WiFi4EU е инициатива на Европейската комисия и цели да създаде точки за безплатен достъп до глобалната мрежа по публичните сгради, включително библиотеки, музеи и др., като се планира до 2020 г...

публикувано на 11.12.18 в 08:09

Известен хирург стана част от екипа на УМБАЛ Бургас

Един от най-известните специалисти по лицево-челюстна хирургия в страната стана част от екипа на УМБАЛ Бургас. Това е д-р Константин Димов, завеждащ Отделението по лицево-челюстна хирургия в УМБАЛСМ „Пирогов“, член на EACMFS- Европейска асоциация на лицево-челюстните хирурзи. До момента в болницата нямаше такъв специалист и пристигането му тук ще е от..

публикувано на 10.12.18 в 16:35

БНР Бургас подкрепя кампанията "Купи и дари"

10-та поредна година, младите ентусиасти от Ротаракт Бургас Приморие, ще съберат и ще дарят пакети с хранителни продукти на социално слаби семейства в Бургас. „Купи и Дари" стартира през 2008 г. Идеята на проекта е докато пазаруват за себе си, хората да купуват хранителни продукти и за социално слаби семейства. Препоръчителни са по-трайните..

публикувано на 10.12.18 в 16:14