Повече момчета ще се раждат през 2019 в Бургас, според разчупването на никулденската пита

Повече момчета ще се раждат през следваща година в Бургас показа разчупването на обредната пита от никулденската трапеза. Кметът Димитър Николов като символичен стопанин на града по традиция разполови питката. 

Тълкуването на обичая е според това коя от двете половини е по-голяма – лявата или дясната. Те символизират женското и мъжкото начало, обясни главния уредник на Етнографския музей Пламена Кирова.

„Тази година по – голяма е дясната половина и ще се раждат повече момчета. Нека колкото трохи паднаха на земята, толкова пари да има в нашите домове”, нарече тя.

Честит празник на всички наши съграждани, на нашето голямо семейство – Бургас.  Нека бъдем по-добри не само към себе си и близките, а и към непознатите, нека всеки ден правим така че да вършим малки чудеса и да прощаваме”, пожела кметът Димитър Николов.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължава работилницата „420 табели“

Работилницата „420 табели“ продължава със своите инициативи и днес. Организаторите от „Бургас рециклира“ приканват хората да изрисуват и надпишат своите табели, а те осигуряват самите дървени плоскости и бои. Мястото е градинката на Операта, а при лошо време -   читалище „Хамалогика“, от 14:00 часа. След приключването на..

публикувано на 23.02.19 в 08:45
снимката е илюстративна

Пътищата в област Бургас са почистени, уверяват от АПИ

Възстановено е движението по АМ „Тракия“ в областите Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Бургас за МПС над 12 т в двете посоки, след като през нощта бе въведено ограничение. Сняг вали в района на Малко Търново и старопланинските проходи, информират от областното пътно управление. Няма затворени участъци и ограничения, пътищата са..

публикувано на 23.02.19 в 08:40

Илиян Янчев: Пътят около Граматиково все още е опасен

Досега, от рехабилитацията на пътя Царево - Малко Търново, е ремонтиран само участък в района на черноморската община. Според кметът на Малко Търново Илиян Янчев, остава опасен пътят в района на Граматиково, където има свлачище, а ученици всеки ден пътуват оттам. Предстои основен ремонт на отсечката, която от години е в лошо състояние...

публикувано на 23.02.19 в 08:35

И в Бургас адвокатите излязоха на протест

В Бургас адвокати се събраха пред съдебната палата в знак на протест против Закона за мерките срещу изпиране на пари, които ги задължават да докладват на ДАНС съмнителни финансови операции извършени от техни клиенти. Над 700 са членовете на адвокатската колегия в морския град. С плакати „Независима адвокатура“ част от тях поискаха отмяна на Закона...

публикувано на 22.02.19 в 17:19

От вторник започва благотворителната продажба на мартеници на БМЧК

От вторник - 26 до 28 февруари, младежите от Областната червенокръстка организация в Бургас ще продават благотворително мартенички на щанд в мола в ж.к."Славейков". Добровлците на БМЧК ще набират средства, чрез продажбата на ръчно изработени мартеници за Фонд „Милосърдие“, който подпомага хора в нужда. Това е създаден с Постановление на..

публикувано на 22.02.19 в 15:15
Унищожител на българската природа

"Булевард Демокрация" - на 22 февруари

Ех, Беаре, Беаре… Защо не си остана в трупа на камилата? Защо ти трябваше да ручаш жабетата… В странна държава живеем. Хотели върху дюни, бетон се излива по плажове, горите се изсичат, дишаме мръсен въздух… А най-големите престъпници на държавата се оказват една телевизионна звезда, изяла няколко жаби и един, дето си гътнал дюната, че му..

публикувано на 22.02.19 в 14:56

До понеделник се променят спирките в Айтос по ул."Паскал Янакиев"

За периода на извършване на ремонтните дейности на ул. „Паскал Янакиев“ в  Айтос, със заповед на кмета на Община Айтос Васил Едрев, се въвежда временна промяна в общинската транспортна схема по маршрута за движение на автобусна линия Айтос - Бургас.  От Автогара Айтос автобусите ще се движат по ул. „Хаджи Димитър“ до спирка „Колелото“, след което..

публикувано на 22.02.19 в 12:29