Връчиха отличията на новите почетни граждани на Бургас (СНИМКИ И АУДИО) (ОБНОВЕНА)

| обновено на 06.12.18 в 17:38


Обявиха новите почетни граждани на Бургас по време на празничната сесия на Общинския съвет днес. Тържественото заседание започна с едноминутно мълчание в памет на внезапно починалия вчера общински съветник Евгений Мосинов.

Тази година посмъртно беше присъдено отличието „Почетен общински съветник“ на Бургас на архитекта Рикардо Тоскани. До този момент с това звание е удостоен само Петко Росен. Отличените почетни граждани на Бургас са певецът Мустафа Чаушев, архитектът Константин Коцев, скулпторът Никола Станчев, философът д-р Стойчо Кьосев, Петър Дойчев - доайен на туризма в България.

 „Това е много висока чест. Винаги съм държал на съдържателните песни. И до днес хората казва, че моите са точно такива“, обясни Мустафа Чаушев.

 „През 1964 г., когато започнах да следвам във Факултета по архитектура имаше 5 души от Варна, аз бях единственият бургазлия. Тогава варналии много се хвалиха, че градът им е царицата на Българското Черноморие. Аз им казах, че признавам това, но че Бургас е царят - за това няма как да спорим. От тогава винаги съм държал Бургас да е цар, винаги съм държал за имиджа на Бургас“, разказа архитект Коцев. Той допълни, че първата му борба като главен архитект на област Бургас е била спирането на хегемонията на Софийската колегия, която е искала да обсеби всички обекти по Черноморието. „Успях да спра някои строителни обекти в „Слънчев бряг“ и около Приморско. Такива строителства върху дюните. Сега някъде се получават такива работи, но вече нямам силата да ги спра“, каза още архитектът.

Идвали са ми приятели от други градове и от чужбина. С голяма изненада казваха „е, това е град“. Мисля, че градът ни въобще не е провинциален. Има европейски вид и се радвам, че допринесох за това“, посочи скулпторът Никола Станчев.

На тържествената сесия бяха връчени още няколко отличия. С медали на Община Бургас за почетна служба бяха наградени стоматологът Ана Караиванова и старшата медицинска сестра Радостина Димитрова. С почетни значки за спасяването на човешки живот бяха наградени Бисер Русимов, Иво Иванов и Стефан Петров.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Нормално е движението по пътищата в община Сливен

Снежната покривка в района на местността Карандила в Сливен и планинската част на общината вече  е 3 – 4 см. Общинските пътища са проходими при зимни условия, информира областно пътно управление. От Общинска администрация Сливен призовават гражданите да се съобразяват с метеорологичните условия и да бъдат внимателни на пътя.

публикувано на 15.02.19 в 15:13

"Булевард Демокрация" на 15-ти февруари

Промените в изборния кодекс приеха депутатите след 15-часово заседание. Дебати за бъдещето на демокрацията у нас предизвика изменението за завишен праг за референции. Срещу това се обявиха десни партии, протест имаше освен в София, но и в Бургас. Мнения по темата събираме в днешната ни тема.   60-годишен юбилей и 134 години от рождението на патрона на..

публикувано на 15.02.19 в 14:35

От понеделник се променя движението на някои влакове

От понеделник (18-и февруари) до края на март,  БДЖ въвежда промени в движението на влакове. За осигуряване на транспортното обслужване за клиентите на националния железопътен превозвач ще бъдат осигурени автобуси за влаковете в следните жп участъци:  - в района между гарите Сливен и Тулово за сутрешните бързи влакове №3621 (София-Бургас) и №3622..

публикувано на 15.02.19 в 13:27

Бургас ще отбележи 146 години от гибелта на Апостола

След 146 години от обесването на Васил Левски ще си припомним уроците, които той ни завеща. Открит урок за живота и делото на Дякона на тема: "Завинаги с нас! Незабравимите уроци на Апостола" ще изнесат учениците от единадесети клас на Търговската гимназия с  ръководител Емилиян Делишменов на 19 февруари от 18.00 ч в зала "Петя Дубарова" на КЦ "Морско..

публикувано на 15.02.19 в 13:20

Община Ямбол започна нова кампания за набиране на книги

Община Ямбол и Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните стартира нова кампания за набиране на книги за фонда на трите къщички за книги в градския парк. Инициативата за библиотеките на открито, която се осъществява със съдействието на Професионалната гимназия по лека промишленост, екология и химични..

публикувано на 15.02.19 в 12:33

106 тона отпадъци са събрани в кампанията за разделното им събиране

През 2018 година Община Бургас и ОП "Чистота Еко" стартираха "Кампания за отчитане и въвеждане на количествата разделно предадени от гражданите отпадъци" в обособените 19 мобилни градски центъра. Инициативата се проведе в периода 28.04.2018 г. -31.12.2018 г. В резултат бяха събрани 106 тона отпадъци, разделени в 36 основни групи. Участниците в кампанията,..

публикувано на 15.02.19 в 11:04

Сунгурларе празнува деня на Трифон Зарезан

 Не може да посетите Сунгурларе и да не опитате бяло вино, особено на празник като днешния. То е станало емблема за региона, в който лозарството е основен поминък. Затова и денят на Трифон Зарезан  е на особена почит. По традиция днес бяха зарязани лозята от царя на виното, който бе избран след като спечели конкурс за най-добро вино.Тази година..

публикувано на 14.02.19 в 16:53