Връчиха отличията на новите почетни граждани на Бургас (СНИМКИ И АУДИО) (ОБНОВЕНА)

| обновено на 06.12.18 в 17:38


Обявиха новите почетни граждани на Бургас по време на празничната сесия на Общинския съвет днес. Тържественото заседание започна с едноминутно мълчание в памет на внезапно починалия вчера общински съветник Евгений Мосинов.

Тази година посмъртно беше присъдено отличието „Почетен общински съветник“ на Бургас на архитекта Рикардо Тоскани. До този момент с това звание е удостоен само Петко Росен. Отличените почетни граждани на Бургас са певецът Мустафа Чаушев, архитектът Константин Коцев, скулпторът Никола Станчев, философът д-р Стойчо Кьосев, Петър Дойчев - доайен на туризма в България.

 „Това е много висока чест. Винаги съм държал на съдържателните песни. И до днес хората казва, че моите са точно такива“, обясни Мустафа Чаушев.

 „През 1964 г., когато започнах да следвам във Факултета по архитектура имаше 5 души от Варна, аз бях единственият бургазлия. Тогава варналии много се хвалиха, че градът им е царицата на Българското Черноморие. Аз им казах, че признавам това, но че Бургас е царят - за това няма как да спорим. От тогава винаги съм държал Бургас да е цар, винаги съм държал за имиджа на Бургас“, разказа архитект Коцев. Той допълни, че първата му борба като главен архитект на област Бургас е била спирането на хегемонията на Софийската колегия, която е искала да обсеби всички обекти по Черноморието. „Успях да спра някои строителни обекти в „Слънчев бряг“ и около Приморско. Такива строителства върху дюните. Сега някъде се получават такива работи, но вече нямам силата да ги спра“, каза още архитектът.

Идвали са ми приятели от други градове и от чужбина. С голяма изненада казваха „е, това е град“. Мисля, че градът ни въобще не е провинциален. Има европейски вид и се радвам, че допринесох за това“, посочи скулпторът Никола Станчев.

На тържествената сесия бяха връчени още няколко отличия. С медали на Община Бургас за почетна служба бяха наградени стоматологът Ана Караиванова и старшата медицинска сестра Радостина Димитрова. С почетни значки за спасяването на човешки живот бяха наградени Бисер Русимов, Иво Иванов и Стефан Петров.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Отварят всички ленти от и за "Меден рудник", заради празниците

За великденските празници отварят всички ленти на пътя от и за бургаския комплекс "Меден рудник". Местата, където се извършват все още ремонти дейности ще бъдат обозначени с ограничители. Това каза Комисар Неделчо Рачев - началник отдел охранителна полиция и КАТ към областната дирекция на полицията в Бургас. Утре приключва и ремонтът на..

публикувано на 24.04.19 в 16:44

Великденско тържество се проведе в Дома за лица с умствена изостаналост в село Русокастро

Великденско тържество са проведе в Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост в село Русокастро. В социалното заведение са настанени 130 младежи и мъже с различна степен на увреждания.  С песни, танци и стихотворения момчетата поздравиха гостите на празника. „Те са готвят от месеци и с огромен ентусиазъм, за да се представят добре“..

публикувано на 24.04.19 в 15:18

Традиционната багрилница на великденски яйца и тази година е до Часовника

Екипът на Етнографския музей към РИМ-Бургас ще представи пред бургазлии и гостите на града, как са се боядисвали великденските яйцата в миналото. Точно на Велики четвъртък, 25 април, от 12:00 часа, ще бъдат демонстрирани традиционни техники за боядисване на яйца с природни багрила в градинката до Часовника. Присъстващите ще бъдат наставлявани от бабите..

публикувано на 24.04.19 в 14:57

"Булевард Демокрация" на 24 април

Темите в предаването "Булевард Демокрация" на 24 -ти април : -Не стихват коментарите около Националната стратегия за детето.В сутрешния блок чухте позицията на тези,които са против документа, в минутите до 16 часа мотивите ,,за,, на експертите. - Кои са най-колоритните личности, които се кандидатират за евродепутати и какви са мотивите им, коментар на..

публикувано на 24.04.19 в 14:31

Санирането на още един жилищен блок в Сливен стартира днес

Стартира санирането на блок № 1 в кв.„Клуцохор“. По време на срещата си с жителите кметът Стефан Радев пожела на всички добро взаимодействие в строителния процес, търпение и толерантност, за да може след приключването на строителните дейности да се поздравят с изцяло обновена и отговаряща на всички европейски критерии сграда. С обновяването жилищните..

публикувано на 24.04.19 в 12:15

Село Тракийци е само с двама жители, а Бургас наброява повече от 202 хиляди души

Малко над 410 хиляди души е към края на миналата година населението на област Бургас. Това сочат данните на статистиката от Териториално бюро – Югоизток. Така областта се нарежда на четвърто място по брой население след останалите областни градове – София, Пловдив и Варна. В сравнение с предходната  2017 година, жителите са намалели с близо 1 250..

публикувано на 24.04.19 в 11:59

На 30 април стартира ремонт на пътното платно от изхода на Бургас до кв. „Ветрен“

Община Бургас съобщава, че на 30 април, вторник, стартира ремонтът на пътното платно от изхода на Бургас при кръговото кръстовище "Стамболов" - "Транспортна" - "Проф. Якимов" до надлеза при квартал "Ветрен". За тази цел то ще бъде затворено за автомобили, а движението ще се осъществява двупосочно в другото платно. Участъкът е с обща дължина около 8..

публикувано на 24.04.19 в 11:57