Връчиха отличията на новите почетни граждани на Бургас (СНИМКИ И АУДИО) (ОБНОВЕНА)

| обновено на 06.12.18 в 17:38


Обявиха новите почетни граждани на Бургас по време на празничната сесия на Общинския съвет днес. Тържественото заседание започна с едноминутно мълчание в памет на внезапно починалия вчера общински съветник Евгений Мосинов.

Тази година посмъртно беше присъдено отличието „Почетен общински съветник“ на Бургас на архитекта Рикардо Тоскани. До този момент с това звание е удостоен само Петко Росен. Отличените почетни граждани на Бургас са певецът Мустафа Чаушев, архитектът Константин Коцев, скулпторът Никола Станчев, философът д-р Стойчо Кьосев, Петър Дойчев - доайен на туризма в България.

 „Това е много висока чест. Винаги съм държал на съдържателните песни. И до днес хората казва, че моите са точно такива“, обясни Мустафа Чаушев.

 „През 1964 г., когато започнах да следвам във Факултета по архитектура имаше 5 души от Варна, аз бях единственият бургазлия. Тогава варналии много се хвалиха, че градът им е царицата на Българското Черноморие. Аз им казах, че признавам това, но че Бургас е царят - за това няма как да спорим. От тогава винаги съм държал Бургас да е цар, винаги съм държал за имиджа на Бургас“, разказа архитект Коцев. Той допълни, че първата му борба като главен архитект на област Бургас е била спирането на хегемонията на Софийската колегия, която е искала да обсеби всички обекти по Черноморието. „Успях да спра някои строителни обекти в „Слънчев бряг“ и около Приморско. Такива строителства върху дюните. Сега някъде се получават такива работи, но вече нямам силата да ги спра“, каза още архитектът.

Идвали са ми приятели от други градове и от чужбина. С голяма изненада казваха „е, това е град“. Мисля, че градът ни въобще не е провинциален. Има европейски вид и се радвам, че допринесох за това“, посочи скулпторът Никола Станчев.

На тържествената сесия бяха връчени още няколко отличия. С медали на Община Бургас за почетна служба бяха наградени стоматологът Ана Караиванова и старшата медицинска сестра Радостина Димитрова. С почетни значки за спасяването на човешки живот бяха наградени Бисер Русимов, Иво Иванов и Стефан Петров.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Догодина ще бъдат отпуснати милион и половина лева за иновации в училищата

19 са иновативните училища в Бургас, последните 10 са придобили този статут през тази година, съобщи депутатът от ГЕРБ Ася Пеева. 1 млн и 500 хиляди лева са заложени  през 2019  в националната програма за иновации в учебните заведения. Средствата ще бъдат за обмен на добрите практики по отношение на иновациите и това, което до сега е постигнато,..

публикувано на 17.12.18 в 08:58

Поредно заседание по делото „Пиргос“

Поредно заседание по делото „Пиргос“ ще се проведе днес в Бургаския административен съд. Живеещите в близките блокове обжалват изменението в Подробния устройствен план, издаден от Община Бургас. Според тях  това ще даде възможност за израждането на поредния висок блок, който ще отнеме от жизненото пространство в района. При последното заседание през..

публикувано на 17.12.18 в 08:42

От днес започва продажбата на електронни винетки

От днес започва продажбата на електронни винетки от сайта bgtoll.bg и мобилното приложениe, съобщиха от  Агенция ,,Пътна инфраструктура“.Стикери ще могат да се купуват   и от терминали за самотаксуване, които ще бъдат разположени в търговските обекти по протежение на републиканската пътна мрежа. Плащането ще става посредством дебитна и кредитна карта,..

обновено на 17.12.18 в 08:14

Очакват се спирания на тока в много бургаски села

От Електроразпределителното дружество информират, че поради планови действия по съоръженията, до 10.30 часа смущения на електрозахранването ще има в селата Черни връх, Полски извор, Тръстиково, Братово, както и във фотоволтаичните централи в района.  А до 16.30 спирания на тока са възможни в Българово, Братово и Равнец. 

публикувано на 17.12.18 в 08:11

50 души протестираха днес в местността "Германката"

50 кв. метра частен терен ще станат общинска собственост, за да се направи път до морския бряг в местността Германката край Созопол. Това обеща днес кметът на общината Панайот Рейзи пред близо 50 протестиращи срещу застрояването на района и ограничаването на достъпа до морето. Кметът Рейзи уточни, че проблемът ще бъде решен до началото на..

публикувано на 16.12.18 в 12:39

Дядо Коледа ще радва бургаските деца на площад "Тройката" от днес

Дядо Коледа ще радва бургаските деца на пл. "Тройката" от 17.30 часа всяка вечер в дните от 16 до 23 декември. Усмихнатият белобрад старец ще пристига с приказно светлинно шоу. Хиляди лампички ще озаряват детския коледен кът на площада, а весели мелодии ще допълват празничната атмосфера и настроение. Всяко желаещо дете ще може да се снима с..

публикувано на 16.12.18 в 08:56

Фрегатата "Дръзки" се върна днес от операция "Морски защитник"

Фрегатата „Дръзки“ се върна в пункт за базиране Бургас след  операция „Морски защитник“ в Средиземно море. Тя беше 40 дни под командването на втората постоянна група кораби на НАТО. Събитието съвпада с празника на военноморска база,която днес отбеляза 74 години от създаването си. При изключително тежки метеорологични условия "Дръзки" успя да..

публикувано на 15.12.18 в 12:19