Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Зимна приказка" представя празниците в Странджа

Фолклорен спектакъл, представляващ своеобразна симбиоза между автентичен и обработен фолклор, ще бъде представен на сцената на Културен дом на Нефтохимика на 15 декември от 18:00 часа.

"Зимна приказка" хронологично ще ,,разкаже,, за зимните обредни празници в Странджа - карабунарски коледари, сурвакарски игри, зимна седянка, кукерски игри, паликош, всички обхващащи периода от Коледа до Сирни заговезни.

Спектакълът се осъществява по идея и с участието на Кукерска група "Каваклии" - кв. Долно Езерово и ПФА "Странджа" - Бургас. Режисьор, сценограф и хореограф е Марио Егов - художествен ръководител на ансамбъл "Странджа Бургас".

Концертът се реализира с финансовата подкрепа на Община Бургас - Програма за съфинансиране на културни проекти.Билети можете да намерите от днес на касата на НХК.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургаска поетеса събра в антология стихове от 15 държави

42 автори от 15 държави, преведени от 9 езика и представени с над 100 творби, са събрани в антологията "Преоткрити в словото", чийто съставител и преводач е бургаската поетеса Наталия Недялкова.  В книгата са включени произведения на съвременни емблематични автори не само от съседните балкански страни и Европа, но също така и представители на..

публикувано на 24.04.24 в 13:05

Първа Гергьовденска изложба в Бургас

Седем творци именици дават началото   на първата Гергьовденска изложба в Бургас. Домакин на арт събитието е галерия „Ателие R“. Изложбата се открива в навечерието на поредицата от светли празници-на 29 април от 18 часа в галерията на улица „Възраждане“ 25 и обединява творци с различен натюрел и търсения в изкуството. Идеята има..

обновено на 24.04.24 в 09:41

Неда Антонова представи новата си книга "Плодовете зреят нощем" в Бургас

Неда Антонова представи в Бургас новата си книга „Плодовете зреят нощем“. Това е вдъхновен разказ за необичайна любов от която се раждат деца и митове .  „Това е за мен е различна книга, защото не е с исторически сюжет, а разказва история от нашето време. Проблемът, които тя третира всъщност не е само съвременен, той е проблем на развитието..

публикувано на 24.04.24 в 09:40

Театър Българска армия гостува в Бургас с „Балдахинът“

50 години от семейния живот на една семейна двойка, проследява с хумор и философски поглед спектакълът „Балдахинът “ на Театър Българска армия. Той ще гостува днес, 24 април в Бургас. Автор на  постановката е Сидони-Габриел Колет, режисьор е Стефан Спасов.  Романтичната комедия „Балдахинът“  разказва за семейния живот на една жена и един мъж от..

публикувано на 24.04.24 в 09:20

Бургас посреща Лазаровден и Цветница с пъстра и богата програма

Над 650 изпълнители ще пеят и танцуват по улиците на морския град, за да го превърнат в истинска цветна столица през уикенда, съобщи Община Бургас. На 5 сцени, разположени на различни места, ще се изявят 16 фолклорни танцови ансамбъла, 6 театрални школи за съвременно изкуство, които ще изпълняват модерен балет, латино, хип-хоп и спортни танци, 10..

публикувано на 23.04.24 в 12:24

Ученици от НУМСИ с концерт „Пролетта на Вивалди“

"Пролетта на Вивалди" е концерт за струнни инструменти от А. Вивалди и Г. Фр. Телеман, със солисти ученици от Национално училище за музикално и сценично изкуство  "Проф. Панчо Владигеров" - Бургас. Той ще се проведе на  27 април, в 19.00 часа, в римокатолическата църква "Дева Мария Богородица". Солистите на концерта са ученици от класовете по..

публикувано на 23.04.24 в 12:09

Среща в Бургас с Неда Антонова и новият й роман "Плодовете зреят нощем"

Неда Антонова представя новата си книга „Плодовете зреят нощем“ в Бургас. Срещата с писателката е от 18.30 часа в Центъра за съвременно изкуство и библиотека. Романът е за една любов, за едно дете, родено по метода „ин витро”, за няколко животозастрашаващи аборта и за невъзможността на човека още от раждането си да разбере с каква цел идва на..

публикувано на 23.04.24 в 09:48