Дигиталното образование - учене като преживяване в ОУ "Ал. Г. Коджакафалията"

Тук популярната компютърна игра Майнкрафт е учебна дисциплина

| обновено на 18.12.18 в 08:54

Дигиталното образование е сред приоритетите в страните от Европейския съюз. То предоставя интерактивно обучение, чрез което в децата се създават умения, които по късно биха им помогнали както успешно да се реализират на пазара на труда, така и да използват технологиите в полза на собственото си благосъстояние и активно гражданско участие.То беше посочено и като един от приоритетите по време на Българското председателство  на ЕС.

Добрият пример за въвеждането и прилагането на това образование е най – новото основно бургаско училище  - „Александър Георгиев Коджакафалията“. Тук децата учат във високотехнологична среда, проектирана специално за тяхното усъвършенстване. Таблетите и лаптопите са оборудвани с електронни учебници и образователни приложения. Учениците могат да споделят работата си с устройството на учителя и с останалите в класа, както и на електронната дъска. Те се научават да създават собствени дигитални продукти - приложения, игри, видеоклипове и електронна музика. Като учебна дисциплина тук е въведена популярната компютърна игра Майнкрафт, разказа учителят по информационни технологии Таня Сребрева:

„ Играта е част от ежедневието на днешните деца, още повече че Майнкрафт е една от любимите им игри и набира най – голяма популярност. И за това ние решихме да провокираме техния интерес точно по този начин, като обърнем процеса. И от развлечение те да използват играта с образователни цели. Майнкрафт интегрира в себе си програмиране, което е заложено в учебния процес.“

повече може да чуете в звуковия файл:

Така се печели и задържа вниманието и се провокира интереса на "дигиталните деца" на 21 век към образователния процес, добави учителят. Методът се използва като междупредметна връзка между история, математика, информатика, български език, природните науки.

Децата са били разделени на екипи и са работили в продължение на месец за да пресъздадат Акропола като компютърна реалност чрез играта Майнкрафт. В основата на работата е проектно базираното обучение.

"Не е много трудно! Разделихме се на 6 – 7 групи от по няколко ученици. Нашата избра да направи Пинакотеката, това е художествена галерия. Разгледахме Акропола - как са разпределени сградите, трябваше да изчислим разстоянието, да ги разположим правилно и чрез Майнкрафт всеки създаде сградата си!“ – казва шестокласничката Дориана.

повече може да чуете в звуковия файл:


Иновациите в ОУ “Александър Георгиев-Коджакафалията” не се изчерпват само с технологиите. Децата прекарват значителна част от времето си “офлайн”. Те участват в ангажиращи часове, в които провеждат дискусии, разработват проекти, правят научни експерименти, разказа директорът на училището Михаил Ненов:

„Всъщност една от най – силните страни на дигиталното учене е, че технологиите ни помагат да разширим границите на класната стая. Учениците могат във всеки един момент, независимо къде са - в къщи, до като са на екскурзия, къде ли не, биха могли да общуват по между си и със своите учители. Така ученето се превръща в едно преживяване, което не свършва със звънеца и с напускането на училище, то става начин на живот! “

интервю с Михаил Ненов може да чуете в звуковия файл:

За успехите си в дигиталното образование ОУ "Александър Георгиев-Коджакафалията" получи почетен плакет и беше обявено за "Дигитален посланик на Българското председателство на Съвета на ЕС". Освен това училището е и Microsoft Showcase School, званието беше дадено от технологичния гигант, заради приноса на учебното заведение в разработването на иновативни методи на преподаване, в които се прилагат съвременни дигитални технологии. 

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Слушател на БНР Бургас сигнализира за гейзер, който не спира да тече от сутринта до КАТ

Гейзерът е започнал да наводнява едното платно, близо до кръговото кръстовище до КАТ още от 6:30  часа тази сутрин, сигнализира наш слушател. По думите ѝ към момента промяна на ситуацията няма: "Още сутринта минахме и го видяхме  този теч. Той на кръговото до КАП преди моста, в посока ВХТИ. И двете пътни ленти вече са наводнени, а водата продължава..

публикувано на 24.08.19 в 16:39

И Несебър посрещна пчелари от цялата страна

За осемнадесета поредна година в  Несебър  започна  традиционният фестивал на меда. Тази година в него участват около 20 пчелари от цялата страна. Пространството около пл. „Месамбрия“ в старинния град отново е изпълнено с   производители на качествени продукти от природния елексир – асортиментът включва както традиционни медни изкушения,..

публикувано на 24.08.19 в 15:05

Започва набирането на проектни предложения по Националната програма за достъпна жилищна среда

Министерство на труда и социалната политика обяви началото на кампания за набиране на проектни предложения по Националната програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност. По нея може да се кандидатства в две направления: * За изграждането на достъпна среда за хора с увреждания в съществуващи жилищни сгради и прилежащите им пространства; * За..

публикувано на 24.08.19 в 14:18
червен флаг

Петър Русев: Червен флаг, дънни ями и вълнение са повод плажуващите да бъдат внимателни днес на бургаския плаж (ОБНОВЕНА)

Между 50 и 100 хиляди души се очакват до края на деня по бургаския плаж. Това каза за БНР Бургас спасителят Петър Русев. Мъртво вълнение няма, но вятърът е образувал дънни ями: "Забранено е използването на надуваеми предмети. Децата задължително влизат с придружител, но само на 1 метър от брега, а за възрастните само до кръста...

публикувано на 24.08.19 в 14:01

През целия съботен ден улица "Конт Андрованти" ще бъде затворена

В Бургас улица "Конт Андрованти" ще бъде затворена за движение на превозни средства днес, съобщават от общината.  Ограничението ще важи до 20:00 часа, а  се налага заради извършването на товаро-разноварни дейности на ул. "Тракийска".

публикувано на 24.08.19 в 09:01

След 1 септември ще започне изплащането на еднократната помощ в Ямбол

Членовете на Областната епизоотична комисия, под председателството на областния управител Димитър Иванов, разгледаха и приеха подписаните от кметовете, кметските наместници и ветеринарните лекари списъци на стопаните в 20 километровата санитарна зона на територията на област Ямбол, които доброволно заколиха домашните си прасета, във връзка с..

публикувано на 23.08.19 в 17:00

"Булевард Демокрация" - на 23 август

Цунами залива Бургаския залив! Няколкометрови вълни – убийци дебнат по крайбрежието! Мъртвото вълнение дебне за нови жертви! Такива заглавия спокойно можете да очаквате през тези дни, вещайки ужас по нашите плажове. А нормалното природно явление може да си отмине също толкова нормално без паника, шок и ужас, ако просто спазвате съветите на..

публикувано на 23.08.19 в 15:01