Астрономът Димитър Колев се запалил по звездите, след като посрещнал Юрий Гагарин в Слънчев бряг

| обновено на 05.01.19 в 07:56

Какво представляват гравитационните вълни и какво е тъмна материя – отговори на тези и още въпроси за вселената можете да получите на третия Астрономически Форум, който ще се проведе днес в Бургас. Домакин на проявата е Експо център "Флора", от 10.00 до 19.00 часа.


За първи път паралелно с основната програма на форума, се организират и прояви предназначени за по-малките, с практически ателиета на астрономическа тематика. Предвиждат се и нощни наблюдения.

Лектори от елитни институти от България и чужбина ще посетят морския град, за да представят атрактивни научни открития не само за специализираната публика. Събитието се организира от школата по астрономия към природоматематическата гимназия в Бургас с подкрепата на общината. Първата от лекциите е посветена на големия взрив, разказва д-р Димитър Колев, от института по Астрономия на БАН. Той пък ще говори за планетите извън слънчевата система, поставяйки въпроса: "Защо мълчи вселената?"

"Това е големият въпрос. Има много хипотези за това защо мълчи вселената. Първо, ние не знаем по какъв начин да търсим извънземен живот. Кое да бъде индикатор, пояснява",  Димитър Колев.

По думите му не е добра идея да се пращат хора на Марс или на Луната, тъй като липсата на магнитно поле там прави човешките същества много уязвими на слънчевите лъчения. Освен това, тези програми излизат твърде скъпо. В същото време вече има роботи, които могат да свършат тази работа вместо хората.

Д-р Димитър Колев е с дългогодишен опит в института по Астрономия на БАН. Работил е и в Националната астрономическа обсерватория в Рожен. Интересът му към звездите пламнал още когато бил 14-годишен. Най-напред го провокирало едно лунно затъмнение, което наблюдавал. Като определящо обаче било гостуването на първия космонавт Юрий Гагарин в Слънчев бряг, през 60-те години на миналия век.

"Нямах честта да стисна ръката му, но да, бях там при посрещането му, беше много вълнуващо", разказа още астрономът.ВИЖТЕ ОЩЕ

Несебър почете 40-годишнината от първия полет на български космонавт

Градоначалникът на Несебър Николай Димитров посрещна кмета на побратименото Звездно градче - Евгений Баришевски. Събитието се състоя в рамките на провелия се за четвърти път фестивал „Отечество“, организиран от Община Несебър и Звездното градче в Русия. В съставът на официалната делегация, която посети града бяха още съветникът на руския. кмет..

публикувано на 26.06.19 в 11:21

Заради инциденти, община Бургас иска да обезопаси пристана на Острова

Инциденти са ставали на пристана на остров Света Анастасия, каза Димитър Николов. Заради тях може да бъде направено разширение. Предложението дойде от кмета: "За щастие не се е стигнало до фатален край, заради риска този необезопасен пристан да осигури безконфликтно и безпрепятствено качване и слизане на пътници. Включително плавателни съдове от други..

публикувано на 26.06.19 в 10:45

Движете се с повишено внимание на първото кръгово в Бургас

Озеленителни дейности се извършват на първото кръгово на Бургас при ВХТИ.  Движението е частично ограничено.  Желателно е използването на обходен маршрут през комплекс "Изгрев".

публикувано на 26.06.19 в 09:44

Заради авария вода няма да има в "Славейков", "Зорница" и "Черно море"

От ВиК съобщават, че заради авария ще има спирания на водата в: 1.к-с Славейков крилото на 27бл. 2. к-с Зорница, между 7бл и 10бл.  3. с.Маринка 4. с.Брястовец 5.Кв.Черно Море ул."Атанас Буров" 12 В Обзор ще има спиране на водата, съобщават от ВиК дружеството. Причината е отстраняване на авария на ул. "Странджа".  Спиране на водоподаването ще има..

обновено на 26.06.19 в 09:35

В "Сарафово" настояват за нова проверка на "свлачището" и изграждане на бетонна стена

Недоволство сред жителите на кв. „Сарафово“ за това как се изпълнява проектът за укрепване на терена, който се свлече при наводненията миналата година. Това застраши къщите, които са на първа линия на морето в началото на ул. „Георги Казаков – Даскала“. От фирма „Геозащита“ твърдят, че там свлачище няма. Те изготвят проект, по който трябва да..

публикувано на 26.06.19 в 09:12

Жители на Атия – против центъра за опасни битови отпадъци

Скандално протече събранието в село Атия по повод изграждането на Център за съхранение на опасни битови отпадъци. Над 100 местни жители се обявиха против проекта, който, по думите им, се реализира на 300 метра от последните къщи. Община Созопол е една от петте, които реализира пилотен проект за подобен център, финансирането му е от..

обновено на 26.06.19 в 07:49

ЕК одобри Националната програма по пчеларство

Европейската комисия одобри Националната програма по пчеларство на България за периода 2020-2022 г. Общият й бюджет е в размер на 6,4 млн. лв. за всяка една от трите години на прилагането. 50% от средствата са от Европейския фонд за гарантиране на земеделието и 50% от националния бюджет. Всички мерки, прилагани до момента са включени в Програмата, и..

публикувано на 25.06.19 в 17:36