Астрономът Димитър Колев се запалил по звездите, след като посрещнал Юрий Гагарин в Слънчев бряг

| обновено на 05.01.19 в 07:56

Какво представляват гравитационните вълни и какво е тъмна материя – отговори на тези и още въпроси за вселената можете да получите на третия Астрономически Форум, който ще се проведе днес в Бургас. Домакин на проявата е Експо център "Флора", от 10.00 до 19.00 часа.


За първи път паралелно с основната програма на форума, се организират и прояви предназначени за по-малките, с практически ателиета на астрономическа тематика. Предвиждат се и нощни наблюдения.

Лектори от елитни институти от България и чужбина ще посетят морския град, за да представят атрактивни научни открития не само за специализираната публика. Събитието се организира от школата по астрономия към природоматематическата гимназия в Бургас с подкрепата на общината. Първата от лекциите е посветена на големия взрив, разказва д-р Димитър Колев, от института по Астрономия на БАН. Той пък ще говори за планетите извън слънчевата система, поставяйки въпроса: "Защо мълчи вселената?"

"Това е големият въпрос. Има много хипотези за това защо мълчи вселената. Първо, ние не знаем по какъв начин да търсим извънземен живот. Кое да бъде индикатор, пояснява",  Димитър Колев.

По думите му не е добра идея да се пращат хора на Марс или на Луната, тъй като липсата на магнитно поле там прави човешките същества много уязвими на слънчевите лъчения. Освен това, тези програми излизат твърде скъпо. В същото време вече има роботи, които могат да свършат тази работа вместо хората.

Д-р Димитър Колев е с дългогодишен опит в института по Астрономия на БАН. Работил е и в Националната астрономическа обсерватория в Рожен. Интересът му към звездите пламнал още когато бил 14-годишен. Най-напред го провокирало едно лунно затъмнение, което наблюдавал. Като определящо обаче било гостуването на първия космонавт Юрий Гагарин в Слънчев бряг, през 60-те години на миналия век.

"Нямах честта да стисна ръката му, но да, бях там при посрещането му, беше много вълнуващо", разказа още астрономът.ВИЖТЕ ОЩЕ

"Булевард Демокрация" - на 16 октомври

Добре, че са англичаните да ни кажат, че сме расисти, че да се обидим. И скочиха стотици защитници на толерантния български народ, припомняйки на островитяните, че са били робовладелци и търговци. Че у тях също е имало расизъм. Че у тях също има футболно хулиганство. Имало е, спор няма. Сигурно още има. Ама кому е нужна защитата в стил „вашите..

публикувано на 16.10.19 в 15:01

Монтира се улично осветление по пътя за "Елените"

Започна монтирането на осветление по пътя, свързващ Свети Влас с ваканционно селище „Елените“. Предвидено е издигането на 56  стълбове с височина 8 метра с енергоспестяващи лед крушки.  Поставянето на новото улично осветление по улиците „Вая“ и „Ясен“ в  Свети Влас също завърши. Монтирани са 12 стълба с двойни осветителни тела, снабдени с..

публикувано на 16.10.19 в 14:59

Заради комуникационни проблеми се срина банковото разплащане в страната

От цялата страна съобщават за проблем с банковото разплащане. В момента не може да се извършва плащане на ПОС терминал, както и да се теглят пари от банкомат. От една от банките потвърдиха, че причина е комуникационен проблем в системата на БОРИКА. От там не се ангажираха със срокове, но обясниха, че се очаква всеки момент системата да заработи както..

публикувано на 16.10.19 в 13:15

Мотопоходът срещу домашното насилие достигна Румъния

Мотопоходът срещу домашното насилие достигна румънските градове Плоещ и Урлати. Те са поредни точки след Бургас, Варна и Русе, в които посрещат посланието към следващите поколения за по-добър живот на жените и момичета в свят без насилие. Мотопоходът, преминал през Бургас, бе посрещнат на откритата сцена „Охлюва” в Морската градина. След..

публикувано на 16.10.19 в 11:32

Бум на хепатит А в сливенското с. Градец

Висока заболеваемост от вирусен хепатит А е регистрирана в сливенското село Градец, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Според д-р Даниела Калева, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ от началото на годината до седми октомври са регистрирани 65 потвърдени случаи, преминали болнично лечение в Инфекциозно отделение на МБАЛ..

публикувано на 16.10.19 в 11:21
Десислава Георгиева

"Каритас" и БНР - Бургас: Идват студени дни, да помогнем на бездомните

Благотворителната ни кампания „Дари и помогни“ продължава до края на октомври. Тя е по инициатива на сдружение „Каритас“ и е в подкрепа на бездомните в Бургас. Събираме употребявани, но запазени мъжки дрехи, обувки , завивки. "Каритас - Бургас" помага на ден на близо 40 души, които живеят в крайна бедност. Те посещават центъра за мобилна и..

обновено на 16.10.19 в 09:17

Пункт за събиране на опасни отпадъци ще бъде разположен в Сливен днес

Мобилен пункт за събиране на опасни отпадъци ще бъде разположен в Сливен на 16 и 17 октомври. Той ще се намира от 10.00 до 16.00 часа в комплекс „Българка“, на паркинга западно от големия хипермаркет, съобщиха от Общината.  Основни групи опасни отпадъци, образувани в домакинствата са: -  Живак и живаксъдържащи уреди – живачни термометри и..

обновено на 16.10.19 в 08:22