Конкурс за рисунка по повод 120 години от рождението на Панчо Владигеров

Снимка: www.lostbulgaria.com

Със серия от инициативи БНР - Бургас ще отбележи 120 години от рождението на Панчо Владигеров, които честваме през 2019 година. Съвместно с Националното училище по музикални и сценични изкуства, което носи името на композитора ви провокираме да участвате в конкурс за рисунка, носещ заглавието на клавирния цикъл “ АКВАРЕЛИ  oпус 37 “, на Панчо Владигеров. Музикалното произведение се характеризира с богата художествена образност, обясни директорът на училището Златина Пантелеева.

„Много ми се иска да направим младите хора да слушат не само Рапсодия „Вардар“ и най-известните произведения, а ето това е един повод да чуеш и още нещо от този композитор. Изключително благоприятни са произведенията, тъй като това е все пак програмна музика. Те си имат заглавия, танц, ритмично движение, пасторал, меланхолия. Предразполагат към творческо въображение при художниците. По някакъв начин се цели познаването на творчеството на този автор да се разшири.“

ВИЖТЕ ТУК КОИ СА НАГРАДЕНИТЕ В КОНКУРСА


РЕГЛАМЕНТ:

Конкурсът се провежда в 3 (три) възрастови групи : 5 – 7 клас; 8 – 9 клас; 10 – 12 клас

Изисквания към конкурсните творби:

1. Размер на рисунката – 35/50 см

2. Техника на изпълнение – акварел

3.  Творбите не трябва да се паспартират и рамкират

4. На гърба на всяка рисунка е необходимо да бъдат отбелязани четливо следните данни:

- трите имена на участника

- заглавие на творбата (по клавирните пиеси)

- e-mail, телефон за контакт

5. Всеки участник може да изпрати само 1 рисунка

6. Към конкурсната творба трябва да е приложена служебна бележка, удостоверяваща класа и училището, в което учи ученикът.

7. Творбите за конкурса се приемат на следния адрес: Бургас 8000, ул.Кавала 39, НУМСИ “Проф.Панчо Владигеров", /за конкурса /

8. Краен срок за изпращане на рисунките: 22.02.2019 г.

Компетентно жури ще определи Първа, Втора и Трета награда във всяка възрастова група – предметна награда и диплом.

Критерии за оценяване:

- оригиналност на рисунката

- съответствие с темата на конкурсната задача

- композиция

- цветово решение

- технически похвати при работа с акварел

Най-добрите рисунки  ще бъдат включени в изложба, която ще се открие в деня на награждаването – 13.03.2019 г.

Произведенията, изпратени за Национален конкурс за рисунка „Акварели опус 37” не се връщат след приключване на конкурса и всички права върху тях остават за организаторите.

Клавирен цикъл “Акварели" оп. 37 от Панчо Владигеров е съставен от шест пиеси: „Малък прелюд“, „Меланхолия“, „Танц“, “Пасторал", ”Ръченица" и ”Ритмично движение". Характеризира се с художествена образност и изобилие от разнообразни звукови и технически похвати. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

"Корабът на изкуствата" акостира в Поморие

От 21 до 23 юни 2019 година под патронажа на кмета на община Поморие Иван Алексиев за шести път ще се проведе Международният фестивал „Корабът на изкуствата”. Градът ще посрещне изпълнители и художествени колективи от страната и чужбина. Всеки от участниците ще покаже своя талант на поморийската сцена и ще потопи аудиторията в необятните води на..

публикувано на 18.06.19 в 14:27

Африка гостува за втори път в Бургас

Танци, творчески работилници, базар, концерт и плажно парти ще включва второто издание на Фестивала на африканската култура, който започва от днес в Бургас. Той е единствен по рода си в България и ще продължи седмица, от 18 до 25 юни. В Дните на Африка ще участват 10 български и африкански артисти. Те ще пресъздадат културата на черния..

обновено на 18.06.19 в 09:35

Министерството на културата обмисля общинските музеи да станат държавни

Министерството на културата е изготвило мотивирано предложение общинските музеи да минат на държавно финансиране. Това стана ясно от отговора на министър Боил Банов  на въпрос, поставен от бургаския народен представител Диана Саватева. Пред БНР -Бургас тя обясни, че е била провокирана от тежкото състояние на музея в Малко Търново...

публикувано на 18.06.19 в 08:55

Паметник на Апостол войвода бе открит в Несебър

Днес в Южния парк кметът на Община Несебър Николай Димитров и Иван Бабев - председател на Македонското братство “Тодор Александров“ откриха първия в България бюст-паметник на прочутия хайдутин, виден деец на ВМРО и легендарен борец за свободата на българите от македонския край Апостол войвода. На събитието присъстваха зам. кметовете Лазар Япаджиев и..

публикувано на 17.06.19 в 16:49

Келтски празници ще се проведат в "Акве Калиде"

Древната и мистична келтска култура ще бъде възродена този уикенд в туристически комплекс "Акве Калиде". Най-интересните традиции от фестивалите, посветени на келтската култура  ще бъдат представени в два дни, изпълнени с игри, състезания, музикални изненади и награди. Само на 22 и 23 юни от 10.00 часа можете да научите повече за Мейпол и Хагис..

публикувано на 17.06.19 в 15:50

Представят непоказвани картини на Димитър Киров в несебърска галерия

Ново арт пространство отвори врати в Несебър. Идеята на галерия „Павилион“ е тя да бъде не само за представяне на картини, а да място за срещи с изкуството, разказа пред БНР Бургас галеристът Мария Карагьозова. Началото даде изложба на български автори, станали популярни повече в чужбина, отколкото у нас. "В голямата си част това са..

обновено на 17.06.19 в 14:16

Хумористична изложба в Градската галерия на Бургас

„Капки смях“ е заглавието на първата хумористична изложба, която предстои да бъде открита в Бургас. Едни от най-добрите в този стил художници от цялата страна ще си дадат среща в морския град, за да покажат свои произведения пред бургазлии в градската галерия „Петко Задгорски“.  Експозицията е по спечелен проект пред общината, уточни директорът..

публикувано на 17.06.19 в 14:11