Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конкурс за рисунка по повод 120 години от рождението на Панчо Владигеров

Снимка: www.lostbulgaria.com

Със серия от инициативи БНР - Бургас ще отбележи 120 години от рождението на Панчо Владигеров, които честваме през 2019 година. Съвместно с Националното училище по музикални и сценични изкуства, което носи името на композитора ви провокираме да участвате в конкурс за рисунка, носещ заглавието на клавирния цикъл “ АКВАРЕЛИ  oпус 37 “, на Панчо Владигеров. Музикалното произведение се характеризира с богата художествена образност, обясни директорът на училището Златина Пантелеева.

„Много ми се иска да направим младите хора да слушат не само Рапсодия „Вардар“ и най-известните произведения, а ето това е един повод да чуеш и още нещо от този композитор. Изключително благоприятни са произведенията, тъй като това е все пак програмна музика. Те си имат заглавия, танц, ритмично движение, пасторал, меланхолия. Предразполагат към творческо въображение при художниците. По някакъв начин се цели познаването на творчеството на този автор да се разшири.“

ВИЖТЕ ТУК КОИ СА НАГРАДЕНИТЕ В КОНКУРСА


РЕГЛАМЕНТ:

Конкурсът се провежда в 3 (три) възрастови групи : 5 – 7 клас; 8 – 9 клас; 10 – 12 клас

Изисквания към конкурсните творби:

1. Размер на рисунката – 35/50 см

2. Техника на изпълнение – акварел

3.  Творбите не трябва да се паспартират и рамкират

4. На гърба на всяка рисунка е необходимо да бъдат отбелязани четливо следните данни:

- трите имена на участника

- заглавие на творбата (по клавирните пиеси)

- e-mail, телефон за контакт

5. Всеки участник може да изпрати само 1 рисунка

6. Към конкурсната творба трябва да е приложена служебна бележка, удостоверяваща класа и училището, в което учи ученикът.

7. Творбите за конкурса се приемат на следния адрес: Бургас 8000, ул.Кавала 39, НУМСИ “Проф.Панчо Владигеров", /за конкурса /

8. Краен срок за изпращане на рисунките: 22.02.2019 г.

Компетентно жури ще определи Първа, Втора и Трета награда във всяка възрастова група – предметна награда и диплом.

Критерии за оценяване:

- оригиналност на рисунката

- съответствие с темата на конкурсната задача

- композиция

- цветово решение

- технически похвати при работа с акварел

Най-добрите рисунки  ще бъдат включени в изложба, която ще се открие в деня на награждаването – 13.03.2019 г.

Произведенията, изпратени за Национален конкурс за рисунка „Акварели опус 37” не се връщат след приключване на конкурса и всички права върху тях остават за организаторите.

Клавирен цикъл “Акварели" оп. 37 от Панчо Владигеров е съставен от шест пиеси: „Малък прелюд“, „Меланхолия“, „Танц“, “Пасторал", ”Ръченица" и ”Ритмично движение". Характеризира се с художествена образност и изобилие от разнообразни звукови и технически похвати. 








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петър Пецин показва запомнящи се плакати от изложби на Градската галерия

100 пана с плакати на изложби и рекламни лога представя художникът Петър Пецин в Градската художествена галерия "Петко Задгорски" днес на Бургас. Откриването е от 18 часа. Експозицията е своеобразна ретроспекция за дейността на галерията, посочва директорът на културната институция Георги Динев, по чиято идея се реализира изложбата „Графичен..

публикувано на 28.03.24 в 13:18

Спактакълът “Докато смъртта ни раздели“? на морска сцена

Какво ни остава “Докато смъртта ни раздели“ поставя екзистенциалната тема, но по забавен начин.  Едноименният спектакъл на Бойко Илиев ще бъде представена в Културен дом на НХК, на 30 март, в 19.00 часа. В главните роли са две бивши съпруги – Ирен Кривошиева и Роси Русева, които оплакват съпруга си Робин Кафалиев, избягал невъзмутимо с трета...

публикувано на 28.03.24 в 13:04

„Любов с вкус на лимони“ представя Димитър Никленов в Бургас

Новия си роман „Любов с вкус на лимони“ представя днес в Бургас писателят Димитър Никленов. Книгата разказва за едни съвременни Ромео и Жулиета, а финалът й отвежда читателите в Бургас. Любовта на главните герои  насочва вниманието към младите хора и техните семейства, както и към взаимоотношенията между деца и родители. Техните чисти и искрени..

публикувано на 28.03.24 в 11:27

Евгени Недев представя изложбата си "Време и пространства" в Бургас

Евгени Недев гостува с изложба „Време и пространства“ в Бургас. Той представя 25 картини пейзажна живопис. Сюжетите са планински и морски. Творбите са рисувани през последните 6 години. Сред местата, които са го вдъхновили са връх Кончето, Родопите, морето край Поморие, Балчик и др. "Аз работя в сферата на класическата живопис и ме..

публикувано на 27.03.24 в 14:15

"Икар" в 23 категории тази вечер в Народния театър

 В Народния театър "Иван Вазов" тази вечер ще бъдат връчени за 50-и юбилеен път наградите ИКАР. Актрисата Мария Каварджикова ще получи ИКАР за изключителен принос към българския театър, а за чест и достойнство ще бъде отличен сценографа Вечеслав Парапанов. На днешния 27 март отбелязваме световния ден на театъра, а Съюза на артистите..

публикувано на 27.03.24 в 13:17

Сръбският режисьор Радивое Андрич ще се срещне с публиката на "София филм фест на брега"

С три филма на Радивое Андрич ще бъде отбелязано посещението на популярния  сръбския режисьор на 22-рия “София филм фест на брега” в Бургас. Програмата включва и най-новия “Светкавици отново!”. Лентата е своеобразно продължение на втората му кинотворба “Светкавици!” от 2001 година. След прожекцията днес от 18.00 часа, Радивое Андрич ще..

публикувано на 27.03.24 в 12:05

Играят "Оттук - оттам" в кукления театър в Бургас

Спектакълът "Оттук - оттам" ще се играе днес в залата на кукления театър в Бургас. Гостува Театър "Трио".  " Музиката ще ви очарова!  Историите ще ви разсмеят, разчувстват или провокират.  Но едно е сигурно – докато гледате ще усетите цялата красота и многообразие на кукленото изкуство.  Спектакълът е изграден от 11 музикални етюда, които..

публикувано на 27.03.24 в 09:40