Конкурс за рисунка по повод 120 години от рождението на Панчо Владигеров

Снимка: www.lostbulgaria.com

Със серия от инициативи БНР - Бургас ще отбележи 120 години от рождението на Панчо Владигеров, които честваме през 2019 година. Съвместно с Националното училище по музикални и сценични изкуства, което носи името на композитора ви провокираме да участвате в конкурс за рисунка, носещ заглавието на клавирния цикъл “ АКВАРЕЛИ  oпус 37 “, на Панчо Владигеров. Музикалното произведение се характеризира с богата художествена образност, обясни директорът на училището Златина Пантелеева.

„Много ми се иска да направим младите хора да слушат не само Рапсодия „Вардар“ и най-известните произведения, а ето това е един повод да чуеш и още нещо от този композитор. Изключително благоприятни са произведенията, тъй като това е все пак програмна музика. Те си имат заглавия, танц, ритмично движение, пасторал, меланхолия. Предразполагат към творческо въображение при художниците. По някакъв начин се цели познаването на творчеството на този автор да се разшири.“

ВИЖТЕ ТУК КОИ СА НАГРАДЕНИТЕ В КОНКУРСА


РЕГЛАМЕНТ:

Конкурсът се провежда в 3 (три) възрастови групи : 5 – 7 клас; 8 – 9 клас; 10 – 12 клас

Изисквания към конкурсните творби:

1. Размер на рисунката – 35/50 см

2. Техника на изпълнение – акварел

3.  Творбите не трябва да се паспартират и рамкират

4. На гърба на всяка рисунка е необходимо да бъдат отбелязани четливо следните данни:

- трите имена на участника

- заглавие на творбата (по клавирните пиеси)

- e-mail, телефон за контакт

5. Всеки участник може да изпрати само 1 рисунка

6. Към конкурсната творба трябва да е приложена служебна бележка, удостоверяваща класа и училището, в което учи ученикът.

7. Творбите за конкурса се приемат на следния адрес: Бургас 8000, ул.Кавала 39, НУМСИ “Проф.Панчо Владигеров", /за конкурса /

8. Краен срок за изпращане на рисунките: 22.02.2019 г.

Компетентно жури ще определи Първа, Втора и Трета награда във всяка възрастова група – предметна награда и диплом.

Критерии за оценяване:

- оригиналност на рисунката

- съответствие с темата на конкурсната задача

- композиция

- цветово решение

- технически похвати при работа с акварел

Най-добрите рисунки  ще бъдат включени в изложба, която ще се открие в деня на награждаването – 13.03.2019 г.

Произведенията, изпратени за Национален конкурс за рисунка „Акварели опус 37” не се връщат след приключване на конкурса и всички права върху тях остават за организаторите.

Клавирен цикъл “Акварели" оп. 37 от Панчо Владигеров е съставен от шест пиеси: „Малък прелюд“, „Меланхолия“, „Танц“, “Пасторал", ”Ръченица" и ”Ритмично движение". Характеризира се с художествена образност и изобилие от разнообразни звукови и технически похвати. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Пролетен концерт с Бинка Добрева в Сливен

Ансамбъл за народни песни и танци „Сливен“ ще изнесе Пролетен концерт на 21 март със специалното участие на доц. д-р Бинка Добрева. Заедно с нея на сцената ще застане Александър Райчев. Доц. д-р Бинка Добрева е изпълнител на тракийски народни песни и солист на световноизвестния хор „Мистерията на българските гласове“. Известна с изпълнението си на..

публикувано на 19.03.19 в 13:33

Яна Пенчева e втората бургазлийка в родолюбивия проект "Аз съм Българка"

Яна Пенчева е бургаското момиче, което участва в продължението на родолюбивия проект „Аз съм Българка“ на габровския фотограф Радослав Първанов. Тя е една от 22 - те девойки, които са избрани след кастинг и облечени в народни носии са заснети на 65 знакови места в България. Снимките бяха направени през миналото лято, съобщи Яна Пенчева..

публикувано на 19.03.19 в 09:15

Конкурс за рисунка "Магията на Космоса“ провокира въображението на децата

Интеракт клуб Бургас – Пиргос предизвиква въображението на децата да се включат в конкурс за рисунка под надслов "Магията на Космоса" . В него могат да участват от малчугани в детските градини до ученици в 12 клас. Конкурсът е индивидуален, независимо, че за него могат да рисуват и деца от школи, читалища и клубове, съобщи Красимира Костадинова..

обновено на 19.03.19 в 07:35

Деси Георгиева с втора премиера на "Време без думи"

Журналистът Десислава Георгиева ще представи историята на създаването на двуезичната си книга „Време без думи“ в Бургас. Тя е провокирана от духа на космополитния Истанбул. Тази своеобразна втора премиера на „Време без думи“ е резултат от желанието на автора й да разкаже любопитни подробности за прозата в стих, която е създадена под..

публикувано на 18.03.19 в 16:58

Мери Бойс Бенд с пролетен концерт в Бургас

Обичаната група идва в родния си град и е готова да зарадва феновете си с изпълнения на живо на хитовете си от албумите „Непознати улици“, „Само за теб“, „Дългият път към дома“ и новия „Щастливи дни“. Наскоро Мери Бойс Бенд отпразнува 24 години на сцената и представи новия сингъл „До края на света“, който е дует между Мери и Миро, а главни..

публикувано на 18.03.19 в 14:41

Празници на франкофонията ще се проведат в Сливен

 В навечерието на 20 март - Международния ден на франкофонията,  Регионална библиотека "Сава Доброплодни"- Сливен  организира различни прояви, посветени на френския език и култура.   Празниците на франкофонията “ ще се проведат от 18 до 22 март 2019г. и включват различни прояви: мултимедийни презентации на френски език по темите: “Франкофонията –..

публикувано на 18.03.19 в 11:39

Студенти ще представят "Коса" в Бургас

"Коса" е дванадесетият мюзикъл, който "Broadway Performance Club" ("Клуб Бродуей") ще представи на българската публика тази пролет. Мир, любов, свобода, толерантност, щастие - тези думи описват духа на "Коса" - първият рок мюзикъл, който превръща контра културата в изкуство. Постановката ще бъде в Бургас на  9 април от 19.30 часа в Културния дом на..

публикувано на 18.03.19 в 11:31