Конкурс за рисунка по повод 120 години от рождението на Панчо Владигеров

Снимка: www.lostbulgaria.com

Със серия от инициативи БНР - Бургас ще отбележи 120 години от рождението на Панчо Владигеров, които честваме през 2019 година. Съвместно с Националното училище по музикални и сценични изкуства, което носи името на композитора ви провокираме да участвате в конкурс за рисунка, носещ заглавието на клавирния цикъл “ АКВАРЕЛИ  oпус 37 “, на Панчо Владигеров. Музикалното произведение се характеризира с богата художествена образност, обясни директорът на училището Златина Пантелеева.

„Много ми се иска да направим младите хора да слушат не само Рапсодия „Вардар“ и най-известните произведения, а ето това е един повод да чуеш и още нещо от този композитор. Изключително благоприятни са произведенията, тъй като това е все пак програмна музика. Те си имат заглавия, танц, ритмично движение, пасторал, меланхолия. Предразполагат към творческо въображение при художниците. По някакъв начин се цели познаването на творчеството на този автор да се разшири.“

РЕГЛАМЕНТ:

Конкурсът се провежда в 3 (три) възрастови групи : 5 – 7 клас; 8 – 9 клас; 10 – 12 клас

Изисквания към конкурсните творби:

1. Размер на рисунката – 35/50 см

2. Техника на изпълнение – акварел

3.  Творбите не трябва да се паспартират и рамкират

4. На гърба на всяка рисунка е необходимо да бъдат отбелязани четливо следните данни:

- трите имена на участника

- заглавие на творбата (по клавирните пиеси)

- e-mail, телефон за контакт

5. Всеки участник може да изпрати само 1 рисунка

6. Към конкурсната творба трябва да е приложена служебна бележка, удостоверяваща класа и училището, в което учи ученикът.

7. Творбите за конкурса се приемат на следния адрес: Бургас 8000, ул.Кавала 39, НУМСИ “Проф.Панчо Владигеров", /за конкурса /

8. Краен срок за изпращане на рисунките: 22.02.2019 г.

Компетентно жури ще определи Първа, Втора и Трета награда във всяка възрастова група – предметна награда и диплом.

Критерии за оценяване:

- оригиналност на рисунката

- съответствие с темата на конкурсната задача

- композиция

- цветово решение

- технически похвати при работа с акварел

Най-добрите рисунки  ще бъдат включени в изложба, която ще се открие в деня на награждаването – 13.03.2019 г.

Произведенията, изпратени за Национален конкурс за рисунка „Акварели опус 37” не се връщат след приключване на конкурса и всички права върху тях остават за организаторите.

Клавирен цикъл “Акварели" оп. 37 от Панчо Владигеров е съставен от шест пиеси: „Малък прелюд“, „Меланхолия“, „Танц“, “Пасторал", ”Ръченица" и ”Ритмично движение". Характеризира се с художествена образност и изобилие от разнообразни звукови и технически похвати. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Напусна ни музикантът Росен Петров

Напусна ни музикалният изпълнител Росен Петров, който с песните си радваше няколко поколения, съобщават от община Бургас. Той е роден на 27 февруари 1947 година. Росен Петров е носител на голямата награда от второто издание на конкурса "Бургас и морето" през 1974 година. Той печели приза с изпълнението на "И вятърът пее тази песен" по текст на Стойчо..

публикувано на 22.01.19 в 11:57

„Коя гад изяде кашкавала“ в Бургас

„Коя гад изяде кашкавала“- комедия, провокирана от филма на Еторе Скола „Грозни, мръсни, зли“. Ще бъде показана в Бургас на 23 януари от 19 часа в Дома на нефтохимика. Италианско семейство, в което всички толкова искат да работят, че ако не ги мързеше щяха да го направят.Семейство просяци, крадци, но и мечтатели. Мечтите им са да станат инвалиди,..

публикувано на 22.01.19 в 09:31

Представят мултимедийния балетен спектакъл за деца "Приказни сезони"

>Балетната импресия за деца "Приказни сезони" ще бъде представена днес. Мултимедийният спектакъл е по музика на Вивалди. Автор на текста на спектакъла е дългогодишният балетмайстор на Държавна опера - Бургас Недко Георгиев.  "Има формата на мюзикъл за деца по музиката на Вивалди. Използвам годишните времена и върхо по-мелодичните моменти съм съчинил..

публикувано на 22.01.19 в 09:15

Веселина Седларска споделя личен опит в "Депресията ме обича"

„Депресията ме обича“ е озаглавена третата книга на Веселина Седларска. Тя е опит за самоизследване и е много по - различна от предните две „България за начинаещи“ и „ Кладенецът“, обясни известната журналистка. „Тук има много разказан личен опит. Аз имам дълъг стаж с депресията, приятелки сме с нея от много време. Хитруваме, надхитряме..

публикувано на 21.01.19 в 11:49

Прожекцията на филма за Ирена Сендлер - жената, спасила хиляди еврейски деца ще е на 23 януари

Поради грипната ваканция, прожекцията на документалния филм "Животът на Ирена Сендлер" се отлага за 23 януари, 18 часа, КЦ "Морско казцино", зала "Петя Дубарова". Входът е свободен! Център за еврейско-българско сътрудничество "Алеф" за поредна година се включва в инициативите по повод Международния ден за възпоменание жертвите на  Холокоста - 27..

обновено на 21.01.19 в 09:32

Николай Табаков ще проведе работилница за правене на лампи в Дома на писателя

Работилница за правене на лампи предстои днес в Бургас. Тя ще е под ръководството на Николай Табаков, майстор на лампи, който от десет години се занимава с това изкуство. „10 -12 души най – много мога да поема в една група. Давам им възможност сами да си направят лампи, дори ги провокирам за това. Аз най – лесно мога да направя една..

обновено на 20.01.19 в 09:27

Камерен оркестър "Данополис" с първи концерт за годината в Ямбол

Почитателите на класическата музика в Ямбол ще могат да се насладят днес на първия за годината концерт на Камерен оркестър „Данополис“. Наречен провокативно „Новогодишен“, концертът е поздрав към ямболската публика с пожелание за здрава и вдъхновяваща 2019-та година. Програмата стартира с „Ямболска празнична увертюра“ на композитора и главен диригент на..

публикувано на 20.01.19 в 08:25