Община Бургас представи новите правила за прием в детски градини, ясли и първи клас

| обновено на 14.01.19 в 11:01
Автор:

Община Бургас предлага на вниманието на всички родители проект на Наредба с новите правила за прием в 1 клас, детска градина и ясла през 2019/2020 година.
Внесените промени са съобразени с новостите в българското законодателство в областта на образованието. Бургаските родители имат достатъчно време да разгледат правилата, да изкажат мнение и да направят предложения за промени. След това проектът на общинската наредба ще бъде внесен за одобрение в местния парламент заедно с проектобюджета за настоящата година.

Правилата са посочени в сайта на общината:

https://www.burgas.bg/bg/notice/details/1396/36991

https://www.burgas.bg/uploads/7cde8ca9a58be6703ac2688db7579a6a.pdf

Приемът за 1 клас, детска градина и ясла в Бургас ще става по електронен път и тази година.

* Дете с постоянен/настоящ адрес, което живее над 3 г. на посочения адрес, считано от датата на стартиране на системата за електронен прием;

* Други деца от семейството, обучаващи  се в училището към 15.09.2019 г.

Предложението е вече и за двата критерия да се дават по 200 точки.

Важно е родителите да знаят, че заявената при кандидатстването адресна регистрация трябва да е на детето, а не на някого от тях. Ползването на предимства, заявени при подаване на регистрация, се доказва в момента на записване в учебното заведение. На място трябва да се представят всички документи (оригинали), доказващи съответните предимства, в противен случай детето няма да бъде записано в учебното заведение.

Междувременно тази година се увеличават средствата за издръжка на едно дете в детските градини при 5 и 6-годишните - от 260 на 350 лева, и за 3 и 4-годишните - от 810 на 860 лева, за дете в яслена група - от 810 на 860, за дете със СОП - от 910 на 930 лв., като таксите, които ще плащат родителите, остават непроменени.
С увеличаването на издръжката детските градини ще получат с 450 000 лева повече. Така ще могат да осигурят още по-качествено хранене, по-добри учебни помагала, повече занятия на открито, по-добра програма за работа с децата със СОП и повишаване квалификацията на учителите.


ВИЖТЕ ОЩЕ

ОЧАКВАЙТЕ В "АКЦЕНТИ" НА 26 МАРТ:

Да се събуждаш сутрин щастлив е най-голямото постижение в живота! За да усетите магията на утрото, какво ще кажете за чаша хубаво кафе, палачинка с ягодово сладко и целувка от любимия човек! Добро утро с БНР – Бургас, ето и акцентите в сутрешната ни програма: -   В рубриката ни „Чуй Европа“ - Новият Европейски парламент ще вземе важни..

публикувано на 26.03.19 в 06:54

Изложба за Аполония в Националната библиотека

Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” съобщи на официалната си страница http://www.nationallibrary.bg/wp/?p=63584&lang=bg, че е включила в културния си календар за 2019 г. изложбата „Аполония/Созопол – град в спиралата на вечността“ и разпространи покана за нейното откриване. Проявата е добре замислен и професионално разработен културен..

публикувано на 25.03.19 в 17:18

Нова социална инициатива в община Несебър

Сдружението на творците и занаятчиите в Несебър, с подкрепата на кмета на общината Николай Димитров, даде старт на нова социална инициатива. Тя е насочена към детските градини и цели набиране на подходящи играчки и занимателни пособия. С тях ще бъде попълнен и разнообразен фондът на образователните заведения за най- малките.  В рамките на три дни –от 21..

публикувано на 25.03.19 в 16:38

Кулинарно изложение с ястия по тракийски рецепти се проведе в Бургас

Кулинарно изложение на традиционни тракийски гозби и съвременни вкусотии се проведе днес в Културен център „Морско казино“. Той се организира от тракийското дружество „Екзарх Антим Първи“ по повод Денят на Тракия – 26 март. В него се включиха 54 участнички от клубовете към организацията. Млечник, катина баница, кешкек и много други..

публикувано на 25.03.19 в 15:57

Доброволци стартираха обучението си за Бургас Рециклира 2019

Започна подготовката на доброволците за Бургас Рециклира 2019. Близо 60 са желаещите да влязат в 10 училища, за да научат над 1 000 първокласника какво представляват отпадъците, защо за опасни и как да ги рециклират. Инициативата се провежда за шеста поредна година. По-голямата част от желаещите да се включат в кампанията са ученици в..

публикувано на 25.03.19 в 15:18

"Булевард Демокрация" на 25-ти март

Темата ни днес - връщането на майката на работа - какви пречки срещат родителите, как ги преодоляват и какво е необходимо, за да е по-лесен този процес. Мненията след минути в предаването. Бургаската регионална библиотека получи международна награда за иновации. За какво точно е признанието ще ви разкажем в последния час на предаването. Вече..

публикувано на 25.03.19 в 14:23

„Мини Академия за родители“ отново гостува в Бургас

И тази година бургазлии могат да се срещнат с някои от най-добрите специалисти в областите детско здраве, образование и възпитание. Това ще се случи на 6 април в експо център "Флора", от 10:00 до 15:00 часа. Пълна информация за събитието ще намерите в сайта:  www.parentacademy.bg .  " С появата на двете чертички, всички бързо разбираме, че..

публикувано на 25.03.19 в 12:54