Съдия Росица Темелкова отбеляза една година управление на Окръжен съд - Бургас

 Окръжен съд – Бургас отчита добри показатели по критерия „бързина“ на съдебните процеси, като в съда се прави ежемесечна справка за забавени дела и регулярно се обсъждат мерки за тяхното разрешаване.Стремежът на съдиите е ефективност, бързина, прозрачност и предвидимост в работата, така че да отговорим на очакванията на обществото. През годината се проведоха и няколко обучения, тъй като основната цел е повишаване на професионалната квалификацията на магистратите, заяви председателят  на Окръжен съд – Бургас, съдия Росица Темелкова.

 „Днес ежедневието на съдията е изключително натоварено – администрирането на текущи доклади, подготовка и водене на съдебни заседания, писане на съдебни актове, участие в работни групи и други дейности. В работата ни се изисква самоподготовка, непрестанни квалификации и професионално усъвършенстване. От нас, като съдии, се очаква и е необходима, като служебен дълг, обективност, предвидимост и задълбоченост при разглеждането на отделните правни казуси. Много често нашите решения променят съдбии това е отговорност, която всеки от нас носи, но често тя много тежи. Съдийската професия е осъзнат избор за магистратите в Окръжен съд -Бургас, независимо, че в много случаи е свързана с изтощителни усилия и самоналожени ограничения“ сподели съдия Темелкова.

 Окръжен съд – Бургас вече е свързан с Единния портал за електронно правосъдие и е въпрос на време да се стартира възможността на страните да се възползват от безплатния отдалечен достъп до делата, който той предоставя.  През 2018 г. са проведени и девет видеоконферентни връзки с няколко европейски държави.

 Окръжен съд – Бургас е един от съдилищата в страната, който съвместно с Районен съд – Бургас откри Център за медиация и извънсъдебно разрешаване на спорове. С днешна дата са проведени над 30 процедури по медиация, има сключени 11 споразумения. През изминалата година, Окръжен съд – Бургас включи медиацията и като учебна дисциплина в Образователната програма на ВСС, по която ученици се обучават в правото от съдии. 2000 ученици слушаха лекции на правна тематика по Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, по която Окръжен съд – Бургас си партнира с Районен съд – Бургас и Окръжна и Районна прокуратури. Целта е младите хода да придобият представа за отговорността на съдийската професия, а също и за правата и задълженията си като европейски граждани. На интернет-страницата на съда могат да бъдат прочетени 11 ученически есета по темите „Съдебната власт – доверие в закона“ и „Моето право е моята отговорност“.

 През изминалата година в Съдебна палата – Бургас, по инициатива на председателя на Окръжен съд - Бургас, бе открита изложба с фотографии на тема „Бургас – моят град“ на възпитаници на Школата по фотография към Центъра за подкрепа на личностното развитие – Бургас.

 Окръжен съд – Бургас е синхронизирал системата за правосъдие за деца в България с европейските и международни стандарти и има изградена специализирана „Стая за деца“.

 „Мотивираният и квалифициран колектив е най-важната за мен предпоставка за успех“, коментира съдия Темелкова .


ВИЖТЕ ОЩЕ

Специализирана полицейска акция се провежда в Бургас

Специализирана полицейска акция се провежда в Бургас. Следят се входовете и изходите на града. В акцията участват служители на Криминалната полиция при ОД на МВР, ГДБОП и Специализираната прокуратура. Очаквайте подробности!

публикувано на 14.10.19 в 12:11

Пешеходец е с опасност за живота след като е бил блъснат снощи в село Славянци

Пешеходец е с опасност за живота след като е бил блъснат в село Славянци, докато е пресичал. Мъжът е на 54 години от същото населено място. Застигнат е от автомобил, шофиран от 26-годишна жена от Сунгурларе. Инцидентът е бил в района на кръстовището на улиците «Георги Димитров" и «Кооперативна» в селото снощи. Пострадалият е с тежки травми по..

публикувано на 14.10.19 в 08:36

Мъж скочи от третия етаж при пожар в Меден рудник (ОБНОВЕНА)

44-годишен мъж e скочил от третия етаж при пожар в блок в комплекс "Меден рудник", съобщиха от бургаската полиция. Сигналът за инцидента е подаден в 19,25 мин. в Четвърто РПУ.  Пламъците лумнали в апартамент на третия етаж във вход 4 на блок 105. Пристигналите на мястото полицаи започнали евакуация на целия вход. Уплашен, собственикът на..

публикувано на 12.10.19 в 20:23

Възстановено е движението по пътя Добрич-Златиница и в двете платна

Движението по второкласната пътна отсечка Елхово – Средец в участъка Добрич – Златиница  вече е възстановено, съобщава Агенция "Пътна инфраструктура".. Временно този следобед  се осъществяваше  само  в една лента двупосочно заради пътен инцидент. 

обновено на 11.10.19 в 17:18

Мъж е бил нападнат снощи в Сунгурларе

В Районното управление в Сунгурларе снощи около 23 часа е получено съобщение за инцидент, при който на 35-годишен мъж от Сунгурларе е нанесен побой от неустановени до момента лица, съобщи полицията. Своевременно местопроизшествието е посетено от полицейски служители, които извършили множество процесуално-следствени действия с цел установяване..

публикувано на 11.10.19 в 17:16

Няма нарушения в завода за скариди в Айтос. Всички работници декларирали, че работното време се спазва

Няма открити нарушения в завода за скариди в Айтос. Инспекцията по труда извърши проверка там, след интервю, излъчено по БНР-Бургас, с бивша служителка, която твърди за наднормено работно време и лоши условия на труд . Работа по 10 до 12 часа, ниски температури – до 14 градуса. За подобни нарушения сигнализира бивша работничка в завода..

публикувано на 11.10.19 в 12:36
Снимката е илюстративна.

Самолет от Москва за Бургас кацна извънредно в Ростов

Самолет, изпълняващ полет от Москва за Бургас, е кацнал извънредно в Ростов на Дон, съобщава ТАСС, цитирана от "24 часа". Агенцията се позовава на анонимен източник от правоохранителните органи в града.  Според източника причина за извънредното кацане е газов пистолет, който е останал в ръчния багаж на един от пътниците. Самият той е..

публикувано на 11.10.19 в 10:12