Съдия Росица Темелкова отбеляза една година управление на Окръжен съд - Бургас

 Окръжен съд – Бургас отчита добри показатели по критерия „бързина“ на съдебните процеси, като в съда се прави ежемесечна справка за забавени дела и регулярно се обсъждат мерки за тяхното разрешаване.Стремежът на съдиите е ефективност, бързина, прозрачност и предвидимост в работата, така че да отговорим на очакванията на обществото. През годината се проведоха и няколко обучения, тъй като основната цел е повишаване на професионалната квалификацията на магистратите, заяви председателят  на Окръжен съд – Бургас, съдия Росица Темелкова.

 „Днес ежедневието на съдията е изключително натоварено – администрирането на текущи доклади, подготовка и водене на съдебни заседания, писане на съдебни актове, участие в работни групи и други дейности. В работата ни се изисква самоподготовка, непрестанни квалификации и професионално усъвършенстване. От нас, като съдии, се очаква и е необходима, като служебен дълг, обективност, предвидимост и задълбоченост при разглеждането на отделните правни казуси. Много често нашите решения променят съдбии това е отговорност, която всеки от нас носи, но често тя много тежи. Съдийската професия е осъзнат избор за магистратите в Окръжен съд -Бургас, независимо, че в много случаи е свързана с изтощителни усилия и самоналожени ограничения“ сподели съдия Темелкова.

 Окръжен съд – Бургас вече е свързан с Единния портал за електронно правосъдие и е въпрос на време да се стартира възможността на страните да се възползват от безплатния отдалечен достъп до делата, който той предоставя.  През 2018 г. са проведени и девет видеоконферентни връзки с няколко европейски държави.

 Окръжен съд – Бургас е един от съдилищата в страната, който съвместно с Районен съд – Бургас откри Център за медиация и извънсъдебно разрешаване на спорове. С днешна дата са проведени над 30 процедури по медиация, има сключени 11 споразумения. През изминалата година, Окръжен съд – Бургас включи медиацията и като учебна дисциплина в Образователната програма на ВСС, по която ученици се обучават в правото от съдии. 2000 ученици слушаха лекции на правна тематика по Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, по която Окръжен съд – Бургас си партнира с Районен съд – Бургас и Окръжна и Районна прокуратури. Целта е младите хода да придобият представа за отговорността на съдийската професия, а също и за правата и задълженията си като европейски граждани. На интернет-страницата на съда могат да бъдат прочетени 11 ученически есета по темите „Съдебната власт – доверие в закона“ и „Моето право е моята отговорност“.

 През изминалата година в Съдебна палата – Бургас, по инициатива на председателя на Окръжен съд - Бургас, бе открита изложба с фотографии на тема „Бургас – моят град“ на възпитаници на Школата по фотография към Центъра за подкрепа на личностното развитие – Бургас.

 Окръжен съд – Бургас е синхронизирал системата за правосъдие за деца в България с европейските и международни стандарти и има изградена специализирана „Стая за деца“.

 „Мотивираният и квалифициран колектив е най-важната за мен предпоставка за успех“, коментира съдия Темелкова .


ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

Двама велосипедисти пострадаха при катастрофи в Бургас и Айтос

Двама велосипедисти са блъснати вчера в Бургас и Айтос, съобщиха от полицията. Момче на 13-години е ударено от автомобил на кръстовището на бул. „Тракия“ и бл. 68 в к-с „Славейков“. Катастрофата е станала в района на пешеходната пътека, след като детето е излязло внезапно на платното за движение. Шофьорът все още не е установен. Момчето е без..

публикувано на 23.05.19 в 14:35

Измамница ще лежи 8 месеца в затвора

Условно наказание от 8 месеца „лишаване от свобода“, изтърпяването на което е отложено с изпитателен срок от 3 години, наложи Районна прокуратура – Бургас на подсъдима за измама. Тя е призната за виновна, затова че през 2015 година е накарала друга жена да си мисли, че  срещу нея се води наказателно производство.  Авторът на измамата е настояла,..

публикувано на 23.05.19 в 13:17

4 години „лишаване от свобода“ за убийство на пътя

Дойчин Миневски ще лежи 4 години в затвора за к атастрофата на АМ "Тракия", при която причини смъртта на жена .  Случаят е от октомври 2016 г, когато обвиняемият е управлявал своя джип и пропускайки  отбивката за Карнобат, тръгнал на заден ход.  Зад него с все по-ниска скорост се движел друг автомобил, в който пътували двама съпрузи. Шофьорът бил..

публикувано на 23.05.19 в 13:07
Снимката е илюстративна.

Възрастен мъж е спасен след пожар в „Меден рудник“

85-годишен бургазлия е спасен при пожар в апартамент в комплекс „Меден рудник“, съобщиха от полицията. Огънят е тръгнал от газов котлон, който е бил оставен без надзор. Близки на мъжа оставили ястие да се вари на него, но впоследствие то се е запалило. Възрастният човек е трудноподвижен и не е успял да овладее ситуацията. Той е откаран в болница,..

публикувано на 22.05.19 в 13:22

Внук ще изтърпи 17-годишна присъда за убийството на дядо си

Марио Михайлов и от Станислав Василев от Бургас отиват в затвора за убийството на 72-годишния Васил Петков от с.Люлин, община Стралджа. Деянието е извършено по особено мъчителен начин. До престъплението се стига след конфликт между дядо и внук за пари. Възрастният мъж умира след задушаване с въже, като по тялото му са открити счупвания и следи от..

публикувано на 22.05.19 в 11:13

Автоджамбаз катастрофира бягайки от полицията

Колата на английски гражданин е била открадната от  с. Оризаре.  В резултат на проведените полицейски действия, автомобилът е засечен да се движи в района на Слънчев бряг-запад. В ъпреки подадените звуков и светлинен сигнал, той не само не е спрял, а увеличил скоростта си. Последвала зрелищна гонка. Поради високата скорост обаче, шофьорът не..

публикувано на 22.05.19 в 11:00

Спецполицаи задържаха трима за лихварство и тормоз

Служители на Специализираните полицейски сили и РУ - Несебър арестуваха трима мъже, по подозрение, че са извършвали незаконна лихварска дейност. Според събраните по случая данни, те не само отпускали нелегални заеми, но тормозели психически и физически длъжниците, които закъснявали с вноските си. Досъдебното..

публикувано на 22.05.19 в 09:19