Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В "Любовта трае цял живот" ви представяме: Семейство Тозови-"Хванахме се за ръце и не се пуснахме"

 През февруари, месецът на виното и любовта, БНР Бургас провежда няколко инициативи,свързани с празника 14-ти февруари. Във Фейсбук страницата ни вече тече една от тях, друга пазим като изненада за следващата седмица, а тази, която представяме сега, нарекохме „Любовта трае цял живот“.Всяка седмица, всеки четвъртък ще ви разказваме по една семейна история. Ще ви представим хора, преминали през различни изпитания и щастливи моменти. Такива, които 50 или 60 години като съпрузи споделят и делник и празник.Това ще са нашите малки разкази за тяхната голяма любов.

 Първото семейство в " Любовта трае цял живот"  е на Ангел и Йорданка Тозови. Днес те живеят в Бургас. Преди дни отбелязаха 60 години съвместен път. Той започва  в края на 50-те години на миналия век и навярно прилича на  живота на всички млади хора по това време. 

Ангел е роден във видинския край, но съдбата още в ранните му години го изпраща в Източна България. Йорданка се ражда в Стралджа, градчето, в което  се срещат.

Йорданка Тозова:

Те временно бяха дошли, ние се запознахме. Майка му ме хареса, тя дойде да сватува.Излизахме, опознавахме се. После се сгодихме.Него трябваше да го вземат войник, отложиха го. Той без баща, аз без баща, сватба няма кой да ни направи.Майките колкото могат, толкова.По него време не даваха да се правят сватби, даваха да има само банкети. Не знам защо. А ние и малка не можехме да си направим.Направихме си един хубав банкет.Подписахме в Карнобат. Взеха го войник. Аз през това време забременях.Той докато беше войник, аз родих. Не можа да присъства на раждането, като си дойде в отпуска, тогава видя детето.Като се уволни, остана на работа в Трудови войски.Аз още бях в Стралджа. И така няколко години бяхме разделени.Той трябваше да вземе жителство за Бургас.Намерихме една квартира, малка стая. Животът ни почна, с едно легло, една маса, едни шкаф и едно гардеробче.

Ангел Тозов:

Трябваше да разбера, че заедно ще теглим каиша.От друга страна, като мъж, трябваше по- голяма инициатива да имам, по-голяма отговорност да поемам.Останах на работа, като дойде време за квартирата, военните ми дадоха легло, дюшеци, завивки.

Йорданка Тозова:

Първото ни пътешествие беше до Бургас. Тук си купихме  красив винен сервиз, това беше първата ни семейна вещ. Още го имаме.

И макар Йорданка и Ангел да  нямат  истинска сватба, преди 10 години, те празнуват  заедно с близки и приятели своята златна сватба. Тя е организирана от дъщерите им, беше много хубаво, каза Йорданка и сподели кой е най-големият урок, който са предали  на децата си:

Да се трудиш, да се учиш, да не лъжеш и да не крадеш. Моите деца, с труд голям, ги изучихме.Никога не са ме посрамили.Това са 60 години !С него като се събрахме,се хванахме за ръце, защото бяхме малки,хванахме се като деца за ръце и досега не сме си пуснали ръцете.

Трае ли любовта цял живот?

Който и да ме е попитал досега, ти обичаш ли го,има ли любов между вас, аз казвам, не мога да ви отговаря.Обичали сме се, уважавали сме се. Единствено мога да кажа, че ние не можем един без друг. Това е цял живот. Винаги сме били заедно. Винаги! И в добро, и в зло!

Повече в звуковия файл:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

От детска градина "Златното ключе", БНР Бургас стартира Маратон на четенето

БНР Бургас започна маратон на четенето сред детските градини и училищата в града. Екипът на обществената медия чете на малчуганите едни от най-интересните сюжети от книжката „Приказни истории с БНР Бургас“ . Нашето издание, в което разказите са създадени от деца за деца.  Днес посетихме Детска градина „Златното ключе“.  Възпитаниците му..

публикувано на 09.04.24 в 17:17

БНР-Бургас събира приказни детски истории за осми път

За осми път БНР-Бургас провокира детското въображение и интерес към четенето на книги и създаването на истории! В Международния ден на детската книга напомняме на деца и родители, че проектът на обществената медия „Приказни истории с БНР Бургас“ е отворен и може да изпращате вашите авторски сюжети.  В конкурса могат да участват деца на възраст от 5 до 18..

обновено на 02.04.24 в 13:45
Водещите Алексей Ледов и Атанасия Петрова

Художничката Емилия Николова пред "Детско царство"

Художничка Емилия Николова гостува в седмичното издание на предаването „Детско царство“. Пред водещите Алексей Ледов и Атанасия Петрова тя разказа за увлечението си по изобразителното изкуство: „Рисувам от малка. Това увлечение към създаването на някакви пространствени образи като че ли на човек му е дадено с неговото създаване. То иска да..

публикувано на 31.03.24 в 09:00

Народната певица Златка Ставрева пред "Детско царство"

Народната певица Златка Ставрева бе специален гост в предаването "Детско царство" на 10 март. Пред водещите Надя, Григор и Атанасия Петрова тя разказа за първите си стъпки в народното пеене и фолклорната традиция, която предава на младите. Певицата сподели: "Духът на легендарна Странджа, който нося вече толкова години, е силата на моето ежедневие,..

обновено на 10.03.24 в 16:39

Роза Боянова: Фотев говореше малко, но ронеше бисери

С кампания под надслов „Не е измислица морето и щастието съществува!“ БНР-Бургас отбелязва  90-годишнината от рождението на поета Христо Фотев. Община Бургас и БНР-Бургас обявиха събитията, посветени на поета Христо Фотев Съвместно с Община Бургас медията ни  подготвя биографична експозиция, посветена на житейския и творчески път..

обновено на 06.03.24 в 10:38

БНР-Бургас подготвя изложба за Христо Фотев пред НХК

БНР-Бургас ще отбележи 90-годишнината от рождението на поета Христо Фотев с кампания под надслов „Не е измислица морето и щастието съществува!“ Съвместно с Община Бургас обществената медия подготвя биографична експозиция, посветена на житейския и творчески път на Христо Фотев-роден на Благовещение, отдаден на словото, морето и своя Бургас. Ръкописи,..

публикувано на 23.02.24 в 15:22

Отбелязваме Световния ден на радиото

Отбелязваме Световния ден на радиото. Инициативата е на ЮНЕСКО. Тази година честването ще се проведе за 13-и пореден път, и е под наслов: "Радиото: един век информира, забавлява и образова".  Бургазлия реставрира радио апарати от Втората световна война В епохата на бурно технологично развитие, радиото остава медията, на която се доверяват..

публикувано на 13.02.24 в 10:43