Хранителни пакети за моряци, които няколко месеца не могат да отплават от Бургаския порт

Генералният консул на Република Турция в Бургас Нурай Иньонтепе заедно с Българския червен кръст и Червения полумесец дариха хранителни продукти на екипажа на кораба „Лайди Бо“. От есента плавателния съд е на Бургаския порт и не може да отплава заради лошо техническо състояние и финансови задължения на собственика.

Днешната хуманитарна акция е поредна за екипажа на „Лейди Бо“, който от няколко месеца е закотвен в бургаското пристанище, а екипажът – турци, украинци и индийци не може да отплава заради не изплатени заплати. Нурай Иньонтепе, Генерален консул на Република Турция в Бургас посочи, че собственика на плавателния съд има много задължения както към екипажа, така и към пристанището

В момента собственикът се опитва да изтегли кредит, за да погаси дължимото. Най-крайното решение е корабът да се продаде за скраб и с парите да се платят сметките. Според международното морско право когато екипажа на кораба го напусне без основателна причина, те не могат да си получат заплатите, затова те не могат да напуснат кораба в момента“, обясни Нурай Иньонтепе.

В момента на кораба има ток и вода, а моряците днес получиха храна и хигиенни пакети от първа необходимост, посочи Виолета Радева БЧК -Бургас

Хуманитарната помощ е съвместно с Червения полумесец. Това са хранителни продукти от първа необходимост и хигиенни пакети. В зависимост от ползването е за месец- два. БЧК-Бургас има опит при такива ситуации и друг път сме оказвали помощ на бедстващи моряци“, обясни Виолета Радева.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Биопроизводители излизат отново на протест днес

Биопроизводители излизат днес за втори път на протест с искане за оставка на земеделския министър Румен Порожанов. Те настояват за качествена промяна на политиките на държавата в този сектор. 13 земеделски организации подкрепят искането за оставка и заявяват, че ще се присъединят към протеста.  Земеделското министерство обяви геноцид на..

публикувано на 22.04.19 в 08:52

Георги Дражев: Трябва да се ограничи паркирането на служебни автомобили на обществените паркинги

Да се ограничи паркирането на служебни автомобили на обществените паркинги в Бургас, предлага общинският съветник Георги Дражев. Докладната му записка предизвика противоречиви мнения сред колегите му и, според някои, трябва да се доработи. Проблемът трябва да занимае експертите, смята той: "Това, което искам е да освободя максимално..

публикувано на 22.04.19 в 08:40

Община Тунджа празнува днес

В Международния ден на Земята, своя празник отбелязва една от най-големите общини в страната, община Тунджа. Тя е създадена през 1987 година и обединява 44 села в Ямболска област. Празничният ден започва с тържествена сесия на Общински съвет, на която ще бъдат връчени отличия на граждани, общественици, собственици на фирми и общински служители,..

публикувано на 22.04.19 в 07:47

Започна Страстната седмица

Велики понеделник е, започва Страстната седмица, която е последната от живота на Иисус Христос. Всеки ден от тази седмица е велик, защото е наситена с много страдания и обичаи, а православната църква извършва тържествени богослужения, припомнящи евангелието.  На Велики четвъртък се извършва Тайната вечеря на Христос с 12-те апостоли, по време на която..

публикувано на 22.04.19 в 07:42

Хранилки за птици

Цветни хранилки за птици вече са монтирани в Борисовата градинка в Бургас, в к-с Лазур и в к-с "Славейков" до Парк „Арена ОЗК“. „ В навечерието на Деня на Земята, с млади хора от ГЕРБ в Бургас, поставихме хранилки за птици в Борисовата градинка. Красивите къщички са изработени от отпадъчни материали с много внимание за детайла. Поздравления..

публикувано на 21.04.19 в 13:24

Велопоход "Заедно"

Социално-спортното събитие в подкрепа на хората с хемофилия събра съмишленици по маршрута, който в Бургас тръгна от Морското казино. Кампанията  е под наслов „Движението е промяна!“ С нея призовават всеки да бъде двигател на позитивната промяна, която да ни прави по-добри, сплотени и готови да дадем добър пример в обществото. Организаторите отбелязват:..

публикувано на 21.04.19 в 12:27

Открити сцени на Цветница в Бургас

Цветна градина на площад "Св. Кирил и Методий" ще посреща децата от 10:30 с 11 творчески ателиета за  дървени сувенири и хартиени цветя, за кошнички и декоративни венци за рисуване с пясък и оцветяване. В 11:00 часа ще започне богата фолклорна програма, в която ще  участват малките танцьори от ФА "Атанас Манчев" с ръководител Павлина Кръстева и..

публикувано на 21.04.19 в 07:30