Организират две факелни шествия в памет на Апостола на свободата в Бургас

Две факелни шествия в Бургас в памет на Апостола на свободата, предстоят на 19 февруари. Едното е организирано от местната структура на ВМРО, а другото от Организацията на закрила на българските граждани /ОЗБГ/.

Оказва се, че дори най – големият ни национален герой не може да обедини съвременните политически и граждански формации, които иначе заявяват, че организират проявите водени от патриотичните си чувства. Няколко години подред те провеждаха шествието заедно.

От ОЗБГ заявяват, че искат да се разграничат от ВМРО, защото не желаят да бъдат свързвани с партии. Ние сме гражданска организация и към нас в шествието ще се включат членове на друго гражданско движение „Сила“, съобщи председателят на Организацията Стефан Петров:

„Ние се разграничаваме от всякакви такива подобни партийни структури, защото ние сме родолюбива организация, неомърсена по никакъв начин, като партиите. Няма проблем да го направим със всеки, който дойде, обаче навсякъде да се каже, че го правим заедно, а не после хората да казват - А вие сте към онази партия! Ето тази година ще го направим със „Сила“ и ще стане нещо прекрасно в памет на Апостола!.“

чуйте повече в звуковия файл:


ВМРО – Бургас е инициатор на факелното шествие в памет на Апостола на свободата от 2001 г.

Разделението е факт за съжаление, но не е по наша вина, коментира Николай Стоянов от местната структура на „войводите“. Според него мотивите на ОЗБГ са "странни", а ВМРО никога не е използвало шествието в памет на Апостола за политически цели:

„ Идеята ни винаги е била само една, да привлечем гражданите и да отдадем заедно почит на паметта на Левски. Да събудим у младите една искрица към родолюбивото и патриотичното. За мен оттеглянето на ОЗБГ има само една логика, най – вероятно те искат да се афишират самостоятелно, заради предстоящите избори. Това е само мое предположение! Познаваме се с тези хора, заедно организирахме нещата през тези четири години и изведнъж – провеждаме нещата отделно!“

чуйте повече в звуковия файл:


И така шествието на ВМРО – Бургас ще започне от площад ”Тройката” в 18. 00 часа на 19 февруари. Маршрутът е ул. “Александровска” - ул. “Богориди” - Морска градина. Крайната точка е паметникът на българския герой в парка.

Шествието организирано от ОЗБГ също е предвидено за 18 часа. То ще тръгне от площада пред Общината, ще премине по ул. "Богориди" и  ще стигне до паметника на Васил Левски в Морската градина.

Ще се слеят ли двете шествия в памет на Апостола на свободата ще проследим на 19 февруари!


ВИЖТЕ ОЩЕ

С факелно шествие тази вечер в Бургас започват честванията в памет на жертвите на арменския геноцид

Ежегодно на 24 април, с решение на местния парламент в Бургас се почита паметта на жертвите в арменския геноцид в периода от 1915 - 1923 г. Венци и цветя ще бъдат поднесени тази сряда пред паметника до църквата "Сурп Хач" от 17.30 часа. Отбелязването на Международния ден в памет на жертвите на арменския геноцид ще започне още тази вечер във вторник, с..

публикувано на 23.04.19 в 16:13

Две главни улици ще бъдат преасфалтирани в Стралджа

Община Стралджа започна подготовката за преасфалтирането на две от главните улици в града „Стефан Караджа“ и „Д.Благоев“. И двете дълги години оставени без ремонт и превърнали се в истинско бреме за шофьорите. Бюджетните средства, които ще бъдат изразходени за ремонта, са близо 200 хил.лв. След фрезоване на съществуващата настилка възловата улица..

публикувано на 23.04.19 в 15:08

"Булевард Демокрация" - на 23 април

Интересни евроизбори се задават у нас. С интересни кандидати, които напират да защитават интересите ни на европейско ниво. Плеймейтка, пушачо – режисьор, плеймейтка, участници от риалити – формати и Бареков. Или поне бъдещият бивш учител се отказа от идеята си да донесе ново просвещение у нас и реши, че не е дооправил страната ни на европейско..

публикувано на 23.04.19 в 15:02

Димитър Николов поиска зелена светлина за изграждане на нова пътна връзка на „Меден рудник“

Кметът Димитър Николов внесе докладна записка, която да се разгледа при следващото заседание на местния парламент другата седмица. Тя е за изготвяне на подробен устройствен план, одобряване на задание и осигуряване на средства за изготвяне на прединвестиционни проучвания за изграждане на нова пътна връзка на "Меден рудник" с останалия свят. В момента..

публикувано на 23.04.19 в 11:15

„Бургасбус“ ще пусне извънредни курсове на Б1 и Б2 след полунощ в нощта срещу неделя

Хиляди бургазлии ще излязат в нощта на събота срещу неделя да запалят свещ и за традиционното обикаляне около храмовете в града. За да е по-лесно прибирането им у дома, по линии Б1 и Б2 ще бъдат извършени извънредни курсове с часове на тръгване от начална спирка в 00:30 часа, с нормално таксуване. За да е пътуването безопасно и комфортно, нека не..

публикувано на 23.04.19 в 11:03

Факелно шествие в памет на жертвите на арменския геноцид тази вечер в Бургас

С факелно шествие тази вечер в Бургас ще започне Отбелязването на Международния ден в памет на жертвите на арменския геноцид. То ще премине от пл. "Тройката" до Арменска църква "Сурп Хач", началото е в 19.00 часа. Честванията ще продължат и утре, с възпоменателен концерт в памет на загиналите под наслов "Никой не е забравен, нищо не е забравено". Той ще..

публикувано на 23.04.19 в 08:55

Време за четене в Световния ден на книгата

На 23 април заедно четем книгите на писателя и сценарист Александър Чобанов. Читалище „Изгрев 1909” и ИК „Хермес” представят Александър Чобанов, писател и сценарист, в седмото издание на инициативата „Заедно четем една книга”. Това ще се случи на 23 април, когато отбелязваме Световния ден на книгата и авторското право. Над 2000 бургазлии,..

обновено на 23.04.19 в 08:43