Организират две факелни шествия в памет на Апостола на свободата в Бургас

Две факелни шествия в Бургас в памет на Апостола на свободата, предстоят на 19 февруари. Едното е организирано от местната структура на ВМРО, а другото от Организацията на закрила на българските граждани /ОЗБГ/.

Оказва се, че дори най – големият ни национален герой не може да обедини съвременните политически и граждански формации, които иначе заявяват, че организират проявите водени от патриотичните си чувства. Няколко години подред те провеждаха шествието заедно.

От ОЗБГ заявяват, че искат да се разграничат от ВМРО, защото не желаят да бъдат свързвани с партии. Ние сме гражданска организация и към нас в шествието ще се включат членове на друго гражданско движение „Сила“, съобщи председателят на Организацията Стефан Петров:

„Ние се разграничаваме от всякакви такива подобни партийни структури, защото ние сме родолюбива организация, неомърсена по никакъв начин, като партиите. Няма проблем да го направим със всеки, който дойде, обаче навсякъде да се каже, че го правим заедно, а не после хората да казват - А вие сте към онази партия! Ето тази година ще го направим със „Сила“ и ще стане нещо прекрасно в памет на Апостола!.“

чуйте повече в звуковия файл:


ВМРО – Бургас е инициатор на факелното шествие в памет на Апостола на свободата от 2001 г.

Разделението е факт за съжаление, но не е по наша вина, коментира Николай Стоянов от местната структура на „войводите“. Според него мотивите на ОЗБГ са "странни", а ВМРО никога не е използвало шествието в памет на Апостола за политически цели:

„ Идеята ни винаги е била само една, да привлечем гражданите и да отдадем заедно почит на паметта на Левски. Да събудим у младите една искрица към родолюбивото и патриотичното. За мен оттеглянето на ОЗБГ има само една логика, най – вероятно те искат да се афишират самостоятелно, заради предстоящите избори. Това е само мое предположение! Познаваме се с тези хора, заедно организирахме нещата през тези четири години и изведнъж – провеждаме нещата отделно!“

чуйте повече в звуковия файл:


И така шествието на ВМРО – Бургас ще започне от площад ”Тройката” в 18. 00 часа на 19 февруари. Маршрутът е ул. “Александровска” - ул. “Богориди” - Морска градина. Крайната точка е паметникът на българския герой в парка.

Шествието организирано от ОЗБГ също е предвидено за 18 часа. То ще тръгне от площада пред Общината, ще премине по ул. "Богориди" и  ще стигне до паметника на Васил Левски в Морската градина.

Ще се слеят ли двете шествия в памет на Апостола на свободата ще проследим на 19 февруари!


ВИЖТЕ ОЩЕ

В петък без вода на няколко места в Бургас

В петък от 8:30ч до 16:30ч. без промишлена вода ще бъде ул."Владимир Вазов".  От 14:00 ч. до 17:00ч. ще бъде спряно водоподаването в района между ул. "Д-р Нидер" и ул. "Филип Кутев", също   ул. "Антим I", ул. "Лавеле", ул. "Славянска", ул. "Георги Шогунов", бул. "Булаир". От 10:00 ч. до 16:00 ч. ще бъде спряна водата и в к-с "Меден Рудник" з а..

публикувано на 21.02.19 в 17:43

"Булевард Демокрация" - на 21 февруари

Отсъствието на социалистите от парламента май ще предизвика извънредна работа. Според правният експерт на ГЕРБ Кирилов, лидерът на социалната партия не била съвсем коректна като казала, че не взимали пари дори и като не ходят на работа. Получавали 1/3. Което, при 3 500 лв., отвсякъде си е над 1 000 лв. Ако е вярно. И, ако е вярно, значи можеш..

публикувано на 21.02.19 в 15:06

Авторско изложение на мартеници за шести пореден път в НХК

За шести пореден път във фоайето на Културен дом на нефтохимика ще се проведе Авторското изложение на ръчно изработени мартеници от естествени материали "Българската Баба Марта". То ще стартира от 11 часа на 25.02.2019 г. с откриване по стар български обичай, с хляб и вино. В изложението участват творци от региона и страната, сред които и хора в..

публикувано на 21.02.19 в 13:52

Започва рекултивация на старото сметища в Малко Търново

Започва рекултивация на старото сметища на Малко Търново. Кметът Илиян Янев посочи, че е ясна фирмата изпълнител и до няколко дни ще се подпише договора. „В момента са подадени документи и пускаме процедура за избор на фирма за рекултивацията на сметищата в Граматиково и Звездец . Предизвикателство пред общината е след това да ги опазим от..

публикувано на 21.02.19 в 11:54
Парк Ретиро и ез. Естаке

Музеите и площадите на Мадрид (Галерия)

В рубриката на БНР - Бургас за туризъм днес отиваме в слънчева Испания, за да посетим столицата Мадрид. Без претенции за изчерпателност акцентираме на основните забележителностите – паркът Ретиро, музеите Рейна София и Прадо, Кралският дворец, площадите Пуерта дел Сол и Пласа де Майор. Първата ни спирка е основният площад Пласа Майор...

публикувано на 21.02.19 в 09:45
Нерегламентираното сметище

Нерегламентирано сметище край дерето в Ливада застрашава селото с ново наводнение

Нерегламентираните сметища край малките населени места са често срещан проблем. Тъй като регионалните депа за отпадъци са далече от повечето села, хората изхвърлят безразборно както битови боклуци, така и строителни материали. Такъв е случаят със село Ливада в община Камено. Там на метри от дерето се е образувало голямо нерегламентирано..

обновено на 21.02.19 в 08:52

Земетресение от 5 по Рихтер в Турция е усетено леко и в Бургас

Земетресение регистрирано на територията на Западна Турция е усетено съвсем леко в Бургас снощи.  От Националния институт по геофизика, геодезия и география (НИГГГ) при БАН съобщават, че трусът е бил около 20:20 часа, в близост до град Чанаккале. Той е бил магнитуд около 5 и дълбочина около 10 км. Н е се съобщава за пострадали и нанесени..

публикувано на 21.02.19 в 07:16