Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без подготвителни групи в основните училища в ЦГЧ, запазват ги само в ОУ "Княз Борис I"

През следващата учебна година няма да има полудневни подготвителни групи в Славейковото училище, ОУ „Ал. Георгиев Коджакафалията“ и ОУ „Братя Миладинови“ в Бургас. Причината е, че ръководствата на учебните заведения се преценили, че имат нужда от повече класни стаи, за да могат да преминат към едносменен режим на работа, уточни зам. кметът по образованието Йорданка Ананиева:

„Първоначално бяхме взели решение да премахнем предучилищните групи във всички училища, за да може по лесно да се премине към едносменен режим, но получихме предложение да бъдат запазени полудневните групи в училище „Княз Борис Първи“ и Начално базово училище и се съгласихме с това. Освен тях са оставени и предучилищните групи в двете училища в Меден Рудник, в кв. Горно Езерово и Рудник.“

Предучилищни паралелки в Централна градска част ще има само в училище "Княз Борис Първи". След закриване на останалите, шестгодишните деца ще бъдат обхванати в предучилищните групи в детските градини. 

След тези промени, много скоро бургаските основни училища в ЦГЧ ще могат да преминат в едносменен режим на работа, но това трудно може да се случи при гимназиите, добави Ананиева.

"Там броят на учениците е голям, а сградите не дават възможност за обособяването на нови класни стаи. Например Търговската гимназия, която е с 105 годишна история, там нямаме решение! Или трябва да бъде намален броя на учениците или трябва да надстрояваме. Подобен е проблемът и с другите големи училища като "Св. св. Кирил и Методий", Природо - математическата гимназия и др. "

Община е поискала от Министерството на образованието отпускане на средства за построяване на нови учебни сгради, като по този начин ще бъде решен и казусът с разделянето на Немската и Английската гимназии.      




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургас е домакин на олимпиада по лингвистика

120 ученици от VIII до XII клас пристигат в Бургас за участие в Националния кръг на олимпиадата по лингвистика. Тази година състезанието ще се проведе на 20 и 21 април в ППМГ „Акад. Никола Обрешков“, а официалното откриване е днес /19.04./ в 17.30 часа в Експозиционен център „Флора“. Състезателите са от градове в цялата страна - София, Пловдив,..

публикувано на 19.04.24 в 14:48

Специалната награда на БНР-Бургас в конкурса "За моята България" е за НБУ "Михаил Лъкатник"

Специалната награда на БНР-Бургас в конкурса "За моята България" е за НБУ "Михаил Лъкатник". Груповото изпълнение на учениците от началното училище в раздел "Рецитирам за България" беше впечатляващо, както като замисъл, така и като изпълнение. Художествената концепция на представянето съчетаваше рецитация, музика и актьорско изпълнение,..

обновено на 19.04.24 в 14:06

Конкурсът на НБУ "За моята България" става регионален

Ученическият конкурс „За моята България“ се провежда днес в Бургас за шести път по инициатива на Началното базово училище „Михаил Лъкатник“. Конкурсът е в две направления -"Рецитирам за България"-изпълнение на поетична творба от класически и съвременни български автори и "За теб, родино моя" за изпълнение на песен. Това е и първото издание, в което..

публикувано на 18.04.24 в 14:05

„Проф. д-р Асен Златаров“ ще подготвя бъдещи парамедици в нов център

Университет „Проф. д-р Асен Златаров” ще обучава следващия си курс парамедици в новия си Център за професионално обучение „Бургас“, съобщи висшето училище. В него те ще придобиват трета степен на професионална квалификация. Тя включва подготовка за оказване на първа помощ, транспортиране на болни и пострадали и при необходимост подпомагане на..

публикувано на 18.04.24 в 12:39

ОУ „Васил Априлов“ с концерт по повод 65 години от създаването си

Марияна Стефанова е директор на основното училище от 20 години. Тя разказа за създаването на учебното заведение през далечната 1958-1959 година: „С протокол номер 22 от 5 септември на Изпълнителния комитет на градски народен съвет – Бургас се обособява ново начално училище. Самото училище не е имало своя собствена сграда. През 1961 година..

обновено на 18.04.24 в 10:03

Сливенски ученик стана лауреат на Националната олимпиада по немски език

Ученик от сливенската езикова гимназия получи най-престижното отличие - лауреат - на Националната олимпиада по немски език, която се проведе на 30 март в Пловдив, съобщи общината. Атанас Исмаилов е ученик в 12 "е" клас в Профилираната гимназия с преподаване на западни езици "Захарий Стоянов". Получената на олимпиадата оценка 6.00 се признава като..

публикувано на 17.04.24 в 17:25

Обявиха 2 май за неучебен ден в Карнобат

2 май ще бъде неучебен ден в община Карнобат, реше кметът Георги Димитров. Така учениците ще почиват шест дни със събота и неделя - от 1-ви до 6 май включително. 2-ри беше единственият учебен между Деня на труда (1 май), Великден (3-5 май) и Гергьовден (6 май). Димитров обяви решението си, като се обърна към учителите и учениците с думите:..

публикувано на 17.04.24 в 15:11