Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

50 кукери от група "Каваклии" ще играят за здраве и плодородие в Долно Езерово

| обновено на 16.02.19 в 11:08
5
Кукерска група "Каваклии" при участието им на международния фестивал "Сурва" в гр. Перник
Снимка: Венци Кръстев

Близо 50 души от групата „Каваклии“ ще гонят злите сили и ще играят за здраве и берекет днес в кв. Долно Езерово.  Всяка година преди Заговезни те изпълняват традицията характерна за Кукеровден. Това е бургаската група, която спечели голямата награда "Златна маска" от тазгодишния фестивал „Сурва“ в Перник. Ръководител на групата е Йовка Русева, тя е пазителят на традицията и майсторът, който прави пъстрите маски на кукерите.

"Ще обиколим над 300 къщи преди да се срещнем в център с другата кукерска група "Тарфалии", която обикаля домовете в другата половина на квартала. Играем за здраве и берекет. Двете групи заедно ще представим  обредното „Заораване и засяване“, след това има народни борби и традиционно кукерско хоро", разказа 22 - годишният Цветан Русев, който е кукер вече над 10 години.

Най - малкият кукер, който ще участва в празника тази година е Даниел на 1 год. и 3 месеца, а най - възрастният е Христо на 70 години, който също все още обикаля с групата. За каваклиите е характерно, че са облечени в женски носии, маските им са пъстри черни гугли, украсени с разноцветни прежди и копчета.

Групата е печелила  много награди до момента - сред отличията им има и сребърни медали и сребърна маска от международния кукерски фестивал „ Сурва“ в Перник,  Специалната награда от Кукерландия гр. Ямбол - 2014 г,  „Златен Орфей“ и златен медал от Световния фолклорен шампионат в Китен и Слънчев Бряг през 2016 г.

Последната им голяма награда от пернишкия фестивал "Сурва" им дава правото да организират собствен кукерски фестивал в своето населено място. Каваклиите се надяват, че с помощта на Община Бургас ще могат да проведат такъв празник, на който да бъдат поканени групи от други селища в страната. На 23 февруари кукерите от Долно Езерово ще участват на "Кукериада" в с. Черган, където те са решени отново да спечелят най - голямото отличие.  

интервю с Цветан Русев може да чуете в звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Комедията "Мъжът на жена ми" гостува в Бургас

Мария Сапунджиева, Ненчо Илчев и Кирил Ефремов играят в „Мъжът на жена ми“. Постановката е на Мариус Куркински.  Текстът на комедията е на един от най-големите хърватски драматурзи Миро Гавран.  Актьорите ще поднесат на зрителите една пиеса, в която сериозните неща от живота са погледнати от смешната им страна. Сюжетът е разказ за оцеляването..

публикувано на 29.03.24 в 09:50

Вера Гиргинова блести в „Травиата“ в Операта

Операта „Травиата“ на Джузепе Верди ще бъде представена тази събота на сцената на Бургаската опера. П остановката интерпретира по интересен начин вечната тема за любовта, неподвластна на предразсъдъчни понятия и натиска на конюнктурата, на пропаданията на душата, на търсенето на утеха във взаимността. Тя е апотеоз на Красотата, в..

публикувано на 29.03.24 в 09:20

Петър Пецин показва запомнящи се плакати от изложби на Градската галерия

100 пана с плакати на изложби и рекламни лога представя художникът Петър Пецин в Градската художествена галерия "Петко Задгорски" днес на Бургас. Откриването е от 18 часа. Експозицията е своеобразна ретроспекция за дейността на галерията, посочва директорът на културната институция Георги Динев, по чиято идея се реализира изложбата „Графичен..

публикувано на 28.03.24 в 13:18

Спактакълът “Докато смъртта ни раздели“? на морска сцена

Какво ни остава “Докато смъртта ни раздели“ поставя екзистенциалната тема, но по забавен начин.  Едноименният спектакъл на Бойко Илиев ще бъде представена в Културен дом на НХК, на 30 март, в 19.00 часа. В главните роли са две бивши съпруги – Ирен Кривошиева и Роси Русева, които оплакват съпруга си Робин Кафалиев, избягал невъзмутимо с трета...

публикувано на 28.03.24 в 13:04

„Любов с вкус на лимони“ представя Димитър Никленов в Бургас

Новия си роман „Любов с вкус на лимони“ представя днес в Бургас писателят Димитър Никленов. Книгата разказва за едни съвременни Ромео и Жулиета, а финалът й отвежда читателите в Бургас. Любовта на главните герои  насочва вниманието към младите хора и техните семейства, както и към взаимоотношенията между деца и родители. Техните чисти и искрени..

публикувано на 28.03.24 в 11:27

Евгени Недев представя изложбата си "Време и пространства" в Бургас

Евгени Недев гостува с изложба „Време и пространства“ в Бургас. Той представя 25 картини пейзажна живопис. Сюжетите са планински и морски. Творбите са рисувани през последните 6 години. Сред местата, които са го вдъхновили са връх Кончето, Родопите, морето край Поморие, Балчик и др. "Аз работя в сферата на класическата живопис и ме..

публикувано на 27.03.24 в 14:15

"Икар" в 23 категории тази вечер в Народния театър

 В Народния театър "Иван Вазов" тази вечер ще бъдат връчени за 50-и юбилеен път наградите ИКАР. Актрисата Мария Каварджикова ще получи ИКАР за изключителен принос към българския театър, а за чест и достойнство ще бъде отличен сценографа Вечеслав Парапанов. На днешния 27 март отбелязваме световния ден на театъра, а Съюза на артистите..

публикувано на 27.03.24 в 13:17