Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Зелена книга" получи "Оскар" за най-добър филм и е част от програмата на „СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ НА БРЕГА“ (ОБНОВЕНА)

| обновено на 25.02.19 в 11:46
Снимка: Ройтерс

Филмът "Зелена книга" спечели  "Оскар"за най-добър игрален филм на 91 -вата церемония, организирана от  Американската филмова академия . Другите претенденти бяха още  "Рома", "Черната пантера" и "Черен в клана",  "Бохемска рапсодия",  "Фаворитката",  "Роди се звезда" и "Вице". Продукцията, в която участва и българинът- Димитър Маринов, спечели "Оскар" и за оригинален сценарий, а за най-добър адаптиран сценарий беше отличен филмът "Черен в клана". 

Мексиканецът Алфонсо Куарон взе "Оскар" за най-добър режисьор. Той беше отличен за филма "Рома", определян като полубиографичен, тъй като прозират мотиви за неговото лично израстване в Мексико. "Рома" спечели златна статуетка и в категорията "Най-добра кинематография", присъждаща се за операторско майсторство, както и в тази за най-добър чуждоезиков филм.

Актрисата Оливия Колман спечели "Оскар" за най-добра главна женска роля във филма "Фаворитката", а актьорът Рами Малек - за най-добра главна мъжка роля във филма "Бохемска рапсодия", в който изигра Фреди Меркюри. Лентата беше отличена и за музиката си - в категориите "Най-добър монтаж на звуковите ефекти" и "Най-добър звуков микс", както и в категорията "Най-добър филмов монтаж".

Песента "Shallow" от лентата "Роди се звезда" в изпълнение на Лейди Гага и Брадли Купър спечели златна статуетка в категория "Оригинална песен".

Реджина Кинг удостоена с "Оскар" в категорията "Най-добра поддържаща женска роля" за превъплъщението ѝ в ролята на Шарън Ривърс във филма "Ако Бийл стрийт можеше да говори". Златна статуетка в категорията "Най-добра поддържаща мъжка роля" спечели актьорът Махершала Али за ролята му на доктор Доналд Шърли във филма "Зелената книга".

За най-добър документален филм "Оскар" спечели лентата "Фрий соло", дело на екип на "Нешънъл джиографик", а за най-добър кратък такъв - "Точка. Край на изречението".

Като най-добра анимация беше отличен "Спайдърмен: В Спайди-вселената", "Бау" - за късометражен анимационен филм, а за най-добър игрален късометражен филм - "Скин". 

"Оскар" за най-добър грим и прическа спечели филмът "Вице", а "Оскар" за най-добър дизайн на костюм и за най-добри декори - филмът "Черната пантера", който спечели и статуетка и за оригинална музика.

Филмът "Първият човек", посветена на Нийл Армстронг – първият астронавт, стъпил на Луната, получи наградата за най-добри специални визуални ефекти.


Филмът "Зелена книга" ще е част от програмата на "София филм фест на брега". 

Продукцията е вдъхновена от истинското приятелство, което успява да преодолее расизма и класовото разделение.

"Зелена книга" разказва историята на Тони Лип - охрана в италиано-американски квартал в Бронкс, нает да бъде шофьор на д-р Дон Шърли. Той е световноизвестен чернокож пианист и е на турне, започващо от Манхатън и стигащо до дълбокия Юг. Именно на това пътешествие те трябва да разчитат на "Зелена книга" като пътеводител на безопасните места за афроамериканци. 
Двамата се изправят срещу расизъм, опасности, а историята поразява с топлота, човечност и хумор - Тони и Дон успяват да загърбят различията си, за да оцелеят и да преживеят заедно едно пътуване, което ще запомнят за цял живот.

"Зелена книга" ще бъде излъчен на 15 март от 20:15 часа.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургаска поетеса събра в антология стихове от 15 държави

42 автори от 15 държави, преведени от 9 езика и представени с над 100 творби, са събрани в антологията "Преоткрити в словото", чийто съставител и преводач е бургаската поетеса Наталия Недялкова.  В книгата са включени произведения на съвременни емблематични автори не само от съседните балкански страни и Европа, но също така и представители на..

публикувано на 24.04.24 в 13:05

Първа Гергьовденска изложба в Бургас

Седем творци именици дават началото   на първата Гергьовденска изложба в Бургас. Домакин на арт събитието е галерия „Ателие R“. Изложбата се открива в навечерието на поредицата от светли празници-на 29 април от 18 часа в галерията на улица „Възраждане“ 25 и обединява творци с различен натюрел и търсения в изкуството. Идеята има..

обновено на 24.04.24 в 09:41

Неда Антонова представи новата си книга "Плодовете зреят нощем" в Бургас

Неда Антонова представи в Бургас новата си книга „Плодовете зреят нощем“. Това е вдъхновен разказ за необичайна любов от която се раждат деца и митове .  „Това е за мен е различна книга, защото не е с исторически сюжет, а разказва история от нашето време. Проблемът, които тя третира всъщност не е само съвременен, той е проблем на развитието..

публикувано на 24.04.24 в 09:40

Театър Българска армия гостува в Бургас с „Балдахинът“

50 години от семейния живот на една семейна двойка, проследява с хумор и философски поглед спектакълът „Балдахинът “ на Театър Българска армия. Той ще гостува днес, 24 април в Бургас. Автор на  постановката е Сидони-Габриел Колет, режисьор е Стефан Спасов.  Романтичната комедия „Балдахинът“  разказва за семейния живот на една жена и един мъж от..

публикувано на 24.04.24 в 09:20

Бургас посреща Лазаровден и Цветница с пъстра и богата програма

Над 650 изпълнители ще пеят и танцуват по улиците на морския град, за да го превърнат в истинска цветна столица през уикенда, съобщи Община Бургас. На 5 сцени, разположени на различни места, ще се изявят 16 фолклорни танцови ансамбъла, 6 театрални школи за съвременно изкуство, които ще изпълняват модерен балет, латино, хип-хоп и спортни танци, 10..

публикувано на 23.04.24 в 12:24

Ученици от НУМСИ с концерт „Пролетта на Вивалди“

"Пролетта на Вивалди" е концерт за струнни инструменти от А. Вивалди и Г. Фр. Телеман, със солисти ученици от Национално училище за музикално и сценично изкуство  "Проф. Панчо Владигеров" - Бургас. Той ще се проведе на  27 април, в 19.00 часа, в римокатолическата църква "Дева Мария Богородица". Солистите на концерта са ученици от класовете по..

публикувано на 23.04.24 в 12:09

Среща в Бургас с Неда Антонова и новият й роман "Плодовете зреят нощем"

Неда Антонова представя новата си книга „Плодовете зреят нощем“ в Бургас. Срещата с писателката е от 18.30 часа в Центъра за съвременно изкуство и библиотека. Романът е за една любов, за едно дете, родено по метода „ин витро”, за няколко животозастрашаващи аборта и за невъзможността на човека още от раждането си да разбере с каква цел идва на..

публикувано на 23.04.24 в 09:48