Доброволчество в действие: Фондация "Астика" реализира проект по програма "Европейски корпус за солидарност"

| обновено на 26.02.19 в 11:17

Европейският корпус за солидарност е нова инициатива на Европейския съюз. Тя дава възможност на младите хора да извършват доброволческа дейност или да работят по проекти в своята страна или в чужбина, като принасят полза за общностите и хората в Европа.Такъв проект се осъществява от бургаска неправителствена организация Фондация "Астика“.

Проектът по Европейския корпус за солидарност, който осъществяват от фондацията се реализира в Бургас и село Кестен (обл. Смолян) и в неговия първи етап участват 4 – ма доброволци. Програмата предоставя финансовите средства нужни за индивидуалната подкрепа и за ментор за младежите, които се включват в дейности в полза на общността, съобщи управителят на фондацията Любомир Вълков и разказа подробности за проекта:

„Село Кестен е едно погранично селце в Родопите, където наистина мислим, че ще имаме доста добри резултати в помощ на местната общност, защото там живеят хора в напреднала възраст. Идеята е младежите да ги подпомогнат в техните ежедневни дейности, в работа с новите информационни технологии. Ще работим и за опазването на традициите и опазването на местната самобитност. Поставили сме си за цел да организираме и някакъв фестивал, с който да дадем начало на оживлението на това село.“

повече може да чуете в звуковия файл:


Двама от доброволците са от България и това са Иван Иванов на 18 години и Георги Димитров на 19 г. Първият е доброволец от скоро и харесва да се включва и дейностите на фондация „Астика“. Вторият се занимава с доброволчество от години и споделя, че Корпусът за солидарност дава възможност за придобиване на нови знания и умения. По проекта момчетата ще популяризират доброволческата работа сред свои връстници като провеждат разнообразни инициативи.

повече може да чуете в звуковия файл:


Другите двама доброволци, които са включени в проекта са Емили от Германия и Норуа от Турция. те са от няколко месеца са в страната ни и участват в акции по прочистване на околната среда, здравни кампании, дискусии. Емили разказа, че много харесва България и тук я води любопитството да види как живеят хората по света, а Норуа, който е завършил „Международни отношения“ иска да усъвършенства английския си език и да опознае Европа.

повече може да чуете в звуковия файл:


Инициативата предлага на младите предизвикателство и ги ангажира да се посветят на подпомагането на други хора. В това отношение Европа предоставя възможности и помага много, категоричен е Любомир Вълков:

„Благодарение на средствата, които Европейския съюз отделя за развитие на доброволчество, младежите могат да развиват своите способности, да придобиват нови знания и умения, като идеята е да са полезни на общността, но и да имат личностно развитие и да бъдат конкурентни на пазара на труда.“

Проектът, които се реализира от фондация "Астика" е дългосрочен и ще продължи 3 години. Половината от доброволците, които ще участват са младежи в неравностойно положение. В края на проекта всеки доброволец получава сертификат, в който се посочени уменията и компетентностите, които е придобил и развил. Това дава предимство при кандидатстването в западни университети и при намирането на работа.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изборите за Европейски парламент ще са на 26-ти май

Президентът Румен Радев насрочи за 26 май изборите за членове на Европейския парламент от Република България.  Трябва да бъдат избрани 705 депутати, като все още не е ясно дали Великобритания ще има право да гласува, тъй като на 29 март Обединеното кралство трябва да напусне ЕС.  Ако напускането бъде отложено, британците ще могат да гласуват за..

публикувано на 19.03.19 в 12:43

Млади философи се събират в Бургас

Бургас ще е домакин на ХХIІІ Национална ученическа философска конференция "Човек - Свят", която ще се проведе на 21 и 22 март в Средно училище "Епископ Константин Преславски". Откриването на конференцията ще бъде в 17 часа, в зала "Апостол Карамитев" на СУ "Епископ Константин Преславски". Събитието традиционно е част от Националния календар на..

публикувано на 19.03.19 в 07:29

60-годишен юбилей отбелязва ПГТ „Проф. Д-р Асен Златаров”

Празничните събития  под мотото „ 60г. Професионална гимназия по туризъм  Проф. д-р  Асен Златаров“ - образователна институция в професионалното обучение в България” посветени на юбилея  ще акцентират върху професионалните  умения и артистичните  таланти на възпитаниците на гимназията. Презентации  под мотото „МАГИЯ И НАУКА- НЕОБИЧАЙНИТЕ..

публикувано на 18.03.19 в 16:43

Започна предварителното записване за изпити в Университет "Проф.д-р Асен Златаров"

Три факултета, спокойна обстановка и равномерна натовареност на спудентите предлага техническият университет в Габрово. Също и съвместно обучение с двойни дипломи с университети в Германия. А русенският „Ангел Кънчев“ има над 50-ет специалности и три филиала в Разград, Силистра и Видин. А о т днес започва предварителното записване за..

публикувано на 18.03.19 в 15:30

Бургас ще се поведе II-ри регионален математически турнир за деца от предучилищна възраст „Многознайко“

На шести април  в Бургас ще се проведе математически турнир за деца от предучилищна възраст „Многознайко“. След огромния интерес към първото за града подобно състезание през 2018г., инициаторите и организаторите Фондация „Шанс за децата и природата на България“ и Център за млади таланти обявяват официално старта на записванията и за второто му издание...

публикувано на 18.03.19 в 11:27

Центърът за кандидатстудентска подготовка и информация става медиатор между бизнеса и университетите

Все по-често представители на бизнеса се оплакват от липсата на квалифицирани служители. Но за да ги има, това означава, че образованието трябва да е достатъчно адекватно към нуждите на бизнеса. В противен случай, тенденцията е да има все повече  безработните висшисти. Именно това е целта на провеждащите се ежегодно кандидатстудентски борси в..

публикувано на 18.03.19 в 07:35

Борислав Попов:Университетите трябва да се адаптират към нуждите на бизнеса

Днес продължава вторият ден от кандидатстудентската борса в Бургас. 17 престижни университета представят специалностите и начините на обучение в Младежкия културен център, информира доцент Борислав Попов "Борсата прави проучвания на всички икономически региони, след това правим бизнес профил, а на негова база правим професионален профил. така..

публикувано на 16.03.19 в 09:05