БНР - Бургас представя:

Невена Цанева - бургаската Райна княгиня

| обновено на 03.03.19 в 13:58
архив
Снимка: Община Бургас

Невена Цанева е актриса от ДТ „Адриана Будевска“, която за втора година влезе в ролята на Райна княгиня по време на честванията на националния ни празник – 3 март в Бургас. Тя сподели, че в началото много се е притеснявала дали ще успее да изгради образа.

„Старая се да я направя добра и много чиста, т. е. когато кажеш Райна княгиня, в сърцето ти да остане само топлина и чистота във всяко едно отношение. Тя е била само на 20 години, когато Бенковски и заръчва да направи знамето за Априлското въстание , а надписът на него е толкова силен - „Свобода или смърт“! Тя прави още 3 знамена, само две са запазени и повярвайте ми наистина е голяма отговорност да бъда тази бележита българка. В един момент хората наистина започват да ме възприемат като Райна княгиня и това ми носи на мен удовлетворение. Надявам се, че по някакъв начин аз наистина успявам да я пресъздам такава каквато е била.“

Невена Цанева е категорична, че патриотизмът е жив в съвременния българин. Тя го вижда в очите на децата и емоцията на празника, които се случва на 3 – ти март в Бургас. Тя сподели, че никога няма да забрави срещата си с бургазлия, които я помолил да се снимат с репликата „Аз живея в Америка и искам да покажа на американците, какво е да имаш ЕДНА РАЙНА КНЯГИНЯ!“

„Това показва, че българщината си е останала в него, въпреки че 30 години живее далеч от родината си!" – сподели още актрисата, която не крие, че винаги се разплаква, когато чуе думите на песента „Кой уши байряка“.

Още може да чуете в звуковия файл:


ВИЖТЕ ОЩЕ

Кои са дамите, които влизат в надпреварата за Мисис Бургас 2019

Майка на тризнаци, инженер-химик, военнослужеща, строител-проектант, икономист, любител на екстремните подводни спортове, плувала с тигрови акули са сред 12-те дамите, които ще се включат в конкурса Мисис Бургас на 22 март в 19:30 часа. Те са не само прекрасни и с щастливи семейства, но и са с отлична професионална реализация, на..

обновено на 17.03.19 в 15:12

Уникална снимка от въздуха на бургаските солници спечели фотографския оскар

Снимка на бургаските солници спечели наградата на Световната фотографска организация, а неин автор е русенецът Явор Мичев, който се занимава с аерофотография вече 11 години. Снимката, озаглавена „Солта на морето“, е отличена като най-добрия български фотос в конкурса, сподели Явор: " Този кадър заснех без някаква предварителна нагласа или..

публикувано на 17.03.19 в 11:47

Известни личности журират "Мисис Бургас“ 2019

Ярки личности, доказали се в своите професионални области, влизат в ролята на жури в тазгодишното издание на „Мисис Бургас“ 2019. Сред тях са футболистът и настоящ треньор на Нефтохимик Костадин Джамбазов, известен с играта си в клубове като Славия, Черноморец, Нафтекс и Литекс, като с последния е носител на купата на България. Известно време е тренирал..

публикувано на 16.03.19 в 16:25

Тодоровден е днес

Тодоровден се отбелязва винаги в първата събота от Великия пост за християните. Празнуват всички с имена: Тодор, Тодорка, Теодор, Теодора, Божидар, Юлиян, Юлияна, Тея, Теа. Тодоров ден се нарича още Тудорица. Отбелязва се с тържествено почитане на коня, с бурните български кушии (надбягване с коне). При изгрев слънце мъжете сплитат опашките и..

публикувано на 16.03.19 в 07:50

Грация и красота белязаха внушителния спектакъл на „Петлите“

Концертът на талантите бе снощи в залата на Бургаската опера. Финалистките имаха възможността да го проследят от първия ред, като зад каузата застана миналогодишната победителка в конкурса – Вержиния Иванова. Целта е да се събере сума, необходима на състава, за да замине за участие в Италия. Освен това г-жа Иванова сподели, че интеграцията и..

публикувано на 13.03.19 в 17:09

Празнуваме Сирни Заговезни

Днес православните християни отбелязват празника Сирни заговезни, известен още като Прошка, Поклади и Сирница. Според православния канон денят се нарича Неделя Сиропустна. Сирни заговезни се провежда седем седмици преди великден. обредността е свързана с трапезата, разказва Венета станева, секретар на Читалището в руенското село Люляково, където..

публикувано на 10.03.19 в 10:09

Лео Бианки приготвя пет степенно меню в Бургас

Днес от 19:00 часа Бургас ще бъде още по-вкусен! В един от големите ресторанти на града ще гостува Лео Бианки със специална Let's Get PRIM: Италианска вечеря! Гостите си съдията от последния сезон на Masterchef ще посрещне с тематичен комплимент - amuse-bouche. Следва 5-степенно меню:   Amuse-bouche: Пица Гурме с тесто от пълнезърнесто..

публикувано на 28.02.19 в 12:04