Бургас иска от ЕК повече свобода за общините

Огнян Златев
Снимка: БГНЕС

Българската икономика показва стабилен растеж вече седма година. Това е едно от заключенията на годишния доклад на Европейската комисия в рамките на Европейския семестър 2019, който бе представен в Бургас.

Докладът бе представен в рамкие на дискусия "Европейски семестър 2019: напредък на България по икономическите и социални приоритети". Ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев поясни, че документът показва, че безработицата у нас чувствително намалява, увеличава се произведителността.

„За следващите две години България попада в ТОП 5 на европейските държави, членки на ЕС, с проектиран ръст на икономиката. В доклада също се отправят някои препоръки – да се продължат реформите в някои области. Особено свързани, например, с небанковия сектор, свързани с регулациите…“

Ще искаме по-голяма свобода и децентрализация на средствата при следващия програмен период, поясни кметът Димитър Николов:

„Да се даде по-голяма самостоятелност общините да се групират във връзка с разрешаване на регионални проблеми“

Бургас e първата спирка при представянето на доклада, като един от икономически активните центрове на страната.


ВИЖТЕ ОЩЕ

За пореден сезон отчитат недостиг на квалифицирани кадри в туризма

Недостиг на квалифицирани кадри за летния туристически сезон има и тази година, обясни концесионерът на плажа в бургаския квартал „Крайморие“ Николай Димитров: „Проблем има за намиране както на спасители, така и на обслужващия персонал – медицински персонал, сервитьори, чистачи, бармани. Във всяка една сфера. Много е трудно през..

публикувано на 22.05.19 в 17:42

Водна статуя и сцена в морето подготвя Община Царево за лятото

Усилено протича подготовката за туристическия сезон тази година по Южното Черноморие. Летни фестивали, водна статуя и нови паркове са сред новостите, които ще изненадат посетители тази година в община Царево. На много места се извършват дейности за подобряване на инфраструктурата, предвидили сме и богата културна програма, обясни кметът на..

публикувано на 22.05.19 в 16:34

Румен Драганов: През лято 2019 ще има стагнация, но не и драстичен отлив на туристи

Лято 2019 в туризма ще мине под знака на стагнацията, но драстичен отлив на туристи няма да има. Прогнозата за БНР-Бургас направи председателят на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов: „Ние запазваме числата в обемите, които сме имали миналата година, като хората които са в туризма ще харчат повече ще получават по – малко...

обновено на 22.05.19 в 09:30

Внимание, пчелари!

 От днес до 7-ми юни ще бъдат третирани терени срещу плевели. Предупреждават се пчеларите, че ще бъдат обхванати райони, надлъжни на железопътната линия от Айтос към Бургас. Това са зоните  около Айтос, Българово, Дружба, Долно Езерово,  гара Вл. Павлов.Обработката ще се  извършва на отстояние 6 метра от глава релса от двете страни от 8 часа до 16 45..

публикувано на 20.05.19 в 08:42

Наемането на младежи без разрешителни за работа е престъпление

Засилени проверки ще провежда Инспекцията по труда за наемане на непълнолетни в селското стопанство и в туризма. Павлин Васков, директор на регионалната институция уточнява, че законът позволява трудови взаимоотношения с младежи под 18 години, когато се спазят определени изисквания. Институцията ни ще бъде безкомпромисна по отношение на..

публикувано на 19.05.19 в 09:30

Увеличава се товарооборотът на бургаското пристанище

Увеличава се товарооборотът на бургаското пристанище. Това отчете неговият изпълнителен директор Диян Димов. Посрещнахме 116-ия рожден ден на порта с добри финансови и количествени резултати, добави той: Над 40 процента увеличение на товарооборота, което, надявам се, не е за сметка на другите пристанища в залива, но това отразява и..

публикувано на 19.05.19 в 08:05

Приключва технологичното шоу в Бургас

До днес продължава първото издание на изложението E-VIZIA. Най-новото тех шоу e посветено изцяло на електромобилността, информира един от организаторите Мартин Хаджистойков: Има  електроавтомобили от различни марки, зарядни станции. Представени са софтуерни компании, по-малки елекромобили, соларни системи. Различни видове и класове са на..

публикувано на 19.05.19 в 07:35