Внимавайте с храните, обработвани на висока температураИзследване в 10 държави в ЕС от различни  потребителски организации на хранителни продукти, показва  необходимост от по-добра защита от съдържащото се в храните съединение акриламид. Оказва се, че освен съдържанието му в различни продукти, в домашни условия също можем да си произведем.

Над 500 хранителни продукта са попаднали в изследването, за които е сигурно, че могат да натрупват акриламид. А това е вещество, за което се предполага, че е силен канцероген и може да предизвика рак. Обикновените бисквити и вафли пораждат най-много притеснения, тъй като една трета от взетите проби сочат наличие именно на акриламид над определената норма, коментира Богомил Николов от асоциация „Активни потребители“:

"Проблемът с акриламида тръгна оттам, че преди няколко години  след направени лабораторни изследвания и опити с животни, че акриламидът може да бъде опасен за здравето и може да предизвика рак. 2015 година Европейската агенция по безопасност на храните излезе със становище, че е опасен, от 2017 година е приет регламент, на ЕС, а от април 2018 година, той влезе в сила. Малко по-късно потребителските организации в 10 държави направиха проучване, става дума за чипсове, крекери, пуканки, вафли, бисквити, печено кафе. Акриламидът се генерира при високи температури, а резултатите не са никак добри, защото се оказва, че една трето от продуктите са с притеснително високи нива.", посочи Богомил Николов и обясни на какво се дължи това:

"Нашето обяснение е, че този регламент, който не се спазва е само пожелателен. Той дава само някакви стойности за наличие на акриламид в продуктите, изисква от големите компании да създават мониторингови програми за намаляване на нивата. Както виждате няма санкции, няма контрол. Призивът на нашата асоциация е този регламент да бъде поправен, да стане малко по-строг, за да може фирмите наистина да се съобразяват с него, защото очевидно това не се спазва. Между другото в домашни условия също можем да си произведен акриламид. Най-вече, когато пържим картофи и си препичаме филийки. не е добре да се консумират всеки ден подобни продукти, защото ще си навредим сами на здравето. Далеч съм от идеята, че трябва да посъветвам потребителите да не консумират такива продукти изобщо, напротив всичко в умерени количества е добре, но да не се прекалява с препеченото вкъщи", уточни още Николов. 

Освен това 13% от тестваните бебешки храни са показали отклонения над допустимата граница, при картофените чипсове - 7.7 %, а при бисквитите за кърмачета и малки деца - 6.3%. А самият акриламид е химикал, който се формира естествено в богати на скорбяла храни. Акриламидът е химикал, който естествено се формира в богати на скорбяла храни, като картофи или зърнени култури, при пърженето им или печене на температура над 120°C“

Чуйте повече в звуковия файл:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Безплатни прегледи за туберкулоза до края на седмицата

От днес до 22 март се провеждат безплатни прегледи за туберкулоза в лечебни заведения за диагностика и лечение на това заболяване.  Кампанията „Седмица на отворените врати” се осъществява по Програма „Подобряване на устойчивостта на Националната програма по туберкулоза” към Министерството на здравеопазването, финансирана от Глобалния фонд за борба..

публикувано на 18.03.19 в 16:49

Безплатни прегледи за туберкулоза в Сливен

Безплатни прегледи за туберкулоза ще се извършват от днес до 22 март в сектора по фтизиатрия към МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-Сливен. Скрининговите изследвания са част от Програмата за превенция на туберкулозата в България към Министерството на здравеопазването, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.  МБАЛ „Д-р Иван..

публикувано на 18.03.19 в 08:24

Епизоотичната комисия в Община Несебър обобщи какви са превантивните мерки срещу африканската чума по свинете

В община Несебър се проведе поредно  заседание на Общинската епизоотична комисия, свикано по повод заповед на Областния управител на Бургас, за предприемане на мерки за предотвратяване проникването и разпространението на болестта африканска чума по свинете на територията на област Бургас. На срещата присъстваха Красимира Мандулева, началник на..

публикувано на 16.03.19 в 15:33
Д-р Радослав Шишков с д-р Христо Стефанов по време на прегледите

Безплатни прегледи за превенция на инсулта в УМБАЛ Бургас

Безплатни прегледи с доплер започнаха в Клиниката по съдова хирургия в УМБАЛ Бургас. Те са част от съвместния проект на Ротари и УМБАЛ Бургас за превенция на инсулта. Прегледите се извършват от съдовите хирурзи д-р Радослав Шишков и д-р Христо Стефанов, под ръководството на доц. Валентин Василев и ще бъдат всеки четвъртък, със задължително..

публикувано на 14.03.19 в 14:49

Потребността от патронажна грижа остава голяма

Проектът за патронажна грижа на Община Бургас ще позволи почасови услуги в домовете на 240 възрастни и болни потребители. Ще се разчита на безвъзмездна помощ от 568 хиляди лева. Средствата включват заплатите и осигуровките на всички домашни санитари и медицински специалисти и лек автомобил за мобилната грижа. До 200 хиляди е устойчивостта..

публикувано на 12.03.19 в 08:05

Прегледи за глаукома в Бургас следващата седмица

От 10  до 16 март  ще се проведе кампанията за безплатни очни прегледи за глаукома. Тя е организирана от МЦ „Оксиком“ в Бургас. Поводът е Световната седмица за борба с глаукомата. Прегледите за глаукома ще се провеждат с измерване на очното налягане. Желаещите да се включат в кампанията, трябва да се запишат предварително на тел. 056/860 210,..

публикувано на 08.03.19 в 12:30

УМБАЛ Бургас: лица, представящи се за лекари, разпространяват фалшиви новини

Анонимни лица, представящи се за „лекари и медицински сестри“ от УМБАЛ Бургас, разпространяват лъжи  относно проведен търг за помещенията, в които в момента се помещава частната кардиохирургична клиника „Аджибадем Сити клиник Бургас“. Лъжите са публикувани в определени медии, както и в блогове с неясни собственици, което е практика при..

публикувано на 07.03.19 в 17:42