Внимавайте с храните, обработвани на висока температураИзследване в 10 държави в ЕС от различни  потребителски организации на хранителни продукти, показва  необходимост от по-добра защита от съдържащото се в храните съединение акриламид. Оказва се, че освен съдържанието му в различни продукти, в домашни условия също можем да си произведем.

Над 500 хранителни продукта са попаднали в изследването, за които е сигурно, че могат да натрупват акриламид. А това е вещество, за което се предполага, че е силен канцероген и може да предизвика рак. Обикновените бисквити и вафли пораждат най-много притеснения, тъй като една трета от взетите проби сочат наличие именно на акриламид над определената норма, коментира Богомил Николов от асоциация „Активни потребители“:

"Проблемът с акриламида тръгна оттам, че преди няколко години  след направени лабораторни изследвания и опити с животни, че акриламидът може да бъде опасен за здравето и може да предизвика рак. 2015 година Европейската агенция по безопасност на храните излезе със становище, че е опасен, от 2017 година е приет регламент, на ЕС, а от април 2018 година, той влезе в сила. Малко по-късно потребителските организации в 10 държави направиха проучване, става дума за чипсове, крекери, пуканки, вафли, бисквити, печено кафе. Акриламидът се генерира при високи температури, а резултатите не са никак добри, защото се оказва, че една трето от продуктите са с притеснително високи нива.", посочи Богомил Николов и обясни на какво се дължи това:

"Нашето обяснение е, че този регламент, който не се спазва е само пожелателен. Той дава само някакви стойности за наличие на акриламид в продуктите, изисква от големите компании да създават мониторингови програми за намаляване на нивата. Както виждате няма санкции, няма контрол. Призивът на нашата асоциация е този регламент да бъде поправен, да стане малко по-строг, за да може фирмите наистина да се съобразяват с него, защото очевидно това не се спазва. Между другото в домашни условия също можем да си произведен акриламид. Най-вече, когато пържим картофи и си препичаме филийки. не е добре да се консумират всеки ден подобни продукти, защото ще си навредим сами на здравето. Далеч съм от идеята, че трябва да посъветвам потребителите да не консумират такива продукти изобщо, напротив всичко в умерени количества е добре, но да не се прекалява с препеченото вкъщи", уточни още Николов. 

Освен това 13% от тестваните бебешки храни са показали отклонения над допустимата граница, при картофените чипсове - 7.7 %, а при бисквитите за кърмачета и малки деца - 6.3%. А самият акриламид е химикал, който се формира естествено в богати на скорбяла храни. Акриламидът е химикал, който естествено се формира в богати на скорбяла храни, като картофи или зърнени култури, при пърженето им или печене на температура над 120°C“

Чуйте повече в звуковия файл:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Провеждат научна конференция за новостите в онкологията в „Слънчев бряг“

Деветата научна конференция, посветена на новостите в онкологията ще се проведе днес в „Слънчев бряг“. Тя ще се състои от 24 до 26 май в курортния комплекс. Темата ще бъде „Диагностика и лечение на рецидивиращи и метастазирали тумори“. По време на конференцията ще бъдат обсъдени различните аспекти от диагностиката и лечението на онкологичните..

публикувано на 24.05.19 в 13:45

РЗИ - Бургас: Няма хранително отравяне в ДГ „Раковина“

Вирусна инфекция е вероятната причина за неразположението на деца от бургаска детска градина. Родителите им подадоха сигнал до Регионалната здравна инспекция със съмнения за хранително отравяне. Пет деца са с повръщане и неразположение след консумацията на обяд в детска градина „Раковина“ вчера. Родителите им смятат, че причината е проблем с..

публикувано на 22.05.19 в 16:48

Кръводарителска акция ще се проведе в Поморие

Ежегодна кръводарителска акция ще се проведе в Детско отделение на МБАЛ-Поморие. Тя се организира от отделението по трансфузионна хематология към УМБАЛ – Бургас на 28 май /вторник/, от 9.00 до 13.00 часа.  Всеки, който желае и отговаря на необходимите условия, може да се включи в благотворителната кампания след като представи лична карта...

публикувано на 22.05.19 в 12:16

МБАЛ “Сърце и Мозък” спечели втория търг за оператор на кардиохирургията в бургаската болница

МБАЛ “Сърце и Мозък” спечели втория търг за оператор на инвазивна кардиология и кардиохирургия в бургаската болница, съобщиха от пресцентъра на плевенската болница. Здравното заведение е получило 97,76 точки, а другият кандидат Аджибадем Сити Клиник – Бургас 85,71 точки като финансови параметри.  Данните за оценката на финансовите предложения на..

публикувано на 20.05.19 в 15:42

Пак ще приемат родилки в Ямболската болница

До дни, в родилното отделение на Ямболската многопрофилна болница "Св. Пантелеймон", отново ще бъдат приемани родилки, съобщиха от лечебното заведение. Дейността на отделението беше преустановена в началото на април заради липсата на неонатолози. Директорът на ямболската   болница д-р Панайот Диманов информира, че е сключен договор за..

публикувано на 18.05.19 в 16:35

Безплатно измерване на кръвното налягане в Бургас и Сливен по повод днешния Световен ден на хипертонията

За 13-та поредна година на 17 май се отбелязва Световният ден на хипертонията. По този повод ще се проведе Национална здравна кампания за безплатно измерване на кръвно налягане в 11 града в страната, сред които са и Бургас, и Сливен. Останалите са София, Пловдив, Варна, Плевен, Стара Загора, Русе, Велико Търново, Хасково и Пазарджик...

обновено на 17.05.19 в 09:41

Бургас се включва в кампанията "Ден на революцията в храненето 2019"

В Образователната кампания "Ден на революцията в храненето 2019", която ще се проведе на 17 и 18 май, ще участват 7000 деца от цялата страна. По предварителни заявки 800 от тях (рекорден брой) са от Бургас. Фондация "За храната" провежда националната кампания за трета поредна година в големи и малки населени места. Като част от събитието, на 18 май от..

обновено на 17.05.19 в 08:45