Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Включват над хиляда безработни лица в обучения

Снимка: БГНЕС

Работодателски организации осигуряват обучения на безработни, които ще бъдат наемани на работа след  курсовете. Хората трябва да са регистрирани в бюрата по труда. 

Започнат първите обучения по проектите на социалните партньори за обучение и заетост на безработни лица от Националния план за действие по заетостта през 2019 г.

За региона на Дирекция „Регионална служба по заетостта“ - Бургас, включващ областите Бургас, Сливен и Ямбол, проектите ще осигурят възможност на 1 049 безработни лица да се включат в обучения за придобиване на професионална квалификация и ключова компетентност, като минимум 40 % от тях ще бъдат включени в заетост след това. Обученията са насочени към уязвимите групи на пазара на труда, а именно: безработни лица до 29 г. или над 50 г., продължително безработни лица, безработни с ниска или нетърсена на пазара на труда професионална квалификация и недостиг на ключови компетентности, в т. ч. с ниско образование, както и към лица извън работната сила, обезкуражени лица и други.

Проектите на социалните партньори, които се изпълняват през 2019 г., включват следните дейности в региона на ДРСЗ Бургас:

ПРОЕКТ „ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА” на АИКБ – проектът ще се реализира на територията на общините Бургас, Сливен и Ямбол. Предвижда се включване на 142 безработни лица в обучение за придобиване на ключови компетентности и професионално обучение по 6 професии: „Машинен техник”, „Стругар”, „Сервитьор-барман”, „Работник в заведение за хранене и развлечение”, „Работник в озеленяването” и „Заварчик”. Основната цел на проекта е създаване на устойчива заетост на лица от най-неравнопоставените групи на пазара на труда, както и повишаване и/или придобиване на професионалната квалификация и ключовите компетенции и умения, по търсени на пазара на труда професии.

ПРОЕКТ „ТРУДОВА АКТИВНОСТ" на БСК цели подобряване на човешкия капитал с оглед подкрепа на ръста на икономиката и постигане на баланс на пазара на труда чрез подготовка на кадри за работни места и по професионални направления с необезпечено търсене на труд. По проекта се предвиждат обучение по 10 професии (работник в заведение за хранене и развлечение, продавач-консултант, работник в озеленяването, финансист, екскурзовод, помощник в строителството, монтьор на транспортна техника, оператор на компютър, строител и водач на МПС за обществен превоз) за 293 безработни в общините Айтос, Бургас, Елхово, Карнобат, Поморие, Сливен, Ямбол и Созопол, като част от тях ще преминат обучение за придобиване ключова компетентност.

ПРОЕКТ „КАТАЛОЗИ” на БТПП ще подготви кадри за работни места и по професионални направления с необезпечено търсене, ще осигури активиране на неактивните лица и изпреварващо обучение на работната сила за повишаващото се търсене от страна на бизнеса и по-успешното адаптиране към външните и вътрешните предизвикателства. Проектът предвижда 20 безработни лица от община Бургас да се  включат в обучение за придобиване ключова компетентност и квалификация по професия „Камериер”.

ПРОЕКТ „НИЕ СЪЩО МОЖЕМ 2” на КНСБ цели подобряване на достъпа до пазара на труда на рискови групи безработни лица чрез предоставяне услуги за придобиване квалификация и заетост по придобитата професия. Общо 30 безработни лица от общините Сливени Бургас ще се включат в обучения по професии „Болногледач” и „Социален асистент”.

ПРОЕКТ „ХОРИЗОНТИ 4” на КТ „ПОДКРЕПА” предвижда повишаване на конкурентоспособността и подобряване на достъпа до пазара на труда на неравнопоставените групи чрез осъществяването на комплексни обучения по ключови компетентности и професионално обучение. По проекта общо 240 безработни лица от общините Айтос, Бургас, Сливен, Ямбол, Котел и Приморско ще придобият квалификация по професии „Офис-секретар”, „Оперативен счетоводител”, „Работник в озеленяването” и „Оператор на компютър”, както и ключови компетентности.

ПРОЕКТ „Успешни ЗАЕДНО („ЗА Едно Достойно Ново Образование") на ССИ ще повиши компетентността и професионалната пригодност на безработните лица и ще активира неактивните чрез изпреварващо обучение с оглед обезпечаване на работните места от професионални направления с недостиг на кадри. Ще се включат 124 безработни лица в обучения за придобиване на ключови компетентности. На безработните ще бъде предоставена възможност да преминат и професионално обучение по една от предвидените общо 4 професии: „Сервитьор-барман”, „Готвач”, „Маникюрист-педикюрист” и „Камериер”. Това ще даде шанс на не малка част от тях да бъдат устроени на подходящи работни места, съобразно придобитите квалификация и умения. Проектът ще се реализира на територията на общините Бургас, Котел и Нова Загора.

ПРОЕКТ „НОВО НАЧАЛО ЗА РАБОТА” на КРИБ ще даде възможност на 200 безработни лица от общините Айтос, Бургас, Поморие, Котел и Созопол да преминат обучения по ключови компетентности и за придобиване на професионална квалификация по една от 5-те предложени професии: „Работник в заведенията за хранене и развлечения”, „Продавач-консултант”, „Готвач”, „Организатор на туристическа агентска дейност” и „Сервитьор-барман”. След успешното приключване на професионалното обучение част безработни ще бъдат  насочени за стажуване или работа на позиции, съобразени с придобитите умения и квалификация.

При реализацията на проектите на социалните партньори Агенцията по заетостта ще прилага комплексен подход, включващ предоставяне на специализирани услуги за консултиране и мотивиране на безработните лица за активно включване в предвидените обучения за професионална квалификация и ключови компетентности, търсени на пазара на труда. Голяма част от успешно завършилите професионално обучение ще бъдат наети за период не по-малък от 3 месеца на първичния пазар на труда или на субсидирани работни места, като финансирането ще бъде споделено между държавата и работодателите.

По сключените договори вече е стартирал приемът на заявки за подбор на безработни лица, кандидати за обученията, предвидени в проектите. Повече информация за всеки проект и предлаганите по него възможности за обучение и заетост може да се получи на сайта на Агенция по заетостта и на място в бюрата по труда, на чиято територия е предвидено да се реализират проектите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как бизнесът да получи до до 500 хил. лева за иновации: представят процедурата в Бургас

От 50 хил. до 500 хил. лева за разработване на иновации може да получат българските малки, микро и средни предприятия по процедура на Министерството на иновациите и растежа. Тя ще бъде представена на 17 април в Бургас, в „Морско казино“ от 10 часа, след което ще има панел за въпроси и отговори. Кандидатстването е до 15 май, а едно от..

публикувано на 16.04.24 в 15:58

Разширяват обхвата на проверките за нерегламентирано къмпингуване

Продължават проверките за незаконно поставени каравани, палатки и кемпери върху територията на морски плажове, гори, земеделски имоти, защитени територии и местности в област Бургас – всички имоти държавна собственост, съобщават от Областната администрация. Само за два дни са констатирани 80 каравани, неправомерно разположени на плажа „Вромос“ край..

публикувано на 16.04.24 в 15:00

Само зимата ли може да ни изненада? Летният сезон е пред провал заради недостиг на кадри

Летният сезон е пред провал, предупреждават хотелиери и работодатели по Южното Черноморие. Причината - задълбочаването на кризата с липсата на работници и персонал за туристическите обекти. Само по Южното Черноморие за предстоящия сезон се търсят 27 хиляди работници. Междувременно посолствата в трети държави извън ЕС, откъдето се чака работна ръка, са..

публикувано на 16.04.24 в 13:12

Над 50 000 обявиха доходите си пред НАП Бургас

51 033 души са декларирали доходите си пред НАП Бургас две седмици преди изтичане на крайния срок – 30 април, съобщават от приходната агенция. Почти 80 % от годишните данъчни декларации са подадени по електронен път с персонален идентификационен код (ПИК) или електронен подпис (КЕП). Близо 2 000 данъкоплатци са изпратили формулярите си по пощата, а 9..

публикувано на 16.04.24 в 11:50

Четвърта лодкостоянка е изградена в "Сарафово"

Изградена е четвърта лодкостоянка, която се намира в местността "Ъгъла" в квартал „Сарафово“, съобщават от Община Бургас. Тя ще предоставя възможност за сезонно укритие на малки рибарски лодки, като капацитетът на съоръжението е 20 плавателни съда с дължина 6,5 м.  Лодкостоянката е оборудвана с вертикален кей на две нива. Предвидено е и съоръжение,..

публикувано на 16.04.24 в 10:54

Съюзът на парамедиците: Нямаме информация за новата наредба на Министерството на туризма

Все още нямаме информация как ще бъде разписана новата наредба на Министерството на туризма, каза председателят на Съюза на парамедиците в България Ива Пехливанска . С документа се позволява на акушерки, медицински сестри и парамедици да работят в здравните пунктове край плажовете. Това е един от големите ни пробиви през последните месеци, посочи..

публикувано на 13.04.24 в 09:30

Една част от караваните на Вромос са върху дюни

Над сто каравани са незаконно разположени в залива Вромос край Черноморец. Днес, комисия от Областната управа в Бургас, заедно с представители на община Созопол и полицейски служители обходиха района, за да връчат на собствениците предупредителни протоколи за премахването им.    Къщите на колела са разположени на държавна земя, горска или защитена..

публикувано на 12.04.24 в 17:12