Разширението на депото в Братово няма да натоварва бюджетите на общините

| обновено на 19.03.19 в 17:42

Няма да се заделят средства за изграждането на нова клетка на депото в Братово. Това коментира заместник - кметът на Бургас Руска Бояджиева. Около 30% от отпадъците, които се депонират в момента, са от нас и тази част от строителните дейности ще заплатим, поясни тя:

„Цялата инвестиция се финансира от отчисленията, които общините правят по чл. 64 от Закона за управление на отпадъците. За всеки един тон депониран отпадък на депо, ни се отчислява определена сума по нарочна сметка в РИОСВ, които суми се използват именно за такива дейности по третиране на отпадъците. Общината няма да заделя средства от текущия си бюджет, това се случва регулярно, през годините, за депониран тон отпадък“

Около 6 милиона струваше първата клетка на депото, заедно с пречиствателната станция, припомни Руска Бояджиева. След изготвянето на техническия проект ще стане ясна стойността на новата, заедно с разширението на пречиствателната станция, добави тя. Настоящата клетка на депото е пред запълване и може да приема отпадъци още до година и половина.

Без възражения приехме да се проектират две нови клетки на депото в Братово и то да се разшири. Това каза за БНР - Бургас кметът на Карнобат Георги Димитров. Трябва да предприемем стъпки отсега, ще финансираме строежа, но трябва да се търсят и други средства, добави той:

„Ще търсим и европейско финансиране, но те едва ли ще ни отпуснат за втора клетка. Търсим начини за намаляване на количествата на отпадъците. Всеки е тръгнал към изграждане на собствени сепариращи инсталации, компостиращи… Защото, в момента, в първа клетка има всичко, което не трябва да е там. Говоря за полиетилени, за стъкло, които са естествени суровини. Да не говорим за органични отпадъци“

Предвид увеличаващите се разходи, които общините влагат за депониране на отпадъци, няма да издържим дълго без да вдигаме съответните данъци и такси, добави Георги Димитров.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Слушател на БНР Бургас сигнализира за гейзер, който не спира да тече от сутринта до КАТ

Гейзерът е започнал да наводнява едното платно, близо до кръговото кръстовище до КАТ още от 6:30  часа тази сутрин, сигнализира наш слушател. По думите ѝ към момента промяна на ситуацията няма: "Още сутринта минахме и го видяхме  този теч. Той на кръговото до КАП преди моста, в посока ВХТИ. И двете пътни ленти вече са наводнени, а водата продължава..

публикувано на 24.08.19 в 16:39

И Несебър посрещна пчелари от цялата страна

За осемнадесета поредна година в  Несебър  започна  традиционният фестивал на меда. Тази година в него участват около 20 пчелари от цялата страна. Пространството около пл. „Месамбрия“ в старинния град отново е изпълнено с   производители на качествени продукти от природния елексир – асортиментът включва както традиционни медни изкушения,..

публикувано на 24.08.19 в 15:05

Започва набирането на проектни предложения по Националната програма за достъпна жилищна среда

Министерство на труда и социалната политика обяви началото на кампания за набиране на проектни предложения по Националната програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност. По нея може да се кандидатства в две направления: * За изграждането на достъпна среда за хора с увреждания в съществуващи жилищни сгради и прилежащите им пространства; * За..

публикувано на 24.08.19 в 14:18
червен флаг

Петър Русев: Червен флаг, дънни ями и вълнение са повод плажуващите да бъдат внимателни днес на бургаския плаж (ОБНОВЕНА)

Между 50 и 100 хиляди души се очакват до края на деня по бургаския плаж. Това каза за БНР Бургас спасителят Петър Русев. Мъртво вълнение няма, но вятърът е образувал дънни ями: "Забранено е използването на надуваеми предмети. Децата задължително влизат с придружител, но само на 1 метър от брега, а за възрастните само до кръста...

публикувано на 24.08.19 в 14:01

През целия съботен ден улица "Конт Андрованти" ще бъде затворена

В Бургас улица "Конт Андрованти" ще бъде затворена за движение на превозни средства днес, съобщават от общината.  Ограничението ще важи до 20:00 часа, а  се налага заради извършването на товаро-разноварни дейности на ул. "Тракийска".

публикувано на 24.08.19 в 09:01

След 1 септември ще започне изплащането на еднократната помощ в Ямбол

Членовете на Областната епизоотична комисия, под председателството на областния управител Димитър Иванов, разгледаха и приеха подписаните от кметовете, кметските наместници и ветеринарните лекари списъци на стопаните в 20 километровата санитарна зона на територията на област Ямбол, които доброволно заколиха домашните си прасета, във връзка с..

публикувано на 23.08.19 в 17:00

"Булевард Демокрация" - на 23 август

Цунами залива Бургаския залив! Няколкометрови вълни – убийци дебнат по крайбрежието! Мъртвото вълнение дебне за нови жертви! Такива заглавия спокойно можете да очаквате през тези дни, вещайки ужас по нашите плажове. А нормалното природно явление може да си отмине също толкова нормално без паника, шок и ужас, ако просто спазвате съветите на..

публикувано на 23.08.19 в 15:01