"За драконите и хората" - една история за децата със синдром на Даун

| обновено на 22.03.19 в 18:10

Пиеса "За драконите и хората", посветена на деца със Синдром на Даун ще бъде представена в детска градина „Слънце“ в Бургас. Тя ще бъде изиграна от шестгодишни малчугани и е по повод днешния 21 март - Международния ден на хората страдащи от това заболяване.

„Това е един урок за доброто и приемането на различните“, казват инициаторите на проявата  – детското заведение и  Сдружение "Даун синдром България".

„Това е една домашна история, една приказка, която се случи съвсем естествено. Аз вярвам в приказки и на мен съвсем естествено ми се случи да изживея такава! Добро или лошо, всичко е въпрос на гледна точка. В живота ми дойде една огромна провокация, третият ми син се роди със синдром на Даун. Въпрос на гледна точка е да го превъзмогнеш и да намерим сили да продължим да живеем живота си щестливо и смислено!“ , разказа авторът на книжката „За дракони и хората“ от Феодора Иванова, майка на Светлин, дете със синдром на Даун.

Поводът да бъде написана е училищен проект на едно от другите деца на Феодора Иванова, в който то е трябвало да разкаже за своето семейство.

„Сериозно се замислих за двете ми по – големи момчета, които трябваше да разберат, че братчето им е различно и те не трябва да се притесняват от това и да могат да го обичат пълноценно и да приобщят и останалите хора към тази любов, защото тези слънчеви деца го заслужават.“

повече може да чуете в звуковия файл:


В подкрепа на идеята да се каже повече за тези деца, педагози от детска градина „Слънце“ решават да представят тази история за доброто като пиеса. Тя ще изиграна от 6 годишните малчугани от група „Моряче“, разказа директорът Зафирка Иванова:

„Това е един урок за доброто, за съчувствието. Искаме да научим децата да приемат различните, те не са болни, не са и заразни, а носят специфика, която ние виждаме като различие.“

повече може да чуете в звуковия файл:


Пиесата„за Драконите и хората “ надгражда книжка и е прави жива, като дава урок за всички , казва майката на 7 – годишния Светлин и е убедена, че различните могат да бъдат приети в обществото. Тя е спонсорирала спектакъла, като е закупила необходимите костюми и материали за реализирането на пиесата.

репортаж може да чуете в звуковия файл:

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Община Бургас ще инициира среща между професионалните гимназии и бизнеса

Община Бургас ще инициира среща между директорите на професионалните гимназии, Инспектората по образование и бизнеса в града. Идеята е на управителите на предприятия и браншови организации в града, които днес се срещнаха с кмета Димитър Николов, заместника му Красимир Стойчев и представители на Регионалната..

публикувано на 18.04.19 в 17:24

Несебър е с национален победител в състезание по английски език

19 ученика от СУ”Любен Каравелов” – Несебър се класираха за националния кръг на Шестото национално състезание по английски език. Престижната проява се организира от издателство PEARSON LONGMAN България специално за училищата от общността „Пиърсън Лонгман училища в България” и цели да запознае учениците със специфики от формата на международните изпити..

публикувано на 16.04.19 в 17:29

Над 500 млн. е инвестирала Европа в българското образование

Над 500 милиона е инвестирала Европа в българската образователна система под формата различни проекти и програми. "Това промени коренно средата, в която се учат нашите деца", коментира евродепутатът Асим Адемов. По думите му инвестицията е не само в инфраструктура, но и в човешки ресурс, под формата на обучения и обмяна на опит. „В..

публикувано на 16.04.19 в 10:15

Празничен събор ще се проведе в ОУ" Любен Каравелов" в Бургас

 Училище "Любен Каравелов" в Бургас  ще бъде домакин на празничния събор „Да се върнем към корените си, да възродим красотата в нашите традиции“. Инициативата е част от програмата на Третата многонационална  среща на партньорите по проект “Един за всички, всички за един“ по  ” Еразъм+” .Очакват се гости от участващите страни. Проявата ще започне от 10..

публикувано на 13.04.19 в 16:48

Министър Вълчев :Механизмът за задържане на ученици в образователната система трябва се префокусира

Механизмът за задържане на ученици в образователната система трябва се префокусира, за да успее, каза министърът на образованието Красимир Вълчев, който е на посещение в Сливен. Той коментира, че в рестриктивните мерки към родители, които не си изпращат децата в училище се предвижда да им бъдат спрени не само социалните помощи, но и изравнителните...

публикувано на 13.04.19 в 13:17

Министър Красимир Вълчев ще участва във форума " Европа нашия дом"

Министърът на образованието Красимир Вълчев ще вземе участие във форума „Европа в нашия дом“, който ще се проведе днес в Сливен. Акцент ще бъде поставен и върху европейската солидарност, благодарение на която се реализират значими инфраструктурни проекти в различни населени места. Гражданският диалог е отворен за всички институции и граждани...

публикувано на 13.04.19 в 10:38

Образователният министър Красимир Вълчев посети Строителния техникум в Бургас

Над 140 професионални училища в цялата страна са включени и ще бъдат реновирани по оперативна програма „Региони в растеж“. Това съобщи в Бургас министърът на образованието Красимир Вълчев. Той посети обновената гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Кольо Фичето“. Професионалното образование за нас е приоритет заради важността..

публикувано на 12.04.19 в 17:18