"За драконите и хората" - една история за децата със синдром на Даун

| обновено на 22.03.19 в 18:10

Пиеса "За драконите и хората", посветена на деца със Синдром на Даун ще бъде представена в детска градина „Слънце“ в Бургас. Тя ще бъде изиграна от шестгодишни малчугани и е по повод днешния 21 март - Международния ден на хората с това заболяване.

„Това е един урок за доброто и приемането на различните“, казват инициаторите на проявата  – детското заведение и  Сдружение "Даун синдром България".

„Това е една домашна история, една приказка, която се случи съвсем естествено. Аз вярвам в приказки и на мен съвсем естествено ми се случи да изживея такава! Добро или лошо, всичко е въпрос на гледна точка! В живота ми дойде една огромна провокация, третият ми син се роди със синдром на Даун. Въпрос на гледна точка е да го превъзмогнеш и всички около него да намерим сили, да продължим да живеем живота си щастливо и смислено!“ , разказа авторът на книжката „За драконите и хората“ Феодора Иванова, майка на Светлин, дете със синдром на Даун.

Поводът да бъде написана е училищен проект на един от братята на Светльо, в който той е трябвало да разкаже за своето семейство.

„Сериозно се замислих за двете ми по – големи момчета, които трябваше да разберат, че братчето им е различно и те не трябва да се притесняват от това и да могат да го обичат пълноценно и да приобщят и останалите хора към тази любов, защото тези слънчеви деца го заслужават“, разказа майката.

повече може да чуете в звуковия файл:


В подкрепа на идеята да се каже повече за тези деца, педагози от детска градина „Слънце“ решават да представят тази история за доброто като пиеса. В нея включихме нашите възпитаници от група „Моряче“, разказа директорът на детското заведение Зафирка Иванова:

„Това е един урок за съчувствието. Искаме да научим децата да приемат различните! Хората със синдром на Даун не са болни, не са и заразни, а носят специфика, която ние виждаме като различие.“

повече може да чуете в звуковия файл:


"Пиесата „За драконите и хората “ надгражда книжката и я прави жива, като дава урок за всички", казва майката на 7 – годишния Светлин и е убедена, че различните могат да бъдат приети в обществото. Тя е спонсорирала спектакъла, като е закупила необходимите костюми и материали за реализирането на пиесата.

репортаж може да чуете в звуковия файл:

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургаски деца спечелиха в литературен конкурс "Искри"

София Мутафчиева от IV Б клас  и Кристен Кизирян от VI Б клас на ОУ "П. Р. Славейков", както и  Пламен Колев от III Г клас на ОУ "Любен Каравелов" станаха носители на награди от най-обичания детски литературен конкурс - "Искри" на Българско национално радио. Те са сред двайсетте наградени деца от страната и участваха със свои стихове и интервюта в..

публикувано на 26.06.19 в 13:50
Кораб

Модернизират базата в Морското училище, експерти осъществяват връзка с бизнеса

Морският бранш в Бургас се опитва да възроди старата слава на профилираната гимназия „Свети Никола“. Капитани и механици обучават бъдещите моряци, които влизат в училището. В две от морските дисциплни, „Корабни машини и механизми“ и „Корабоводене – морско“, един от преподавателите е капитан далечно плаване Дойчин Дойчев:..

публикувано на 25.06.19 в 13:28

Морското училище в Бургас става общинско

Морското училище в Бургас да стане общинско, одобриха съветниците по време на днешното си заседание. Чрез европейски програми ще се търсят средства за обновяване на материалната база. Има проект учебното заведение да стане иновативно. Това обаче може да се случи не тази, а следващата година. 

публикувано на 25.06.19 в 11:20
Снимката е илюстративна

Министерството на туризма реализира инициативата „Денят за вас“

 Министерството на туризма ще реализира инициативата „Денят за вас“. Тя  ще започне с участието на община Бургас на 25 юни. Проектът предвижда в един ден през лятото всички музеи и други туристичеси обекти на територията на съответната община да са с вход свободен. Целта е по този начин да се привлекат повече посетители заради културно-историческите..

публикувано на 22.06.19 в 11:24

Бургаската Строителна гимназия награди ученици и родители

ПГСАГ "Кольо Фичето" - Бургас раздаде дипломите на своите зрелостници на тържествена церемония снощи. Церемонията се състоя на открито - в обновения и прекрасно озеленен от ученици и учители двор на гимназията, който вече се превръща в пространство не само за преминаване, а и за учене, практика и творчество на открито. За първи път..

публикувано на 21.06.19 в 12:27

Обучение по алтернативна физическа активност ще се проведе в БСУ

Обучение  по алтернативна физическа активност ще се проведе днес в БСУ.  Инициативата е част от общинската програма "Активни и здрави Бургас".Срещата  е насочена към специалисти в Предучилищна и начална училищна педагогика.Целта е   да се представят алтернативни и иновативни методи на физическа активност за деца и ученици на възраст между 3 и 10..

публикувано на 19.06.19 в 08:49

Седмокласниците се явяват на изпит по математика

Изпитът по математика за кандидат-гимназистите  започва в 9.00 часа. Той ще  се проведе  в учебните заведения, където са учили до момента учениците. Те ще имат 150 минути за решаване на задачите. Трябва да се пише с черен химикал и да се носи документ за самоличност и служебна бележка с входящ номер. Всеки изпитен материал ще съдържа уникален баркод...

публикувано на 19.06.19 в 08:42