Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Етнографският музей представя местния бит чрез дарени вещи от стари бургаски родове

„Първа дарителска изложба”  в  Етнографския музей представя нови експонати – дарени от бургазлии през последните няколко години. Инициативата за безвъзмездното им предоставяне на музея е изцяло на дарителите.

Идеята за изложбата е да се покаже положителната тенденция, в последно време все повече хора да оценяват значението на музея за съхранението на своята родова история, спомени и наследени вещи. До момента събраните предмети в Етнографската експозиция са много повече от изложените и ще бъдат показани пред публика в последващи изложби. Всеки един от тях разказва по една и повече любопитни истории от миналия век. Сред подредените предмети са стенен часовник „Hamburg American Clock”, ръчни шевни машини, стари радио и телевизионни апарати, сервизи и албуми, дамски шапки от 30-те години, обувки, сватбена рокля от 1880 г. и др.

В експозицията участват дарени вещи от известния етнолог, д.и.н. Рачко Попов,  арх. Филипа Гугучкова, Гергана Кирова, Анастасия Попова, Аделина Данаилова Бончева, Люба Ханджиева, Ани Тепеликян, Антония Стоева, Иван Моллов, Стоян Димитров, Александър Велков.

„Първата дарителска изложба“ може да бъде видяна от 22 март в централната зала на Етнографския музей (Бургас, ул. Славянска 69).




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Belle Epoque Trio с пролетен концерт на Флората

С пролетен концерт ще зарадват бургазлии Belle Epoque Trio.Той ще бъде   от 18:30 часа  в експоцентър „Флора".   Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Община Бургас, чрез нейния Фонд КУЛТУРА. Три дами стоят зад  Belle Epoque трио. Това са  Мартина Табакова, пиано,  Нона Кръстникова, сопран и..

публикувано на 19.04.24 в 18:13

Представят балетната класика „Баядерка“ в понеделник

Трагичната история на Никия и Солор ще бъде разказана в спектакъла на балетната класика „Баядерка“ по музика на Лудвиг Минкус в понеделник на 22-ри април от 19 часа в Операта. Постановката и режисурата са на Веса Тонова, дългогодишна примабалерина на Софийска опера и балет, балетен режисьор и педагог. В балетната постановка артистите ще разкажат..

публикувано на 19.04.24 в 16:15

"Отчаяни съпрузи" в НХК на 24 април

Бойко Кръстанов, Даниел Пеев и Явор Бахаров са „Отчаяни съпрузи“. Тримата разказват в Културния дом на НХК, на 24 април, от 19.00 часа  за успехите или по-скоро неуспехите в любовния си живот. Първият тъкмо е бил зарязан с писмо, вторият си е намерил нова приятелка, а третият е със своята от 10 години.  Историите на тримата се обединяват от отчаяните..

публикувано на 19.04.24 в 15:12

Предстои в Бургас хоровата инициатива „България пее”

На 22 април предстои концерт на осем хорови колектива от Бургас и осмото издание на Националната хорова инициатива „България пее”. Музикалното събитие ще се проведе от 18:30 ч., в зала „Тончо Русев“ на Културен дом НХК. Това е петият концерт, който се осъществява в нашия град с подкрепата на Община Бургас и е с вход свободен.  Участници са смесен..

публикувано на 19.04.24 в 15:02

Александър Секулов представя в Бургас "Възхвала на провинцията"

Сценарист, драматург, писател, поет Александър Секулов съчетава еднакво добре различни пластове на културата и езика с динамика, колорит и индивидуалност, затова трудно може да остане незабелязан от взискателния читател. Най-новата му книга с фрагменти предлага трансформиращ препрочит на символичните и философски търсения, лежащи в основата на..

публикувано на 19.04.24 в 13:42

Премиера на "Две пръчки и три съчки" в Кукления театър в Бургас

Премиерата на "Две пръчки и три съчки" ще е тази събота, 20 април в залата на Кукления театър. Моноспектакълът е по пиесата "Contes d'Ecorces et de Brindilles" на Христина Василева. Режисурата, сценографията и музика е на asbl "Puppetspirit" Белгия. Участва Румяна Кралева. Ето и сюжета на историята - „От както Лили стана кака, в живота на..

публикувано на 19.04.24 в 12:26

Вокални творби от световната класика представят в операта тази събота

Вокални творби от световната оперна класика ще представи тази събота концертът „Солистите на държавна опера Бургас". Това е поредното събитие от камерната поредица на бургаската културна институция. То ще се проведе във фоайето на операта, където е много просторно и с прекрасна акустика, коментира оперната прима Мария Цветкова - Маждарова. "Нашият..

публикувано на 19.04.24 в 12:08